Cel en jeugd-tbs geŽist voor fatale mishandeling

Het Openbaar Ministerie in Zutphen heeft donderdag twintig maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen een 16-jarige jongen uit Warnsveld. De verdachte, Peter V., staat met twee anderen terecht voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 18-jarige Emiel Pardijs.

Justitie eiste tegen V. de zwaarste straf, omdat hij Pardijs in zijn gezicht zou hebben geslagen en geschopt. Ook zou hij op het lichaam van de jongen zijn gesprongen terwijl hij weerloos op de grond lag. Donderdagmiddag werd ook al tien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 20-jarige man uit Steenderen. Deze verdachte, Ricardo R., bestuurde volgens het OM de auto waarmee Pardijs werd klemgereden. Hij zou Pardijs niet hebben geslagen.

Het 18-jarige slachtoffer uit Wichmond overleed vorig jaar op 9 mei in het Nijmeegse St. Radboud Ziekenhuis aan zijn verwondingen. Enkele uren voor zijn dood zou Pardijs in een café in Zutphen ruzie hebben gekregen. Nadat hij op zijn fiets terugreed naar huis, werd hij door zijn belagers met een auto klemgereden en in elkaar geslagen.

Na de vechtpartij op de Den Elterweg in Zutphen werd het slachtoffer voor dood achtergelaten op de weg. Een passerende auto heeft hem daarna overreden. "Dit had nooit mogen gebeuren. Toen ik hoorde dat Emiel overleden was, zakte de grond onder mijn voeten weg", vertelde R. de rechters in Zutphen.

Tegen de 18-jarige Bente P. uit Baak eiste justitie woensdag al tien maanden jeugddetentie, waarvan vijf voorwaardelijk. Het meisje zou de jongens in de auto hebben opgehitst. Haar zaak werd, net als de zaak tegen V., achter gesloten deuren behandeld. De drie verdachten wordt het medeplegen van mishandeling met voorbedachten rade de dood tot gevolg hebbend ten laste gelegd.

De rechtbank in Zutphen doet 23 maart uitspraak.