Rutte prijst optreden Veldhuijzen

Het optreden van staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) tijdens het debat over de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) was 'heel sterk'. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De bewindsvrouw kreeg tijdens dat debat een motie van afkeuring aan haar broek van de linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en de PvdA. Aanleiding waren de uitspraken van Veldhuijzen van Zanten dat iedereen met een pgb deze zorg zou behouden. Deze week bleek dat ze die garanties niet kan geven. Reden genoeg voor de partijen om met hun motie te komen, die overigens werd verworpen.

De staatssecretaris zei tijdens het debat dat ze altijd 'naar eer en geweten' haar beleid heeft verdedigd. "Mijn intenties waren zuiver". Ze bood haar excuses aan voor de ontstane verwarring.

Rutte sprak vrijdag van een 'heel goed optreden'. De staatssecretaris heeft volgens hem een 'ontzettend zware portefeuille'. En dat ze in de Kamer uitspreekt dat haar intenties niet goed zijn begrepen, vindt hij heel sterk. Veldhuijzen van Zanten probeert verder met 'onwaarschijnlijk veel passie' haar beleid uit te voeren, aldus Rutte.