Greenpeace dumpt weer stenen in Noordzee

Greenpeace is dinsdagochtend weer begonnen met het dumpen van natuurstenen in de Noordzee. Deze keer gebeurt dat in Duits gebied bij het eiland Sylt, waar volgens de milieuorganisatie ook Nederlandse vissers actief zijn. Met de actie wil Greenpeace het gebied uitbreiden dat door eerder gedumpte stenen wordt beschermd.

Duitsland heeft het gebied als natuurgebied aangewezen, maar doet volgens de organisatie te weinig om het te beschermen. De stenen moeten het onmogelijk maken er met sleepnetten te vissen. Die netten beschadigen volgens Greenpeace de kwetsbare natuur.

De actie is een herhaling van een soortgelijke actie in 2008. Dat leidde toen tot fel verzet van toenmalig minister van Natuur Gerda Verburg (CDA).

Zij zei toen dat de natuurstenen gevaarlijk waren voor vissers en dreigde schepen van Greenpeace aan de ketting te leggen. "Maar we hebben gemerkt dat Den Haag net zo passief is in het nemen van maatregelen tegen ons als in het beschermen van de natuur", zegt campagneleider oceanen Pavel Klinckhamers nu. De gedumpte stenen van 1000 kilo en een halve meter bij een halve meter hebben volgens hem nooit tot ongelukken geleid. "Dat is ook logisch, want we hebben duidelijk aangegeven waar ze liggen. De vissers kijken wel uit daar nog aan het werk te gaan."

In 2009 dumpte Greenpeace stenen in het Kattegat bij Zweden. In juni werden beelden van zeepaarden gedumpt op de Klaverbank in het Nederlandse deel van de Noordzee. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) dreigde toen die zelf te verwijderen en de kosten op Greenpeace te verhalen.

De milieuorganisatie heeft inmiddels een verzoek van Rijkswaterstaat gehad om dit te doen. "19 juli hebben we laten weten dit niet van plan te zijn", zegt Klinckhamers.