IMF vermoedelijk deze week terug naar Griekenland

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) keert waarschijnlijk deze week terug naar Athene om vast te stellen of Griekenland klaar is voor een hulppakket dat een faillissement van het land moet voorkomen. Dat blijkt uit een verklaring van het IMF.

"De algemeen directeur van het IMF, Christine Lagarde, heeft zondag in Washington een ontmoeting gehad met de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos. Ze hebben gesproken over de voorwaarden van een IMF-missie naar Athene om voor de vijfde keer het economisch programma van Griekenland te bekijken - waarschijnlijk volgende week", aldus de verklaring van het IMF.

Gesprekken tussen Griekenland en de zogenaamde trojka van schuldeisers, bestaande uit de Europese Unie, het IMF en de Europese Centrale Bank, werden eerder deze maand opgeschort toen Griekenland zich verzette tegen de roep om meer hervormingen.

Maar onder de dreiging dat het land geen acht miljard euro aan noodleningen zou krijgen, nam Athene vorige week een aantal nieuwe maatregelen aan, waaronder nieuwe belastingen, afslanking van de publieke sector en lagere salarissen en pensioenen.

Griekenland is volledig afhankelijk van voortgaande financiering door de schuldeisers en dreigt half oktober zonder geld te komen zitten.


IMF vermoedelijk deze week terug naar Griekenland (Foto: Novum)