[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

In tegenstelling tot de edities van 2009 en 2010 zal de Tour de France van 2011 niet beginnen met een proloog. Koersdirecteur Christian Prudhomme hoopt de koers hiermee al vanaf de start meer open te krijgen: "Nu is de gele trui voor iedere renner haalbaar. Bij een korte tijdrit (proloog) is dat niet het geval." De eerste etappe, met een lengte van 191 kilomter, zal het peloton voeren naar de 232 meter hoogte Mont des Alouettes in Herbiers. De start vindt plaats op het eiland Noirmoutier. Dit eiland zal verlaten worden via de Passage du Gois.

De laatste keer dat de Tour geen proloog kende was in de editie van 2008. 180 renners begonnen destijds aan de 197,5 kilometer lange etappe door Bretagne. Een achtkoppige groep, met onder meer Thomas Voeckler en David de la Fuente, zorgden voor de ontsnapping van de dag. Op zeven kilometer van de finish werden de laatste vluchters van deze kopgroep gegrepen door het peloton. Waar iedereen een sprinter verwachtte als eerste drager van de Gele trui, was het verrassend Alejandro Valverde die de winst in deze etappe greep. De aankomst was bergop en nadat Stefan Schumacher en vervolgens Kim Kirchen de zege leken te grijpen, was het Alejandro Valverde die 200 meter voor de finish beide renners wist te passeren.

De Spanjaard pakte daardoor verrassend als eerste de Gele trui tijdens de Tour de France van 2008. De overwinning betekende tevens zijn tweede zege in een Touretappe na zijn zege in de tiende rit van de Tour van 2005. Valverde doet dit jaar overigens niet mee met de Tour vanwege een schorsing wegens betrokkenheid in de zaak Operación Puerto. De Spanjaard is nooit betrapt op het gebruik van doping, maar volgens hij sporttribunaal CAS wijst DNA-materiaal op het gebruik van bloeddoping.