Alle ministers boeten aan populariteit in

Het kabinet Rutte-Verhagen verliest aan populariteit bij de kiezers. Alle twaalf ministers krijgen van de kiezers een lager rapportcijfer dan in januari. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van Synovate. CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager wordt met een 6,3 het hoogst gewaardeerd. Zijn partijgenoot Hans Hillen van Defensie is hekkensluiter met een 4,7.

De Jager was ook in januari al de populairste bewindspersoon. Toen kreeg hij echter nog een 7,1 van de kiezer. VVD-Premier Mark Rutte staat op nummer twee in de lijst; hij krijgt een 6,1. Alle andere ministers scoren wat populariteit betreft minder dan een 6.

Aan de duizend personen die meededen aan het onderzoek werd ook gevraagd welke ministers ze kenden. Driekwart weet ongevraagd Rutte te noemen. De bekendheid van De Jager, die veel in het nieuws is vanwege de financiële crisis, is met een sprong gestegen. In januari noemde 26 procent van de ondervraagden hem spontaan. Nu is dat 47 procent.

Ook de waardering voor de oppositie houdt niet over. Het populairste gezicht van de oppositie is SP-leider Emile Roemer. Hij krijgt een 6,5. Alexander Pechtold van D66 en GroenLinks-leider Jolande Sap volgen met een 6 en een 5,8. Job Cohen, leider van de grootste oppositiepartij PvdA, bungelt met een 5 onderaan, net boven PVV-leider Geert Wilders.


Alle ministers boeten aan populariteit in (Foto: Novum)