Lange straffen voor moord op journalist Poveda

Een Salvadoraanse rechtbank heeft donderdag tien bendeleden en een politieman veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van vier tot dertig jaar vanwege de moord op de Franse journalist en documentairemaker Christian Poveda. De Fransman werd anderhalf jaar geleden vermoord.

Poveda maakte een documentaire over straatbendes in El Salvador genaamd La Vida Loca. De documentaire kreeg in het Midden-Amerikaanse land veel aandacht. In de documentaire erkende Poveda dat de bendes angst inboezemen, maar hij leverde ook felle kritiek op het harde optreden van de politie. Volgens hem wordt er voorbijgegaan aan de sociaal-economische omstandigheden in het land waardoor jonge Salvadoranen het pad van de misdaad kiezen.

De rechtbank veroordeelde bendelid Jose Melara tot dertig jaar voor het opdracht geven tot de moord. Twee andere leden kregen twintig jaar voor het respectievelijk uitvoeren van de moord en het houden van de wacht. Zeven andere bendeleden kregen vier jaar opgelegd omdat zij hun mond hielden over de liquidatie.

Poveda kwam ooit als fotograaf van het weekblad Time naar El Salvador. Ook was hij oorlogsverslaggever in Iran, Irak, Libanon en andere landen. Vanaf de jaren negentig legde hij zich toe op documentaires, voornamelijk over Salvadoraanse bendes.

El Salvador telt naar schatting zestienduizend bendeleden. Veel van hen zijn in de Verenigde Staten veroordeeld en na het uitzitten van hun straf uitgewezen.


Hoge straffen voor moord op Christian Poveda (Foto: Novum)