Politiedossier gestolen uit jeugdgevangenis

In de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda is vrijdagochtend een politiedossier gestolen. Een agente van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond, die een verdachte in de inrichting wilde horen, had het bij zich. Tijdens de toegangscontrole werd het dossier gestolen, meldt de Rotterdamse politie vrijdagavond.

De agente legde haar spullen, waaronder het dossier, tijdens de controle op een lopende band zodat ze met een röntgenapparaat konden worden gescand. Toen de politievrouw haar eigendommen na de controle verzamelde, merkte ze dat het dossier ontbrak.

Samen met medewerkers van de gevangenis werd een onderzoek gestart. Hierbij werd onder meer het röntgenapparaat gedemonteerd om te zien of het dossier er misschien in was blijven steken. De zoektocht leverde echter niets op.

De politie vermoedt dat een andere bezoeker van de inrichting het dossier tijdens de controle heeft meegenomen. De kans dat iemand het per ongeluk heeft meegenomen, is volgens een politiewoordvoerder erg klein. "De agente heeft gewacht totdat alles in het röntgenapparaat was verdwenen voordat ze zelf door de poortjes ging. Om het te pakken te krijgen heeft iemand veel moeite moeten doen."

Het dossier bevat weinig schokkends, zegt de woordvoerder. "Het gaat over een redelijk eenvoudige zaak over mishandeling. Anderen kunnen er weinig mee." Het zoekraken van het dossier zal weinig gevolgen hebben voor de zaak, denkt de woordvoerder. "Wij hebben die gegevens ook nog op een andere plek. Het is alleen vervelend dat privégegevens van iemand niet in de juiste handen zijn gekomen."

De Bredase jeugdgevangenis kwam de afgelopen tijd vaker in het nieuws. Vorige week woensdag ontsnapte nog een gevangene uit de jeugdinrichting. Hoe de gevangene kon ontsnappen, wilde een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen toen niet zeggen.

De week ervoor meldde vakbond Abvakabo FNV nog dat in de jeugdgevangenis sprake is van een nijpend personeelstekort. Medewerkers zouden een verklaring hebben moeten tekenen waarin zij akkoord gaan met een noodrooster voor de zomer met daarbij diensten van maximaal twaalf uur en onderbezetting van sommige posten. De andere keuze zou het intrekken van vakanties zijn geweest.

Den Hey-Acker is een jeugdinrichting, waar jongens in de leeftijd van 12 tot ongeveer 21 jaar verblijven.