Ook RUG bekijkt werk frauderende hoogleraar
Een onafhankelijke commissie gaat kijken of de in opspraak geraakte professor Diederik Stapel ook bij de Rijksuniversiteit Groningen heeft gefraudeerd met onderzoeksgegevens. Stapel werd in 2000 benoemd tot hoogleraar cognitieve sociale psychologie in Groningen en stapte in 2006 over naar de Universiteit van Tilburg.
Stapel werd begin september door de universiteit van Tilburg op non-actief gesteld, wegens het sjoemelen met data. De 44-jarige Stapel, op dat moment hoogleraar in Tilburg, was medeverantwoordelijk voor het onderzoek waaruit werd geconcludeerd dat vegetariërs altruïstischer en socialer zijn dan vleeseters. Hij had de onderzoeksgegevens echter verzonnen.
De universiteit van Tilburg heeft een commissie ingesteld die onderzoek doet naar de handel en wandel van Stapel. Deze staat onder voorzitterschap van voormalig president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en emeritus hoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen Pim Levelt.
Afgelopen weekend werd bekend dat ook de Universiteit van Amsterdam een onderzoek naar het wetenschappelijk werk van Stapel instelt. Stapel verrichtte ook onderzoek aan de UvA en promoveerde in 1997 aan die universiteit.
De commissie die de Groningse universiteit instelt, staat onder leiding van de voorzitter van de commissie wetenschappelijke integriteit van de onderwijsinstelling, professor Ed Noort. Samen met twee andere hoogleraren kijkt hij of Stapel zaken heeft verzonnen en wat de mogelijke juridische gevolgen hiervan zijn, en of er misschien iets mis is met de onderzoekscultuur. De bevindingen worden net als de uitkomsten van de UvA eind oktober doorgestuurd naar de Tilburgse onderzoekscommissie.