Preview: The Roast Of Charlie Sheen

De afgelopen maanden kon je niet om hem heen. Hij kwam vanwege alles dat God verboden heeft in de kranten, roddelbladen, (nieuws)programma's en websites. Hoeren bedreigen, tijgers leegdrinken, coke snuiven en een dikke vinger geven richting zijn baas. Wie is dit? Hoe kan het ook anders; Charlie Sheen. Comedy Central zendt vanavond The Roast of Charlie Sheen uit dat letterlijk een volgende slopende avond gaat worden.

Roast of Charlie Sheen

De man van de roast

Charlie Sheen, geboren als Carlos Irwin Estevez, speelde als 19-jarige in zijn filmdebuut Red Dawn. De daarop volgende jaren na films zoals Wall Street, Hot Shots en Platoon heeft Sheen de rol van Charlie Harper aangeboden gekregen voor de sitcom Two And A Half Men. In totaal 178 afleveringen was hij te zien naast Jon Cryer en Angus T. Jones totdat het mis ging. Onder invloed van drugs sloot Sheen een prostituee op in een hotelkamer, heeft voor zesduizend euro schade aangericht en is in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. Dit is het begin van het einde voor de carrière en persoonlijke leven van de film- en televisieacteur. Er wordt een scheiding aangevraagd, zijn kinderen worden van hem afgepakt en Sheen komt meer negatief dan positief in het nieuws.

Een van de spraakmakendste ontslagverhalen komt ook bij Sheen vandaan. Nadat hij tegen Two And A Half Man-bedenker en -producent Chuck Lorre zei dat hij de klere kan krijgen is hij per direct ontslagen van de serie. Zijn rol van Charlie Harper is in het begin van het nieuwe, negende seizoen bruut afgemaakt. Sheen liet het hier niet bij zitten en klaagde zowel Lorre als Warner Bros. aan.
Een ‘vervangende' rol en reboot van de comedyserie is in Amerika op 19 september van start gegaan met Ashton Kutcher.

Sheen zette na deze duistere periode een groots mediaoffensief in. Met onder meer een (weliswaar geflopte) comedytour door Amerika, een lading aan rauwe YouTube-filmpjes en een Twitter-kanaal vol ‘niet geschikt voor kinderen'-uitspattingen werd Charlie Sheen door vriend en vijand bewonderd. Met de termen #winning, #bi-winning en #tigerblood veroverde Sheen opnieuw de wereld en begint er een nieuw leven voor hem. Een serie genaamd ‘Anger Management' komt binnenkort op televisie en als klap op de vuurpijl: Vanavond wordt hij geëerd door Comedy Central en consorten. Sheen lijkt na een flinke tijd eindelijk op de goede weg te zijn.

Sheen

De Roast

The Roast is ooit begonnen in de nu zeer bekende New York Friars' Club. Het doel van de avond was een prominent lid zo hard mogelijk af te branden, maar natuurlijk nog wel binnen de (morele) perken. Rond 1960 werden de roasts van de leden opgenomen en zeer af en toe uitgezonden. Vanaf 1998 begon Comedy Central in Amerika met het uitzenden van enkele van deze preken. Na vier jaar de NYFC-roasts op tv te laten zien, is er besloten om ook een eigen versie te maken. De eerste echte Comedy Central-roast was met Denis Leary. Hier werd hij volledig afgebrand door vriend(inn)en en kennissen uit zijn omgeving of uit zijn werkgebied.
Sinds Leary is er een scala voorbijgekomen van geroosterde bekendheden. Denk hierbij aan William Shatner, Pamela Anderson, Bob Saget, David Hasselhoff. Na The Roast Of Donald Trump tijdens Pasen van 2011 is een tijd onbekend gebleven wie het volgende slachtoffer zou worden. Geruchten gingen dat Kid Rock onder handen genomen zou worden, maar uiteindelijk bleek er een dermate #winning persoon te zijn dat de voorkeur naar hem uit is gegaan: Charlie Sheen.
De uitzendingen van de Roasts trekken (naast South Park-afleveringen) de meeste kijkers voor CC tot op de dag van vandaag. Het format is ooit aan Nederland verkocht en uitgezonden onder de naam Gehaktdag. Met 'bekenden' zoals bijvoorbeeld Patty Brard is het programma nooit echt aangeslagen.

De avond

Voor de avond echt van start ging zond Comedy Central enkele teasers uit ter promotie van de show. Een hooggewaardeerde teaser was ‘Sheenpocalypse Now', een parodie op de bekende film Apocalypse Now met Charlie's vader Martin.

The Roast Of Charlie Sheen heeft ook vanavond een sterke line-up van bekende artiesten op het podium. Roast-veteraan Jeff Ross is aanwezig, Anthony Jeselnik als kalme factor, Mike ‘Iron' Tyson slist er flink op los, Steve-O laat zien dat hij naast zijn neus breken ook meer kan dan dat en William Shatner gaf wijs, vaderlijk advies aan Sheen. Met in totaal negen bekende personen als roasters was de presentator Seth MacFarlane. Dit is zijn derde Roast als ‘roastmaster' en naast het aankondigen van de volgende roaster brandt hij er zelf ook flink op los.

De grappen liggen praktisch voor het oprapen. De meest gebruikte grappen gaan inderdaad over hoeren, drugs en de vrouw en kinderen van Sheen, telkens weer op een andere manier naar voren gebracht. Het hoogte- en ook meteen dieptepunt van de avond op het gebied van grappen komt van Amy Schumer. Na een briljante vergelijking tussen Sheen en Bruce Willis maakt ze een aardig ongepaste grap tegen Steve-O en zijn recentelijk overleden vriend Ryan Dunn. Groot applaus gevolgd door een bijna pijnlijke stilte, een aparte situatie. Lang niet zo pijnlijk als het bar slechte optreden van The Situation bij The Roast Of Donald Trump, maar dit is zeker een kwalijk punt.

Het punt waar direct na de opnames van de show de focus op werd gelegd is ook Steve-O. Tijdens de roast lijkt het hem een briljant idee om zich een blauw oog te laten rammen door Tyson. Tot tweemaal toe rent Steve-O tegen de vuist van de oud-wereldkampioen aan met een gebroken neus tot gevolg. De Jackass-ster geeft geen krimp en blijft lachen terwijl het bloed uit zijn neus stroomt. William Shatner reageert met een ‘What the f*ck, Steve-O...' en Charlie Sheen weet zich net als presentator Seth MacFarlane nauwelijks raad met de omstandigheden.

Charlie zelf eindigt met een paar flinke uithalen naar alle gasten die hem net onder handen genomen hebben. Toch komt hij naar eigen zeggen nu weer ongehavend uit de strijd. "Denken jullie echt dat jullie grapjes mij wat aandoen? Ik kan mijzelf geeneens iets aandoen!". Sheen lijkt na vanavond geleerd te hebben en is naar eigen zeggen ook klaar met zijn bad boy-image. Met het oog op zijn familie en zijn toekomst heeft hij enkele laatste woorden: "Ik ben klaar met het winning zijn, ik heb namelijk al gewonnen."

Steve-O, William Shatner, Mike Tyson

Slot

De kijkcijfers van The Roast Of Charlie Sheen braken in Amerika alle records van de Comedy Centrals Roasts. Met een ruime 6.4 miljoen kijkers op de dag van de uitzending is het de meest succesvolle roast geweest in de geschiedenis van de zender. Twitter ontplofte tijdens de uitzending en Sheen was die avond een trending topic geworden.
Of dit terecht is kan Nederland vanavond ervaren. Om 22:00 begint Comedy Central de uitzending van het programma. Tijdens de uitzending houdt het Twitter-kanaal van Comedy Central Nederland de boel via de hashtag #Sheenroast nauwlettend in de gaten en zal  de leukste, origineelste en bijzonderste tweets doorsturen naar de rest van de wereld.