Klant denkt dat bank rente bewust laag houdt

Zes op de tien spaarders denken dat banken de spaarrente bewust laag houden. Vier op de tien denkt dat het inflatiepercentage hoger is dan de spaarrente. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

In werkelijkheid was de inflatie afgelopen juni 2,3 procent volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. De top tien van spaarbanken op vergelijkingssite independer.nl biedt momenteel rentes tussen de 2,7 en 2,9 procent op spaarrekeningen.

Ruim één miljoen huishoudens haalden het afgelopen jaar hun spaargeld bij ING, ABN Amro en Rabobank weg vanwege de lage rentes daar. Grote winnaars waren ASN Bank, Bank of Scotland, Centraal Beheer, Leaseplan Bank en SNS Bank.

Volgens een woordvoerder van TNS Nipo is het veranderen van spaarrekening tegenwoordig ook zeer gemakkelijk. "Gemiddeld geven de nieuwe spaarders het cijfer 7,8 voor het openen van een spaarrekening bij de nieuwe bank. Vier banken scoorden zelfs een 8 of hoger", aldus de woordvoerder. "Driekwart van de nieuwe spaarders zegt dan ook dat het openen van de spaarrekening boven verwachting ging."

Het onderzoek van TNS Nipo werd gehouden onder ruim tweeduizend huishoudens. Gemiddeld hebben die 37.000 euro aan spaargeld.