FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 januari 2011

Black Swan-actrice Mila Kunis jarenlang halfblind

Black Swan-actrice Mila Kunis ziet het pas sinds kort allemaal weer scherp. De 27-jarige actrice was jarenlang blind aan een oog, onthult ze in het Amerikaanse tijdschrift Cosmopolitan.

Door een chronische ontsteking van haar iris zag ze door één oog geen steek. "Niemand wist dat ik niets zag. Maar inmiddels is het opgelost. Ik ben een paar maanden geleden onder het mes gegaan. Ze sneden mijn oog open en hebben er een nieuwe lens in gezet."

Kunis werd bekend door haar rol van de irritante tiener Jackie in de komedieserie That '70s Show. In Amerika gooide ze onlangs hoge ogen met haar rol van balletdanseres Lily in het drama Black Swan, tegenover Natalie Portman. Black Swan is in Nederland vanaf 3 februari in de bioscopen te zien.


Black Swan-actrice Mila Kunis jarenlang halfblind (Foto: Novum)

Ministers in Amsterdam bijgepraat over zedenzaak

Minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie en minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben woensdag een werkbezoek gebracht aan Amsterdam om zich te laten informeren over de laatste stand van zaken in de grote zedenzaak. Dat heeft de gemeente Amsterdam bekendgemaakt.

De ministers lieten zich bijpraten door burgemeester Eberhard van der Laan, hoofdofficier Herman Bolhaar, hoofdcommissaris Bernard Welten en GGD-directeur Paul van der Velpen. Ook bespraken ze dilemma's die gepaard gaan met de grootschalige inzet die nodig is bij deze zaak.

Vervolgens bracht Opstelten een bezoek aan het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Hij sprak onder meer met rechercheurs van de zedenpolitie en de betrokken officieren. Minister Kamp ging langs bij de GGD, waar hij sprak met kinderartsen van het AMC, hulpverleners en psychiaters.

De ministers waren onder de indruk van de professionele inzet van gemeente, politie, OM en GGD, laat de gemeente weten. Van der Laan benadrukte tijdens het bezoek dat de samenwerking met en de hulp van het rijk tot nu toe als zeer prettig wordt ervaren.

Dinsdag werd bekend dat het aantal slachtoffers van de misbruikverdachte Robert Mikelsons opnieuw naar boven is bijgesteld. Mikelsons heeft inmiddels 83 gevallen van misbruik met kinderen bekend.

Het Geheim naar Filmfestival Montreal

De Nederlandse familiefilm Het Geheim is geselecteerd voor de officiële competitie van het Montreal International Children's Film Festival (Fifem). Hier wordt van 26 februari tot 6 maart een selectie van de beste internationale kinderfilms vertoond. Dat maakte distributeur A-Film woensdag bekend.

Het Geheim draait om de 8-jarige Ben die het goochelen onder de knie probeert te krijgen. Als zijn vriendinnetje bij een verdwijntruc in rook lijkt te zijn opgegaan, is dat het begin van een spannend avontuur.

Het Geheim behaalde in december met honderdduizend bezoekers de status van gouden film; inmiddels hebben ruim honderdvijftigduizend mensen de film bezocht. De film draait nog volop in de Nederlandse bioscopen.


Het Geheim naar Filmfestival Montreal (Foto: Novum)

Avondklok ingesteld in hoofdstad Ivoorkust

In de wijk Abobo in de Ivoriaanse stad Abidjan is woensdag een avondklok ingesteld. Dat heeft het hoofd van het Ivoriaanse leger, dat nog steeds de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo steunt, woensdag gezegd op de staatstelevisie.

Volgens chefstaf Philippe Mangou hebben veiligheidstroepen nu het recht om aanslagen gericht tegen hun persoon te vergelden. De onheilspellende mededeling van Mangou volgt op twee dagen van een enorme militaire aanwezigheid in de voormalige hoofdstad.

De inwoners van de wijk waar de avondklok geldt hebben in groten getale gestemd op de rivaal van Gbagbo en de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen Alassane Ouattara. Eerder woensdag openden militairen al het vuur in de wijk, kort nadat honderden oppositieleden de straat op waren gegaan om te demonstreren tegen het harde optreden van de politie de afgelopen dagen. Uit protest vernielden ze auto's en gebouwen.

Mensenrechtenorganisaties hebben tientallen meldingen gekregen van 'verdwijningen' van mensen uit wijken waar veel steun is voor de Ivoriaanse oppositie. Ook zijn er meldingen van aanvallen door 'dodenbrigades' die loyaal zijn aan Gbagbo.


Avondklok ingesteld in hoofdstad Ivoorkust (Foto: Novum)

Ruim honderd doden door noodweer Brazilië

De bergen in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro zijn geteisterd door hevige slagregens en hebben in 24 uur tijd aan zeker 140 mensen het leven gekost. Dat hebben de reddingsdiensten woensdag gezegd.

Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal oplopen, vooral in afgelegen valleien en op steile berghellingen waar reddingswerkers nog niet zijn doorgedrongen. In het bergstadje Teresopolis, ten noorden van de stad Rio de Janeiro, kwamen 114 mensen om. Ongeveer duizend mensen zijn dakloos geraakt. Het afgelopen etmaal viel in het stadje ruim 26 centimeter regen.

De storm zwakte woensdag af, maar het door water verzadigde land blijft instabiel en dorpjes en stadjes worden nog altijd bedreigd door aardverschuivingen en modderlawines.

Norovirus in Viecuri Ziekenhuis in Venlo

In het Viecuri Ziekenhuis in Venlo is de afdeling Interne Geneeskunde deels gesloten nadat enkele besmettingen met het norovirus zijn vastgesteld. Dat meldt De Telegraaf. Ook zou er een beperkte opnamestop zijn ingesteld.

Onduidelijk is hoeveel mensen er zijn besmet en of het om patiënten of om medewerkers gaat. Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat ontsteking van het slijmvlies in het darmkanaal veroorzaakt. Een half miljoen Nederlanders krijgt jaarlijks buikgriep door het virus. De griep gaat meestal binnen een tot vier dagen over.

Doek valt voor Hannah Montana

De laatste aflevering van de populaire serie Hannah Montana zal deze week in de Verenigde Staten worden uitgezonden. Daarna valt het doek definitief voor de door Miley Cyrus gespeelde Hannah Montana.

In de laatste aflevering staat Hannah voor een lastige beslissing. Ze heeft de luxe om te kiezen tussen het maken van een film of toch door te gaan met studeren. Haar vader, Billy Ray Cyrus, raad het haar af terwijl haar beste vriendin Lilly, gespeeld door Emily Osment, juist Miley probeert over te halen om ook verder te studeren.

Wanneer de aflevering in Nederland te zien is, is niet bekend.

Uitslagen achtste finales Coppa Italia

Vanavond werden de eerste twee wedstrijden uit de achtste finales van de Coppa Italia afgewerkt. Internazionale en Palermo wisten beiden als eerste ploegen de kwartfinales te bereiken. Hieronder een overzicht en het resterende programma.


Internazionale - Genoa 3-2

Trainer Leonardo zag hoe zijn ploeg na een kwartier spelen op voorsprong kwam. Samuel Eto'o was de doelpuntenmaker. De spits uit Kameroen herhaalde dit kunstje kort voor tijd. Met zijn tweede doelpunt van de avond zette hij Inter op een comfortabele 2-0 voorsprong. Tien minuten na rust werd het echter weer spannend in Giuseppe Meazza.

Na een overtreding van verdediger Andrea Ranocchia kreeg Genoa een strafschop. Deze werd benut door de Marokkaan Houssine Kharja. De spanning was van korte duur, want vijf minuten later zorgde McDonald Mariga dat de marge weer twee was; 3-1. In de slotminuut scoorde Giuseppe Sculli namens Genoa nog de 3-2, maar verder kwamen de bezoekers niet.

Palermo - Chievo Verona 1-0

Fabrizio Miccoli was de gevierde man bij Palermo. De bonkige spits maakte de enige treffer door tien minuten voor tijd vanaf elf meter te scoren. Het doelpunt leidde Palermo, met een veredelde B-ploeg naar de kwartfinale.

Chievo kon in de slotfase namelijk niet meer terugkomen en zag de Sicilianen ook zonder sterspeler Javier Pastore winnen.

Resterend programma

Datum Thuis Uit
13/01 Juventus Catania
18/01 Napoli Bologna
19/01 AS Roma Lazio Roma
19/01 Sampdoria Udinese
20/01 AC Milan Bari

Belg geeft meer om orgie dan om zijn vrouw

De rechtbank van het Belgische Turnhout heeft een 47-jarige man uit Geel veroordeeld wegens grove nalatigheid tijdens het overlijden van zijn echtgenote. De man vond de orgie die op dat moment bij hem thuis plaatsvond belangrijker dan het leven van zijn eega.

Het stel hield in oktober 2009 een orgie met enkele vrienden. Alvorens zich te vergrijpen aan vleselijke lusten vergreep men zich eerst aan verdovende middelen. De vrouw des huizes kreeg echter een overdosis en overleed enkele uren later.

Volgens de rechter wist de Belg drommels goed dat zijn echtgenote in gevaar was. Toch weigerde hij het alarmnummer te bellen. Hij 'vond de seksuele activiteiten belangrijker dan het welzijn van zijn vrouw' en hij wilde 'zijn seksparty afschermen van de buitenwereld', zo oordeelde de rechter.

De beste man is veroordeeld tot anderhalf jaar cel en het betalen van een boete van 5500 euro. Een 51-jarige ambulancebroeder, die gezellig meedeed aan de orgie, moet dezelfde boete betalen. Hij heeft een jaar voorwaardelijk tegen zich horen eisen. Volgens de rechter had hij zijn verantwoordelijkheid moeten tonen en niet mogen wachten op toestemming van de gastheer.

Dalglish met Liverpool onderuit bij Blackpool

Het lukt ook Kenny Dalglish vooralsnog niet om Liverpool aan de praat te krijgen. De 59-jarige Engelsman verloor woensdagavond ook zijn tweede officiële wedstrijd als manager van de Reds.

In eigen huis was Blackpool met 2-1 te sterk. Gary Taylor-Fletcher en Dudley Campbell maakten een vroege openingstreffer van Fernando Torres ongedaan. Zondag verloor Liverpool nog van Manchester United voor de FA Cup.

De start was nog uitstekend van Liverpool. Torres schoot al na twee minuten uit een moeilijke hoek snoeihard raak. Blackpool, in 2011 nog zonder zege, herstelde zich snel van deze tegenslag. Tien minuten later kreeg Gary Taylor-Fletcher de bal gelukkig mee en rondde hij vervolgens koel af.

Na rust trok de thuisploeg het initiatief naar zich toe. Halverwege de tweede helft werd Blackpool beloond voor zijn dadendrang, toen spits Campbell van dichtbij binnenkopte. In de slotfase probeerde Liverpool, waar Dirk Kuyt na 75 minuten vervangen werd, het nog wel, maar ontbeerde het stootkracht. Liverpool zakt door het verlies naar de dertiende plaats.

 

Politie opnieuw slaags met demonstranten Tunesië

Agenten zijn woensdag in het centrum van de Tunesische hoofdstad Tunis opnieuw slaags geraakt met demonstranten. Honderden mensen kwamen vanuit de souk samen en begonnen stenen naar de politie te gooien. Die reageerde met traangas waarna de demonstranten zich in de omgeving verspreidden. Het was nog onduidelijk of er mensen gewond zijn geraakt of zijn gearresteerd.

In een ander deel van Tunis probeerden honderden demonstranten een protestmars richting het kantoor van een regionale gouverneur te houden. Zij werden tegengehouden door de oproerpolitie. Actievoerders die bij het hoofdkantoor van de belangrijkste vakbond van Tunesië wilden protesteren, werden omsingeld door agenten. Ook in buitenwijken van Tunis was de situatie gespannen.

In het land is sinds woensdag een avondklok van kracht, een zeer ongebruikelijke stap voor het normaal stabiele Noord-Afrikaanse land. De spanningen in het land namen de afgelopen weken snel toe en lijken een serieuze bedreiging te gaan vormen voor de president. Woensdag besloot de Tunesische premier Mohamed Ghannouchi de minister van Binnenlandse Zaken te ontslaan. Dit heeft geleid tot veel onzekerheid onder de bevolking, die zich nu de vraag stelt: wat is de volgende stap van de autocratische president Zine El Abidine Ben Ali?

Ipswich stunt tegen Arsenal in League Cup

Ipswich Town heeft voor een grote stunt gezorgd in de halve finale van de League Cup. De Championship-club was in eigen huis te sterk voor Arsenal (1-0). The Gunners ontvangen Ipswich eind deze maand in Londen. Robin van Persie ontbrak bij Arsenal, die ook in de FA Cup overuren moeten draaien.

Aanvankelijk leek Ipswich weinig kans op succes te hebben. De nummer negentien van de Championship verloor afgelopen zondag nog met onthutsende cijfers bij Chelsea. The Blues bekerden dankzij de monsterzege (7-0 winst) in eigen huis door in de FA Cup. In de League Cup wist Ipswich wel te stunten.

Arsenal wist zonder Robin van Persie, maar met onder meer Cesc Fabrégas, Andrei Arshavin en Theo Walcott niet te imponeren op Portman Road. The Gunners hadden weliswaar de controle over de wedstrijd, maar Ipswich hield stand in eigen huis. Het geloof groeide bij de thuisploeg in de tweede helft.

Het duel leek lange tijd op een gelijkspel uit te lopen, maar in de slotfase ontbrandde de halve finale van de League Cup. Kort nadat Fabregas een levensgrote kans overschoot, was Tamas Priskin wel trefzeker. De aanvaller was alert op een lange bal, die door de defensie van Arsenal verkeerd ingeschat werd.

Priskin anticipeerde uitstekend op de situatie en wist doelman Wojciech Szczesny te passeren. Arsenal drong vervolgens nog aan, maar kon een nederlaag niet voorkomen. Ipswich kan door de zege met vertrouwen afreizen naar Londen voor de return. Voor Arsenal is het nieuwe tegenvaller in korte tijd.

De ploeg van trainer Wenger kwam afgelopen weekeinde voor de FA Cup niet langs Championship-club Leeds United (1-1), waardoor een replay noodzakelijk is. In de andere halve finale van de League Cup won West Ham United dinsdagavond de heenwedstrijd van Birmingham City (2-1).

Haïti: een jaar na de aardbeving

Op 12 januari 2010 - woensdag precies een jaar geleden - trof een aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter Haïti. Meer dan 230.000 mensen kwamen om het leven en zeker een miljoen mensen raakten dakloos. Een jaar later kijkt een van de armste landen ter wereld aan tegen een traag verlopend herstel en de nog immer aanwezige puinhopen en tentenkampen. Haïtiaanse Amerikanen herdachten woensdag de slachtoffers van de ramp.

In de wijk Little Haiti in de Amerikaanse stad Miami werd op een drukke straathoek een kleurige muurschildering onthuld ter nagedachtenis aan de ramp. Kunstenaars beeldden de helden van Haïti uit wiens gezichten bedekt zijn door tranen. Ook is een jong meisje te zien dat de rode en blauwe vlakken van de Haïtiaanse vlag aan elkaar naait.

"Zelfs de lucht is vandaag treurig", zegt een bezoekster van de ochtendmis in de Notre Dame d'Haiti terwijl ze wijst naar de grijze lucht. "Dit is hoe de Haïtiaanse gemeenschap zich voelt. Helaas, er is zo weinig vooruitgang geboekt."

In de kerk, waar duizenden Haïtiaanse Amerikanen na de aardbeving bijeenkwamen om hulpgoederen te doneren, te bidden en nieuwtjes uit te wisselen, is een vrouw op haar knieën gegaan voor het altaar. Ze probeert haar tranen te verbergen.

Een arts die ook bij de ochtendmis was, vertelt dat veel van haar patiënten het vreselijk vonden dat ze niet naar huis konden gaan om te helpen, hoewel het maar 90 minuten vliegen is. "Dit is een trauma dat hen mogelijk voor altijd bij zal blijven", zo zegt ze. De pastoor van de Notre Dame d'Haiti is hoopvoller gestemd. "Nu is het moment om opnieuw te beginnen en te bekijken wat we kunnen doen om volgend jaar een nieuwe kant van Haïti te zien", zegt Reginald Jean-Mary.

In de eerste weken na de ramp werden veel Haïtianen naar de Verenigde Staten gevlogen. Zij verkeerden in de veronderstelling na een bepaalde tijd weer terug te gaan naar hun moederland. Nu komt echter het besef dat de realiteit anders is: teruggaan is geen optie.

Veel Haïtiaanse Amerikanen zeggen blij te zijn nog in leven te zijn, maar zijn bezorgd over wat het nieuwe jaar zal brengen. "Je hebt een heel jaar geleefd in de hoop dat alles beter wordt", zegt een vrouw die kort na de aardbeving met haar zoontje naar de VS vluchtte. Ze keek vanuit de VS toe hoe Haïti worstelde met de wederopbouw, hoe cholera meer dan 3600 mensen het leven kostte en hoe politieke onrust leidde tot rellen. De vrouw zegt nu 'geen hoop meer te koesteren'.

Op een bijeenkomst van de National Press Club in Washington zei de directeur van het Amerikaanse Rode Kruis dat de organisatie samen met het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling voor een bedrag van 30 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) huizen gaat bouwen op Haïti. Samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank wordt bovendien voor nog eens 15 miljoen dollar (bijna 12 miljoen euro) aan huizen gebouwd op stukken grond die door de Haïtiaanse regering worden aangewezen.

Een plan om 40 miljoen dollar contant geld te verdelen onder Haïtianen die leven in de tentenkampen werd in oktober opgeschort. Volgens de Haïtiaanse regering zou dat mensen alleen maar aanmoedigen in de tentenkampen te blijven. Het geld werd vervolgens besteed aan onder andere geld-voor-werk-programma's en subsidies op verhuizingen. Leiders van de Haïtiaans-Amerikaanse gemeenschap hebben de herdenking van de ramp aangegrepen om de regering van president Barack Obama aan te sporen tienduizenden Haïtianen visa te verstrekken. De immigratieautoriteiten hebben al herenigingsverzoeken van zo'n 55.000 Haïtianen goedgekeurd, maar nog geen visa verleend. De VS hebben een maximum ingesteld voor het aantal visa dat ze jaarlijks aan een land toekennen. Het kan dan ook nog een decennium duren, voordat de herenigingen daadwerkelijk plaats kunnen vinden.


Haïti: een jaar na de aardbeving (Foto: Novum)

Tram scheidt kind van vader

Een Amsterdamse tram is dinsdagmiddag weggereden met een vader terwijl een kinderwagen met daarin zijn dochtertje nog buiten stond. Het GVB onderzoekt hoe het incident heeft kunnen gebeuren, laat een woordvoerder weten naar aanleiding van een artikel in Het Parool.

De man had bij de halte Amsteldijk eerst een andere passagier geholpen haar kinderwagen in de tram te tillen. Toen hij vervolgens zijn eigen wagen wilde pakken, gingen de deuren dicht.

De bestuurder van de tram stopte pas bij de volgende halte. Daar werden vader en dochter herenigd. Een passagier was de vader vanaf de halte Amsteldijk met het kind tegemoetgelopen.

Het GVB zegt het voorval te betreuren en onderzoekt hoe het heeft kunnen gebeuren. "Dit had nooit mogen gebeuren. Wat ons betreft gebeurt het dan ook nooit weer", aldus een de woordvoerder.

Twisted Pixel onderneemt geen actie tegen MaXplosion

Twisted Pixel CEO Michael Wilford zegt met hun kleine team geen gerechtelijke stappen te nemen tegen mega-uitgever Capcom voor MaXplosion. MaXplosion lijkt namelijk een kopie van Splosion Man te zijn maar dan voor iOS. Aan Joystiq wist Wilford te vertellen dat ze zeker geen "legal action" zullen ondernemen. Hoewel de gelijkenissen tussen de twee spellen "nauseating" zijn, is Wilford van mening dat ze met hun kleine bedrijf niets kunnen beginnen tegen een gigant als Capcom. 

Wilford hoopt dat Capcom niet rekent op het feit dat indie-developers zwak zijn in de rechtbank. Twisted Pixel moet nu zelf komen met een eigen mobile-game. Er zijn nog geen concrete plannen, maar de drijfveer is er. Ook vertelde Wilford via Twitter dat ze eigenlijk Splosion Man door Capcom wilden laten uitgeven, maar dat die de game verwierp. Ook is Wilford te spreken over de ondersteuning van hun aanhang via Twitter. "I think that's better than [winning] a stupid lawsuit or anything like that."

Capcom Mobile zal later met een statement komen.

maxplosion
Het spelletje dat zo lijkt op Splosion Man, MaXplosion van Capcom Mobile.

Dochter Le Pen wil partijleider worden

De dochter van de Franse politicus Jean-Marie le Pen is favoriet in de race om haar vader op te volgen als partijleider van het extreemrechtse Front National. Haar doelstelling is het imago van de partij - die wordt gezien als anti-islamitisch en tegen immigratie - op te poetsen. Volgens Marine le Pen is de partij ten onrechte 'gedemoniseerd'.

Marine le Pen wil, net zoals haar vader in 2002, deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Haar doel is te winnen en president te worden, zei ze in een interview met persbureau AP. Eerst zal ze echter moeten worden gekozen als partijleider.

Over het partijleiderschap wordt dit weekeinde beslist. Marine geniet de steun van haar vader. Haar rivaal is Bruno Gollnisch, al lange tijd lid van de partij.

Het Front National werd veertig jaar geleden door Jean-Marie le Pen (82) opgericht.


Dochter Le Pen wil partijleider worden (Foto: Novum)

Chinees is wereldkampioen kotsen

Liang Yuxin is een bijzondere Chinees. De 25-jarige Liang is momenteel in onderhandeling met Guinness World Records over een eervolle vermelding in het wereldberoemde recordboek. De kapper uit het Zuid-Chinese Xia Mei gaat er prat op wereldkampioen kotsen te zijn.

Liang doet de medische wereld geregeld versteld staan door zijn gave alles wat zijn ogen zien door te slikken en vervolgens weer uit te braken. Zelfs levende vissen en kettingen van ruim 1 meter 20 vormen geen obstakel voor zijn slokdarm.

"Ik ontdekte het toen ik nog een kleine jongen was", vertelt de Chinees. "Ik slikte per abuis een bal in en kwam erachter dat ik hem op commando weer uit kon kotsen. Het lijkt er nu op dat ik bijna alles kan inslikken."

Liang slikt nu regelmatig levende vissen in om ze vervolgens weer ongedeerd naar buiten te laten komen. Momenteel is hij aan het praten met Guinness omdat hij naar eigen zeggen recordhouder muntjes inslikken is. "Een Brit heeft momenteel het record van tien muntjes in handen. Ik kan er elf inslikken."

De Jager wil stijging lokale lasten MKB beperken

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wil met gemeenten afspraken maken over de stijging van de lokale lasten voor het midden- en kleinbedrijf. Uit een rondgang van de NOS bleek woensdag dat de belastingen die gemeenten heffen voor deze bedrijven met gemiddeld 3,5 procent tot 4,8 procent toenemen.

De Jager onderstreept dat gemeenten zelf bepalen hoe hoog de lokale belastingen zijn, maar wil er wel op toezien dat de stijgingen niet de pan uit rijzen. Hij wil met gemeenten om de tafel om dit te bespreken.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg noemt de belastingverhoging voor het MKB 'funest voor het lokale bedrijfsleven'. Zij vindt dat gemeenten hun eigen financiële problemen niet op bedrijven mogen afwentelen. "In tijden van pril economisch herstel is lastenverzwaring vergif voor de economie en voor het herstel van het lokale bedrijfsleven", stelt het Kamerlid. "Gemeenten moeten, wanneer geconfronteerd met financiële problemen, durven in eigen vlees te snijden."

Invalide vrouw sterft van dorst na overlijden man

Een Oostenrijkse vrouw is op gruwelijke wijze om het leven gekomen. De vrouw is letterlijk uitgedroogd nadat haar man was overleden. Aangezien de 51-jarige vrouw niet kon lopen, kon ze nog geen glaasje water voor zichzelf inschenken.

De politie van de deelstaat Stiermarken stuitte maandag op de lijken van een echtpaar in St. Stefan ob Leoben. Vandaag kon dankzij een sectie moord of een zelfmoordpact worden uitgesloten.

Uit onderzoek is gebleken dat de 54-jarige echtgenoot door meervoudig orgaanfalen om het leven is gekomen nadat een ader in zijn linkerbeen was geknapt. Zijn gehandicapte vrouw kon hierop geen hulp inroepen. Omdat ze er ook niet in was geslaagd iets te drinken voor zichzelf in te schenken, is ze uiteindelijk van de dorst omgekomen.

Belgische profclub heeft te weinig spelers

KV Kortrijk kan zijn licentie voor de Belgische Pro League worden afgenomen. De eersteklasser heeft namelijk te weinig profspelers.

Kortrijk liet Wouter Vrancken en Leon Benko gaan en heeft nu nog maar twintig contractspelers. Volgens het reglement van de Belgische voetbalbond moeten dit er 22 zijn. De club zal dus minimaal twee nieuwe spelers moeten aantrekken.

Na het vertrek deze winterstop van Gregory Christ, Hervé Onana, Benoît Masset en Pape Abdou Camara heeft Sint-Truiden een soortgelijk probleem. Er werd namelijk in de persoon van Gregory Dufer maar één speler gehaald. Toch hoeft die club niet bang te zijn voor problemen. De Pro League beschouwt drie verhuurde spelers, waaronder Masset, namelijk nog als volwaardig lid van de selectie van Sint-Truiden.

Wolter Kroes wil fit zijn voor nieuwe single

Wolter Kroes wil zijn nieuwe single in opperbeste conditie presenteren en daar laat de 42-jarige geen gras over groeien. Zijn single komt 21 januari uit en nog voor die tijd wil Kroes geopereerd zijn en 10 kilo verliezen.

"Sinds mijn skiongeluk, twee jaar geleden, stoei ik met mijn gewicht", vertelt Kroes in De Telegraaf. "Mijn been was op zes plaatsen gebroken en daardoor erg verzwakt. Ik trainde om de kracht in mijn been terug te krijgen maar kon verder niet echt aan mijn lichaam werken."

Daardoor kwam Kroes flink aan. Die overtollige kilo's wil hij graag kwijt, net als de schroeven die hij in zijn enkel kreeg na een operatie. "Die schroeven wil ik eruit hebben, zodat ik er weer helemaal voor kan gaan. Dat ik weer kan sporten en skiën. Mijn nieuwe single Laten We Gaan komt op 21 januari uit. Tegen die tijd wil ik schroefloos en met een afgetraind lichaam op televisie verschijnen."


Wolter Kroes wil fit zijn voor nieuwe single (Foto: Novum)

Halo: Reach co-op vereist nog steeds harde schijf

Na de release van Halo: Reach kwamen er al gauw meldingen binnen over het niet werken van de co-op zonder een harde schijf. Dit was dan vooral van toepassing op de mensen die een 4GB Xbox 360 S-model bezitten. Dit probleem was maar tijdelijk en Microsoft was bezig met een oplossing.

We zijn nu al een aantal maanden verder en er is nog niets veranderd. Microsoft reageert op alle vragen over wanneer en hoe de situatie wordt opgelost steeds met dat ze zullen laten weten wanneer er een update is, zonder verdere details te geven. Het is nog steeds onduidelijk wanneer het probleem zal worden verholpen, dus eenieder die Halo: Reach graag co-op speelt kan het best overwegen een harde schijf te kopen, aangezien het waarschijnlijk nog wel even zal duren voordat dit probleem opgelost wordt.

halo: Reach
Het foutbericht dat je krijgt zonder harde schijf.

Bridge op huurbasis naar West Ham United

West Ham United heeft Wayne Bridge een uitweg geboden voor zijn uitzichtloze situatie bij Manchester City. De Londense club huurt de 30-jarige linksback tot het einde van het seizoen. Bridge kwam dit seizoen bij City pas tot drie competitieduels.

"Ik kijk uit naar de uitdaging om West Ham in de Premier League te houden", zegt de 36-voudig international op de clubsite. "Ik weet dat de selectie daarvoor goed genoeg is." Bridge is de eerste versterking voor West Ham, dat de laatste plek inneemt op de ranglijst. Het verschil met nummer veertien Fulham is echter maar twee punten.

Bridge was in Manchester bezig aan zijn derde seizoen. Daarvoor kwam hij zes jaar uit voor Southampton en Chelsea. Ook was hij een jaar actief op Fulham, toen ook op huurbasis.


Bridge op huurbasis naar West Ham United (Foto: Novum)

Proces tegen Bouterse weer uitgesteld

Het proces tegen de voormalige dictator van Suriname Desi Bouterse is weer eens uitgesteld. In januari worden 'wegens bijzondere omstandigheden' geen zittingen gehouden. Dat heeft de krijgsraad bekendgemaakt, bevestigt het Openbaar Ministerie in Suriname na berichtgeving in lokale media.

De strafzaak zou vrijdag worden hervat met getuigenverhoren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet direct op de nieuwe vertraging reageren.

Bouterse wordt, samen met 24 anderen, beschuldigd van de moord in december 1982 op vijftien politici, journalisten en andere tegenstanders van zijn militaire dictatuur. Het proces werd in oktober voor het eerst hervat sinds Bouterse in juli terugkwam aan de macht als gekozen president van Suriname. De rechter stelde het proces echter meteen weer uit omdat geen van de getuigen van de verdediging kwam opdagen.

Advocaat van de verdediging Irwin Kanhai zei toen dat geen van de negentien getuigen, onder wie voormalige regerings- en legermedewerkers die in Nederland wonen, in de gelegenheid waren om te getuigen.

Op 1 januari overleed kolonel Iwan Amatdasim, die lid was van de militaire kamer van de krijgsraad. De zaak van Bouterse wordt behandeld door de burgerkamer, dus de zitting van de krijgsraad had ondanks het uitvallen van Amatdasim door kunnen gaan.

Bouterse heeft in het verleden 'politieke verantwoordelijkheid' voor de decembermoorden genomen, maar ontkent er direct bij betrokken te zijn geweest. Als president hoeft hij niet te getuigen en als hij veroordeeld zou worden, kan hij een pardon bewerkstelligen om daarmee een lange celstraf te ontlopen.

Het proces begon ruim drie jaar geleden en zou volgens de eerste planning een jaar duren.


Proces tegen Bouterse weer uitgesteld (Foto: Novum)

Hendriks maakt debuut in Nederlands dartteam

Jerry Hendriks zal eind februari zijn debuut maken in het Nederlands dartteam. Namens de Nationale Dartbond (NDB) doet de ploeg eind volgende maand mee aan de Six Nations Cup in het Schotse Glasgow.

Hendriks neemt de plek in van Braulio Roncero, die wegens zijn Spaanse nationaliteit nog niet speelgerechtigd is voor Oranje. De NDB ging er vanuit dat Roncero voor het Nederlandse team uit mocht komen, aangezien hij al vijf jaar lang in Nederland speelt. Tegenwoordig kijkt de internationale federatie BDO echter alleen naar de paspoorten.

Hendriks vormt samen met Jan Dekker, Joey ten Berge, Willy van der Wiel en Rick Hofstra het Nederlandse team. In Schotland wordt veel verwacht van de twintigjarige Dekker. Hij wist tijdens het afgelopen WK van de BDO verrassend de halve eindstrijd te halen. Ten Berge strandde in de tweede ronde, terwijl Van der Wiel al in de eerste ronde verloor. Hofstra kwam in Frimley Green niet in actie.

Bij de dames vormen Francis Hoenselaar, Karin Krappen en Tamara Schuur de Nederlandse afvaardiging. De Six Nations Cup wordt van 25 tot 27 februari gehouden.

Regering Libanon valt na vertrek Hezbollah

Het vertrek van de ministers van de extremistische beweging Hezbollah en haar bondgenoten uit de Libanese regering leidt de val van de regering in. Dat heeft minister van Energie Jibran Bassil woensdag gezegd.

In totaal trekken elf ministers zich terug uit de dertig ministers tellende regering. Hezbollah had meer dan een derde van de kabinetsleden nodig om de regering ten val te brengen.

De ministers hebben hun ontslag ingediend uit onvrede over een onderzoek door een VN-tribunaal naar de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri. Dit onderzoek leidt vermoedelijk tot aanklachten tegen leden van Hezbollah, genoeg reden voor de door Syrië en Iran gesteunde Hezbollah om zich tegen de inmenging van het tribunaal te keren. De zoon van Hariri, Saad, is de huidige premier van het land.

De Amerikaanse president Barack Obama en de Libanese premier Saad Hariri hebben woensdag in Washington hun betrokkenheid bij het versterken van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Libanon herbevestigd.

Hariri gaf na zijn onderhoud met Obama geen reactie op de gebeurtenissen in zijn land en vertrok direct naar Parijs voor een overleg met president Nicolas Sarkozy. Daarna keert hij terug naar Libanon.


Regering Libanon valt na vertrek Hezbollah (Foto: Novum)

2010 met 2005 warmste jaar ooit

Vorig jaar evenaarde 2005 als het warmste jaar ooit gemeten. Dat hebben klimaatdeskundigen van de Amerikaanse regering woensdag gezegd. De gemiddelde wereldtemperatuur was, net als zes jaar geleden, 0,62 graad Celsius hoger dan normaal.

Naast het warmste was 2010 ook het natste jaar ooit gemeten. In de hele wereld viel vorig jaar veel regen en sneeuw.

Negen van de tien warmste jaren werden na 2000 gemeten. Alleen 1998, het op twee na warmste jaar, vond eerder plaats.

De temperatuurgegevens worden verzameld met weerstations op land, op schepen en op boeien. Als 'normale' temperatuur wordt de gemiddelde temperatuur van de hele twintigste eeuw gebruikt, oftewel 14 graden Celsius. De temperaturen worden sinds 1880 bijgehouden.

Op land waren de temperaturen zeker 1 graad hoger dan normaal, op zee gemiddeld 0,49 graad.

Oefenzege PSV, verlies Vitesse

PSV heeft vanmiddag in het Spaanse Cartagena een oefenwedstrijd tegen de plaatselijke FC met 1-0 gewonnen. Stef Nijland scoorde de enige treffer van de wedstrijd door een penalty te benutten. Morgen speelt PSV in La Manga een oefenwedstrijd tegen Anderlecht.

Vitesse verloor in het Turkse Belek een oefenwedstrijd tegen Kayserispor, met Nordin Amrabat, van trainer Shota Arveladze. Nacer Barazite scoorde de treffer voor de Arnhemmers. De nieuwelingen Michiro Yasuda en Marti Riverola begonnen in de basis bij Vitesse, dat met 5-1 verloor.

UCI wil Pellizotti alsnog schorsen

De wielerunie UCI stapt naar het het sporttribunaal CAS om Franco Pellizotti alsnog te kunnen schorsen. De Italiaan werd in oktober vrijgesproken door het Italiaanse antidopingtribunaal TNA.

Pellizotti werd in mei op non-actief gesteld nadat er schommelende bloedwaarden in z’n biologisch paspoort waren aangetroffen. De UCI wilde de renner voor twee jaar schorsen, maar het TNA sprak hem vrij. "We wilden het nieuws eigenlijk donderdag bekendmaken, maar ik kan bevestigen dat de UCI beroep zal aantekenen bij het CAS", aldus een woordvoerder van de wielerunie tegen Cyclingnews.

Pellizotti werd in 2009 nog derde in de Giro d’Italia. Zijn vorige ploeg Liquigas besloot echter de klimmer om sportieve redenen geen nieuw contract aan te bieden.

Eerste Belgische Albert Heijn in Brasschaat

Ahold opent de eerste Belgische Albert Heijn-winkel in maart 2011. De supermarkt, die als franchisewinkel geëxploiteerd zal worden, komt in Brasschaat. Dat meldt het supermarktconcern. Albert Heijn zal deze winkel vanuit haar bestaande distributiecentrum in Tilburg gaan beleveren.

Het bedrijf maakte in juni vorig jaar bekend definitief winkels in België te willen gaan openen, maar kon toen om logistieke redenen nog niet zeggen wanneer dat zou plaatsvinden.

Man 'wist niet dat sekspartner dood was'

Een man uit de Amerikaanse staat Ohio is opgepakt wegens seks met een lijk. De 55-jarige man uit Geneva ontkent echter necrofiel te zijn. Hij wist niet beter dan dat zijn vriendin nog leefde.

Richard Elwood Sanden werd zaterdagavond opgepakt nadat de politie werd opgeroepen om een kijkje te nemen bij het huis van de overleden vrouw. De man vertelde de politie dat hij bezig was de liefde te bedrijven met zijn 48-jarige vriendin die hij al enkele maanden kende.

Ineens ontdekte Sanden dat zijn bedpartner niet meer ademde. Hij probeerde haar te reanimeren en belde een ambulance. Het mocht helaas niet meer baten. De doodsoorzaak van het slachtoffer is nog in onderzoek.

IOC houdt vast aan uitsluiten dopingzondaars

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) houdt vast aan de regel om dopingzondaars te weren van de eerstvolgende Olympische Spelen. Het dagelijks bestuur en de atletencommissie hebben woensdag op een bijeenkomst in Lausanne regel 45 uit het 'Olympic Charter' bekrachtigd.

Het IOC reageerde met de stellingname op het mogelijke beroep van de Amerikaanse atleet LaShawn Merritt tegen zijn uitsluiting van de Spelen van Londen in 2012. De olympisch en wereldkampioen op de 400 meter is wegens dopegebruik tot en met juli dit jaar geschorst, maar zou graag in Londen weer van de partij zijn. Hij wil bij het internationaal hof van sportarbitrage CAS zijn uitsluiting aanvechten.

Het IOC voerde regel 45 in voor de Spelen van 2008 in Peking. Atleten die meer dan zes maanden worden geschorst voor doping, zijn automatisch uitgesloten van deelname aan de eerstvolgende Olympische Spelen.

Ontruimingen na woningbrand Leerdam

Bij een brand in een woning aan het Spartaveld in Leerdam zijn woensdagmiddag uit voorzorg vijftien woningen ontruimd. De bewoners moesten hun huis uit vanwege rookoverlast, meldt de politie.

De brand, die ontstond rond het middaguur, was rond 15.00 uur onder controle. De brandweer kon niet voorkomen dat het huis volledig uitbrandde. Een naastgelegen woning liep ook schade op.

Vermoedelijk heeft de bewoonster, die bij de brand lichtgewond raakte, het vuur zelf opzettelijk aangestoken. Ze is in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen. De bewoners van de ontruimde woningen die geen schade opliepen mochten woensdagmiddag weer naar huis.

Papadopulos geen optie voor Willem II

Willem II hoeft niet op de komst van Michal Papadopulos te rekenen. De Tilburgse formatie wilde de aanvaller van sc Heerenveen binnenhalen, zodat er in de voorhoede meer stootkracht zou ontstaan.

"Heerenveen wil hem alleen verkopen. Wij zouden alleen in aanmerking kunnen komen voor een huur en dan moet Heerenveen ook nog eens heel erg meedenken", lichtte Henry van der Vegt, technisch directeur van Willem II, in een reactie toe.

Willem II zal de zoektocht naar een aanvaller dus voort moeten zetten. Tot op heden zijn de Tilburgers het minst productief in de Eredivisie. De ploeg scoorde slechts zestien keer en staat met vier punten onderaan.

Agent gedood door sneeuwschuiver

Een Canadese agent is woensdag om het leven gekomen toen hij probeerde een gestolen sneeuwschuiver staande te houden. Dat heeft de politie van Toronto gezegd. De politie wist de sneeuwschuiver later tot stilstand te brengen. De dief werd neergeschoten en behandeld in een ziekenhuis.

Volgens het bedrijf dat eigenaar is van de sneeuwschuiver verlieten de twee bestuurders kort het voertuig, waarna een man zonder schoenen in de sneeuwschuiver sprong en ervandoor ging. De man botste met de sneeuwschuiver verschillende malen op andere auto's.

Verwaarloosde koeien in beslag genomen

Bij een veehouderij in Friesland zijn woensdag 28 koeien in beslag genomen. Controleurs van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) ontdekten tijdens een inspectie dat de eigenaar de dieren slecht verzorgde.

De huisvesting was in een dusdanige staat dat de dieren zich door scherpe randen en uitsteeksels konden verwonden. De voedervoorziening was bovendien verontreinigd. De dieren zijn overgebracht naar een opvangadres, meldt de nVWA.

De boer was al eerder aangesproken op de verwaarlozing van zijn dieren. Na een hercontrole bleek de situatie niet te zijn verbeterd. De veehouder heeft een boete gekregen.

FC Dordrecht huurt twee spelers van ADO Den Haag

FC Dordrecht heeft zich versterkt met twee spelers van ADO Den Haag. Santy Hulst en Kai van Hese maken het seizoen op huurbasis af aan de Krommedijk. Daarmee komt het aantal versterkingen in de winterstop op vier voor FC Dordrecht, want eerder kwamen ook Marcel van der Sloot en Shayron Curiel al naar de club.

De 21-jarige Van Hese is een linkervleugelverdediger, die ook als linkermiddenvelder kan spelen. Hij speelde tot nu toe 26 wedstrijden in de Eredivisie voor de club uit zijn geboortestad, maar kwam dit seizoen zelden voor in de plannen van trainer John van den Brom. Dat gold ook voor aanvaller Santy Hulst. De 23-jarige Leiderdorper speelde sinds zijn komst van AZ in 2008 slechts tien wedstrijden in de Eredivisie en scoorde daarin één keer.

In de zomer huurde FC Dordrecht ook al twee spelers van ADO. Aanvaller Raily Ignacio kwam zelden in actie en is inmiddels teruggestuurd, maar verdediger Tom Beugelsdijk groeide uit tot basisspeler. De twintigjarige speler scoorde al vier keer in twaalf duels in de Jupiler League. Hij was daarmee de revelatie van de Schapenkoppen, maar raakte vervolgens geblesseerd.

Aissati hoopt op terugkeer naar Ajax

Ismail Aissati wordt dit seizoen verhuurd aan Vitesse. Toch hoopt de middenvelder, die bij Ajax onder contract staat, volgend seizoen weer bij de selectie uit Amsterdam aan te sluiten.

"Je ziet dat dat de ploeg goed heeft gedaan," aldus Aissati, die hiermee naar de trainerswissel bij Ajax refereerde, tegenover NUsport. "Ajax leek op een dood spoor te zitten. Nu is er weer vertrouwen en goed voetbal. Ze spelen weer het echte Ajax-spel; 4-3-3 met de punt naar voren. Ze zijn dominant, willen de bal weer hebben en gaan uit van eigen kracht. Dat hoort ook bij Ajax vind ik. In dat systeem zie ik wel een rol voor mezelf."

Vitesse heeft ook de intentie om op die manier te spelen, maar krijgt dat tot op heden nog niet voor elkaar. "Wij willen ook zo spelen als Ajax, maar het is best lastig om telkens te wennen aan nieuwe ploeggenoten," lichtte Aissati toe. "Of het gezellig is in de kleedkamer? Ja hoor, best wel."

Met die laatste uitspraak ontkrachtte Aisatti de uitspraak van Rogier Molhoek. Hij stelde namelijk dat de sfeer in de kleedkamer van de Arnhemmers niet goed is.

Simon Keizer gaat trouwen

Simon Keizer heeft zijn vriendin Annemarie ten huwelijk gevraagd. De 26-jarige Volendamse zanger ging tijdens hun vakantie op Bali op zijn knieën. Simon en Annemarie zijn al zeven jaar samen.

Het aanzoek vond plaats rond kerst, bevestigt de manager van Nick & Simon. "Ze heeft ja gezegd", vertelt hij aan Novum Nieuws. Details over een trouwdatum of locatie zijn nog niet bekend.

Eerder zei Simon de komst van kinderen nog even te willen uitstellen. Zijn collega Nick kan wel elk moment vader worden. Hij en zijn vriendin Kirsten verwachten deze maand hun eerste kind. Collega en goede vriend Jan Smit werd in november voor het eerst vader.


Simon Keizer gaat trouwen (Foto: Novum)

Helmond Sport huurt Waalkens van Willem II

Helmond Sport huurt Jasper Waalkens de rest van het seizoen van Willem II. In Tilburg kwam de aanvallende middenvelder niet aan spelen toe. Hij maakte de laatste tijd zelfs geen deel meer uit van de A-selectie.

De Brabanders zien in Waalkens de vervanger van de langdurig geblesseerde topschutter Bruno Andrade. Trainer Jurgen Streppel is dan ook blij met de komst van Waalkens: "Jasper kan op meerdere posities ingezet worden. Waarschijnlijk zal ik hem op 10 of als linksbuiten gebruiken, maar ook op de rechterkant is hij een optie." De 21-jarige Winterswijker werd opgeleid bij PSV en kwam in de zomer van 2009 naar Tilburg. Hij speelde tot nu toe twaalf wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij nog niet scoorde.

Telstar hoopt op Nigerianen

Telstar hoopt in de tweede competitiehelft te kunnen beschikken over twee Nigerianen. De club is bezig met het afronden van de overgang van aanvaller Rabiu Ibrahim en hoopt voorts Alex Nkume te kunnen huren van VVV-Venlo. Onduidelijk is of de verdediger tijdelijk naar de Jupiler League wil overstappen.

De negentienjarige Ibrahim loopt al geruime tijd stage bij Telstar. Hij is Nigeriaans jeugdinternational. Telstar is bezig met het afronden van het papierwerk en hoopt dat de KNVB Ibrahim speelgerechtigd verklaard voor de bekerwedstrijd tegen NAC Breda op 18 januari.

De club wil verder graag de 21-jarige Nkume huren van VVV. De enkelvoudig international kwam tot de winterstop dertien keer in actie in de Eredivisie. Het is nog onbekend of de Limburgers de speler wel willen verhuren.

Fietsen bij Amsterdam CS eerder weggeknipt

Fietsen mogen voortaan niet langer dan veertien dagen geparkeerd staan bij het centraal station in Amsterdam. Vanaf vrijdag gelden strengere regels voor het parkeren van fietsen op het Stationseiland. Dat meldt het stadsdeel Centrum.

Fietsen die langer dan twee weken geparkeerd staan worden weggeknipt en afgevoerd naar het fietsdepot in het Westelijk Havengebied. Hetzelfde geldt voor fietsen en bromfietsen die buiten de rekken staan.

Het stadsdeel wil op deze manier meer ruimte creëren voor reizigers die per fiets naar het station komen. Het station kampt al jaren met schaarse parkeerplek voor fietsen.

'Chemie-Pack lapte regels aan laars'

Het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, dat vorige week afbrandde, overtrad geregeld de milieuregels en brandveiligheidsvoorschriften. Toch werden steeds weer vergunningen verleend. Dat meldde het tv-programma EenVandaag, dat zegt inspectierapporten en vergunningen van het bedrijf sinds 2002 te hebben ingezien.

Al in oktober 2002 dreigde het Openbaar Ministerie met sancties wegens overtredingen van de brandveiligheidsvoorschriften. Zo was de automatische blusinstallatie niet in orde en was het dak onvoldoende brandwerend. In de jaren 2007 tot 2009 werden chemische stoffen niet goed opgeslagen.

Hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders, die de documenten op verzoek van EenVandaag bekeek, vindt dat het bedrijf gesloten had moeten worden.

'Chemie-Pack lapte regels aan laars’
'Chemie-Pack lapte regels aan laars' (Foto: ANP)

Groeneveld zegeviert in Biddinghuizen

In Biddinghuizen heeft Christijn Groeneveld de veertiende wedstrijd in de strijd om de KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. De schaatser van de Ami Kappers-formatie was in de eindsprint de snelste van een kopgroep van vier man.

Martijn Kromkamp werd tweede, Martijn van Es eindigde als derde. Het was voor Groeneveld de eerste maal dat hij een marathon bij de A-schaatsers won.

Karlo Timmermans blijft met 311,2 punten aan de leiding in het algemeen klassement. Rob Hadders bezet met 247,3 punten de tweede plaats.

'Belgen laat uw baard staan!'

Een van de populairste Belgische acteurs, Benoît Poelvoorde, heeft woensdag Belgische mannen opgeroepen zich niet langer te scheren. Hij vraagt de mannen een baard te laten staan uit protest tegen de politieke crisis die het land al zeven maanden in zijn greep houdt.

Poelvoorde, die schitterde in films als Coco before Chanel en It Happened Close to You, deed zijn oproep op tv-zender RTL. "Laat uw baard uit solidariteit staan", aldus de acteur, die zelf al een behoorlijke donslaag op de kaken had staan.

PlayStation 3-hackers aangeklaagd door Sony

George Hotz, beter bekend onder de alias GeoHot, en ruim honderd andere hackers zijn aangeklaagd door de Amerikaanse afdeling van Sony Computer Entertainment. Hotz en leden van hackersgroep fail0verflow publiceerden vorige week details om de PlayStation 3 te kraken.

Sony denkt veel schade te lijden als Hotz en fail0verflow geen halt wordt toegeroepen. De hackers zijn onder meer aangeklaagd voor het opzettelijk omzeilen van de beveiliging van auteursrechtelijk beschermde werken en het gebruik van niet toegestane codes, softwareprogramma's en apparaten om ingebouwde digitale sleutels te kraken. De hardwareproducent beroept zich onder andere op de Digital Millenium Copyright Act, een wet voor de bescherming van digitale eigendommen.

De Nederlandse afdeling van Sony Computer Entertainment laat weten geen toevoeging te kunnen geven over deze zaak. Wel laat een Folkert Langeveld van Sony Computer Entertainment Benelux weten dat Sony 'diverse acties onderneemt om het eigen intellectueel eigendom te beschermen'. Over de exacte inhoud van deze acties kan hij niet praten.

Hotz liet vorig jaar al weten hoe gaten in de beveiliging van de PlayStation 3 gebruikt konden worden. Op 4 januari publiceerde failOverflow alle gegevens die nodig zijn om de spelcomputer te kraken. Door de beveiliging te omzeilen, kan homebrew software - bijvoorveeld zelfgemaakte spellen of applicaties - uitgevoerd worden op de console. Ook kan de hack ervoor zorgen dat uiteindelijk illegaal gedownloade spellen kunnen worden gespeeld op de PlayStation 3 zonder dat hiervoor een jailbreak nodig is. Die laatste is nu nog nodig om illegale games te kunnen spelen.

Volgens diverse hackers heeft Sony deze hack over zichzelf uitgeroepen. Tot Sony een jaar geleden besloot de 'otherOS' functionaliteit uit hun console te verwijderen hadden hackers maar weinig interesse in het omzeilen van deze beveiliging. Other OS was functionaliteit die standaard in elke PS3 zat. Hiermee konden gebruikers een ander besturingssysteem, zoals Linux, installeren op de console.

Feyenoord en Újpest FC eens over huur Simon

Krisztián Simon speelt tot het einde van het seizoen bij Feyenoord. De Rotterdammers hebben met zijn club Újpest FC overeenstemming bereikt over een verhuurperiode van een half jaar. Over een optie tot koop zijn de clubs nog in onderhandeling.

"Er zijn nog wat drempels te nemen", zegt algemeen directeur Eric Gudde tegen NUsport. "Met name als het gaat om de mate waarin Újpest FC meeprofiteert bij een eventuele doorverkoop. Technisch gezien kunnen we Simon goed gebruiken, maar we willen er ook financieel iets moois van maken."

Simon maakte indruk de afgelopen weken tijdens zijn proefperiode. Hij scoorde in een oefenwedstrijd tegen het olympisch team van Oman de winnende treffer en was tegen Sparta Rotterdam met een goal en twee assists ook belangrijk. De 19-jarige Hongaar was het afgelopen halfjaar voor Újpest FC minder doeltreffend. Hij scoorde in vijftien duels twee doelpunten.

Trein botst tegen auto in Zeist

Een trein is woensdag aan het einde van de middag in Zeist ter hoogte van station Driebergen-Zeist op een auto gereden. De vrouwelijke bestuurder kon voor de botsing de auto verlaten. Niemand raakte gewond, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Om onduidelijke reden kwam de auto stil te staan op de spoorwegovergang op de Odijkerweg, vlakbij het station. De trein, die op weg was naar Arnhem en niet stopte in Driebergen-Zeist, reed vol op de auto. Het motorblok van de auto werd 100 meter verder op een parkeerplaats teruggevonden. Vier andere auto's raakten beschadigd.

De vrouw bleef ongedeerd maar was erg geschrokken. Ze heeft psychische hulp gekregen. Momenteel wordt geprobeerd om de driehonderd treinpassagiers op een andere manier naar Arnhem te krijgen.

Tussen Utrecht en Arnhem is geen treinverkeer mogelijk. Verwacht wordt dat de overlast de rest van de avond aanhoudt.

Gerucht: PSP 2-onthulling deze maand?

De PSP 2 is al bijna een feit geworden. Grote producers praten al over het systeem en de geruchten stromen weer binnen. 

Een bron van gamingsite VG247 heeft gemeld dat Sony op 27 januari het nieuwe apparaat zal aankondigen. Dit zal gebeuren tijdens een zakelijke bijeenkomst met zeer weinig pers erbij. Wij kijken in ieder geval nu al uit naar zo'n aankondiging. 

Gelekt plaatje uit november van de PSP 2-prototype.

Mario Kart en Zelda niet bij lancering 3DS

Nintendo-klassiekers als Mario Kart en Zelda ontbreken bij de Japanse lancering van de Nintendo 3DS op 26 februari. Dat blijkt uit de lijst met titels die Nintendo op het Nintendo World Event in Japan naar buiten bracht. De huisdierverzorgingssimulatie Nintendogs + Cats is het enige spel dat uit de stal van Nintendo komt.

Naast Nintendogs + Cats is een aantal titels van andere uitgevers beschikbaar. Zo kunnen Japanse gamers kiezen voor 3DS-versies van vechtgame Super Street Fighter IV, voetbalgame Pro Evolution Soccer en puzzelgame Professor Layton. In totaal zijn acht games aangekondigd voor de Japanse lancering van de Nintendo 3DS.

De spellen die bij de lancering van een nieuwe spelcomputer in de winkel liggen, kunnen per continent verschillen. Welke spellen in Europa verschijnen, is nog niet bekendgemaakt. De Nintendo 3DS wordt in maart in Europa verwacht.


 

Europese Unie in de fout met kalender

In een kalender van de Europese Commissie ontbreken Kerstmis, Pasen en alle andere christelijke feestdagen. De belangrijkste dagen van andere grote godsdiensten worden wel vermeld. Een woordvoerder van de commissie sprak woensdag over een tamelijk grove fout.

De 3,2 miljoen kalenders werden in zo'n 21.000 scholen aan 12- tot 16-jarigen uitgedeeld. Op de kalender staan teksten over het beleid van de Europese Unie. De kalenders kostten 5 miljoen euro belastinggeld.

Doden door zware regenval in Brazilië

Ten minste 63 mensen zijn woensdag in de buurt van het Braziliaanse Rio de Janeiro omgekomen door overstromingen en landverschuivingen, die worden veroorzaakt door hevige regens. Dat meldden de autoriteiten.

Onder de doden zijn vier brandweermannen die in het bergstadje Nova Friburgo hulp probeerden te verlenen, maar werden bedolven onder een aardverschuiving. Drie brandweermannen zijn nog vermist. In een andere stad, Teresopolis, kwamen elf mensen om door een aardverschuiving.

Deze week kwamen in totaal al 44 mensen om door de zware regenval in het zuidoosten van het Zuid-Amerikaanse land.

PSV heeft "goed gevoel" over aanblijven Dzsudzsák

PSV hoopt snel te horen of Balázs Dzsudzsák zijn contract, dat tot de zomer van 2013 loopt, wil verlengen.

Technisch directeur van PSV, Marcel Brands, heeft een goed gevoel over het aanblijven van de Hongaar. "Hij staat open voor de gesprekken", zegt Brands tegen het AD. PSV liet de spits voor Kerstmis weten dat de ploeg zijn contract graag wil openbreken.

"Balázs en zijn zaakwaarnemer zullen na de winterstop daarop reageren", vertelt Brands. De technisch directeur zegt dat hij geen deadline aan de reactie heeft gesteld. "Dat doe ik eigenlijk nooit."

Dzsudzsák kwam in de winter van 2008 van Debreceni VSC over naar PSV en werd in korte tijd één van de belangrijkste spelers voor PSV. Vorig seizoen was hij de speler met de meeste doelpunten en assists.

Lakeside-sensatie Dekker naar Dutch Open

Jan Dekker is toegevoegd aan de deelnemerslijst van het Dutch Open Darts, dat begin februari in Veldhoven wordt gehouden. Dit heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt.

Dekker debuteerde dit jaar op het World Professional Darts Championship, het evenement dat beter bekend staat als Lakeside. De darter behaalde op sensationele wijze de halve finale van dit prestigieuze toernooi en versloeg achtereenvolgens Scott Mitchell, Stuart Kellett en Garry Thompson.

Naast Dekker doen ook Martin Adams, Tony O’Shea, Darryll Fitton, Scott Waites en Ross Montgomery mee in Veldhoven. De laatste eindzege van een Nederlander tijdens dit toernooi dateert uit 2006. Destijds eiste Raymond van Barneveld de titel voor zich op.

Winterweer India blijft levens eisen

De ijskoude wind uit de Himalaya en de lage temperaturen blijven in India levens eisen. In het noorden van het land kwamen woensdag opnieuw dertien mensen om het leven.

Het dodental als gevolg van het winterweer is inmiddels opgelopen tot 129. De dertien slachtoffers kwamen in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven, ondanks dat de regering dekens en brandhout had uitgedeeld.

In delen van de deelstaat Uttar Pradesh liep het kwik terug tot 1 graad boven nul. In Agra, waar de wereldberoemde Taj Mahal staat, werd het slechts 0,6 graden Celsius.

In de naburige deelstaten Bihar en Jharkhand zijn door de nu al drie weken aanhoudende kou al zeker 26 mensen omgekomen.

OM looft beloning uit voor gouden tip steekpartij

Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot de oplossing van de moord op Boyke Tewarie. De 25-jarige Hagenaar werd op 26 augustus neergestoken in de Haagse Drebbelstraat en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

In het onderzoek naar de dodelijke steekpartij hield de politie in november twee mannen van 19 en 24 jaar aan. Volgens een politiewoordvoerder zijn zij nog steeds verdacht en zitten ze nog vast, maar heeft het OM meer informatie nodig.

Tewarie werd omstreeks 08.15 uur neergestoken door twee onbekende mannen. Na de steekpartij gingen zij er te voet vandoor in de richting van de Rijswijkseweg. Mensen die iets gezien hebben of meer weten, kunnen contact opnemen met Politie Haaglanden.

Motie van treurnis voor Schippers en Bleker

De Partij voor de Dieren heeft woensdag aan het eind van het debat over de manier waarop de overheid de Q-koortsepidemie heeft aangepakt een motie van treurnis ingediend tegen minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA).

Fractievoorzitter Marianne Thieme vindt dat het kabinet sneller maatregelen had moeten treffen om de verspreiding van Q-koorts tegen te gaan. Door het uitblijven hiervan zijn 'onnodig' veel mensen besmet geraakt met de bacterie. Deze gang van zaken betreurt Thieme 'ten diepste'.

Thieme kwam eerder op de dag hard in aanvaring met Schippers. Het Kamerlid zei zich te kunnen voorstellen dat mensen zeggen dat de overheid zich schuldig heeft gemaakt aan dood door schuld door het lakse optreden. De minister verwierp deze aantijging, die zij 'buitenproportioneel en onfatsoenlijk noemde'.

De motie van Thieme kan niet op een meerderheid rekenen.

Mido houdt conditie op peil bij Middlesbrough

Nadat hij vorige week zijn contract inleverde bij Ajax, houdt Mido zijn conditie nu op peil bij zijn oude club Middlesbrough. De trainer van de Engelse club, Tony Mowbray, heeft de Egyptenaar toestemming gegeven om mee te trainen bij de club.

Mido stuurde Ajax een brief waarin hij zijn vertrek aankondigde. Hij had nog een contract in Amsterdam dat tot het einde van dit seizoen liep. Mido scoorde driemaal in zes duels voor Ajax.

Donkey Kong-record weer verbroken

Het wereldrecord Donkey Kong is voor de vijfde keer in een jaar verbroken. De Amerikaanse tandarts Hank Chien haalde eind vorig jaar 1.068.000 punten met de klassieke arcadegame. Met dit record laat Chien de score die Steve Wiebe in september neerzette, achter zich. Het puntenaantal van Chien is deze week goedgekeurd door Twin Galaxies.

De score van Donkey Kong is een van de meest besproken records. Over de strijd tussen Steve Wiebe en Billy Mitchell om de Donkey Kong-wereldtitel, is zelfs een filmdocumentaire gemaakt, genaamd King of Kong. De uit New York afkomstige Chien is relatief nieuw in het gevecht om de titel. Naar eigen zeggen begon hij met spelen na het zien van de documentaire over Mitchell en Wiebe.

Billy Mitchell, Steve Wiebe en Hank Chien zijn in 2010 ieder recordhouder geweest. In maart riep rapper Eminem nog op Twitter dat Wiebe op moest passen. De rapper haalde toen iets meer dan 468 duizend punten.


 

FOK!tv strikt Playmate Mai-Lan als host

Binnenkort start FOK! met een serie FOK!tv's waar Playmate of the Year Mai-Lan Leenders de presentatie op zich zal nemen.

Mai-Lan stond maar liefst drie keer in de Playboy en mocht als eerste Nederlandse dame zelfs slapen in The Mansion bij Hugh Hefner. Voor FOK! gaat ze allerlei mannenberoepen testen. Ze kijkt wat de vooroordelen zijn en gaat ook actief meedoen.

Hieronder vind je alvast de teaser van Mai-Lan & de Mannen.

Britse prins wil naar Noordpool skiën

De Britse prins Harry wil zich aansluiten bij een groep invalide veteranen, die op ski's een reis naar de Noordpool willen maken. De groep wil in maart vanuit Siberië vertrekken en hoopt vier weken later en 320 kilometer verder het noordpoolijs te bereiken.

Harry is beschermheer van Walking with the Wounded, een organisatie die opkomt voor militairen die zwaargewond zijn geraakt of invalide zijn geworden. De prins zou 'bijzonder graag meegaan met de expeditie', maakte zijn kantoor woensdag bekend.

Wateroverlast Brabant houdt langer aan

De hoge waterstand op de Maas in Brabant duurt nog zeker tot begin volgende week. Reden is de verwachte regenval van de komende dagen, vooral in de Ardennen waardoor het waterpeil in de Maas verder zal stijgen.

De brandweer meldde woensdag dat de wateroverlast daardoor langer gaat duren. Het waterschap Aa en Maas komt woensdagmiddag met nadere informatie.

Wateroverlast Brabant houdt langer aan
Wateroverlast Brabant houdt langer aan (Foto: ANP)

Spreeuwen dood door gistende druiven

Tientallen spreeuwen die vorige week dood werden aangetroffen in de straten van de Roemeense havenstad Constanta zijn gestorven aan alcoholvergiftiging en niet - zoals werd gevreesd - aan vogelgriep. Dat hebben de autoriteiten in Roemenië woensdag gezegd.

Uit een autopsie op de vogellijkjes is gebleken dat de dieren druivenresten hebben gegeten. Die zijn vervolgens gaan gisten en de alcohol die daarbij ontstond werd de dieren fataal. Veel inwoners van het gebied waren bang dat de vogelgriep weer was opgedoken. De ziekte trof de regio een aantal jaar geleden.

UEFA noemt Arsenal als financieel voorbeeld

De UEFA heeft Arsenal als voorbeeld genoemd hoe voetbalclubs met hun financiën moeten omgaan. Volgens de laatste cijfers gaat het met veel Europese clubs financieel gezien slechter. De Europese voetbalbond ziet clubs steeds meer geld uitgeven aan hoge salarissen. Daarom komt de UEFA met een waarschuwing en zal de bond vanaf volgend seizoen clubs strenger in de gaten houden. Dat schrijft The Mirror.

De UEFA doelt hiermee op de financiële chaos die bij sommige clubs heerst. Arsenal wordt genoemd als voorbeeld hoe het wel kan. "Tien jaar geleden had Arsenal minder inkomsten dan clubs als Chelsea, Liverpool en Newcastle United. Maar in 2009 had Arsenal dubbel zoveel inkomsten als Newcastle", zegt Gianni Infantino namens de UEFA.

"Het is geen gezond systeem als een club maar wacht op een ridder te paard die veel geld in de club kan stoppen, maar er op een dag weer zomaar vandaar galoppeerd", besluit Infantino.

'Dansen het nieuwe gezicht van muziekgames'

Dans- en fitnessgames zijn de vervangers van muziekgames. Dansspellen zijn het nieuwe gezicht van het muziekgenre, stelt game-uitgever Ubisoft volgens gamewebsite Gamasutra. Games als Just Dance, Michael Jackson: The Experience en Zumba Fitness zijn op dit moment populair.

Waar spellen als Guitar Hero en Rock Band maar moeilijk een publiek weten te bereiken, gaan dans- en fitnessgames als warme broodjes over de toonbank. Van Ubisofts dansserie Just Dance zijn tien miljoen spellen verkocht, keurig verdeeld over de twee Wii-spellen.

Maandag onthulde de uitgever al dat de dansgame Michael Jackson: The Experience twee miljoen keer is verkocht. Het spel Zumba Fitness voor de Wii, Xbox 360 en Playstation 3 werd bijna een half miljoen keer aan de man gebracht, liet game-uitgever Majesco dinsdag weten.

Met muziekgames als Rock Band en Guitar Hero gaat het een stuk minder goed. Mediagigant Viacom heeft de gamestudio achter Rock Band, Harmonix, vlak voor de kerst verkocht omdat de verkoop van onder andere Rock Band 3 en The Beatles: Rock Band niet naar wens verliep.

Het laatste spel in de Guitar Hero-serie, Warriors of Rock, werd binnen een week 86 duizend keer verkocht. Voorgaande delen uit de serie, Guitar Hero III: Legends of Rock en Guitar Hero: World Tour, werden in hetzelfde tijdsbestek anderhalf en een half miljoen keer verkocht.


 

KNVB wil finale Europa League organiseren

Voetbalbond KNVB wil in 2013 of 2014 de finale van de Europa League in Nederland gaan organiseren. Laatste keer dat Nederland een finale van een Europees toernooi organiseerde was in 2006 toen Sevilla in Eindhoven in de finale van de UEFA Cup Middlesbrough klopte.

De finale van de Europa League zal dit jaar in Dublin plaatsvinden. In 2012 is Boekarest de gastheer. In 2013 of 2014 zou het evenement dan naar Nederland moeten komen. De Amsterdam ArenA en de Kuip in Rotterdam voldoen aan de eisen, maar zowel de KNVB als de UEFA willen dat Amsterdam de Nederlandse kandidaat wordt.

Schippers en Thieme stevig in de clinch

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) is woensdag tijdens het debat over de manier waarop de Q-koorts is aangepakt hard in aanvaring gekomen met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Thieme zei dat zij 'heel goed' begrijpt dat mensen zeggen dat de overheid zich schuldig heeft gemaakt aan dood door schuld. De ziekte, die vooral geiten en schapen treft en op mensen kan overslaan, maakte in 2009 duizenden mensen ziek. Ongeveer tien van hen overleden.

"Dood door schuld heeft alles te maken met verwijtbaar handelen", zei Thieme. Zij wees er vervolgens op dat de overheid pas laat heeft ingegrepen. Zo werd er pas een fokverbod ingesteld nadat het fokseizoen voorbij was en werd een jaar gewacht met het invoeren van een meldingsplicht. De economische belangen van de sector werden vooropgesteld, aldus Thieme.

Schippers noemde dit een 'heel ernstige uitspraak', die zij kwalificeerde als 'buitenproportioneel en onfatsoenlijk'. "De vorige bewindslieden hebben naar eer en geweten gehandeld. Ik vind het dan nog al wat om te zeggen dat sprake is van dood door schuld", zei de zichtbaar geëmotioneerde bewindsvrouw.

Zij wees erop dat de bewering van Thieme niet wordt onderbouwd door het evaluatierapport. "Ik werp deze uitspraak verre van mij."

Russische spionne zet talenten in voor tv-show

De Russische spionne Anna Chapman heeft nog altijd weinig losgelaten over haar jaren als geheim agent in de Verenigde Staten, maar vanaf volgende week gaat de Russische schone wél andere mysteries oplossen, in een televisieshow.

Een woordvoerster van REN-TV, een Russische tv-zender, zei woensdag dat Chapman een nieuwe televisieshow zal presenteren waarin ze 'al haar talenten zal inzetten om de meest ingewikkelde mysteries ter wereld op te lossen'. Ze wilde geen verdere details verschaffen.

De 28-jarige Chapman was een van de tien Russische geheim agenten die vorig jaar werden ontmaskerd en de Verenigde Staten werden uitgezet in de grootse spionnenruil sinds de Koude Oorlog. Hoewel ze vaker de publiciteit zocht en poseerde voor gewaagde tijdschriftomslagen, heeft ze nooit iets losgelaten over haar verleden als spionne.

Roemeen gooit accuzuur naar belastinginspecteurs

Twee Roemeense belastinginspecteurs zijn woensdag in het ziekenhuis opgenomen nadat een winkeleigenaar accuzuur naar hen gooide. Dat heeft de Roemeense politie gezegd.

Een team van drie inspecteurs bracht woensdag een bezoek aan een auto-onderdelenwinkel waarvan de eigenaar belastingschulden had. Toen ze de winkel wilden sluiten, gooide de man accuzuur naar hen.

Twee van de drie mannen hebben volgens een politiewoordvoerster van de zuidelijke stad Targoviste lichte brandwonden in het gezicht. Het is nog onduidelijk of de dader is gearresteerd.

File na vondst lijk langs A27

Langs de A27 is woensdagmiddag een lijk gevonden. De politie kan nog niet zeggen of het om een man of een vrouw gaat.

Het lichaam werd ter hoogte van het Utrechtse dorp Maartensdijk aangetroffen, meldt een politiezegsman. Hij kon nog niet zeggen wat er is gebeurd. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Verkeer moet rekening houden met vertraging vanwege het politieonderzoek, meldt de VerkeersInformatieDienst. De rechterrijstrook is tussen Hilversum en Bilthoven afgesloten. Tussen knooppunt Eemnes en Bilthoven is een file ontstaan van ongeveer 6 kilometer.

'Poolse bemanning schuldig aan Kaczynski-crash'

Het vliegtuig dat vorig jaar met de toenmalige Poolse president Lech Kaczynski in Rusland verongelukte, stortte neer omdat de Poolse bemanning onder druk van een benevelde luchtmachtcommandant tijdens slecht weer de landing inzette. Dat hebben Russische onderzoekers woensdag gezegd.

Bij het ongeluk in april 2010 kwamen Kaczynski en 95 andere personen, onder wie de vrouw van de president, om het leven. Geen van de inzittenden overleefde de crash nabij Smolensk.

Jaroslaw Kaczynski, de broer van Lech, uitte in Warschau scherpe kritiek op het Russische onderzoeksverslag. De Russen zouden de Polen onterecht de schuld voor het ongeval in de schoenen schuiven. Het verslag zou zijn gebaseerd op speculatie en er zou geen onomstotelijk bewijs zijn gepresenteerd dat alleen de Polen schuldig zijn.

Armin van Buuren wordt vader

Armin van Buuren en zijn vrouw verwachten een kind. Het is het eerste kindje voor de 34-jarige dj en zijn vrouw. Armin en Erika trouwden in september 2009. Ze waren toen al tien jaar samen.

"Ik word vader! Erika en ik verwachten deze zomer een kleintje", schrijft de top-dj op Twitter. "Laten we hopen dat dit mijn beste productie ooit wordt."

Van Buuren werd de afgelopen vier jaar verkozen tot beste dj van de wereld. Hoewel hij voor zijn werk veel in het buitenland verblijft, zei de Leidse dj eerder een stabiele thuisbasis erg belangrijk te vinden.


Armin van Buuren (Foto: Novum)

UEFA wil eigen Gouden Bal-verkiezing

UEFA-president Michel Platini heeft bekend gemaakt dat de Europese voetbalbond voortaan een eigen variant van de Gouden Bal uit gaat reiken. In het afgelopen jaar was er voor het eerst geen uitreiking van de prijs voor beste voetballer van Europa.

Het tijdschrift France Football reikte jarenlang de prijs uit, maar sinds dit jaar werkt het blad samen met de FIFA in de verkiezing om de Gouden Bal. De prijs ging naar Lionel Messi. "De UEFA zal een prijs uitreiken aan de beste speler in Europa, in de lijn van de Gouden Bal-verkiezing van France Football," meldde Platini.

De prijs zal in augustus in Monaco tijdens de loting voor de Champions League voor het eerst uitgereikt gaan worden. De jury zal bestaan uit vertegenwoordigers van de nationale voetbalbonden, coaches en journalisten. De laatste winnaar van de prijs in 2009 was Messi.

Platini snapt niet dat de Argentijn deze week de Gouden Bal uitgereikt kreeg en dat Wesley Sneijder niet bij de genomineerden hoorde. "Messi is zonder twijfel de beste voetballer van dit moment. Ik had echter liever gezien dat de prijs naar Xavi of Iniesta was gegaan."

RBC mag seizoen niet afmaken met Hellemons

RBC heeft van de KNVB geen toestemming gekregen om het huidige seizoen met Eric Hellemons af te maken. Dat schrijft de club op zijn website. De oud-speler van de club nam het roer vlak voor de jaarwisseling over van Fuat Çapa. Hij beschikt alleen niet over het vereiste trainersdiploma.

De KNVB liet de Roosendalers weten dat ze vier weken na de eerstvolgende competitiewedstrijd een nieuwe trainer voor de groep moeten hebben staan. RBC hoopte Hellemons al eerder naar voren te kunnen schuiven na het opstappen van Sandor Popovics. De 71-jarige Hongaar vertrok afgelopen zomer na een week alweer uit Roosendaal.

Nadat de KNVB ook toen al het verzoek om Hellemons dispensatie te verlenen afgewezen, stelde RBC uiteindelijk Çapa aan. De Turkse oefenmeester verkaste op 27 december naar Kasimpasa. Hellemons is momenteel bezig met de cursus Coach Betaald Voetbal, die hij in het voorjaar hoopt af te ronden.

James Bond komt terug in 2012

Er was twijfel of hij wel zou gaan komen, maar nu is bekendgemaakt dat er in 2012 een nieuwe James Bond film komt. Samen met dit bericht is ook bekend geworden dat er ook een nieuwe Bond-game gaat komen die gekoppeld is aan de nieuwe film.

Activision is momenteel de huidige eigenaar van de uitgeversrechten voor Bond-games. Recentelijk gaven ze 'Goldeneye' en 'Bloodstone' uit. Wie de nieuwe Bond-game gaat ontwikkelen is nog niet bekend, maar vorig jaar gingen de geruchten dat ontwikkelaar Raven, bekend van Singularity, bezig was met een 007-game die terug in het ijs is gezet.

We zullen dus nog even moeten wachten op verder officieel nieuws. De nieuwe film staat gepland voor een release op 9 november 2012.

Broer Babangida op proef bij Vitesse

Haruna Babangida, broer van oud-Ajacied Tijani Babangida, krijgt de kans om een contract af te dwingen bij Vitesse. Babangida trainde vandaag voor het eerst mee met de selectie van Vitesse op het trainingskamp in Turkije. Tot voor kort speelde de 28-jarige aanvaller bij het Duitste FSV Mainz 05, maar nu heeft hij geen club meer.

De broer van Haruna, Tijani Babangida, speelde ook een jaar voor Vitesse. "Ik ken Vitesse via mijn broer die eerder bij de club heeft gespeeld", zegt Babangida tegen De Gelderlander. "Ik heb hem al gebeld, hij woont in Amsterdam. Hij zou het leuk vinden als het rond komt."

Vitesse-trainer Albert Ferrer bekijkt eerst hoe de conditie van Babangida is en besluit daarna of de speler welkom is bij de selectie. "Ik heb acht jaar in de jeugd van Barcelona getraind en Albert Ferrer was een van mijn jeugdtrainers", zegt Babangida. "Hij was het ook die contact met mij opnam. Ik ben bekend met het Barça-systeem en dat spreekt hem blijkbaar aan."

Babangida is één van de vele internationale talenten die een kans bij Vitesse krijgt om zich te bewijzen. De aanvaller komt uit de jeugdopleiding van FC Barcelona. De Nigeriaan speelde vervolgens voor onder andere Metaloerg Donetsk en Olympiakos Piraeus. Ook was hij vorig jaar op de proef bij Feyenoord.

België wil tekort onder EU-norm brengen

België wil zijn begrotingstekort terugdringen tot onder de binnen de Europese Unie afgesproken norm. Dat heeft de Belgische premier Yves Leterme woensdag gezegd.

Het Belgische begrotingstekort moet in 2011 uitkomen onder de EU-norm voor dit jaar van 4,1 procent van het bruto binnenlands product. Vorig jaar bedroeg het Belgische tekort 4,6 procent. In 2012 moet het tekort zijn teruggedrongen tot onder de 3 procent.

Eerder deze week gaf koning Albert premier Leterme de opdracht om zo snel mogelijk een begroting voor dit jaar voor te bereiden in een poging de markten tot rust te brengen.

Door de politieke crisis in België, die donderdag een zevende maand ingaat, zijn er op de financiële markten grote zorgen ontstaan dat het land niet in staat is zijn enorme schuldenlast, die vrijwel even hoog is als het bruto binnenlands product, af te lossen. Hierdoor steeg de rente op Belgische staatsobligaties deze week tot het hoogste percentage in twee jaar.

Acteur Edward Furlong opgepakt

Green Hornet-acteur Edward Furlong is weer eens gearresteerd. De 33-jarige acteur hield zich niet aan het straat en -contactverbod dat zijn ex-vrouw Rachael Bella tegen hem had aangevraagd, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Bella vroeg het straatverbod meer dan een jaar geleden aan, omdat ze vreesde voor de veiligheid van zichzelf en hun 4-jarige zoon. Ze verklaarde destijds in de rechtbank dat voormalig kindster Furlong haar duwde en dreigde iemand in te huren om haar een lesje te leren. "Hij gebruikt cocaïne en allerlei andere drugs. Edward is volledig onberekenbaar."

Daarop kreeg Bella het straatverbod toegewezen en werd Furlong onder toezicht gesteld. Maar door zich niet aan de regels van het straatverbod te houden, heeft de acteur de reclasseringsvoorwaarden overtreden. Na het betalen van een borgsom van 58.000 euro werd Furlong voorwaardelijk vrijgelaten.

Furlong werd onder meer een succesvolle kindster door zijn rol van John Conner in de actiefilm Terminator 2: Judgement Day met Arnold Schwarzenegger uit 1991. Hij wist ook op latere leeftijd te boeien, onder andere door zijn rol van Danny, de broer van Derek Vinyard in het drama American History X met Edward Norton uit 1998.

Daarna ging het bergafwaarts met Furlong. Hij werd opgenomen in een ziekenhuis wegens een overdosis, zat regelmatig in een afkickkliniek en werd in 2001 twee keer gearresteerd wegens het rijden onder invloed. Zijn drank- en drugsproblemen leken een lopende kwestie te worden, in 2004 werd hij weer gearresteerd. Deze keer omdat de dierenrechtenactivist stomdronken een aantal kreeften uit een aquarium wilde redden. Door zijn recente rol in de superheldfilm The Green Hornet leek het de goede kant op te gaan met de acteur, maar dat blijkt van korte duur.


Acteur Edward Furlong opgepakt (Foto: Novum)

Ferrari gaat voor dubbelslag in 2011

Formule 1-team Ferrari hoopt in het nieuwe seizoen weer mee te kunnen doen in de strijd om de twee wereldtitels. Vorig seizoen verloor rijder Fernando Alonso op de slotdag van Sebastian Vettel en zag het Italiaanse team de constructeurstitel naar Red Bull Racing gaan.

Teamdirecteur Stefano Domenicali beseft waar de titelstrijd van 2010 verloren ging. "We verloren het kampioenschap omdat we in de eerste helft van het seizoen te weinig punten binnenhaalden. Daardoor raakten we te ver achterop en dat konden we aan het eind niet meer herstellen."

Daarom is het zaak dat Ferrari het nieuwe seizoen direct goed van start gaat, geeft Domenicali aan. "De concurrentie is zo sterk dat het anders een moeilijk verhaal wordt."

Het nieuwe seizoen start op 13 maart met de Grand Prix van Bahrein.

Tientallen vermisten Australië teruggevonden

Reddingswerkers in Australië hebben tientallen mensen levend teruggevonden na de vloedgolf die maandag door de plaats Toowoomba en omgeving trok. Ongeveer vijftig mensen worden nog vermist. Voor het lot van negen van hen wordt ernstig gevreesd.

Dat heeft de minister van Hulpdiensten van de staat Queensland woensdag gezegd, aldus het persbureau AAP. Eerder op de dag gingen de autoriteiten nog uit van minimaal negentig vermisten. Het officiële dodental staat op twaalf.

Twee mensen die werden meegesleurd door het kolkende water, blijken nog te leven. De politiecommissaris van Queensland sprak van een wonder: "Er was alle reden om aan te nemen dat ze waren overleden".

Tientallen vermisten Australië teruggevonden
Tientallen vermisten Australië teruggevonden (Foto: ANP)

Petrov rijdt eerste meters voor Lotus Renault GP

Vitaly Petrov zal dit jaar in Valencia op 1 februari de eerste meters gaan rijden voor Lotus Renault GP, zo heeft de renstal vandaag bekend gemaakt. De Rus kreeg met dank aan de steun uit eigen land een contract voor nog een seizoen bij het team aangeboden.

Lotus Renault presenteert de nieuwe auto op 31 januari in de Spaanse plaats. De andere rijder van het team, Robert Kubica, zal de tweede en derde testdag in actie gaan komen.

Yuna in Dissidia 012: Final Fantasy

Een poosje geleden was er een trailer voor Dissidia 012: Final Fantasy en daarin zagen we een mysterieus paar voeten. Veel mensen gaven gelijk aan dat dit de voeten van FFX-personage Yuna waren. Vandaag is in de recentste editie van het blad Shonen Jump bevestigd dat Yuna in het spel zit.

Yuna krijgt de mogelijkheid om Shiva en Ixion tegelijkertijd te gebruiken om aanvallen te maken, daarnaast zal ze ook Bahamut kunnen oproepen. Square Enix heeft gisteren ook bekendgemaakt dat de eerste druk van het spel een code bevat voor een extra kostuum voor Tifa. Een Japanse retailer laat op zijn website weten dat het mogelijk is om in het spel je eigen quests te maken en deze te delen met anderen. Hoe dit delen in zijn werk zal gaan is nog niet bekend.

Dissidia 012: Final Fantasy komt op 3 maart in Japan uit op de PSP. De Europese en Amerikaanse versie van het spel zou ergens komend voorjaar uit moeten komen.

Yuna

Energiebedrijven vervuilen meer voor minder geld

Energiebedrijven hebben in 2009 meer CO2 uitgestoten dan in het jaar daarvoor. Omdat de prijs van emmissierechten in 2009 flink daalde, konden ze uiteindelijk meer uitstoten tegen lagere kosten dan in 2008, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sinds 2005 wordt gehandeld in emmissierechten. Energiebedrijven mogen een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoten. Gaan ze over de limiet, dan moeten ze emmissierechten bijkopen. Dat kan bij bedrijven die juist onder de limiet blijven.

De energiebedrijven mochten 37,7 miljoen ton CO2 uitstoten in 2009. De bedrijven gingen daar echter met 9,4 miljoen ton overheen, ook al was het elektriciteitsgebruik in dat jaar door de economische crisis juist afgenomen. Dat de productie toch steeg, komt doordat minder elektriciteit werd geïmporteerd en meer werd geëxporteerd.

De crisis zorgde er ook voor dat er veel minder vraag was naar emmissierechten. Daardoor daalde de waarde van de rechten. De energiebedrijven waren hierdoor dus goedkoper uit.


Energiebedrijven vervuilen meer voor minder geld (Foto: Novum)

[Upd] Weer brand Chemie-Pack Moerdijk

De brandweer is woensdagmiddag weer uitgerukt naar Chemie-Pack in Moerdijk. Het is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is. Volgens een politiewoordvoerder smeult er mogelijk weer iets op de plek waar vorige week een enorme brand het chemische bedrijf in de as legde.

Update 14.16 uur
Het blijkt te gaan om een klein brandje van 3 bij 3 meter. Er smeulde vermoedelijk nog iets na. De brandweer verwacht met behulp van schuim snel het vuur te kunnen doven.

Brandweer weer naar Chemie-Pack
Brandweer weer naar Chemie-Pack (Foto: ANP)

Van Bommel: "Zou zo weer ongeldig stemmen"

Gisteren werd bekend dat Mark van Bommel een van degenen was die ongeldig had gestemd in de Gouden Bal verkiezing van de FIFA. De aanvoerder van het Nederlands Elftal zei vandaag in het AD dat hij het lijstje ook als hij van de regels geweten had precies zo ingevuld zou hebben.

"Dat je niet op een landgenoot mag stemmen, is echt nieuw voor me," zei Van Bommel. "Ik kreeg het formulier toegeschoven en heb het gewoon ingevuld. Maar als ik het wél had geweten, had ik precies hetzelfde gestemd."

"Kijk, als het om 'de beste voetballer ter wereld' zou gaan, dan kun je de komende tien jaar op Lionel Messi stemmen. Duidelijk. Maar het ging om 'de beste voetballer over het jaar 2010'. En in dat kalenderjaar, bekeken over de verschillende toernooien en competities, sprongen Sneijder en Robben er gewoon uit. Daar sta ik nog steeds achter."

Ook zijn schoonvader, de bondscoach van het Nederlands Elftal, Bert van Marwijk stemde ongeldig. Ook hij wist niets van de regels. "Een ongeldige stem? Mij is echt niet verteld dat je niet op landgenoten mocht stemmen. Ik vond Sneijder gewoon de beste over 2010, net voor Messi en, als ik me mijn keuzes goed herinner, Xavi. Nee, het was geen statement. Ik wist gewoon niet dat het niet mocht."

Prostituees moeten zich blijven registreren

Utrechtse prostituees blijven verplicht zich te registreren. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.

De grootste Utrechtse exploitant van seksinrichtingen had een kort geding aangespannen omdat hij financiële schade zou ondervinden van de registratieplicht. Volgens hem zoeken prostituees daardoor hun heil in andere gemeenten of verdwijnen ze in de illegale prostitutie.

De gemeente voerde de registratieplicht eind vorig jaar in omdat er in de rosse buurt van Utrecht sprake zou zijn van mensenhandel en gedwongen prostitutie. Door prostituees te registreren wordt volgens de gemeente het belang van de prostituees en het algemeen belang gediend.

Volgens de exploitant komt mensenhandel in de rosse buurt van Utrecht nauwelijks voor. Hij wil dat de gemeente de registratieplicht afschaft. De rechtbank oordeelde dat hij zijn standpunt onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt.


Prostituees moeten zich blijven registreren (Foto: Novum)

Steeds meer 30-plussers op mbo

Het aantal 30-plussers dat een middelbare beroepsopleiding volgt neemt sterk toe. Afgelopen schooljaar volgden ruim 30.000 mannen en 31.000 vrouwen van 30 jaar of ouder een mbo-opleiding.

Dat is bijna een derde meer dan in het schooljaar 2005-2006, blijkt uit cijfers van het CBS. Negen van de tien volgen een beroepsbegeleidende leerweg en gaan een of twee dagen per week naar school. De rest van de week zijn ze in loondienst bij een leerbedrijf.

De afgelopen vier jaar is het aantal mensen van 30 tot 45 jaar dat een beroepsbegeleidende leerweg volgt met ruim een kwart toegenomen. Bij 45-plussers is het aantal ruim verdubbeld.

Twee derde van de vrouwen van 30 jaar en ouder op het mbo volgt een opleiding op het gebied van gezondheidszorg of welzijn. Bij de mannen kiest de helft voor techniek, industrie of bouw.

De stijging van het aantal 30-plussers op het mbo heeft er volgens het CBS mogelijk mee te maken dat de overheid een mbo-opleiding voor deze groep nu nog financiert. Het kabinet heeft echter plannen hierop te bezuinigen.

KPN stopt met openbare telefooncellen

KPN stopt met het uitbaten van openbare telefooncellen. Ze worden volgens het bedrijf nauwelijks nog gebruikt door de opkomst van mobiele telefonie.

De opbrengsten zouden daardoor niet meer opwegen tegen de kosten van het in de lucht houden van de cellen. Sinds 2008 is KPN niet meer wettelijk verplicht om één telefooncel op iedere vijfduizend inwoners te leveren.

Sindsdien zijn in overleg met gemeenten al duizenden telefooncellen verwijderd. De telefooncel verdwijnt echter niet helemaal uit het straatbeeld. Sommige gemeenten hebben gekozen voor telefooncellen met reclame. Die worden uitgebaat door reclamebedrijf Hillenaar in samenwerking met RBL Telecom. RBL Telecom neemt ook het beheer van ongeveer 250 cellen zonder reclame over.

Voor telefooncellen in vakantieparken en verzorgingsinstellingen blijft alles bij het oude.


Telefooncel KPN verdwijnt uit straatbeeld (Foto: Novum)

John Travolta wint Gouden Camera in Berlijn

John Travolta krijgt een Gouden Camera tijdens een film- en televisiegala in Berlijn. De 56-jarige acteur krijgt de filmprijs, uitgereikt namens de Duitse tv-gids Hörzu, voor zijn gehele oeuvre. De Gouden Camera ging eerder naar onder anderen Richard Gere, Bruce Willis, Nicolas Cage en Sylvester Stallone.

"Het is voor mij een grote eer om de Gouden Camera te mogen ontvangen", zegt Travolta in het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "De laatste maanden zijn er zoveel positieve dingen in mijn leven gebeurd. Door opnieuw vader te worden, ben ik weer helemaal gelukkig. Maar ik ben ook ontzettend trots op mijn werk en het is fantastisch om daarvoor deze erkenning te krijgen."

Toch is de uitreiking niet zonder enige controverse. De Scientology-kerk, waar Travolta lid van is, is in Duitsland een omstreden organisatie waardoor niet iedereen hem graag in de prijzen ziet vallen.

Christian Hellmann, hoofdredacteur van Hörzu, wil daar echter niets van weten. Hij benadrukt dat Travolta al tientallen jaren een van de grootste acteurs van Hollywood is. "Het klopt dat Scientology in Duitsland omstreden is, maar we eren Travolta's werk, niet zijn geloof. Hij is hier nog altijd ontzettend populair."

De 46e editie van de uitreiking van de Gouden Camera's vindt plaats op 5 februari en wordt uitgezonden op de Duitse tv-zender ZDF.


John Travolta (Foto: Novum)

Chavez: Venezuela meeste olie ter wereld

Venezuela heeft het aantal nationale oliereserves sterk opgeschroefd. Volgens berekeningen van de regering is het land nu wereldleider in de sector. Dat stelt de Venezolaanse president Hugo Chavez.

De autoriteiten hebben in december grote oliebronnen aangetroffen in een stuwmeer in de rivier de Orinoco, 'dus hebben we nu 253 miljard vaten olie'. In mei zei de regering dat het aantal bewezen oliereserves op 172 miljard vaten stond.

Chavez zei dinsdag in een televisietoespraak dat 'het nu wetenschappelijk is vastgesteld dat we wereldleider zijn als het gaat om oliereserves'. Saudi-Arabië heeft echter eerder al laten weten dat het aantal bewezen reserves in dat land boven de 260 miljard vaten uitkomt.


Hugo Chavez (Foto: Novum)

Koevermans: "Geen interesse in nieuw contract bij PSV"

Danny Koevermans heeft genoeg van zijn rol als tweede keus bij PSV en gaat komende zomer transfervrij op zoek naar een nieuwe club.

"Ik ben reëel en weet dat ik ook na de winterstop tweede spits zal zijn achter Marcus Berg," zegt Koevermans tegen Voetbal International. "Als Berg komende zomer terugkeert naar Hamburger SV zal er weer een nieuwe spits komen en blijf ik tweede keus. Als ik later gestopt ben wil ik niet terugkijken op een loopbaan waarin ik alleen maar reserve ben geweest."

"Ik heb geen signaal gehad dat PSV me zou willen houden. Maar dat hoeft ook niet, zelf heb ik geen interesse in een nieuw contract. Ik wil nog ergens een paar jaar aan voetballen toekomen," vervolgt Koevermans.

De Schiedammer blijft positief over de Eindhovense club. "Tot komende zomer zal ik met alle inzet en plezier voor PSV blijven voetballen. Ook hoop ik dat Berg gaat scoren en ons de landstitel of een anderemooie prijs bezorgt. Daarna ben ik weg."

Duitsland: mogelijk besmet varkensvlees verkocht

Er kan niet worden uitgesloten dat varkensvlees besmet met dioxine is verkocht in supermarkten. Dat zei het ministerie van Landbouw van de Duitse deelstaat Nedersaksen woensdag. Het is mogelijk dat varkens geslacht zijn en in de winkel zijn terechtgekomen voordat het dioxineschandaal aan het licht kwam.

Vorige week ontdekten onderzoekers hoge concentraties dioxine in eieren en kippenvlees. De verkoop van gevogelte, eieren en uit voorzorg ook varkensvlees van duizenden veehouderijen werd direct stilgelegd toen sommige landen de import van Duitse producten verboden. De concentratie dioxine is niet gevaarlijk voor de gezondheid, aldus de autoriteiten.

Er is een onderzoek ingesteld naar een Duits veevoederbedrijf dat maandenlang zou hebben nagelaten de autoriteiten in te lichten over het feit dat het in besmet veevoer handelde.

Vuelta terug in Baskenland

De Ronde van Spanje doet in 2011 na 33 jaar Baskenland weer eens aan. Twee etappes van de 66e editie, die op 20 augustus in Benidorm begint, voeren door de van oudsher woelige noordelijke regio. De organisatie van de Vuelta presenteerde vandaag in Alicante het etappeschema.

"De politieke omstandigheden zijn er sinds twee jaar veranderd, met een nieuwe partij aan de macht. Goed nieuws, want wielrennen is er heel populair en er komt twee keer zo veel publiek kijken als elders", lichtte rondebaas Javier Guillen toe.

De Ronde van Spanje telt 21 etappes. Negen ritten zijn vlak, tien etappes voeren door de bergen. De Vuelta begint in badplaats Benidorm met een ploegentijdrit over 16 kilometer. De ronde telt verder twee rustdagen enéén individuele tijdrit over 40 kilometer in en rond Salamanca.

Sony slaat terug naar hackers PS3

Een korte poos geleden kwam het bericht dat het gelukt was de PS3 volledig te kraken. Sony is daar niet blij mee en probeert nu terug te vechten. Sony heeft namelijk een tijdelijke "restraining order" aangevraagd bij de rechtbank die ervoor moet zorgen dat de informatie over het hacken tijdelijk zal verdwijnen.

De aanval van Sony is gericht op de hacker 'Geohot', de groep 'fail0verflow' en andere, anonieme, hackers. Sony wil dat alles wat met de hack te maken heeft offline gaat en dat alles waar de hack op staat in beslag genomen wordt. Denk hierbij aan alle computers van de hackers en dergelijke. 

Hacker Geohot heeft zijn website al neergehaald en toont ook de gerechtelijke papieren die hij heeft gekregen. Die papieren kun je hier en hier lezen. Vandaag zal de Amerikaanse rechtbank hier dieper op ingaan en naar verwachting wordt later deze week een rechtszaak aangespannen.

Of de acties van Sony veel baat zullen hebben is nog maar afwachten, want de code zal waarschijnlijk al lang verspreid zijn naar meerdere bronnen.

Brouwers opnieuw uitgeschakeld

Roel Brouwers staat vier tot zes weken aan de kant. De 29-jarige verdediger blesseerde zich op de training van zijn club Borussia Mönchengladbach aan de binnenmeniscus van zijn linkerknie. De Nederlander werd dezelfde dag nog geopereerd. De club meldt dat Brouwers de ingreep goed heeft doorstaan.

Het is voor Brouwers al de derde kwetsuur van dit seizoen. De voormalig speler van Roda JC kampte eerder met een spierscheuring en een hersenschudding. Mede door deze fysieke ongemakken kwam Brouwers dit seizoen vooralsnog tot slechts acht duels in Duitsland.

Vorig seizoen speelde Brouwers een belangrijke rol bij Gladbach. Met acht doelpunten was hij de meest scorende verdediger van de Bundesliga. Hij is momenteel aan zijn vierde seizoen bezig bij de club uit het westen van Duitsland.

Wüst: "Nog altijd geen medaille"

Ireen Wüst heeft nog altijd geen medaille ontvangen voor haar tweede plaats afgelopen weekend tijdens het EK allround in Collalbo. De Nederlandse kreeg op het podium in Italië de zilveren plak die aan haar ploeggenoot Jan Blokhuijsen toebehoorde. Hij was even tevoren bij de mannen als tweede geëindigd.

Wüst ging er vanuit dat er bij de internationale schaatsunie ISU een vergissing was gemaakt en dat Blokhuijsen haar medaille had gekregen. "En toen kwamen we er achter dat Jan wel gewoon de goede medaille heeft! De vraag is dus: waar is mijn medaille?!" twitterde Wüst vandaag.

Wiet

En waar bemoeit die overheid zich eigenlijk mee? Die demoniseert bijna alles en iedereen die er iets mee te maken heeft. Een eerlijke teler is meteen een crimineel, terwijl er shops zijn, waar het gewoon legaal kan worden verkocht. Als je alles legaliseert, komt er vanzelf een prachtige, zelfregulerende industrie op gang, die iedere vorm van criminaliteit de das om zal doen. De Nederlandse regering drijft de handel juist de criminaliteit in!

Dragon Age II ontwikkelaars leggen verhaal uit

Er is een nieuwe Developers Diary uitgekomen van de ontwikkelaars van Dragons Age 2. In dit filmpje krijgen we meer uitleg over de vooruitgang van het verhaal in het spel. De speler zal namelijk een tijdsperiode van zo'n tien jaar doorspelen en dit filmpje legt uit hoe ze dat doen.

Naast deze uitleg krijgen we ook wat meer over Hawke, het hoofdpersonage, te weten. Zo zal je zijn familie in het spel ook tegenkomen en zal je ook naar hun toe bepaalde keuzes moeten maken. Daarnaast is er ook mogelijkheid tot het ontwikkelen van een relatie in het spel waarbij de keuzes die je maakt invloed hebben op wat voor soort relatie het zal zijn.

Dragon Age 2 komt 11 maart uit voor de PS3 en de Xbox 360, bekijk hieronder de dev diary.

Presentatie Ferrari op 28 januari

Het Formule 1-team van Ferrari heeft vandaag bekend gemaakt dat de nieuwe bolide op 28 januari gepresenteerd zal gaan worden. Eerder was al bekend dat de onthulling eind januari zou zijn, maar tot een bericht van teambaas Stefano Domenicali was er nog geen datum bekend.

De datum van Ferrari betekent dat het Italiaanse team de eerste Formule 1-renstal is die de bolide voor 2011 zal gaan onthullen. Fernando Alonso zal de eerste meters met de nieuwe auto op 1 februari in Valencia gaan maken.

Kamer praat uren over winterspoor

De Tweede Kamer trekt volgende week donderdag vijf uur uit om de winterproblematiek op het spoor te bespreken. Die dag hopen de parlementariërs in een zogenoemde hoorzitting van de spoorbedrijven, vakbonden, de ANWB, professoren en andere deskundigen te horen waarom hevige sneeuwval, zoals in december, de treinenloop zo kan verstoren. Ze willen ook weten hoe het beter kan.

De Kamerleden besloten woensdag in een vergadering om voor de hoorzitting vijf uur uit te trekken. Onder anderen de directeuren van de spoorbedrijven ProRail en NS komen langs. Verder is er ruimte voor een afgevaardigde van reizigersvereniging Rover, voor bouwers van treinen (Bombardier/Siemens) en voor een vertegenwoordiger van het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn.

Kamer praat uren over winterspoor
Kamer praat uren over winterspoor (Foto: ANP)

Verkiezing: Sportmoment van het Jaar: Auto/motorsport

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2010. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het "Sportmoment van het Jaar 2010" is. Net als vorig jaar, toen de wereldrecords van Usain Bolt als FOK!sportmoment werden, verkozen zal een verkiezing bepalen wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2010 is geweest.

Uitslag vorige voorronde (WK2010)
1. Nederland verslaat Brazilie - 131 punten
2. Nederland verliest finale/spanje wint finale - 77 punten
3. Redding/handsbal Suárez in laatste minuut verlenging kwartfinale Uruguay - Ghana - 52 punten

Al gekwalificeerd voor de finale:
- De foute wissel van Sven Kramer op 10.000 meter (OS 2010)
- Nederland verslaat Brazilië (WK2010)

Het sportmoment van het auto/motorsportseizoen 2010
Vandaag wordt gestart met de verkiezing voor het auto/motorsportmoment van 2010. De FOK!sportcrew heeft een selectie gemaakt met wat in hun ogen de meest opzienbarende momenten waren tijdens het auto en motorsport seizoen. De onderstaande momenten zijn gekozen:

- Wereldtitel van Sebastian Vettel
- Crash Webber in Valencia
- Crash Valentino Rossi en snelle rentree daarna
- Wereldtitel Jorge Lorenzo
- Crash Premat in DTM op Adria
- Crash Van der Drift op Brands Hatch
- Dodelijk ongeval tijdens Moto2 race van Tomizawa
- Teamorders bij Ferrari bij GP Duitsland

Hoe werkt het stemmen?
Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het auto/motorsport moment van 2010 is.

Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Stem alleen op voorgeselecteerde momenten

De stemronde sluit op woensdag 12 januari om 19:00 uur

Ruim half miljoen boete voor ongevraagde sms-spam

Telecomwaakhond OPTA heeft het bedrijf SD&P Interactive een forse boete van 550.000 euro opgelegd voor het versturen van ongevraagde sms'jes zonder dat mensen zich konden afmelden. Consumenten zaten hierdoor ongewild aan een sms-dienst vast.

Om kans te maken op een laptop konden mensen hun mobiele nummer achterlaten op internet. SD&P stuurde aanmeld-sms'jes waarin stond dat zij een abonnement moesten afsluiten om de prijs te kunnen winnen. Vervolgberichten, die niets met de in het vooruitzicht gestelde prijs te maken hadden, kostten vervolgens 1,50 euro per bericht.

De OPTA begon een onderzoek nadat honderden klachten binnenkwamen van mensen die niet van de sms-spam af konden komen. In totaal verstuurde SD&P ruim 10,4 miljoen berichten, die het bedrijf bij elkaar meer dan 15 miljoen euro opleverden.

Clijsters zet Azarenka aan kant

Kim Clijsters heeft in Sydney verrassend eenvoudig van Victoria Azarenka gewonnen. De Belgische nummer drie van de wereld klopte haar Wit-Russische opponente met 6-3, 6-2 en bereikte daardoor de halve finale. Daarin treft ze de Slowaakse Dominika Cibulkova of Alisa Kleybanova uit Rusland.

In de andere halve finale staat Na Li (8) tegenover de Servische qualifier Bojana Jovanovski. Li won met 3-6, 7-6 (4), 6-3 van Svetlana Kuznetsova, Jovanovski stuntte tegen Flavia Pennetta. De Italiaanse won niet meer dan vijf games: 6-4, 6-1.

Bij de mannen verraste Alexandr Dolgopolov met een overtuigende 6-4, 6-3 zege op Sam Querrey. De Amerikaan was op het voormalige olympisch tenniscentrum als eerste geplaatst. Dolgopolov neemt het bij de laatste acht op tegen Gilles Simon.

Juan Martin del Potro sneuvelde in de tweede ronde. De Argentijn, die in zijn eerste partij na maanden blessureleed nog van Feliciano Lopez (6) won, kon dat niveau tegen Florian Mayer niet vasthouden. De Duitser won met 6-2, 7-5.


Clijsters zet Azarenka aan de kant (Foto: Novum)

Johnny Cage is een "douchebag" in nieuwe Mortal Kombat-trailer

Er is een nieuwe trailer van Mortal Kombat en hier geeft de ontwikkelaar, Netherrealm, wat meer achtergrondinformatie over Johnny Cage. In de trailer geven verschillende mensen uit het team hun blik op Johnny, iemand noemt hem zelfs een "douchebag" wat neerkomt op een vervelend personage.

Johnny Cage is één van de 24 personages die de game bevat, de PS3-versie zal ook nog eens met Kratos aan de slag kunnen. De Xbox 360 versie krijgt geen extra karakter. Mortal Kombat verschijnt ergens dit jaar op de Xbox 360 en de PS3. Bekijk hieronder de trailer.

Oranje blijft tweede op FIFA-ranglijst

Het Nederlands elftal blijft de nummer twee van de wereldranglijst. Op de door wereldvoetbalbond FIFA bijgehouden lijst staat wereldkampioen Spanje nog altijd voor Nederland. Duitsland blijft derde, voor de Zuid-Amerikaanse grootmachten Brazilië en Argentinië. Engeland is de nummer zes op de lijst.

De enige verandering in de top tien komt op naam van Kroatië. Dat land klom, ten koste van Egypte, van de tiende naar de negende positie. België zag Honduras voorbijkomen en zakte van de 57e naar de 58e positie.

Doden bij aanvallen op christelijke dorpen Nigeria

Bij aanvallen op christelijke dorpen in Centraal-Nigeria zijn zeker negentien mensen met geweren en machetes om het leven gebracht. Dat hebben de voorzitter van het plaatselijk bestuur en de commandant van een speciale legereenheid in de deelstaat Plateau gezegd.

De dorpen werden in de nacht van maandag op dinsdag aangevallen. Zowel kinderen als volwassenen werden vermoord. Onder de aanvallers zouden soldaten zijn geweest. Soldaten die in de buurt waren gestationeerd zouden bovendien geweigerd hebben in te grijpen, zei bestuursvoorzitter Simon Mwaekwom.

Hassan Umaru, commandant van de speciale legereenheid in Plateau, ontkende betrokkenheid van militairen bij de aanval. Dat er identiteitsbewijzen van militairen zijn gevonden komt volgens hem doordat woedende dorpelingen na de aanval naar de woonverblijven van de soldaten waren getrokken en hun spullen naar buiten hadden gegooid. Als het waar is dat de soldaten de aangevallen burgers niet te hulp zijn geschoten zullen ze worden gestraft, beloofde de commandant.

De aangevallen dorpen liggen in de omgeving van de stad Jos, het centrum van religieus geweld in Nigeria. Tientallen etnische groeperingen strijden hier om de controle over vruchtbaar landbouwgebied. In Jos kwamen bij vier bomexplosies op kerstavond zeker 32 mensen om het leven.

VVD wil nieuwe Kuip verplaatsen

De Rotterdamse fractie van de VVD komt vandaag met een plan om de nieuwe Kuip op een andere plaats neer te gaan zetten. Het nieuwe Feyenoord stadion had aan de Maas moeten verrijzen, maar die plannen lijken niet meer door te gaan. Volgens de VVD is de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid wel een haalbare lokatie.

Een besluit over een nieuw stadion in Rotterdam had al genomen moeten zijn, maar het college van Burgemeester en Wethouders besloot om het besluit naar de zomer door te schuiven. De gemeenteraad zou namelijk meer zien in het verbouwen of herontwikkelen van het huidige stadion.

"In de Afrikaanderwijk is een nieuw stadion financieel beter haalbaar. Voorzieningen voor openbaar vervoer zijn er volop aanwezig. Daarnaast zal een stadion op deze plek een grotere economische impuls opleveren voor de wijken op Zuid," meldt een woordvoerder van de VVD.

Het gedeelte aan de Maas waar het stadion volgens de plannen moet verrijzen is momenteel industriegebied en volgens de VVD kost het 170 miljoen euro om de bedrijven uit te kopen. "In de Afrikaanderwijk kan daarentegen op gemeentelijke grond worden gebouwd," zei de woordvoerder van de liberalen.

Toyota Prius in LittleBigPlanet2

Volgende week vrijdag zal LittleBigPlanet 2 uitkomen en vandaag is er bekend gemaakt dat Sony bij de lancering gratis content zal aanbieden van het bedrijf Toyota. De DLC zal een speciale XMB-theme en een Prius thema-level bevatten. De DLC zal ook verschillende verzamelobjecten bevatten.

Deze verzamelobjecten kan je gebruiken in je eigen levels en hiermee maak je weer kans op verschillende prijzen. Of dit de enige gesponsorde DLC zal zijn voor LBP2 is niet bekend.

Prius

[Dakar] Uitslag etappe 9

Gisteren werd de laatse special stage in Chili verreden voordat men vandaag terugkeert naar Argentijnse bodem. In alle klassen was het een waar genot om te volgen met veel actie en nog een spannende strijd.

Motoren

De motoren vertrokken deze etappe in massa-starts. Hierdoor vertrokken er tien of twintig coureurs tegelijk. Vooral de toppers bleken hier problemen mee te hebben. Jonah Street pakte dan ook de dagzege voor Frans Verhoeven. Verhoeven revancheerde zich op deze manier voor de uitermate teleurstellende etappe een dag eerder waarbij hij veel tijd verloor. Lang leek Helder Rodrigues de zege te pakken, maar de coureur kwam zonder brandstof te zitten omdat hij verkeerd was gereden.

Van de toppers was Cyril Despres de beste. Hij finishte pas op een zevende plaats, gevolgd door Marc Coma op de negende plaats. Despres maakte hierdoor weer wat tijd goed op Coma en heeft nu nog een achterstand van 8:14 minuten. Frans Verhoeven staat nu op de 25e plaats, waardoor Henk Knuiman met zijn twaalfde plaats de beste Nederlander is.

Auto's

Bij de auto's waren het weer de Volkswagens die de dienst uitmaakten. Carlos Sainz en Nasser Al-Attiyah waren de gehele etappe aan het vechten om de dagzege. Vooral Sainz was erop gebrand om tijd terug te winnen op Al-Attiyah nadat deze eergisteren de leiding in het algemeen klassement pakte. Dit lukte Sainz vandaag en hij pakte de dagzege voor de coureur uit Qatar die nu nog een voorsprong heeft van maar 3:18 minuten.

Stephane Peterhansel werd gisteren vierde en maakt nu eigenlijk geen kans meer op de titel met een achterstand van 1:42:48 minuten. Door het uitvallen van Tonnie van Deijne, is ook bij de Nederlanders de strijd al gestreden en wordt Erik van Loon de beste Nederlander. Gisteren finishte hij op een dertiende plaats, gevolgd door Tim Coronel op de 22e plaats. Van Loon staat nu nog net buiten de top tien in het klassement met een elfde plek.

Vrachtwagens

Bij de vrachtwagen blijft het stuivertje wisselen tussen Vladimir Chagin en Firdaus Kabirov. Waar eergisteren Chagin de leiding in het klassement weer pakte, deed Kabirov dit gisteren weer. Kabirov werd eerste op 7:38 minuten gevolgd door Chagin. Mardeev werd derde. Kabirov staat nu 4:11 minuten voor op Chagin. Ales Loprais had gisteren het geluk niet aan zijn zijde en viel terug naar de vierde plaats in het klassement en is nu kansloos om nog aanspraak op de titel te maken.

Marcel van Vliet blijft de beste Nederlander met een tiende plaats in de etappe en een negende plaats in het klassement.

Mogelijk terugkeer A1GP

Het lijkt er op dat er mogelijk een doorstart komt van de failliete A1GP-klasse. In deze raceklasse raceten landen tegen elkaar in een sprint en een hoofdrace. Voor Nederland reden onder meer Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen in de klasse.

Vorig jaar had de A1GP internationaal door moeten stoten en had het verdienmodel moeten gaan werken, maar in plaats daarvan werd de stekker uit de raceklasse getrokken en gingen de bolides in opslag. Voor morgen staat een persconferentie belegd over de huidige stand van zaken. Mogelijk wordt daarin aangekondigd dat de raceklasse doorgaat onder de naam A10 World Series.

[AO] Ook Schoorel naar tweede kwalificatieronde

Na Jesse Huta Galung heeft ook Thomas Schoorel zich weten te plaatsen voor de tweede kwalificatieronde van de Australian Open. Schoorel, in december nog winnaar van de Masters waar hij onder andere Robin Haase en Thiemo de Bakker versloeg, won in drie sets van David Guez; 1-6, 7-6 en 6-4.

In de tweede ronde treft Schoorel de Oostenrijker Stefan Koubek, die als negentiende is geplaatst tijdens het kwalificatietoernooi.

[WRC] Räikkönen rijdt met eigen team

Naar nu bekend is geworden zal Kimi Räikkönen het World Rally Championship-seizoen 2011 gaan rijden met een eigen team. De Fin reed vorig jaar zijn eerste volledige seizoen voor het Citroën Junior Rally Team, maar de onderhandelingen voor het tweede jaar blijken toch af te zijn geketst.

Räikkönen zal met het team ICE 1 Racing tien van de dertien rally's gaan rijden. Door met eigen sponsoren te komen heeft de Fin meer vrijheid om met de Citroën DS3 WRC meer ervaring op te gaan doen. Zo zal hij enkele wedstrijden overslaan om elders te gaan testen. Het seizoen begint half februari in Zweden.

Utrechter Keller rond met Xamax Neuchatel

Sander Keller verruilt FC Utrecht voor Xamax Neuchatel. Dat meldt de Utrechtse club op haar website. De 31-jarige verdediger tekent voor anderhalf jaar bij de ploeg uit de Zwitserse Super League. In zijn contract zit bovendien een optie voor nog een jaar. Keller was in Utrecht zijn basisplaats kwijtgeraakt.

Keller kwam in negen Utrechtse jaren tot 167 competitieduels, waarin hij zestien keer doel trof. De centrale verdediger zegt dat het hem moeite kost om FC Utrecht te verlaten, maar heeft zin om nog eens in een buitenlandse competitie aan de slag te kunnen. "Door deze overstap heb ik de gelegenheid om te ervaren hoe dat is."

Keller neemt volgende week zondag voor het begin van de wedstrijd tegen Ajax afscheid van het Utrecht-publiek.

Lammerts claimt plaatsen WK veldrijden

De bondscoach van de Nederlandse veldrijders, John Lammerts, heeft bij de internationale wielerunie UCI aangeklopt om meer startbewijzen voor het WK te claimen. De KNWU wil twee extra renners laten starten in de wedstrijden die op 29 en 30 januari gehouden worden in Sankt-Wendel.

Dit jaar werden bij de vrouwen en beloften respectievelijk Daphny van den Brand en Lars van der Haar kampioen. Volgens de reglementen van de UCI plaatsen zij zich als continentale kampioen rechtstreeks voor het WK. Marianne Vos is als titelverdedigster sowieso al geplaatst en mocht Sanne van Paasen het wereldbekerklassement winnen dan moet voor haar ook een direct ticket klaar liggen.

Mocht de claim van Lammerts gehoor vinden, dan wijst de KNWU Reza Hormes en Sabrina Stultiens aan voor het wereldkampioenschap. Bij de beloften zouden er zo zes in plaats van vijf renners mee kunnen doen.

"Deze extra startplekken worden geclaimd op basis van de UCI's eigen WK-reglementen, die gelden voor meerdere disciplines. Op de weg hebben we bij de vrouwen al een aantal keren gebruik kunnen maken van deze extra startplek, dat moet in het veld ook het geval kunnen zijn," zei Lammerts.

Dode bij explosie Britse afvalverwerkingsfabriek

Bij een explosie in een afvalverwerkingsfabriek in het noorden van Engeland is een man om het leven gekomen. Een andere man raakte zwaargewond. Dat heeft de Britse politie bekendgemaakt.

In de nacht van dinsdag op woensdag rond 14.30 uur ontplofte een vuilverbrandingsoven van de fabriek in Rotherham, in South Yorkshire. Er ontstond een gat in de muur van de fabriek en verschillende auto's die buiten de fabriek geparkeerd stonden, raakten beschadigd. Het is nog onduidelijk wat de explosie heeft veroorzaakt.

Film: The Green Hornet

Superheldenfilms zijn tegenwoordig helemaal in. In 2008 was The Dark Knight één van de bestbezochte films in de bioscopen en sindsdien zijn er talloze films over superhelden bijgekomen: onder andere Kick-Ass, Iron Man, Watchmen en Wolverine. De komende jaren gaat dat nog niet stoppen, want in 2011 staan onder andere X-Men: First Class, Captain America: First Avenger, The Green Lantern en The Green Hornet nog op de planning. Laatstgenoemde film is de eerste die het nieuwe jaar mag aftrappen.

Arveladze teleurgesteld in Ajax

Shota Arveladze speelde eens met veel plezier voor Ajax, maar van deze verstandhouding is weinig meer over, zo laat de oud-spits weten. De Amsterdammers claimen nog een bedrag van 350.000 euro van de Georgiër en hebben een rechtszaak tegen hem aangespannen om het bedrag alsnog te krijgen.

"Ajax heeft het talent om je ongelooflijk van de club te laten houden, maar ook het talent om je hart weer te breken. Het lijkt of er twee Ajax’en zijn. Het Ajax waarvoor ik speelde en het Ajax van nu," zei Arveladze tegen de Telegraaf. Ajax legde beslag op de tegoeden van de Georgiër. "Ik ben écht heel teleurgesteld. Is dit de club waarvan ik heb gehouden? De club die zo veel voor me heeft betekend? En de club die ik zo veel doelpunten heb gegeven?"

De manager van de huidige trainer van Kayserispor, Rob Cohen, denkt te weten waar de claim van Ajax vandaan komt. "Er heeft zich het nodige afgespeeld tijdens de contractonderhandelingen in 1997. De fiscus heeft een aantal betalingen van Ajax aan Arveladzes oude club Dinamo Tblisi aangemerkt als betalingen aan Shota, terwijl deze echt voor Dinamo bestemd waren. Let wel, zonder schuld te erkennen hebben Ajax en Shota destijds strafvervolging over die zaak afgekocht."

"Hoe dan ook, die betalingen werden door de Belastingdienst steeds als nettobetalingen gezien, zodat de fiscus vond dat Ajax daar nog belasting over zou moeten betalen. Zoals altijd in dit soort gevallen moet de werkgever dat doen voor de werknemer. Maar wat zegt Ajax? Dat het geen nettobetaling maar een brutobetaling aan Shota was. De hoogste belastingrechter in Amsterdam heeft dat verhaaltje van Ajax geaccepteerd. Maar Shota was niet bij die procedure tussen Ajax en de fiscus betrokken. Ik vind dat verbijsterend."

Een woordvoerder van Ajax reageert in Voetbal International op deze claim. "Uitgangspunt is dat Ajax en Shota dezelfde mening zijn toegedaan over deze zaak. Echter, de Hoge Raad denkt daar gedeeltelijk anders over en heeft loonbelasting in rekening gebracht. En loonbelasting wordt door de werknemer betaald en niet door de werkgever, zo werkt dat nou eenmaal. Dat geldt voor iedere werknemer in Nederland. De fiscus heeft dit geld bij ons opgehaald en wij verhalen het nu bij de werknemer."

Sandd wil SelektMail overnemen

Postbedrijf Sandd wil concurrent SelektMail overnemen van Deutsche Post. Dit maakte het bedrijf woensdag bekend zonder financiële details te geven.

Sandd wil de twee bezorgnetwerken van de bedrijven geleidelijk integreren. Het bedrijf voorziet dat zijn marktaandeel op de Nederlandse postmarkt na de overname zal groeien van 10 procent in 2010 naar 16 procent dit jaar.

De overname is nog onder voorbehoud van goedkeuring van onder andere de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Sandd wil SelektMail overnemen
Sandd wil SelektMail overnemen (Foto: ANP)

Producer van Square Enix hoopt op hardware-verbeteringen PSP2

Square Enix producer Takamasa Shiba heeft aangegeven meer geinteresseerd te zijn in de hardware-verbeteringen van de PSP2 dan zijn unieke features. Shiba geeft aan dat er continu nieuwe hardware uitkomt en dat de software de hardware naar het limiet moet duwen.

Stop je veel unieke features in je hardware dan zal het ook moeilijker worden om ervoor te ontwikkelen: "There are a lot of things I’m excited for the PSP2, but I’m more interested in hardware specifics rather than a unique feature. Hardware is always coming out, so the software needs to be pushing the hardware as well. So, if they put something in that’s very unique then it is hard to create games for it."

Shiba geeft als laatste aan dat hij als ontwikkelaar het liefst uitkijkt naar de hardware-verbeteringen. De PSP2 is nog steeds niet officieel aangekondigd door Sony ook al praten ontwikkelaars en uitgevers er vrij over. Wat vinden jullie FOK!gamers, is de hardware belangrijker dan nieuwe features? Of moet er een balans ontstaan?

[AO] Zware loting voor Krajicek

Michaëlla Krajicek heeft het bij de loting voor de kwalificaties van de Australian Open niet getroffen. Ze treft in de eerste ronde Sabine Lisicki uit Duitsland. Krajicek, de nummer 143 van de wereld, is als 22e geplaatst. Lisicki staat 156e, maar sloot 2009 af als nummer 23 van de wereld. Sindsdien had ze veel blessureleed. Beide vrouwen trainen regelmatig in Florida bij Nick Bollettieri.

Ook Arantxa Rus doet mee aan het kwalificatietoernooi in Melbourne. De Monsterse moet het daarin opnemen tegen Julia Cohen uit de Verenigde Staten. Rus is de nummer achttien van de plaatsingslijst. Het kwalificatietoernooi voor de Australian Open bij de vrouwen begint op donderdag.

988.000 kijkers voor 'Sam: het Afscheid'

De documentaire 'Sam: het Afscheid' heeft dinsdagavond 988.000 kijkers weten te boeien. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek.

Het was de laatste docu van tv-maakster Ria Bremer over Sam Galesloot, die afgelopen nieuwjaarsnacht op 26-jarige leeftijd overleed. Galesloot was doof en blind, en had daarnaast een ernstige progressieve spierziekte. Desondanks gaf Galesloot zijn eigen leven een 9,5 als cijfer.

Bekijk via Uitzending Gemist de docu 'Sam: het Afscheid' terug.

 
988.000 kijkers voor 'Sam: het Afscheid' (Foto: AVRO)

DC Universe Online start met een trailer

De MMORPG DC Universe Online is gisteren officieel van start gegaan in Amerika en begint vrijdag in Europa. Om dit te vieren heeft de uitgever, Sony Online Entertainment, een nieuwe trailer van het spel online gezet. De MMORPG is speelbaar op de PC en de PS3.

In het spel kun je een eigen personage creëren dat verschillende superkrachten bezit. Je kunt kiezen of je aan de goede of kwade zijde van het universum staat. De eerste dertig dagen zijn gratis en daarna betaal je zo'n €13 per maand. Het is ook mogelijk een 'lifetime'-abonnement te nemen dat  €180 kost.

Haase na drie sets onderuit tegen Isner

Robin Haase is er niet in geslaagd de kwartfinale van het toernooi van Auckland te bereiken. De nummer twee van Nederland was lange tijd de betere, maar moest toch in drie sets buiten tegen John Isner; 6-3, 6-7(4) en 5-7.

Haase was in de eerste set oppermachtig. Hij gaf vier punten weg op zijn eigen service en wist twee van de vijf breekkansen te benutten. Ook in de tweede set creeerde Haase vijf kansen, alleen wist de Amerikaan deze allemaal weg te werken. Isner trok vervolgens de tiebreak met 7-4 naar zich toe.

De derde set verliep vervolgens lange tijd weer zonder breaks. Op 5-6 kreeg Isner zijn eerste breekkans van de wedstrijd, wat direct ook een wedstrijdpunt betekende. Hij benutte deze direct en plaatste zich daardoor voor de kwartfinale, waar David Nalbandian op hem wacht.

[AO] Huta Galung door, Sijsling eruit

Tennisser Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde bereikt in het kwalificatietoernooi voor het Australian Open in Melbourne. De Nederlander, als tiende geplaatst, versloeg de Fransman Gregoire Burquier in twee sets: 6-2 6-4.

Igor Sijsling liet zich verrassen door de Thai Danai Udomchoke, de nummer 459 van de wereldranglijst. De Nederlander ging in twee sets onderuit: 4-6 1-6. Eerder op de dag moest ook Matwé Middelkoop zich al gewonnen geven in de eerste ronde. De Fransman Charles-Antoine Brezac was in twee sets te sterk: 7-5 6-1.

Westerse release van The Last Story niet in zicht

De uitgever van The Last Story, Nintendo, heeft aangegeven dat er momenteel nog geen plannen zijn om The Last Story naar het Westen te brengen. Nintendo gaf dit aan na het verschijnen van een nieuwe trailer en een tv-reclame. Het spel komt 27 januari uit in Japan.

De nieuwe trailer duurt zo'n vijf minuten en bevat details over het verhaal en laat ook ingame beelden zien. Helaas is de trailer wel volledig in het Japans. De tv-reclame duurt maar vijftien seconden en maakt nou niet echt duidelijk wat voor een spel het is. Bekijk beide filmpjes hieronder.

Vande Lanotte krijgt nieuwe opdracht

De Belgische koning Albert II heeft de koninklijke bemiddelaar Johan Vande Lanotte, die vorige week zijn ontslag indiende, een nieuwe opdracht gegeven. Vande Lanotte gaat samen met Bart de Wever, de voorman van de N-VA, en PS-leider Elio di Rupo aan het werk 'om het land zo snel mogelijk uit de politieke crisis te halen', zo meldt het koninklijk paleis.

Vande Lanotte werd op 21 oktober benoemd tot koninklijk bemiddelaar. Zijn taak was het een beleidsnota op te stellen voor de zesde grote staatshervorming van België. Zeven politieke partijen in het land, vier Vlaamse en drie Franstalige, moesten vorige week woensdag akkoord gaan met de nota, wilde men verder kunnen gaan met het plan, maar toen de partijen N-VA en CD&V aangaven essentiële veranderingen te willen, concludeerden de partijen Groen! en SP.A dat de bemiddelingspoging mislukt was.

Een dag later deelde Vande Lanotte mee dat er geen basis was om verder te gaan met de onderhandelingen en bood hij de koning zijn ontslag aan. Maandag zou hij van de koning te horen krijgen of deze zijn ontslag accepteerde, maar dit onderhoud werd vanwege de slechte gezondheidstoestand van de moeder van Vande Lanotte uitgesteld tot dinsdag. Maandagavond overleed de moeder van Vande Lanotte.

Koning Albert ontving Vande Lanotte, Di Rupo en De Wever dinsdag op het Kasteel van Laken. In een gesprek verklaarde De Wever zich bereid mee te werken aan een staatshervorming, ondanks eerdere 'fundamentele aanmerkingen' op de beleidsnota die Vande Lanotte had opgesteld. De medewerking van De Wever kan leiden tot een doorbraak.

Italiaan opgepakt voor mensenhandel

Een 43-jarige man is dinsdagochtend opgepakt in zijn woning in het Eindhovense stadsdeel Strijp op verdenking van mensenhandel. De politie Brabant Zuid-Oost kwam tot de aanhouding na samenwerking met de politie in Duitsland. De Duitse politie is nog op zoek naar een andere verdachte.

Een 21-jarige vrouw uit Duitsland deed eind mei vorig jaar aangifte tegen de 43-jarige man met de Italiaanse nationaliteit. De vrouw werkte in de prostitutie in Eindhoven en moest een deel van haar inkomsten afstaan aan de Italiaan. Een ander deel moest ze afstaan aan een 26-jarig familielid van de 43-jarige verdachte. De seksuele uitbuiting speelde volgens de politie al sinds april 2009.

Eind juli vorig jaar deed een 20-jarige vrouw uit Duitsland daarnaast aangifte bij de Duitse politie tegen het 26-jarige familielid. Ook deze vrouw werkte in de prostitutie in Eindhoven. De 26-jarige man heeft zich volgens haar ook schuldig gemaakt aan seksuele uitbuiting. De Duitse politie is nog op zoek naar het 26-jarige familielid.

De 43-jarige man zit vast voor verder onderzoek.

Mogelijk asbest vrij bij brand Beneden-Leeuwen

In de nacht van dinsdag op woensdag is er brand uitgebroken bij twee bedrijfsloodsen in het Gelderse Beneden-Leeuwen. De brandweer is bang dat bij de brand asbest en andere chemische stoffen zijn vrijgekomen.

Voorlopig moeten omwonenden ramen en deuren gesloten houden. De brandweer doet momenteel metingen naar asbest en andere chemische stoffen die mogelijk zijn vrijgekomen bij het in de brand vliegen van een koelinstallatie in de loods. De asbest zou vrij kunnen zijn gekomen bij het verbranden van het oude dak.

De brand was snel onder controle, maar er kon niet voorkomen worden dat er veel rookontwikkeling is geweest. Het is volgens een woordvoerder van de politie mogelijk dat er asbestdeeltjes op onder andere nabijgelegen sportvelden terecht zijn gekomen.

Boessen interim-hoofdtrainer VVV-Venlo

Gedurende de rest van dit seizoen hebben Wil Boessen als hoofdtrainer en Ben van Dael als assistent-trainer de leiding over het eerste elftal van VVV-Venlo. Vanochtend heeft directeur voetbalzaken Mario Captein de selectie en staf hiervan op de hoogte gebracht tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek.

Bovendien is oud VVV-Venlo trainer Sef Vergoossen als adviseur en klankbord toegevoegd aan de technische staf van VVV-Venlo. Naast advies op technisch vlak zal Sef Vergoossen de komende periode tevens de interne organisatie en bedrijfsprocessen van de gehele club doorlichten en het bestuur van VVV-Venlo adviseren ten aanzien van mogelijke verbeterpunten. Het bestuur van VVV-Venlo acht dit noodzakelijk gezien de groeiambities en het daarmee gepaard gaande veranderingsproces binnen de club.

[NBA] Lakers deklasseren Cleveland

Los Angeles heeft in de NBA een fikse zege geboekt op Cleveland Cavaliers. Het werd 112-57. Nog niet eerder scoorde een ploeg in de NBA zo weinig punten tegen de Lakers.

De afgelopen jaren behoorde Cleveland tot de topploegen in de NBA maar sinds het vertrek van LeBron James afgelopen zomer is het kommer en kwel. Het was voor Cleveland de elfde nederlaag op rij.

Bij Lakers waren Andrew Bynum en Ron Artest met 15 punten topscorer. Daarnaast scoorden vier andere spelers 13 punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Philadelphia Indiana 103-111
Washington Sacramento 136-133 wnv
Minnesota San Antonio 96-107
Denver Phoenix 132-98
Portland New York 86-100
LA Lakers Cleveland 112-57

Heineken koopt vijf brouwerijen in Nigeria

Heineken breidt met de overname van twee onderdelen van de Nigeriaanse Sona Group zijn brouwcapaciteit in het Afrikaanse land uit met 3,7 miljoen hectoliter. Dat meldde de Nederlandse bierbrouwer woensdag.

De twee houdstermaatschappijen die Heineken overneemt van de Sona Group bezitten meerderheidsbelangen in de brouwerijen Sona, IBBI, Benue, Life en Champions. Hiermee krijgt de Nederlandse brouwer beschikking over een extra brouwcapaciteit van 3,7 miljoen hectoliter bier.

Hierdoor is Heineken in de positie om optimaal van de groeimogelijkheden te profiteren in verschillende regio's van het West-Afrikaanse land, meldt Heineken in het persbericht.

De Nigeriaanse biermarkt, die in 2009 een omvang had 16,5 miljoen hectoliter per jaar, is de op een na grootste biermarkt in Afrika. In de biermarkt was over een periode van tien jaar een jaarlijkse groei van 9 procent waar te nemen. 

De financiële details van de transactie zijn niet bekend.

Spoor bij Zevenaar tot in middag gestremd

De opruim- en herstelwerkzaamheden op het spoor tussen Arnhem en het Duitse Emmerich duren woensdag nog tot in de middag. Dat levert vertraging op voor internationale treinreizigers. Dinsdag botsten bij Zevenaar een ICE-trein en een goederentrein op elkaar.

De ICE-trein is inmiddels weer op het spoor gezet. Spoorbeheerder ProRail verwacht nog de hele ochtend bezig te zijn met de goederentrein. "Daarna moeten we enkele dwarsliggers en wissels repareren. Maar het is moeilijk in te schatten hoe lang dat precies gaat gebeuren. Die inschatting kunnen we pas maken als de goederentrein is geborgen."

Internationale treinreizigers richting Basel worden omgeleid via Venlo. Reizigers voor Duisburg en Düsseldorf worden met bussen vanaf Arnhem naar Emmerich gebracht. ProRail hoopt in de loop van de ochtend een spoor van de Betuwelijn richting Duitsland vrij te kunnen geven, maar dat spoor wordt alleen gebruikt voor goederenvervoer.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over graaiende gemeenten en de kip met de gouden eieren.

De gemeentelijke heffingen voor het Midden- en Kleinbedrijf gaan dit jaar fors omhoog. Veel meer dan de inflatie. Vooral toeristenbelasting en reclameheffingen rijzen de pan uit. Dat is een slechte zaak. Immers, het Midden- en Kleinbedrijf is een zeer belangrijke peiler onder onze economie. En dus onder onze welvaart. Daarom moet het Midde- en Kleinbedrijf door de armlastige gemeenten in onsland niet worden misbruikt als melkkoe.

Veertig doden door overstromingen Filipijnen

Bij overstromingen door zware regenval zijn in het oosten van de Filipijnen zeker zeven mensen om het leven gekomen. Dat stellen de autoriteiten woensdag. Het dodental als gevolg van het slechte weer van de afgelopen twee weken komt daarmee op veertig.

Acht mensen raakten gewond in het wassende water dat soms tot wel 3 meter hoog kwam. Wegen zijn onbegaanbaar geworden en dorpen van de buitenwereld afgesloten. Honderden huizen zijn beschadigd door het water.

Zeker één miljoen Filipijnen zijn getroffen door de overstromingen. Ongeveer 25.000 mensen zijn opgevangen in evacuatiecentra.

Moerdijk: Veel te veel zware metalen in grasland

Dinsdag werd bij de persconferentie van het RIVM duidelijk gemaakt dat er behalve bij direct contact met bluswater, 'een chemische soep', geen gevaar is voor de volksgezondheid. Enkele monsters die genomen waren van de roet moeten verder worden onderzocht. Nu blijkt echter dat er meer dan 1000 maal de normale waarde aan lood in graslanden is aangetroffen.

Jacob de Boer hoogleraar toxicologie en milieuchemie aan de Universiteit van Amsterdam heeft eerder de vrijgegeven lijst van opgeslagen stoffen bij het bedrijf Chemie-Pack voor leken vertaald en geïnterpreteerd. Nu heeft hij dat ook gedaan bij het volledige onderzoeksrapport van het RIVM.

In het rapport ontdekte De Boer de uitslag van een monster genomen op grasland onder de rookpluim gelegen. Het blijkt dat er 1000 maal te veel lood en mangaan in het gras zit. Hij noemt dat zeer zorgwekkend en verbaast zich erover dat dit tijdens de persconferentie niet genoemd is. Er blijken nog geen uitslagen over bijvoorbeeld de regen die tijdens de brand begon in onder andere Dordrecht te zijn.

Een boer vertelt dat 30 procent van zijn koeien inmiddels ziek is. De toxicoloog geeft aan dat het best mogelijk is dat dit door de hoge loodwaarde komt. Hij raadt heel sterk aan om de melk, die inmiddels wel op eigen initiatief van boeren apart wordt gehouden, te meten op lood voordat het op de markt kan komen. Jacob de Boer geeft aan dat je nog niet kunt stellen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, daarvoor moet er nog veel gebeuren.

Het RIVM heeft mensen met vragen of klachten geadviseerd naar de huisarts te gaan. Een bewoner uit de regio Moerdijk vertelt dat het qua vragen beantwoorden nog niet heel soepel loopt. Zo maakte een hoogzwangere vrouw zich zorgen over haar ongeboren kind. Zij is naar de GGD gegaan, die haar doorverwees naar de huisarts. De huisarts zou op zijn beurt hebben aangegeven ook van niets te weten.

In de loop van deze week verwacht het RIVM aanvullende uitslagen te hebben.

Hadouir: "Zelfs voor minder was ik naar Ajax gegaan"

Anouar Hadouir baalt nog steeds van de afgeketste transfer naar Ajax, afgelopen zomer. Hij hoopt ooit nog een topclub te vinden.

Hadouir leek afgelopen zomer vrijwel zeker naar Ajax te gaan, maar op het laatste moment gaf Martin Jol de voorkeur aan Teemu Tainio. "Als je het over een droomkans hebt, dan was het Ajax wel", zegt de middenvelder van Roda JC in Voetbal International. "Als Ajax je écht graag wil hebben, laten ze het niet op zo'n klein bedrag afketsen."

"Ik zeg je eerlijk, zelfs voor minder was ik naar Amsterdam gegaan. Puur vanwege de uitdaging. Honderd procent, ik was geslaagd bij Ajax", gaat Hadouir verder. Komende zomer is de 28-jarige spelmaker zonder contract. "Ik wil naar de top van Nederland. Of een mooie kans in het buitenland."

Hadouir heeft een avontuur bij een topclub dus nog niet uit zijn hoofd gezet. "Ik was klaar voor de stap en ben dat nog steeds. Ik heb maar één kansje nodig om alle twijfelaars te laten zien dat ze het mis hebben gehad."

"Buitenwacht verkeerd beeld van Mourinho"

Volgens Iker Casillas heeft José Mourinho een geheel andere persoonlijkheid dan veel mensen denken. De Portugees werd maandag in Zürich uitgeroepen tot Coach van het Jaar. De FIFA gaf de trainer van Real Madrid de voorkeur boven Pep Guardiola en Vicente Del Bosque. Casillas, die zelf als keeper deel uitmaakte van het beste team van 2010, is zeer te spreken over Mourinho.

"Ik heb nu zes maanden met hem mogen werken en ik heb een ander beeld gekregen van Mourinho dan de buitenwacht van hem heeft", aldus de Spaanse doelman op RealMadrid TV. "Hij is erg zorgzaam en heeft goed contact met alle selectieleden."

"Iedereen heeft veel zelfvertrouwen gekweekt door de aanwezigheid van Mourinho", vervolgt Casillas. "In de kleedkamer is de sfeer goed en alle teamgenoten zijn ontzettend tevreden met hem. Mourinho is de coach waar Real zolang naar op zoek is geweest."

Film: La Doppia Ora

Sonia (Ksenia Rappoport) komt uit Slovenië en is sinds een maand in Turijn, Italië, waar ze werkt als kamermeisje en behalve met haar jongere collega Margherita (Antonia Truppo) met niemand echt contact heeft. Guido (Filippo Timi) is een voormalig politieman die nu werkt als bewaker van een villa. Ze ontmoeten elkaar tijdens een speeddate en het klikt. Als hij haar een keer meeneemt naar het landhuis waar hij werkzaam is, slaat het noodlot toe: Guido wordt vermoord door inbrekers. Alsof dit allemaal nog niet heftig genoeg is voor Sonia maakt ze een aantal bizarre dingen mee. Is Guido wellicht toch niet dood of ziet ze, letterlijk, spoken?

Poster

Dode man aangetroffen in Utrecht

In Utrecht is in de nacht van dinsdag op woensdag een man omgebracht. Getuigen zagen rond 02.00 uur op de Theemsdreef een auto tegen een garagebox rijden en toen zij poolshoogte gingen nemen, zagen zij een dode man in de auto liggen, meldt de politie.

De man is volgens de politie met geweld om het leven gebracht. Of daarbij een vuurwapen is gebruikt wil een woordvoerder niet zeggen. Ook wordt niet duidelijk gemaakt of de man op de bestuurdersplaats zat.

In het onderzoek zijn voor zover bekend nog geen verdachten aangehouden. De politie onderzoekt de zaak.

116 VN-medewerkers gedood in 2010

De Verenigde Naties hebben vorig jaar in totaal 116 medewekers verloren. Het merendeel, 102, kwam om tijdens de aardbeving in Haïti begin vorig jaar. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de voorzitter van de vakbond voor VN-personeel Stephen Kisambira hebben de VN nooit eerder op een dag zo veel mensen verloren. Bij de aardbeving kwamen 59 burgers en 43 VN-militairen en -agenten om het leven.

Een burger, tien VN-vredesmilitairen en drie onderaannemers kwamen om het leven door geweld in onder andere Sudan, Congo en Afghanistan.

Kisambira heeft regeringen opgeroepen om 'het uiterste' te doen om de bescherming van VN-personeel te garanderen.

Leers wil asielzoekers sneller terugsturen

Asielzoekers die twee keer zijn afgewezen kunnen hun verblijf in Nederland niet meer rekken door naar de rechter te stappen. Minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) past de wet zo aan dat ze in zulke gevallen de behandeling van hun zaak in hun eigen land moeten afwachten, schrijft De Telegraaf woensdag.

Asielzoekers mogen nu nog niet het land worden uitgestuurd zolang ze niet zijn uitgeprocedeerd. Leers wijst erop dat asielzoekers een 'enorme behoefte hebben om alles aan te grijpen om hier te blijven'. Om langer in Nederland te kunnen blijven zouden ze hun zaak rekken, ook al hebben ze geen nieuwe feiten om aan te dragen.

De minister benadrukt in de krant dat asielzoekers het recht houden om na twee procedures bij de rechter in beroep te gaan voor een zogenoemde voorlopig voorziening. Maar als er geen sprake is van nieuwe omstandigheden, hebben ze niet langer recht op opvang en verblijf in Nederland.

Van de 15.150 asielaanvragen die vorig jaar werden ingediend, ging het in 1800 gevallen om een herhaalde aanvraag. 500 asielzoekers deden een beroep op een voorlopige voorziening en konden daardoor maanden langer in de vreemdelingenopvang blijven. "In meer dan 80 procent van die gevallen heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst gelijk gekregen", zegt Leers in de krant.

'Inter brengt alsnog bod uit op Castaignos'

Internazionale brengt op korte termijn een bod uit op Luc Castaignos. Althans, dat zegt zijn zaakwaarnemer Arie Treffers tegenover Calciomercato. In december werd een bod van de Italianen vanwege omstandigheden uitgesteld. Treffers liet weten vernomen te hebben dat Inter de Colombiaanse verdediger Nelson Rivas mogelijk in de deal zou willen betrekken.

"Ik denk dat het voor Luc goed is om nog anderhalf seizoen in Nederland te blijven om zich verder te ontwikkelen. We moeten dit stap voor stap doen om te voorkomen dat zijn ontwikkeling blijft steken. Geld is niet alles, het belangrijkste is dat hij kan blijven groeien in het topvoetbal."

Feyenoord staat niet onwelwillend tegenover de constructie om hem eerst nog anderhalf jaar in Rotterdam te houden. Mocht het toch van een transfer naar Inter komen, dan ontvangt de Feyenoord naar verluidt rond de zeven miljoen euro.

Grote order uit India voor Airbus

Airbus heeft een megaorder in de wacht gesleept. IndiGo, een goedkope luchtvaartmaatschappij uit India, wil 180 exemplaren aanschaffen van de A320, waarvan 150 stuks in een nieuwe versie die wordt ontwikkeld om het milieu minder te belasten. Dat heeft de Europese vliegtuigbouwer dinsdag in Parijs bekendgemaakt.

Op basis van de catalogusprijs zou de order zo'n 12 miljard euro waard zijn, maar het lijkt aannemelijk dat de koper een aanzienlijke korting heeft bedongen. Dat neemt niet weg dat de order een van de grootste is uit de geschiedenis van de commerciële luchtvaart.

IndiGo is de eerste koper van de A320neo, die Airbus vanaf 2016 op de markt wil brengen. Het toestel krijgt nieuwe motoren en andere technische voorzieningen die het brandstofverbruik met 15 procent moeten verminderen ten opzichte van zijn voorganger. Het nieuwe vliegtuig moet ook minder CO2 uitstoten en minder lawaai produceren.


Grote order uit India voor Airbus (Foto: Novum)

Watersnood Australië breidt zich uit

Na Queensland vrezen ook andere staten in Australië voor watersnood. Zo heeft New South Wales besloten om honderden mensen die bij de grens met Queensland wonen, te evacueren. Hun woonplaatsen komen woensdag waarschijnlijk onder water te staan, zo maakte de staat woensdag bekend.

Duizenden mensen in New South Wales zijn al afgesloten van de buitenwereld en dat aantal stijgt de komende uren waarschijnlijk. Dat komt onder meer doordat de rivier de Clarence, die ontspringt in Queensland, buiten zijn oevers dreigt te treden.

De Australische meteorologische dienst heeft woensdag ook gewaarschuwd voor noodweer in de zuidelijke staten Victoria en Tasmanië. Zware regenval en stormen kunnen leiden tot plotselinge overstromingen.

Watersnood Australië breidt zich uit
Watersnood Australië breidt zich uit (Foto: ANP)

Man komt om bij woningoverval in Ede

Bij een overval op een woning in Ede is dinsdagnacht een 59-jarige man omgekomen. De overvallers zijn voortvluchtig, meldt de politie.

De mannen zijn rond 03.00 uur op nog onbekende manier het huis aan de Stationsweg binnengekomen. Daar ontstond een worsteling met de 59-jarige man, die daarbij omkwam. Een vrouw was ook in de woning aanwezig. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en waar de daders zijn.

Waterschap vreest derde hoogwatergolf Maas

Voorzitter Toine Gresel van het waterschap Peel en Maasvallei houdt ernstig rekening met een derde hoogwatergolf komend weekeinde. Dat zei hij dinsdagavond voor de Limburgse regionale omroep L1.

De komende dagen wordt veel regen verwacht, met name in de Ardennen. Al dat regenwater loopt uiteindelijk de Maas in, aldus Gresel, en komt door Limburg heen.

Het gaat om een derde hoogwatergolf, omdat de eerste vrijdag en zaterdag ontstond door smeltende sneeuw, en de tweede daarna veroorzaakt werd door hevige regenval in de Ardennen.

Waterschap vreest derde hoogwatergolf Maas
Waterschap vreest derde hoogwatergolf Maas (Foto: ANP)

'AC Milan zet in op Van Bommel'

Mark van Bommel staat volgens Il Corriere dello Sport op de verlanglijst van Massimiliano Allegri. De trainer van AC Milan ziet in de Nederlander een ideale controleur.

Mathieu Flamini mist een groot gedeelte van de eerste seizoenshelft door een knieblessure, waardoor Milan zich in januari oriënteert op de markt. In de zoektocht naar een vervanger van de Fransman is het uitgekomen bij Van Bommel.

Ook Andrea Lazzari staat op de belangstelling van de Rossoneri. Voor de 26-jarige middenvelder zou de overstap naar San Siro een hereniging zijn met Allegri. De twee werkten eerder bij Cagliari samen. Maar Milan kijkt naar meer opties en hoopt naar verluidt op Van Bommel.

In Italië wordt gesproken dat vice-voorzitter Adriano Galliani deze week een onderhoud heeft met de middenvelder van Bayern München over diens toekomst. De Oranje-international is komende zomer transfervrij. Mogelijk is een eerdere overgang ook onderwerp van gesprek. Eerder werd gemeld dat Van Bommel waarschijnlijk niet zou vertrekken bij Bayern.

Stroetinga mist mogelijk WK baan

Wim Stroetinga moet het WK baanwielrennen eind maart mogelijk aan zich voorbij laten gaan. De 25-jarige Fries wordt donderdag geopereerd aan een gebroken sleutelbeen. Volgens wielerbond KNWU is het niet duidelijk of Stroetinga op tijd is hersteld om aan het WK in Apeldoorn deel te nemen.

Stroetinga liep de breuk zaterdag op bij een val in de Zesdaagse van Rotterdam. De wereldbekerwedstrijden eind deze maand in Beijing komen in ieder geval te vroeg voor de wielrenner, die daar op het onderdeel omnium in actie zou komen.

Oudste wijnmakerij gevonden in Armenië

In de bergen van Armenië is een prehistorische wijnmakerij ontdekt. De wijnmakerij is zo'n zesduizend jaar oud en is daarmee de oudste die tot dusverre ooit gevonden is. Dat heeft de National Geographic Society dinsdag bekendgemaakt.

Een internationaal team onderzoekers ontdekte in een grot een wijnvat om druiven te persen, gistingspotten en een drinkbeker. Hoewel er oudere bewijzen van het drinken van wijn bestaan, is er niet eerder zo'n oud voorbeeld van wijnproductie gevonden, aldus Gregory Areshian van de Universiteit van Californië in Los Angeles.

De vondst wordt beschreven in het Journal of Archeological Science. Dergelijke grootschalige wijnproductie impliceert dat de druif in Eurazië al lang was gedomesticeerd.

In de grot vonden de archeologen een ondiep bassin van een meter breed van waaruit de most, het versgeperste maar nog niet vergiste druivensap, in een diep vat stroomde. Het bassin kan als wijnpers hebben gediend, waarin de wijnmakers de druiven met hun voeten pletten.

Ook werden er druivenpitten gevonden, evenals resten van geperste druiven en tientallen gedroogde druiven. De pitten zijn van dezelfde druivensoort - Vitis vinifera vinifera - die nog steeds gebruikt wordt door wijnboeren.

Rond de wijnmakerij liggen veel graven, wat de suggestie wekt dat de wijn die hier geproduceerd werd voor ceremoniële doeleinden werd gebruikt. In die tijd was wijn een van de belangrijkste dranken die gedronken werden op begrafenissen en wijn werd later ook gebruikt als offer in tombes.

In hetzelfde gebied in Armenië werd eerder de oudst bekende leren schoen gevonden. Het schoeisel dateert van zo'n 5500 jaar geleden.


Oudste wijnmakerij gevonden in Armenië (Foto: Novum)

Arts Michael Jackson moet terechtstaan

De voormalig arts van Michael Jackson, Conrad Murray, moet terechtstaan voor de dood van zijn patiënt, zo heeft de rechter bepaald in een voorlopige hoorzitting. De arts zal worden aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag. Tot die tijd is zijn medische licentie ingetrokken door de rechter.

Op de hoorzitting, die een waar mediacircus veroorzaakte in de Verenigde Staten, werd duidelijk dat hij Michael Jackson zes dagen per week propofol toediende. Murray zou volgens de aanklachten een potentieel dodelijke mix van verdovende medicatie hebben gegeven en daarnaast verkeerd hebben gereageerd toen het misging. Hij zou bijvoorbeeld lang hebben getreuzeld om hulpdiensten in te roepen.

Murray zelf heeft verklaard onschuldig te zijn. Hij zou de bekende zanger niets dodelijks hebben gegeven. Als hij wordt veroordeeld dan kan hij vier jaar gevangenisstraf krijgen. Wanneer de rechtszaak zal aanvangen is nog niet bekend.

FOK!kers maken online radiostation

De afgelopen dagen is het subforum ONZ in de ban van een eigen online radiostation, ONZIN RADIO. In een topic werd door user Monopoly een idee geoppeerd voor een online radiostation. Vele uren en reacties later is het door een groepje users opgezet en op 8 januari jl. is de allereerste uitzending uitgezonden.

Op dit moment is er geen vast rooster voor het uitzenden, dus iedereen kan radio maken. Binnenkort komen er zogenaamde 'primetime dj's', die op een vast tijdstip gaan uitzenden. De topics in ONZ gaan erg snel, dus het radiostation is een groot succes. Er is zelfs een eigen website, die hier te bekijken.

Kijk in ONZ voor het actuele topic over ONZIN RADIO. Hier kun je ook zien hoe je dj wordt en hoe je naar de zender kunt luisteren.

Chemie-Pack herkent zich niet in beschuldiging

Het chemische bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk herkent zich niet in de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie (OM). Dat meldt het bedrijf dinsdagavond in een reactie op de bekendmaking dat het OM het bedrijf in staat van beschuldiging heeft gesteld. Het afgebrande bedrijf zou zich niet aan de regels in de vergunning hebben gehouden.

Volgens een zegsvrouw van het OM is dinsdag bij een doorzoeking van het kantoor van Chemie-Pack gebleken dat het bedrijf mogelijk in strijd met de vergunning heeft gehandeld. Er zijn geen mensen aangehouden.

Chemie-Pack stelt dinsdagavond dat het het OM meerdere keren heeft verzocht duidelijk te maken waaruit de verdenking precies bestaat. Het OM zou dit echter niet aan de onderneming duidelijk hebben gemaakt. "Juist om die reden kan en wil het bedrijf op dit moment niet nader inhoudelijk reageren", aldus een woordvoerder van Chemie-Pack.

West Ham wint eerste halve finale League Cup

West Ham United heeft een kleine stap gezet richting de finale van de League Cup. De Londense club won het thuisduel in de halve finale met 2-1 van Birmingham City. Volgende week staat de return op St. Andrew's op het programma. De andere halve eindstrijd gaat tussen Ipswich Town en Arsenal.

West Ham had de thuiszege te danken aan een fout van Birmingham-keeper Ben Foster, die in de 78e minuut een slappe inzet van Carlton Cole niet wist te keren. De Hammers speelden op dat moment nota bene met een man minder door een rode kaart van Victor Obinna. De Nigeriaan werd bestraft voor het schoppen van een tegenstander.

Na een kwartier spelen was West Ham voor een eerste keer op voorsprong gekomen door een goal van Mark Noble. Liam Ridgewell maakte met een fraaie kopbal na een klein uur spelen gelijk.


West Ham klopt Birmingham in halve finale League Cup (Foto: Novum)

MySpace halveert personeelsbestand

De sociale netwerksite MySpace gaat wereldwijd 500 banen schrappen, bijna de helft van het personeelsbestand. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

De reorganisatie moet het bedrijf, dat de laatste jaren behoorlijk aan populariteit heeft moeten inboeten, efficiënter en winstgevend maken. MySpace is onderdeel van News Corporation, het bedrijf van Rupert Murdoch. Het bedrijf heeft kantoren in Argentinië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Italië, Mexico, Rusland, Zweden en Spanje.

Afgelopen november zei MySpace-topman Chase Carey dat de verliezen 'onhoudbaar' waren. News Corp nam MySpace in 2005 over voor een bedrag van 580 miljoen dollar.

Sluiting voor UWV-vestigingen

Uitkeringsinstantie UWV moet de komende regeerperiode de helft tot twee derde van de 130 vestigingen sluiten. Dat blijkt uit de nieuwjaarsspeech die UWV-voorzitter Joop Linthorst dinsdag hield. De forse ingreep is ingegeven door de bezuinigingen die het kabinet Rutte wil doorvoeren.

"De plannen van het nieuwe kabinet hebben een enorme impact op het werk van het UWV." Volgens Linthorst is nog niet helemaal duidelijk op welke plekken er precies gesneden gaat worden. Hij voorziet dat het uitvoeringsbudget van het UWV in 2015 rond de 600 miljoen euro lager ligt dan nu. Dat betekent dat de instantie 30 tot 40 procent moet bezuinigen.

Sluiting dreigt voor UWV-vestigingen
Sluiting dreigt voor UWV-vestigingen (Foto: ANP)

State of the Union op 25 januari

Barack Obama houdt zijn State of the Union op 25 januari. In de traditionele toespraak tot het Congres zet de Amerikaanse president zijn politieke plannen voor het komende jaar uiteen.

Dit jaar zal er vooral worden geluisterd naar signalen over hoe ver Obama bereid is de Republikeinen tegemoet te komen, die sinds de verkiezingen in november de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Huis-voorzitter John Boehmer stipte in zijn uitnodiging aan Obama het bloedbad in Arizona aan, waar bij een aanslag op het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords zes omstanders werden gedood en veertien mensen, onder Giffords, gewond raakten.

"Ook in de nasleep van een tragedie, mogen wij nooit onze plicht verzaken om de wil van het volk uit te voeren en oplossingen te bieden om ons land steeds voorwaarts te laten bewegen", schreef Boehmer. Hij stelde dat het nieuwe Congres 'een hernieuwde kans biedt om punten van overeenstemming te vinden'. "Onze acties moeten worden gedreven door het verlangen (van het Amerikaanse volk, red.) naar vrijheid, economisch herstel en verstandig fiscaal beleid, als ook de noodzaak het verbroken vertrouwen tussen de bevolking en de overheid te herstellen."

Het wordt de tweede State of the Union uit Obama's presidentschap, maar al de vierde keer dat hij een gezamenlijke vergadering van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat toespreekt. Obama's optredens voor het Congres zijn nooit zonder incidenten verlopen. In september 2009 riep de Republikein Joe Wilson 'Je liegt!' toen Obama een toespraak hield over de gezondheidszorg. Vorig jaar zei rechter Samuel Alito van het hooggerechtshof 'Niet waar' toen Obama het had over een uitspraak van het hof over campagnefinanciering.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.