Toyota boekt winst ondanks aardbeving en dure yen

Toyota verhoogt zijn winstdoelstelling voor het lopende jaar met bijna 40 procent, maakte de Japanse autofabrikant dinsdag bekend. Het concern wist in het afgelopen kwartaal een kleine winst te boeken, ondanks de productieverstoring door de aardbeving in maart en de sterk gestegen yen die de concurrentiepositie in het buitenland ondermijnt.

De grootste autofabrikant van Japan boekte in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 1,16 miljard Japanse yen. Dat is een daling van meer dan 99 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen de winst nog 190 miljard yen bedroeg. Het cijfer is desondanks veel beter dan het verlies van 78 miljard yen dat gemiddeld werd verwacht door zeven vooraf geraadpleegde analisten.

Gesterkt door het snelle economische herstel in Japan na de natuurramp en nucleaire ramp in maart, verwacht Toyota nu winstherstel in het tweede halfjaar. De verwachting voor de winst in het boekjaar wordt dan ook verhoogd naar 390 miljard yen (5 miljard dollar). Dat is 39 procent meer dan de vorige doelstelling, ondanks de sterke yen.

De fabrikant van het hybride Prius-model, de sedan Corolla en het luxe merk Lexus, boekte een omzet van 3,44 biljoen yen in het afgelopen kwartaal, bijna een derde minder dan een jaar eerder, toen de omzet 4,87 biljoen yen bedroeg.


Toyota boekt winst ondanks aardbeving en dure yen (Foto: Novum)