Maandag nieuwe piek waterpeil Rijn

Het waterpeil in de Rijn gaat de komende dagen opnieuw stijgen. Rijkswaterstaat verwacht maandag bij Lobith een nieuwe piek van ruim 16 meter boven NAP, een halve meter onder de hoogste stand van 1995.

Toch voorziet een woordvoerder van Rijkswaterstaat geen grote problemen. "Er zijn al de hele week voorzorgsmaatregelen genomen. Alleen verschillende kades en weilanden zullen naar verwachting onderlopen." Ook in de regio's rond de IJssel en de Waal is het water onder controle. Wel zijn er enkele gevallen bekend van ondergelopen wegen of huizen.

In Overijssel is het dorpje Fortmond alleen nog bereikbaar per boot. Een lager gelegen toegangsweg is ondergelopen. De 35 huishoudens kunnen gebruikmaken van de 'gemeenteboot', meldt een woordvoerder van de gemeente Olst-Wijhe.

"Bewoners kunnen tussen 07.00 en 19.00 uur overvaren. Zijn ze niet op tijd terug, dan moeten ze elders een slaapplaats regelen." In het weekend gelden aangepaste tijden.

Ook het Gelderse provinciehuis in Arnhem, dat naast de Rijn ligt, heeft last van het stijgende water. In de kelder staat enkele centimeters water. Volgens een woordvoerder is er nog geen sprake van schade.

In 1995 steeg het water bij Lobith tot 16,68 meter boven NAP. De waterkeringen zijn berekend op een waterstand van 17,65 meter. Normaal staat het water ruim 5 meter lager. Zondag werd in de Maas bij Maastricht al een piek van 47 meter bereikt. De afgelopen dagen zakte het peil ruim 2 meter. Donderdag is het water weer licht gestegen.