[Tour] De statistieken

De Tour de France is vandaag vertrokken wordt het tijd om met statistieken te komen. FOK!user TheArt presenteerde op het forum, met wat hulp van anderen, voor het vierde jaar op rij deze statistieken. FOK!sport plaatst hier enkele opmerkelijke of leuke van deze statistieken.

Ook dit jaar levert Frankrijk de meeste renners af. In totaal doen er 45 Fransen mee, wat er tien meer zijn dan vorig jaar. De nummer twee is net als vorig jaar Spanje, dat wel zes man minder aflevert (26). De nummer drie is ook net als vorig jaar Italië, dat net als België vijftien man heeft gestuurd. Nederland is vijfde met twaalf afgevaardigden.

# Land Deelnemers
1 Frankrijk 45
2 Spanje 26
3 België, Italië 15
5 Nederland, Duitsland 12


Ook dit jaar is de gemiddelde leeftijd gestegen in de Tour de France. Vorig jaar was de gemiddelde leeftijd 28,8 jaar en dit jaar is het 28,9 jaar. De Jongste renner is Anthony Delaplace van Saur-Sojasun, die vandaag precies 21 jaar en 294 dagen oud is. Wout Poels is de jongste Nederlander in de Tour. Met zijn 23 jaar en 274 dagen is hij de nummer tien op de jongste renner lijst.

# Renner Leeftijd
1 Anthony Delaplace (Saur-Sojasun) 21 jaar, 294 dagen
2 Arthur Vichot (FDJ) 22 jaar, 218 dagen
3 Tejay Van Garderen (HTC) 22 jaar, 324 dagen
4 Egor Silin (Katusha) 23 jaar, 7 dagen
5 Tony Gallopin (Cofidis) 23 jaar, 39 dagen
10 Wout Poels (Vacansoleil) 23 jaar, 274 dagen


Jens Voigt is de oudste renner in de Tour. Hij is met zijn 39 jaar en 290 dagen 36 dagen ouder dan Chris Horner van Radioshack.

# Renner Leeftijd
1 Jens Voigt (Leopard-Trek) 39 jaar, 290 dagen
2 Chris Horner (RadioShack) 39 jaar, 254 dagen
3 George Hincapie (BMC) 38 jaar, 6 dagen
4 Stuart O'Grady (Leopard-Trek) 37 jaar, 332 dagen
5 Alexandr Vinokourov (Astana) 37 jaar, 289 dagen

Vacansoleil levert de meeste Tour debutanten af dit jaar. Acht van de negen renners reden nooit eerder La Grande Boucle. Alleen Romain Feillu was eerder actief. Saur-Sojasun rijdt met vijf debutanten rond, terwijl Cofidis er vier heeft opgesteld. Het Belgische Quick Step en het Leopard-Trek van de gebroeders Schleck zijn met allemaal renners gestart die al eerder in Frankrijk hebben gereden.

Mark Cavendish is de renner die het vaakst een dagzege boekte van dit peloton. Na drie Tours staat zijn teller op vijftien. Dat zijn er zeven meer dan de Noor Thor Hushovd.

# Renner Ritzeges
1 Mark Cavendish (HTC) 15
2 Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) 8
3 Tom Boonen (Quick Step) 6
- Fabian Cancellara (Leopard-Trek) 6
- Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) 6
- Alexandr Vinokourov (Astana) 6


Fabian Cancellara droeg het meest de gele trui. De tijdritspecialist kreeg 21 keer het geel om zijn schouders gehangen. Nummer twee is tweevoudig winnaar Alberto Contador, die zeventien dagen het geel droeg.

# Renner Dagen in het geel
1 Fabian Cancellara (Leopard-Trek) 21
2 Alberto Contador (Saxo Bank) 17
3 Thomas Voeckler (Europcar) 10
4 Stuart O'Grady (Leopard-Trek) 9
5 Cadel Evans (BMC) 6
- Andy Schleck (Leopard-Trek) 6


Kan jij geen genoeg krijgen van de statistieken? Op het Tour de France forum zijn er nog meer te vinden. Dus wil je weten hoeveel nationale kampioenen er meedoen? En welke ploeg de oudste en jongste selectie heeft? Ga dan naar het Tour de France forum!