Motie van afkeuring krijgt weinig bijval

De motie van afkeuring die de PvdA, de SP en GroenLinks donderdag indienden tegen staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) kon op weinig bijval rekenen. Alleen de Partij voor de Dieren steunde de drie oppositiepartijen. Zij waren ontstemd over de uitleg van de staatssecretaris over de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb).

De andere oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP vonden de motie van afkeuring een veel te zwaar middel. Kamerlid Esmé Wiegman zei tijdens het felle debat dat de ChristenUnie niet wacht op een aftredende, maar op een optredende staatssecretaris. Ook D66 en de SGP zagen geen reden om het vertrouwen in de bewindsvrouw op te zeggen, waar een motie van afkeuring de facto op neerkomt. Ook coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV stemden tegen de motie.

Veldhuijzen van Zanten moest donderdagavond de bezuinigingen op het pgb in de Kamer verdedigen. Ze kwam onder vuur te liggen omdat ze eerder had gezegd dat iedereen met een pgb deze zorg zou behouden. Deze garanties kan ze echter niet geven, bleek deze week. Veldhuijzen van Zanten zei tijdens het debat dat ze altijd 'naar eer en geweten' haar beleid verdedigd heeft. "Mijn intenties waren zuiver." Ze bood haar excuses aan voor de verwarring die is ontstaan.