Cel voor oplichten ministerie

Tegen twee Britten en twee Nederlanders zijn maandag forse celstraffen geëist voor het oplichten van het toenmalige ministerie van VROM. Ze zouden het ministerie met vervalst briefpapier van de provincie Zuid-Holland ongeveer vier miljoen euro afhandig hebben gemaakt. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

De twee Britten verdwijnen als het aan de officier van justitie ligt voor drie jaar achter de tralies. De Nederlanders hoorden veertien en twintig maanden cel tegen zich eisen. Tegen een Nederlandse vrouw werd een werkstraf van 240 uur geëist.

In de brief waarmee de oplichting begon kreeg het ministerie zogenaamd van de provincie Zuid-Holland het verzoek om subsidie voortaan naar een andere rekening over te maken. VROM voldeed aan dat verzoek, waarna de miljoenen begonnen te vloeien.

Toen het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarin VROM is opgegaan, de oplichting ontdekte, werden de betalingen stopgezet. Een groot deel van de buit is weer terug bij de staat. Ongeveer zeven ton is nog zoek.