Rechter Schalken weg om kritiek zaak Wilders

Raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof in Amsterdam stapt op vanwege de ophef over zijn rol in de zaak tegen Geert Wilders. Hij vindt dat de rechtbank hem in de Wilders-zaak 'schandalig' heeft behandeld. Dat zegt hij zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

De 67-jarige plaatsvervangend raadsheer van het Amsterdamse hof schreef mee aan het besluit om justitie te verplichten Wilders te vervolgen. Hij is daarna naar eigen zeggen tweeënhalf jaar door de modder getrokken.

Hij heeft zijn frustratie over de kritiek niet eerder geuit 'omdat het niet paste mij als raadsheer in de discussie te mengen'. Nu wil hij 'eindelijk ook zelf gebruikmaken van de vrijheid van meningsuiting'.

Schalken kwam in opspraak toen bekend werd dat hij met een eetclub gedineerd had met een getuige in de zaak tegen Wilders. Diens advocaat Bram Moszkowicz beschuldigde Schalken ervan dat hij bij die gelegenheid had geprobeerd de getuige te beïnvloeden. Schalken moest uiteindelijk van de rechtbank urenlang tekst en uitleg geven over het diner.