Asbestgevaar door gebrek informatie corporaties

Niet alle 418 woningcorporaties waarschuwen hun huurders voor de aanwezigheid van asbest in woningen. Daardoor komen wekelijks klussende huurders in aanraking met het kankerverwekkende materiaal. Dat schrijft het Algemeen Dagblad donderdag op basis van een inventarisatie onder asbestinspectie- en saneringsbedrijven.

Een Kamermeerderheid wil een verplichte asbestinventarisatie in woningen. Nu hoeven corporaties dat nog niet te doen. Bij een onderzoek door een corporatie in Zwolle bleek onlangs dat in 5850 van de 7000 onderzochte woningen asbest zat.

Volgens specialist in asbestregels Eva Engel zijn het vooral de kleinere corporaties die het laten afweten wat informatie over asbest betreft. Ze beschikken over onvoldoende kennis en middelen om een goed asbestbeleid uit te voeren.

Experts in de krant waarschuwen voor levensgevaarlijke situaties. Zo zagen onwetende mensen kattenluikjes in asbestpanelen en schuren ze asbesthoudende raamkozijnen om ze te kunnen schilderen. Daarmee verspreiden ze miljoenen asbestvezels.