Nog altijd te veel zout in eten

Er zit nog altijd te veel zout in levensmiddelen. De voedingsindustrie maakt haar belofte niet waar om het zoutgehalte terug te brengen. Dat constateert de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) in een donderdag verschenen onderzoek.

De levensmiddelenindustrie had beloofd het zoutgehalte in 2010 met 12 procent terug te brengen ten opzichte van het jaar ervoor. De nVWA heeft 984 producten onderzocht en geconstateerd dat het gemiddelde zoutgehalte niet significant is gedaald.

Het gaat om fabrieksvoedsel zoals voorverpakt brood, kaas, kant- en klaarmaaltijden, soepen, sauzen, chips, vleeswaren en diepvriessnacks. Vaak zitten er grote verschillen in het zoutgehalte van producten van dezelfde soort. Daaruit leidt de nVWA af dat het goed mogelijk is het zoutgehalte terug te brengen.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil het zoutgehalte in voeding terugdringen, omdat veel zout eten kan leiden tot een hogere bloeddruk en tot hart- en vaatziekten. Volwassenen krijgen gemiddeld 9 gram zout per dag binnen. 6 gram is het dagelijkse maximum volgens de Gezondheidsraad.