Saleh spreekt Jemenitische bevolking toe

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft zondag de bevolking toegesproken. Het was de eerste keer sinds zijn terugkeer naar Jemen dat hij een toespraak hield. Hij deed in zijn rede geen belofte om af te treden, maar zei wel achter een oplossing te staan om een eind te maken aan de maanden van geweld.

"De crisis is enorm. Aan iedereen die macht najaagt: laten we naar de stembus gaan", aldus Saleh. De president leek daarmee de suggestie te wekken verkiezingen te willen houden in plaats van af te treden.

Saleh staat onder enorme druk van betogers en Arabische landen om de macht over te dragen en daarmee een eind te maken aan de crisis in het land. Hij heeft meerdere keren gezegd een overeenkomst voor de machtsoverdracht te willen tekenen in ruil voor immuniteit voor rechtsvervolging. Op het laatste moment zag hij hier vervolgens weer van af.

In zijn toespraak van zondag zei Saleh opnieuw bereid te zijn de macht over te dragen. Tegenstanders van de president zeggen hem echter niet te vertrouwen en menen dat hij slechts tijd probeert te rekken om zijn greep op de macht te verstevigen.

Volgens Mohammed al-Sabri, woordvoerder van de oppositie, gaf Saleh een toespraak 'vol met tegenstrijdigheden'. "Er zijn heldere eisen voor Saleh: staak het geweld, draag snel de macht over en teken de overeenkomst", aldus Al-Sabri.

Saleh beschuldigde in zijn toespraak zijn tegenstanders van een hele reeks misdaden, waaronder het steunen van de Jemenitische tak van terreurorganisatie Al-Qaida, moord en plunderingen. "Al-Qaida wordt volledig gesteund door de wetteloze elementen", aldus Saleh. "Ze hebben Al-Qaida informatie geleverd en financiële en militaire steun verleend." De oppositie bracht daar tegenin dat Saleh juist Al-Qaidastrijders toestaat om steden in het zuiden in te nemen om zo angst te zaaien in het Westen, dat vreest voor de opmars van de terreurorganisatie.

Enkele uren voor de toespraak van Saleh openden militairen in Sanaa het vuur op betogers. Daarbij raakten achttien mensen gewond. Ook elders werd gevochten. De afgelopen week hebben Jemenitische regeringstroepen betogers en overgelopen legereenheden, die bijeen waren gekomen in de hoofdstad, bestookt met raketten. Het geweld heeft inmiddels al honderden levens geëist.

Vrijdag keerde Saleh plotseling terug naar Jemen vanuit Saudi-Arabië waar hij werd behandeld aan de verwondingen die hij in juni opliep bij een raketaanval op zijn paleis. Hij leek zondag in goede gezondheid te verkeren, maar zinspeelde wel op de mogelijkheid dat hij terugkeert voor een nieuwe behandeling.


Saleh spreekt Jemenitische bevolking toe (Foto: Novum)