'Pijnenburg al anderhalf jaar op vrije voeten'

De voor drugssmokkel in de Dominicaanse Republiek veroordeelde Mandy Pijnenburg is al anderhalf jaar op vrije voeten. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bevestigd tegenover de NOS. Eerder op de dag werd nog beweerd dat ze pas een paar dagen vrij was.

Pijnenburg arriveerde dinsdag op Schiphol. Een woordvoerder van het Steunpunt Huiselijk Geweld Midden-Brabant beweerde dinsdag eerst nog dat ze pas sinds 24 juli vrij is, maar dat daar uit veiligheidsoverwegingen geen ruchtbaarheid aan was gegeven.

De NOS meldt dinsdag echter dat Pijnenburg in de anderhalf jaar dat ze op vrije voeten was het eiland niet af mocht, maar ze woonde en werkte er wel in vrijheid. Dit moest geheim blijven omdat loverboys mogelijk anders naar het eiland zouden komen.

Pijnenburg werd in 2006 betrapt op drugssmokkel en kreeg aanvankelijk tien jaar cel. Dit werd later verlaagd naar vijf jaar omdat loverboys haar tot de smokkel hadden gedwongen. Deze mannen kregen in Nederland straffen tot 3,5 jaar cel voor betrokkenheid bij een drugstransport en loverboypraktijken.