Meer aanvragen bankroet Saab

De Zweedse rechtbank in Vanersborg maakte vrijdag bekend donderdagavond vier faillissementsaanvragen te hebben ontvangen voor het noodlijdende automerk Saab, onderdeel van Swedish Automobile, waarmee het totaal aantal aanvragen uitkomt op zes.

Mogelijk volgen er nog meer. De Zweedse vakbond IF Metall, die circa 1.500 werknemers van Saab vertegenwoordigt, kondigde vrijdag aan een faillissement aan te vragen als Saab in een hoger beroepszaak geen toestemming krijgt voor het aangevraagde uitstel van betaling.

Voorzitter Stefan Lofven van de vakbond stelt in een verklaring dat het faillissement wordt aangevraagd zodat leden gebruik kunnen maken van een loongarantie van de Zweedse overheid.

Leden van IF Metall hadden op 26 augustus hun salaris ontvangen moeten hebben.

Lofven zegt te hopen dat Saab alsnog toestemming krijgt voor uitstel van betaling en onder een curator een eerlijke kans krijgt. De uitspraak in de hoger beroepszaak voor uitstel van betaling volgt begin volgende week.

Maandag dienden de vakbonden Unionen en Ledarna al namens 1.130 werknemers een faillissementsverzoek in.

De aanvraag van Unionen en Ledarna wordt op 26 september behandeld. Beide vakbonden hebben aangegeven hun verzoek te annuleren als het hoger beroep van Saab succesvol is.

Door de financiële problemen ligt de productie bij Saab al sinds april stil. Augustus was de derde opeenvolgende maand dat de salarissen niet op tijd betaald konden worden.

Achter de aanvragen die donderdagavond zijn ingediend zit de leverancier van auto-onderdelen Takata-Petri, een Europese dochter van het Japanse Takata Corp, die onder meer autogordels, airbags en autosturen fabriceert.

De faillissementsaanvragen werden ingediend door onderdelen van Takata-Petri Polen, Roemenie en twee in Duitsland.

Eerder op de dag maakte de rechtbank bekend dat het Zweedse communicatiebureau Edithouse Film Works AB haar faillissementsaanvraag voor Saab, dat woensdag werd ingediend, weer heeft ingetrokken.

Vrijdag werd ook bekend dat de Chinese autodealer Pang Da Automobile Trade Co, die overeenkomsten heeft getekend om samen met Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co te investeren in Saab, van plan is voor $594,9 miljoen aan obligaties te veilen om het werkkapitaal aan te vullen en bankleningen af te betalen.

Saab is van beide Chinese bedrijven afhankelijk voor het oplossen van de liquiditeitsproblemen.

De Zweedse rechter wees het verzoek tot uitstel van betaling vorige week echter af met het argument dat het onzeker is of en zo ja wanneer Pang Da en Youngman toestemming krijgen van de Zweedse en Chinese autoriteiten om in Saab te investeren.


Meer aanvragen bankroet Saab (Foto: Novum)