FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 juni 2009

Ajax eert Bobby Haarms met eigen tribune

Ajax heeft vandaag op het verenigingscomplex De Toekomst op indrukwekkende wijze afscheid genomen van clubman Bobby Haarms. Duizenden mensen woonden de afscheidsceremonie op het hoofdveld bij. Oud-aanvoerder Danny Blind onthulde de Bob Haarms Tribune, de grote tribune bij het hoofdterrein.

Algemeen directeur Rik van den Boog leidde de ceremonie. Oud-trainer Louis van Gaal voerde het woord, alsmede voorzitter Uri Coronel. "Bob was niet de beste voetballer die we gehad hebben en misschien ook niet de beste trainer. Maar hij was van iedereen de grootste Ajacied. Hij hield van Ajax en hij was Ajax", zei de preses van Ajax.

Na de plechtigheid bij Ajax vertrok de rouwstoet langs de Amsterdam ArenA, het supportershome en de Middenweg waar ooit stadion De Meer stond. De begrafenis vond daarna in besloten kring plaats.

Bobby Haarms (75) overleed overige week in de nacht van vrijdag op zaterdag. De Amsterdammer bekleedde diverse functies bij Ajax. Hij was na zijn spelersloopbaan onder meer scout, jeugd-, herstel- en assistent-trainer. Haarms was al een tijd ernstig ziek.


Ajax eert Bobby Haarms  (foto: DAG)

Strandganger gespiest door parasol

Een Franse strandganger is van een koude kermis thuisgekomen. De man is tijdens een dagje strand bij Cannes gedood door een weggewaaide parasol.

De man was donderdag tijdens een vakantietripje aan het strand bij de plaats Golfe Juan, tussen Cannes en Antibes, neergestreken. Ineens greep een windvlaag een parasol die pardoes het hoofd van de arme man doorboorde, die net het water inliep.

De man, van omstreeks zestig jaar, werd met spoed overgebracht naar een ziekenhuis. Hier is de Parijzenaar al snel aan zijn verwondingen bezweken.

Barendrecht wint landelijke amateurbeker

Barendrecht heeft vanmiddag in Schelluinen de landelijke amateurbeker gewonnen. De zaterdaghoofdklasser was met 3-1 te sterk voor eersteklasser LRC Leerdam.

Barendrecht had de finale bereikt door eerst de districtsbeker West II te winnen. Vervolgens klopte men Go-Ahead Kampen met 6-0 in de kwartfinale en Harkemase Boys werd in de halve finale met 5-1 verslagen. LRC Leerdam, dat kampioen werd in de eerste klasse C van de zaterdagamateurs, won de districtsbeker Zuid I. In de kwartfinale won men bij Groene Ster met 1-4, terwijl op eigen veld met 2-1 van DOVO werd gewonnen in de halve finale. De finale werd gespeeld in Schelluinen, omdat de velden van zowel LRC als Barendrecht eruit liggen.

Barendrecht kende een droomstart toen Jeroen van Wetten al na twee minuten de 1-0 maakte. De ploeg liet enkele kansen op meer liggen, waarna LRC zich terugknokte in de wedstrijd. Pas na rust kregen de Leerdammers hiervoor de beloning, toen Willem Looijen de 1-1 achter doelman Edwin van Zwieteren kopte.

In de spannende slotfase raakte Looijen nog de paal, waarna Barendrecht het duel besliste. Alexander van Dommelen strafte aarzelend verdedigen meedogenloos af en in extra tijd maakte Van Wetten met een fraaie lob zijn tweede goal. De 29-jarige speler bepaalde de eindstand in zijn laatste wedstrijd als voetballer, die hem via Meerburg, ADO Den Haag, RBC Roosendaal, Noordwijk, DOTO en ASWH bij Barendrecht bracht, op 3-1.

Barendrecht mag als bekerwinnaar komend seizoen strijden om de Supercup. Hierin ontmoet de ploeg van succestrainer Jack van den Berg de landskampioen. Volgende week wordt bekend of dat Rijnsburgse Boys of WKE zal zijn.

Rijnsburgse Boys wint eerste duel om landstitel

Rijnsburgse Boys heeft de eerste ontmoeting met WKE in de strijd om de landstitel bij de amateurs gewonnen. Op de eigen Middelmors won de zaterdagkampioen met 1-0 van de zondagkampioen, dankzij een benutte strafschop in extra tijd.

De Rijnsburgers kregen daarmee loon naar werken in een tumultueus duel. De thuisploeg kreeg tijdens de wedstrijd namelijk de beste kansen, maar deze waren niet aan de voorwaartsen besteed. Bij WKE diende overigens Joseph Oosting, ex-prof van Emmen en momenteel assistent-trainer, zijn rentree te maken. Na een kwartier viel de speler, die al een jaar is gestopt, in voor zijn geblesseerd geraakte broer Berend.

Na rust maakte Rijnsburgse Boys-verdediger Bennie van Noord een overtreding op Oosting en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. Zijn trainer Ted Verdonkschot werd even later ook op rood getrakteerd, na al te stevig commentaar op de leiding. WKE kreeg tegen tien man meer controle over de wedstrijd, zonder overigens echt gevaarlijk te worden. Wel werd een treffer van Paul Weerman wegens buitenspel afgekeurd.

Toen iedereen zich al had verzoend met een doelpuntloos gelijkspel, kreeg WKE-aanvoerder Martijn Doldersum de bal in zijn eigen strafschopgebied tegen de arm. Op advies van de grensrechter kende de scheidsrechter een strafschop toe. Deze werd door Bart Freke koelbloedig benut. Rijnsburgse Boys kreeg dankzij de 1-0 overwinning dus een mooie uitgangspositie voor de return in Emmen volgende week.

Enquête: het is een zooitje in de thuiszorg

Het is kommer en kwel in de thuiszorg, blijkt zaterdag uit een enquête van actualiteitenprogramma EenVandaag. Cliënten en hun familie zijn ontevreden over de kwaliteit van geleverde zorg. Het personeel is ondeskundig, cliënten krijgen naar hun smaak te weinig uren zorg of de verkeerde zorg.

EenVandaag ondervroeg 5.000 mensen die thuiszorg krijgen of die een familielid hebben met thuiszorg. Van hen heeft eenderde al eens een klacht ingediend bij de thuiszorginstantie.

Er blijken gekke dingen te gebeuren. "Medewerker rookt bij mijn vader met longkanker en beademing", is een van de opmerkingen. Een ander merkt op dat spullen worden gestolen en de koelkast wordt leeggegeten. Een derde kreeg thuiszorg van een meisje dat niet wist hoe een stofzuiger eruit ziet.

Ruim zeshonderd mensen die zelf in de thuiszorg werken, deden ook mee. Zij begrijpen de frustraties van cliënten, maar staan zelf onder enorme tijdsdruk. "Idealen waarmee je ooit begon, verdwijnen omdat de tijdsklok er zo bovenop zit", aldus een teammanager die ontslag nam omdat hij de kwaliteit zover achteruit zag gaan.

 


Enquête: het is een zooitje in de thuiszorg  (foto: DAG)

Proef tegen pedo in kinderrijke buurt

Burgemeester Henk van Beers van Roermond wordt voortaan door justitie ingelicht als een ex-gevangene zich huisvest in zijn gemeente. Van Beers meldt dat aan De Telegraaf.

Het gaat om mensen die minstens een jaar vast hebben gezeten.

Vorig jaar was er commotie in Roermond nadat bekend werd dat een vrijgekomen pedofiel zich had gevestigd in de kinderrijke buurt De Donderberg. Dat stuitte op kritiek van veel bewoners van de wijk. Vervolgens werd hij opnieuw veroordeeld voor kindermisbruik. Onder druk van de buurt verhuisde de man.

Burgemeester Van Beers wist niks van het verleden van de pedofiel. "Had ik dat wel geweten dan hadden we escalatie kunnen voorkomen."

De proef waarbij de gemeente vooraf wordt ingelicht, gaat een half jaar duren. Van Beers ziet als voordeel dat scholen, corporaties en wijkagenten op de hoogte kunnen worden gebracht. Over een half jaar wordt bekeken of de proef een succes is en of het navolging verdient in andere plaatsen.

Geert Wilders populair in de VS

Geert Wilders, Tweede Kamerlid en leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV), blijkt populair te zijn in het buitenland, en dan met name in de VS.

Wilders blijkt veel te reizen naar Amerika, waar hij regelmatig optreedt in rechts-conservatieve programma's als The O'Reilly Factor en The Glenn Beck Program en speeches geeft bij bepaalde conservatieve instellingen. Dit blijkt uit een reportage die het actualiteitenprogramma Netwerk deze week uitzond.

Vooral rechts-conservatieve en joodse Amerikanen zijn fan van Wilders wegens zijn anti-islam en pro-Israël standpunten. Wilders krijgt ook grote financiële steun uit deze hoek.

Op een van Wilders' speeches in de VS zei de atheïstische politicus terwijl hij een joods keppeltje droeg: "Het is een oorlog tegen ons allen, wij zijn allemaal Israël."

Wilders mag volgens de wet het buitenlandse donatiegeld aannemen, en hoeft het ook niet openbaar te maken, want hij heeft om partijregels te ontduiken geen partij opgericht maar de stichting Vrienden van de PVV. Op de website van Geert Wilders staan dan ook instructies in het Engels om donaties over te maken.

Netwerk over Wilders' populariteit in de VS

Moncoutié wint in Dauphiné, Gesink tweede

David Moncoutié is de winnaar geworden van de zevende etappe in de Dauphiné Libéré, Robert Gesink eindigde knap als tweede.

Moncoutié maakte deel uit van een grote kopgroep die al vroeg in de etappe ontstond. Moncoutié bleef als enige de gehele etappe de favorieten voor en won zo de etappe. Daarachter vochten de favorieten een mooi duel uit. Cadel Evans plaatste verschillende aanvallen, maar slaagde er niet in Alejandro Valverde en Alberto Contador los te rijden.

Robert Gesink wist wel te ontsnappen, werd weer bijna ingelopen maar hield aan de finish nog net genoeg over. In het algemeen klassement bleef Valverde de leider, voor Evans en Contador. Gesink steeg naar de vierde plaats in het klassement.

[DPP] Uitslagen zaterdag

Vandaag zijn de eerste races voor de Formule Ford en de Formido Swift Cup gereden in het Dutch Powerpack.

Uitslagen
Formido Swift Cup Race 1

Pos.CoureurVerschilTijd
1Pieter Schothorst25:53.188
2Niels Langeveld8.21726:01.405
3Marcel Dekker9.77226:02.960
4Sandra Douma9.96226:03.150
5Daan Stots13.59826:06.786
6Peter Schreurs13.72226:06.910
7Marcel van der Maat14.47626:07.664
8Jasper Bijl15.69426:08.882
9Kim van den Berg16.28526:09.473
10Max Braams19.73326:12.921
11Nick Versteegh23.60126:16.789
12Laura Katsma25.31526:18.503
13Mark van der Aa25.51726:18.705
14Robbert Bijl28.83326:22.021
15Jörg Obluda28.99126:22.179
16Paul Flinterman30.61526:23.803
17Maaike de Wit33.16526:26.353
18Niels Kool34.31726:27.505
19a47.33826:40.526
20Joost van den Akker59.99226:53.180
21Ella Zander1:09.15827:02.346
22Maarten van 't Schip2 Laps22:35.963
Not classified (75% = 9 Laps)
DNFMarth de Graaf12 Laps4.745
DNFJeroen Slaghekke12 Laps5.014

Formule Ford

PosCoureurVerschilTijd
1Melroy Heemskerk23:00.066
2Jeroen Mul3.65823:03.724
3John Svensson5.59423:05.660
4Dennis Lind8.20923:08.275
5Nikolaj Rasmussen10.63423:10.700
6Henk Vuik Jr.12.90223:12.968
7Rogier Jongejans13.02923:13.095
8Jan Paul van Dongen17.16123:17.227
9Jesper Egebart20.39223:20.458
10Anders Egebart25.49823:25.564
11Roel Mulder35.32823:35.394
12Tony Kowalewski36.10923:36.175
13Arthur van Uitert40.21323:40.279
14Niels Ejnar Rytter40.56923:40.635
15Elbert Bouman46.18723:46.253
16Frank Mortensen1:15.85124:15.917
17Raymond Surink1 Lap23:54.938
18Nils Vestergard2 Laps20:13.156
Not classified (75% = 9 Laps)
DNFMikkel Johansen7 Laps23:31.954
DNFMichael Bleekemolen10 Laps3:44.649
DNFMichel Florie11 Laps1:54.509

Vandaag en morgen downtime FOK!

Ja je leest het goed.. FOK! gaat eind van de middag down en zal pas zondag weer toegankelijk zijn! De reden? Er moet enorm veel gebeuren aan de database om FOK! nog sneller te maken, en dat is natuurlijk iets wat we allemaal willen.. Toch?

Ja, en wat gaan we in de tussentijd doen? Afkicken van FOK! is natuurlijk geen optie, dus hebben we een speciaal IRC kanaal waar je de updates kan volgen van het grote database gebeuren! Het kanaal zal zodra het bekend is ook hier in het bericht komen te staan natuurlijk!

Gelukkig zijn de weersvoorspellingen goed, dus laten we massaal gaan terrassen! Of ga gezellig daten met een FOK!ker of FOK!ster! Wedden dat we dan over 9 maanden een FOK! babyboom hebben?emo We zullen 12 maart 2010 alvast markeren :)

Maar goed, we zullen ons weekend even niet op FOK! gaan spenderen, dus ik wens jullie allemaal een fijn weekend toe en ik zie jullie zondag weer!

IRC:

Het kanaal waar je de updates kan volgen is: #fok

Bondgenoten feliciteren Ahmadinejad

Syrië heeft de zittende Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vandaag gefeliciteerd met zijn herverkiezing. De Syrische leider Bashar al-Assad zei te hopen op "vooruitgang en voorspoed" voor het Iraanse volk en voortzetting van de goede betrekkingen tussen beide landen.

De Palestijnse afscheidingsbeweging Hamas reageerde verheugd op de verkiezingszege van Ahmadinejad, een belangrijke steunpilaar van de organisatie in de strijd tegen Israël. "Hamas hoopt dat Iran de Palestijnse rechten en het Palestijnse volk zal blijven steunen", zei woordvoerder Fawzi Barhoum.

Ook de president van Venezuela, Hugo Chávez, bracht zijn gelukwensen over aan Ahmadinejad. Beide staatshoofden staan bekend om hun stevige taal tegen hun gezamenlijke vijand, de Verenigde Staten. De overwinning van Ahmadinejad geeft volgens Chávez "de toewijding van het Iraanse volk aan het bouwen van een nieuwe wereld" weer.

Bondgenoten feliciteren Ahmadinejad  (foto: ANP)

Moratti: "Zlatan wordt niet geruild voor Eto'o"

Massimo Moratti bevestigt dat Inter en FC Barcelona niet van aanvallers zullen wisselen. De clubs zouden Zlatan Ibrahimovic en Samuel Eto'o willen ruilen, maar die deal is nu definitief van de baan.

"Ik heb met Barcelona-voorzitter Joan Laporta gesproken en we kwamen allebei tot de conclusie dat we onze spelers willen houden," aldus de voorzitter van Inter tegenover Sky Sports Italia.

Moratti ontkent echter niet dat Ibrahimovic mogelijk toch bij de Italiaanse kampioen gaat vertrekken. "De geruchten over een eventuele transfer zullen blijven aanhouden, al denk ik dat hij bij ons zal blijven."

Zlatan Ibrahimovic heeft na drie seizoenen Ajax nu vijf jaar in Italië gespeeld. Sinds de zomer van 2006 staat Ibracadabra onder contract bij de club uit Milaan.

'Real en Inter ruilen Sneijder en Maicon'

Sinds de komst van Florentino Pérez lijkt er voor de Nederlanders van Real Madrid geen plaats meer te zijn. Arjen Robben wordt in verband gebracht met een ruil met Xabi Alonso (Liverpool), terwijl Wesley Sneijder wordt gelinkt aan Inter.

Volgens La Gazzetta dello Sport wordt de middenvelder van de Madrilenen betrokken in een spelersruil met Inter-verdediger Maicon. De Koninklijke wil daarnaast ook nog eens twintig miljoen euro krijgen van Inter, meldt het Italiaanse medium.

Sneijder lijkt in Madrid op een zijspoor te raken, nu de club zich afgelopen week heeft versterkt met Kaká en Cristiano Ronaldo. Real kampt met een miljoenenschuld en Pérez wil daarom een groot deel van de huidige selectie verkopen.

Maicon gaf onlangs aan dat hij de situatie bij Inter helemaal zat is, omdat volgens hem 'alles om Ibrahimovic draait'. De Braziliaan stuurt daarmee aan op een vertrek uit Milaan.

'Fiorentina jaagt op Oleguer Presas'

Volgens La Nazione, een dagblad uit Florence, is Fiorentina geïnteresseerd in Ajacied Oleguer Presas.

De 29-jarige Catalaan komt volgens het lokale medium vooral in aanmerking voor een transfer als La Viola erin slaagt om Manuel Da Costa (ex-PSV) te verkopen. De Portugees kwam sinds zijn transfer in januari 2008 weinig aan spelen toe en Fiorentina verhuurde hem dit seizoen aan Sampdoria.

Oleguer heeft bij Ajax één seizoen achter de rug. Hij kwam vorig jaar zomer over van FC Barcelona, waarmee hij onder andere de landstitel en Champions League veroverde.

Voor Ajax speelde Oleguer tot nu toe 27 competitiewedstrijden.

[Masters] Uitslag kwalificaties A + B

De poleposition in de Tango Masters Formula 3 is voor Fransman Jules Bianchi. De Finnen Valtteri Bottas en Mika Mäki haalden de tweede en derde tijd. Nederlanders Renger van der Zande en Henkie Waldsmidt staan op de negende en tiende plaats op de startgrid van Zandvoort.

De eerste negen rijders van de eerder verreden voorkwalificatiesessies vandaag mochten door naar Groep A en zij mochten strijden om de poleposition. De overgebleven achttien rijders gingen naar Groep B, om de negentiende tot en met 36e startplek.

De tabel van Groep B is gesorteerd op plaats op de startgrid. De race vangt morgen om 14:00 uur aan en gaat over 25 ronden.Uitslag kwalificatie Groep A
Pos. CoureurTeam TijdRonden
1 Jules BIANCHI (FRA) ART Grand Prix 1:31.143 7
2 Valtteri BOTTAS (FIN) ART Grand Prix 1:31.175 8
3 Mika MAKI (FIN) Signature 1:31.462 8
4 Roberto MERHI (ESP) Manor Motorsport 1:31.538 10
5 Stefano COLETTI (MON) Prema Powerteam 1:31.557 9
6 Jean Karl VERNAY (FRA) Signature 1:31.806 8
7 Christian VIETORIS (GER) Mücke Motorsport 1:31.818 9
8 Alexander SIMS (GBR) Mücke Motorsport 1:31.863 9
9 Renger van der ZANDE (NED) Hitech Racing 1:32.035 11
10 Henkie WALDSCHMIDT (NED) SG Formula 1:32.051 7
11 Tiago GERONIMI (BRA) Signature 1:32.121 7
12 Sam BIRD (GBR) Mücke Motorsport 1:32.326 9
13 Daniel RICCIARDO (AUS) Carlin Motorsport 1:32.449 11
14 Christopher ZANELLA (SUI) Motopark Academy 1:32.489 10
15 Adrien TAMBAY (FRA) ART Grand Prix 1:32.497 9
16 Atte MUSTONEN (FIN) Motopark Academy 1:32.518 10
17 Basil SHAABAN (LEB) Prema Powerteam 1:32.709 9
18 Matteo CHINOSI (ITA) Prema Powerteam 1:33.119 10


Uitslag kwalificatie Groep B

Pos. CoureurTeam TijdRonden
19 Marco WITTMAN (GER) Mücke Motorsport 1:32.869 11
20Walter GRUBMULLER (AUT) Hitech Racing 1:32.985 12
21Carlos HUERTAS (COL) Raikkonen Robertson Racing 1:33.002 11
22Laurens VANTHOOR (BEL) Carlin Motorsport 1:33.228 11
23Riki CHRISTODOULOU (GBR) Fortec Motorsport 1:33.330 11
24Francesco CASTELLACCI (ITA) Manor Motorsport 1:33.332 10
25Victor GARCIA (ESP) Fortec Motorsport 1:33.536 11
26Pedro ENRIQUE (BRA) Manor Motorsport 1:33.606 10
27Cesar RAMOS (BRA) Manor Motorsport 1:33.614 11
28Andrea CALDARELLI (ITA) SG Formula 1:33.614 8
29Daisuke NAKAJIMA (JPN) Raikkonen Robertson Racing 1:33.644 11
30Daniel ZAMPIERI (ITA) BVM/Target 1:33.644 9
31Max CHILTON (GBR) Carlin Motorsport 1:33.651 10
32Esteban GUTIERREZ (MEX) ART Grand Prix 1:33.723 5
33Jake ROSENZWEIG (USA) Carlin Motorsport 1:33.747 10
34Henry ARUNDEL (GBR) Carlin Motorsport 1:34.049 9
35Samuele BUTTARELLI (ITA) Carlin Motorsport 1:34.177 12
36Alexandre MARSOIN (FRA) SG Formula 1:34.561 8

Tensen niet blij met Talpa-avontuur

Presentatrice Caroline Tensen was niet blij toen haar programma Een tegen 100 verhuisde van de TROS naar John de Mols zender Talpa. Het ging haar niet om de zender zelf, maar ze vond de doelgroep van Talpa niet bij het programma horen.

"Al heb ik er wel een paar leuke programma's mogen maken," aldus Tensen in een interview met het AD. Toen Talpa (later Tien) noodgedwongen moest stoppen door tegenvallende resultaten verhuisde het programma mee naar RTL4. Ook daar kreeg de quiz niet veel kijkers. Tensen probeerde toen om het programma weer terug naar de Publieke Omroep te krijgen: "Ik heb erg gelobbyd om Eén tegen 100 naar de publieke omroep te krijgen. Het betekende wel dat het een jaar van het scherm moest, omdat het schema voor Nederland 1 al vol zat. De Postcode Loterij stemde daar gelukkig mee in."

Inmiddels is het programma terug bij de Publieke Omroep en trekt het programma wekelijks rond de anderhalf miljoen kijkers. In het programma van de Postcode Loterij speelt een kandidaat tegen 100 mensen in het publiek.

Gorilla breekt los en valt man aan

Een gorilla is gisteren ontsnapt uit zijn verblijf in een dierentuin in het Amerikaanse Columbia.  Het beest heeft een keukenmedewerker aangevallen, maar keerde na vijf minuten uit eigen beweging terug naar zijn hok.

Het Bokito-achtige incident werd veroorzaakt door hoog opgegroeid bamboe buiten het verblijf. Doordat het bamboe over het hek hing, was gorilla Mike in staat zich met behulp van de plant op te klimmen tegen de muur.

Een medewerker van het pizzarestaurant hoorde buiten commotie en ging kijken wat er aan de hand was. Toen hij Mike zag, wilde hij weer naar binnen vluchten, maar het was te laat: de gorilla had hem al te pakken. Het dier drukte de man op de grond.

Volgens dierentuindirecteur Krantz heeft zijn medewerker slim gehandeld: hij hield zich dood. Na een paar keer schudden verloor Mike daardoor zijn interesse en ging weg. De man heeft enkele lichte verwondingen, maar is alweer uit het ziekenhuis.

[Upd][Masters] Uitslag voorkwalificatie Zandvoort

In de voorkwalificatiesessies voor de Masters of Formula 3 heeft Spanjaard Roberto Merhi de snelste tijd neergezet. Renger van der Zande pakte de tweede tijd. In de andere sessie zette Henki Waldschmidt de vijfde tijd op de klok, ook voldoende om door te mogen naar de sessie voor pole vanmiddag.

De kwalificatie voor de Tango Masters of Formula 3 wordt in vier delen van steeds een half uur afgewerkt. Het begon met de sessies voor de oneven startnummers, daarna werd de strijd voor de even startnummers verreden. De snelste tien van zowel de uitslag van de oneven startnummers als de even startnummers gaan door naar Groep B, zo een groep van twintig wagens vormend die in een half uur gaan strijden om de poleposition. Die sessie start vandaag om 15:05 uur. Daarna zal Groep A rijden voor de startplekken negentien tot en met 36. Deze laatste kwalificatiesessies zijn bepalend voor de startgrid van de race op zondag.

Van der Zande reed een tijd in zijn sessie van 1:31.218, goed voor de tweede tijd. Waldsmidt reed in de sessie voor even nummers 1:32.044, waarmee hij als vijfde eindigde. Roberto Merhi uit Spanje was de snelste over beide sessies met 1:31.094.. De eerste sessie met de oneven startnummers kende nog even een rode vlag, omdat Samuele Buttarelli van de baan raakte. De sessie voor even nummers moest zelfs twee keer stilgelegd worden, omdat de snelste man uit de vrije training Esteban Gutierrez achterstevoren de grindbak in ging en niet veel later maakte Marco Wittman op dezelfde plaats een fout.

De kwalificatiesessie voor Groep B wordt om 15.05 uur gereden, Groep A is om 15:35 aan de beurt.

Update
Het zijn niet de eerste tien wagens uit beide voorkwalificaties die doorgaan naar Groep A, maar de eerste negen. En de groep die voor pole strijdt, is Groep A, niet Groep B. Excuses voor de verwarring.


Uitslag kwalificatie oneven wagens

Pos. CoureurTeam TijdRonden
1 Roberto MERHI (ESP) Manor Motorsport 1:31.094 15
2 Renger van der ZANDE (NED) Hitech Racing 1:31.218 14
3 Jules BIANCHI (FRA) ART Grand Prix 1:31.333 15
4 Jean Karl VERNAY (FRA) Signature 1:31.343 14
5 Alexander SIMS (GBR) Mücke Motorsport 1:31.580 17
6 Sam BIRD (GBR) Mücke Motorsport 1:31.680 19
7 Stefano COLETTI (MON) Prema Powerteam 1:31.858 15
8 Adrien TAMBAY (FRA) ART Grand Prix 1:32.075 16
9 Christopher ZANELLA (SUI) Motopark Academy 1:32.256 17
10 Laurens VANTHOOR (BEL) Carlin Motorsport 1:32.609 16
11 Daniel ZAMPIERI (ITA) BVM/Target 1:32.652 16
12 Daisuke NAKAJIMA (JPN) Raikkonen Robertson Racing 1:32.796 17
13 Andrea CALDARELLI (ITA) SG Formula 1:32.800 16
14 Victor GARCIA (ESP) Fortec Motorsport 1:32.874 18
15 Henry ARUNDEL (GBR) Carlin Motorsport 1:33.249 18
16 Cesar RAMOS (BRA) Manor Motorsport 1:33.308 16
17 Alexandre MARSOIN (FRA) SG Formula 1:33.795 17
18 Samuele BUTTARELLI (ITA) Carlin Motorsport 1:34.111 7
De eerste negen gaan door naar Groep A voor pole


Uitslag kwalificatie even wagens

Pos. CoureurTeam TijdRonden
1 Mika MAKI (FIN) Signature 1:31.444 13
2 Christian VIETORIS (GER) Mücke Motorsport 1:31.522 14
3 Valtteri BOTTAS (FIN) ART Grand Prix 1:31.662 15
4 Daniel RICCIARDO (AUS) Carlin Motorsport 1:31.771 15
5 Henkie WALDSCHMIDT (NED) SG Formula 1:32.044 13
6 Atte MUSTONEN (FIN) Motopark Academy 1:32.294 14
7 Basil SHAABAN (LEB) Prema Powerteam 1:32.314 14
8 Matteo CHINOSI (ITA) Prema Powerteam 1:32.351 14
9 Tiago GERONIMI (BRA) Signature 1:32.395 15
10 Carlos HUERTAS (COL) Raikkonen Robertson Racing 1:32.473 16
11 Walter GRUBMULLER (AUT) Hitech Racing 1:32.627 16
12 Max CHILTON (GBR) Carlin Motorsport 1:32.631 15
13 Francesco CASTELLACCI (ITA) Manor Motorsport 1:32.652 15
14 Esteban GUTIERREZ (MEX) ART Grand Prix 1:32.687 8
15 Marco WITTMAN (GER) Mücke Motorsport 1:32.708 11
16 Jake ROSENZWEIG (USA) Carlin Motorsport 1:32.811 15
17 Riki CHRISTODOULOU (GBR) Fortec Motorsport 1:32.909 16
18 Pedro ENRIQUE (BRA) Manor Motorsport 1:32.927 15
De eerste negen gaan door naar Groep A voor pole

[DPP] Uitslag kwalificatie zaterdag

Vandaag heeft de laatste kwalificatie plaatsgevonden voor het Dutch Power Pack. De Benelux Racing League heeft haar kwalificatie afgewerkt en zal vanmiddag nog een race rijden.

Uitslagen kwalificatie:
Benelux Racing League

Pos.CoureurTijdVerschil
1Donald Molenaar1:49.527
2Sandor van Es1:49.6780.151
3Donny Crevels1:49.8920.365
4Nelson van der Pol1:50.0860.559
5Phil Bastiaans1:50.5080.981
6Jacky van der Ende1:50.5811.054
7Marc Goossens1:50.6441.117
8Dennis Retera1:51.0461.519
9Henry Zumbrink1:51.1021.575
10Dick Freebird1:51.1181.591
11Wim van Genderen1:51.8372.310
12Patrick Borst1:52.0232.496
13Barry Maessen1:52.1512.624
14Peter Gerhards1:52.7203.193
15Marcel Peters1:53.5804.053
16Chris Maliepaard1:53.9624.435
17Bart van Raamsdonk1:54.0044.477
18Eric van den Munckhof1:54.1264.599
19Danny Bleek1:54.4534.926
20Frank Gielens1:55.7346.207
21René Zwikker1:55.8896.362
22Dick van der Donk1:56.4906.963
23Leo Kurstjens1:57.6578.130
24Christian Dijkhof1:59.56110.034
25Marcel van Berlo2:02.88913.362

Snackbar deelt 5 dagen lang gratis patat uit

Een snackbar deelt maar liefst vijf dagen gratis patat uit aan zijn klanten. Wie een gratis zak patat wil scoren moet echter wel een stukje rijden. De patatkraam staat namelijk, hoe kan het ook anders, bij onze zuiderburen.

De eigenaren van een zogeheten 'frietkot' in het Belgische Oud-Turnhout geven de pijp aan Maarten. Om hun klanten te bedanken, gaan ze in hun laatste week gratis Vlaamse frieten uitdelen.

"Dat is onze manier om de klanten te bedanken", vindt uitbater Guy Geerinckx. "We vinden het niet meer dan normaal dat we iets terugdoen." Wie een gratis patatje wil eten, kan terecht van 24 tot 28 juni. "Iedere klant krijgt dan een bakje friet", vertelt Guy. "Saus, snacks en dranken zijn voor eigen rekening."

Op 1 juli stopt de snackbar ermee. De exploitanten gaan vanaf dan met een mobiele patatkraam alle feesten af om hun patat aan de man te brengen. "De gratis frietactie is een publiciteitsstunt voor onze nieuwe zaak. Als we advertenties moeten plaatsen zijn we ook veel geld kwijt, en dan beleven wij noch onze klanten er zoveel plezier aan als nu."

[F3] Sfeerverslag Masters of Formula 3

Dit weekend vindt op Circuit Park Zandvoort de Tango Masters of Formula 3. FOK!sport is daarbij en maakte de volgende fotoreportage van de Formule 3.

Deze foto's zijn genomen tijdens de eerste kwalificatiesessies van de dag, die voor de oneven en voor de even startnummers.


De rijders van de 2009 Masters of Formule 3Adrien Tambay voor ART Grand Prix zette de achtste tijd neer in de eerste kwalificatiesessie.Door de GerlachbochtJules Bianchi bij het ingaan van het Scheivlak met vlak daar achter zijn teamgenoot Adrien TambaySamuele Buttarelli was de veroorzaker van de code roodRenger van der Zande zette tijdens de eerste kwalificatie de tweede tijd neerRenger van der Zande door het ScheivlakOok Henkie Waldschmidt bij het aanremmen van de Mastersbocht


Mika Maki zette in de kwalificatie voor even nummers de snelste tijd op de klok

(later meer vanuit Zandvoort)

Man verliest vriendin tijdens vlucht voor politie

Een negentienjarige man uit Delfzijl heeft heel wat uit te leggen aan zijn vriendin. De man was namelijk afgelopen nacht op de vlucht voor de politie, maar heeft haar letterlijk laten vallen.

De jongeman reed, met zijn vriendin achterop, zonder licht op een snorfiets. Omdat dit uiteraard niet te tolereren is, wilde Bromsnor de snorfietser staande houden.

De jonge Groninger weigerde echter te stoppen en gaf extra gas. Toen hij via een grasveld wilde ontsnappen, schudde zijn vriendin van de bagagedrager. Zonder zich om haar te bekommeren, gaf hij nog meer gas.

Op een gegeven moment wist de politie hem klem te rijden. Hierop probeerde de jongeman er lopend vandoor te gaan, maar hierin faalde hij keihard.

'Verkiezingen Iran waren een show'

Enkele uren nadat de officiële uitslag van de verkiezingen in Iran is bekendgemaakt, trekken deskundigen deze al in twijfel. Volgens de meest recente telling heeft de zittende president Mahmoud Ahmadinejad circa 64 procent van de stemmen gekregen. Zijn opponent Mir Hossein Mousavi kon een ruime 32 procent op zijn naam zetten.

Mousavi sprak direct van fraude. Karim Sadjadpour, Iran-deskundige bij de Carnegie-stichting voor Internationale Vrede in Washington, was dat met hem eens. 'Ik denk dat niemand deze mate van fraude zag aankomen', aldus Sadjadpour. 'Autoritaire regimes zoals die in Syrië en Egypte hebben in elk geval geen democratische pretenties. Dit was geen verkiezing, maar een uitkiezing', meent Sadjadpour.

'Achteraf gezien was de hele campagne een show. Ayatollah Khamenei was nooit van plan Ahmadinejad te laten gaan.' Khamenei is de hoogste geestelijk leider en de machtigste man van het land.

Ook Trita Parsi van de Nationale Iraans-Amerikaanse Raad in Washington heeft moeite de uitslag voor waar aan te nemen. 'Het is moeilijk om te geloven dat dit zonder vals spelen is gebeurd.'

Mark Fitzpatrick van het gezaghebbende Internationaal Instituut voor Strategische Studies in Londen is vooral verbaasd over de enorme overwinning die Ahmadinejad claimt. 'Ik ben verrast door de vrijpostigheid van het regime om zo’n grote marge te verklaren in het voordeel van Ahmadinejad. Zeker omdat in de dagen voorafgaand aan de verkiezingen alles in een andere richting wees.'

Volgens hem hebben de haviken in de politieke top al hun macht gebruikt om de president in het zadel te houden. 'Ongetwijfeld is de belangrijkste reden daarvoor de vrees om controle over het land te verliezen. Bijvoorbeeld als het beleid positiever wordt ten opzichte van de VS', meent Fitzpatrick.

Alle deskundigen zijn het erover eens dat de herverkiezing van Ahmadinejad niet bevorderlijk is voor de relatie tussen Iran en de VS.

Aanhangers van Mousavi hebben zich zaterdag onder meer verzameld bij het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken om te protesteren tegen de fraude. ‘Dood aan de dictator!’, schreeuwen ze.

[Euroboss] Uitslag kwalificatie Zandvoort

Ook de Euroboss-klasse heeft vandaag haar kwalificatie gereden in het voorprogramma van de Masters of Formula 3. Ook hier ging een Nederlander er met de poleposition vandoor. Vanmiddag zal de eerste race nog verreden worden van deze klasse.

Pos.TeamCoureurLandTijdVerschil
1Team AscariKlaas ZwartNL1:26.190
2van Kalmthout RacingMarijn van KalmthoutNL1:28.0341.844
3De Boer ManxHenk de BoerNL1:30.9144.724
4VES RacingFrits van EerdNL1:32.3596.169
5Becker MotorSportK-H BeckerD1:34.3878.197
6Team RyschkaWalter ColacinoI1:39.56313.373
7Clementeam RacingCarlos TavaresP1:40.94214.752
8Racing HDHenri BuettnerD1:49.66923.479
9Team RyschkaAlain DeBlandreB1:49.88523.695
Niet geclassificeerd
DNSWB RacingMichael WoodcockUK
DNSWB RacingGary WoodcockUK

Spectaculaire UFO gefilmd boven Amsterdam

Op YouTube is een bijzonder UFO-filmpje opgedoken. De filmer, die schuilgaat onder de naam 'pixelshade', filmde de UFO dinsdagavond boven het centrum van Amsterdam.

Voor een schoolopdracht moest de filmer sfeerbeelden maken van Amsterdam bij avondlicht. Ineens wordt zijn belangstelling getrokken door een vreemd licht. Als de filmer inzoomt op het object, is rechts van het midden een cirkelend licht te zien.

Zowel op FOK! als op YouTube is een discussie losgebarsten over de echtheid van de beelden. Volgens de een is het een verdomd knappe lasershow, een ander denkt dat het een montage is. En uiteraard denken believers dat het een ruimteschip is.


Komen ze eraan of worden wij weer bij de neus genomen? Praat mee op het forum

[Upd][NHL] Penguins winnen Stanley Cup

De Pittsburgh Penguins hebben de Stanley Cup gewonnen. In de finale werd in de beslissende zevende wedstrijd met 2-1 gewonnen van de Detroit Red Wings. Man van de wedstrijd was Maxime Talbot met twee goals.

De Conn Smythe Trophy is gewonnen door Evgeni Malkin van de Pittsburgh Penguins. Deze prijs wordt gegeven aan de meest waardevolle speler van de play-offs. Hij maakte de meeste punten in de play-offs: 35

Update

De Red Wings begonnen iets sterker aan de wedstrijd dan de Penguins. De Penguins lieten zich fysiek iets te makkelijk aan de kant zetten, waardoor de Red Wings vroeg in de wedstrijd een paar kansen kregen. De Penguins trokken het initiatief echter steeds meer naar zich toe en hadden uiteindelijk meer schoten op doel dan de Red Wings in de eerste periode. Er werd echter niet gescoord, waardoor deze wedstrijd een ware nagelbijter leek te gaan worden.

In de tweede periode kwamen de Penguins al na een minuut op voorsprong. Maxime Talbot profiteerde van een fout van Red Wings-verdediger Brad Stuart en schoot de puck tussen de benen van goalie Chris Osgood binnen. Hierna volgde een kleine opleving van de Red Wings, die er in de play-offs een handje van hebben om achter te komen en daarna snel de gelijkmaker te scoren, maar dit keer scoorde de ploeg uit Detroit niet. De Penguins kwamen negen minuten later zelfs op 2-0 door wederom een goal van Talbot. Hij kwam in een twee-tegen-éénsituatie samen met teamgenootje Chris Kunitz. Kunitz passte naar Talbot, en Talbot schoot hard raak in de bovenhoek. Osgood zag er niet goed uit bij deze kans.

In diezelfde periode viel sterspeler Sidney Crosby uit nadat hij hard in de boardings gecheckt werd door Johan Franzen. Hierdoor moesten de andere centers, Evgeni Malkin en Jordan Staal, meer minuten maken. Dit deden zij met verve: vooral verdedigend vielen beide spelers op.

Dit was nodig, want in de derde periode hielden de Red Wings de Penguins voortdurend onder druk. De ploeg uit Pittsburgh wist slechts één schot op doel te produceren. Toen de Red Wings op 2-1 kwamen via een afstandsschot van Jonathan Ericsson ontspon zich vervolgens ware thriller. Eerst schoten de Red Wings via een Penguins-verdediger op de lat, maar in de allerlaatste seconden van de wedstrijd leken de Red Wings dan toch de gelijkmaker te gaan maken. Fleury kon nog redding brengen op een schot van Henrik Zetterberg, maar leek kansloos in de rebound. In een wanhoopspoging gooide hij zijn gewicht echter naar de andere kant van het doel om zo het schot van Niklas Lidstrom ook nog te stoppen.

Vlak hierna klonk het eindsignaal, waardoor de Penguins voor de derde keer in hun historie de Stanley Cup wonnen. Dit was bovendien de eerste keer in de historie dat een team dat met 2-0 achter kwam in de laatste series met de Cup naar huis ging in een uitwedstrijd. Verder was het slechts de derde keer dat de zevende beslissende wedstrijd werd gewonnen door het uit spelende team.

Duurzaam sparen blijft populair

De markt voor duurzaam sparen en beleggen is vorig jaar met 8,4 procent gegroeid tot 14,25 miljard euro. De groei kwam vooral door de flinke toename van spaargeld in de sector. De markt voor duurzaam beleggen kromp met 16 procent.

Dat maakte de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) vandaag bekend. Duurzame banken zoals Triodos Bank en ASN Bank zagen nog nooit zoveel geld binnenstromen op spaarrekeningen. Spaartegoeden liepen met 37 procent op.

De markt voor duurzaam beleggen kromp vooral doordat de waarde van de beleggingen daalde. Wel was er meer belangstelling voor duurzaam beleggen dan in het jaar ervoor. Duurzame spaar- en beleggingsproducten maakten in 2008 4,3 procent uit van de gehele spaar- en beleggingsmarkt in Nederland. In 2007 was dat nog 3,8 procent.

Rabobank sluit 75 geldautomaten af na plofkraak

De Rabobank sluit tijdelijk een deel van zijn geldautomaten af na een recente plofkraak bij een van deze automaten. Dat meldt de bank op zijn website.

Bij een plofkraak maken dieven een gat in de geldautomaat en laten daardoor gas naar binnen lopen. Van afstand wordt het geheel tot ontploffing gebracht, waarna de criminelen er met de bankbiljetten vandoor kunnen.

De afsluiting betreft 75 zogenoemde Carcaban Pinboxen. Dat zijn vrijstaande kiosken met daarin een geldautomaat. In totaal heeft Rabobank in Nederland 3100 geldautomaten, waarvan de meeste zijn ingemetseld in de muur.

Rabobank onderzoekt welke maatregelen kunnen worden getroffen om plofkraken bij deze automaten te voorkomen. Klanten zijn aangewezen op andere geldautomaten en banken in de omgeving.

[Formula BMW EU] Uitslag kwalificatie Zandvoort

De Formula BMW EU, die normaal gesproken in het voorprogramma van de Europese Grands Prix rijden, heeft vandaag ook de kwalificatie afgewerkt op het circuit van Zandvoort.

PosTeamCoureurLandTijdVerschil
1Josef Kaufmann RacingRobin Frijns (R)NED1:42.507
2Fortec MotorsportJack Harvey (R)GBR1:42.5740.067
3EurointernationalFelipe NasrBRA1:42.6610.154
4Josef Kaufmann RacingKazeem ManzurGBR1:42.7120.205
5EurointernationalDaniel JuncadellaESP1:42.7860.279
6Josef Kaufmann RacingFacu RegaliaESP1:42.9780.471
7Eifelland RacingJazeman JaafarMAS1:42.9950.488
8Raikkonen Robertson RacingRupert Svendsen-CookGBR1:43.1080.601
9Eifelland RacingDavid MengesdorfGER1:43.1980.691
10DAMS SASCôme LedogarFRA1:43.3660.859
11Fortec MotorsportWilliam BullerGBR1:43.3800.873
12EurointernationalOlivier Lombard (R)FRA1:43.4330.926
13Mücke-motorsportMichael ChristensenDEN1:43.4980.991
14Fisichella Motor Sport International SPADoru SechelariuROM1:43.6741.167
15Mücke-motorsportTimmy Hansen (R)SWE1:43.7671.260
16DAMS SASJim PlaFRA1:43.7871.280
17Mücke-motorsportJack Te Braak (R)NED1:43.8501.343
18DAMS SASJavier TaranconESP1:44.0751.568
19Fisichella Motor Sport International SPARamon PineiroESP1:44.2591.752
20Eifelland RacingGeorge Katsinis (R)GRE1:44.5132.006
21Fortec MotorsportAntonio Martinez (R)ESP1:44.5852.078
22Motaworld Racing Europe Ltd.Ollie MillroyGBR1:44.8282.321
23Fisichella Motor Sport International SPAKevin GilardoniITA1:44.8532.346
24Motaworld Racing Europe Ltd.Mikkel Mac (R)DEN1:45.9073.400
25Raikkonen Robertson RacingGregoire DemoustierFRA1:46.0133.506

(R) = Rookie

'Villa verhuist naar Real Madrid'

Real Madrid heeft volgens het Spaanse Marca overeenstemming met Valencia bereikt over een transfer van David Villa. Met de overgang zou een kleine 40 miljoen euro gemoeid zijn.

Marca zegt dat geen van beide clubs de transfer vooralsnog officieel bekend hebben gemaakt, daar nog enkele plooien moeten worden gladgestreken. Bronnen van zowel Real Madrid als Valencia verkondigen dit.

Villa wordt op deze manier de derde spectaculaire transfer van de Madrilenen. Reeds werden Kaká (65 miljoen) en Cristiano Ronaldo (94 miljoen) binnengehaald door De Koninklijke. Zo komen de totale uitgaven op ruim 200 miljoen euro.

De 27-jarige Villa was dit seizoen weer op dreef voor Valencia. De Spanjaard kwam tot 28 treffers. Valencia is genoodzaakt haar beste spelers te verkopen, daar de club uit de sinaasappelstad zich in grote financiële problemen bevindt.

[DSC] Uitslag kwalificatie Zandvoort

Vandaag hebben de GT en Supersport I-klasse van de Dutch Supercar Challenge hun kwalificatie verreden op het circuit van Zandvoort. Cor Euser ging er met de eerste startplaats vandoor.

Pos.Coureur(s)AutoTijdVerschil
1Cor EuserMarcos LM 6001:42.564
2Martin Short (UK)Mosler MT900R1:42.7040.140
3Rick AbreschPorsche 997 RSR1:43.5270.963
4Eq. v.d. Laar / S. BleekemolenPorsche 997 GT31:43.9481.384
5Eq. de Graaff / RibbensViper SRT101:44.7192.155
6Berry van ElkMosler MT900R1:44.9852.421
7David HartOpel Omega V8 Star1:45.0802.516
8Peter VersluisCorvette Z06 GT31:45.8273.263
9Eq. Werkman / PastorelliOpel Omega V8 Star1:47.1114.547
10Michael Donovan (UK)Porsche 997 GT31:47.4794.915
11Henk ThuisPorsche 997 GT31:47.5675.003
12Rob KnookStealth B61:47.9255.361
13Eq. Köhler / HaanePorsche 997 GT31:47.9375.373
14Ruud OlijBMW V8 GTR1:48.2645.700
15Eq. Wijnen / DuboisRenault Megane Trophy1:48.3295.765
16Erol ErtanRenault Megane Trophy1:49.4926.928
17Kees KreijneAston Martin Vantage1:50.2097.645
18Wilfred HerderAston Martin Vantage1:51.1008.536
19Carlo KuijerSolution F-ASTRA1:51.1348.570
20Bob + Diederik SijthofMarcos Mantis1:51.3858.821
21Rob + Charlie FrijnsPorsche 997 GT31:51.4848.920
22Alex van 't HoffPassat V8 Star1:52.4049.840
23Bas BarenbrugBMW M3 E90 GTRS1:52.80210.238
24Bert + Patrick MoritzMarcos Mantis1:53.56911.005
25Gerd RijperPorsche 996 RS1:54.06711.503
26Fiona James (UK)Ginetta G50 GT41:54.82812.264
27Dave BasuFerrari F430 GT1:58.05315.489

Pellizotti kan kopmanschap vergeten

Franco Pellizotti zal tijdens de Tour de France, die op 4 juli van start gaat, niet als kopman van Liquigas gaan fungeren. De ploegleiding zal Roman Kreuziger en Vincenzo Nibali gebruiken om hoog in het algemeen klassement te eindigen.

"Pellizotti komt met een goede conditie naar de Tour, maar met Kreuziger en Nibali hebben we twee uitgesproken kopmannen die een goed klassement kunnen rijden," lichtte Roberto Amadio, manager van Liquigas, toe. "Met Pellizotti hebben we iemand in ons team die eventueel voor ritzeges kan gaan."

Pellizotti pakte eind mei de derde plaats in het algemeen klassement van de Giro d'Italia en pakte ook nog een aantal dagzeges.

Konami code duikt weer op

Soms kom je wel eens een opmerkelijk bericht tegen tussen al het echte games-nieuws. Nu wil het zo zijn dat FOK! een groot deel van het weekend uit de lucht is. Het zou natuurlijk zonde zijn als jullie hierdoor deze vreemde nieuwtjes moeten missen, vandaar dat we op deze mooie zaterdag het volgende al met jullie willen delen.

De Konami-code, ook wel bekend als up-up-down-down-left-right-left-right-b-a-start, blijkt namelijk een developer modus in te schakelen op een onlangs verschenen smartphone, de Palm Pre. Ook twintig jaar na zijn introductie is de veelgebruikte cheatcode nog in staat is om gesloten deuren te openen. Of je er ook 30 levens bijkrijgt zoals bij de eerste Contra, blijft de vraag.

Rest ons nog jullie een fijne FOK!loze zaterdag toe te wensen. Blijf echter vooral de Konami code op je toetsenbord invoeren, wie weet kun je wel gewoon door blijven FOK!'en.De oplossing voor praktisch alles

Vande Velde twijfelt over deelname

Het is nog maar de vraag of Christian Vande Velde in de Tour de France van start gaat. De Amerikaan brak in de Giro d'Italia twee ribben. De renner, die nog altijd herstellende is, start zaterdag in elk geval in de Ronde van Zwitserland.

"Het is nog nog te vroeg om te zeggen dat ik zal starten in de Tour," aldus Vande Velde in een reactie. "Ik zal zaterdag starten in Zwitserland en zal daar moeten zien hoe het gaat. Ik heb nog altijd niet besloten of ik zal starten in de Tour. Mijn herstel is op dit moment belangrijker."

Mocht de Amerikaan toch aan de start van La Grande Boucle verschijnen, dan is dat met meer vertrouwen en ervaring. Vorig jaar reed hij namelijk zijn eerste Tour de France. "Het is vooraf moeilijk om te bepalen wat mijn doelen zijn. Ik weet alleen dat ik met meer baggage dan de voorgaande jaren aan de start zal staan in de Tour."

Man. City wil Forlan en Lescott

Het was even stil rondom Manchester City. Real Madrid eiste de aandacht voor zich op door grote namen vast te leggen. Nu laten The Citizens weer van zich horen. Diego Forlan en Joleon Lescott zijn de beoogde nieuwe spelers.

Forlan zou rond de 25 miljoen euro moeten kosten. Lescott wordt pas verkocht vanaf de lieve prijs van tien miljoen. Manchester City informeerde al eerder naar de diensten van Forlan, maar kreeg nul op het rekest. Manchester City legt zich hier echter niet bij neer en poogt nu de Uruguayaan te overtuigen door af te reizen naar Madrid.

Naast Forlan zou Manchester City ook een andere spits op het oog hebben. Het zou gaan om Roque Santa Cruz. Blackburn vraagt echter 24 miljoen voor de aanvaller en dat is zelfs de clubleiding van Manchester City te gortig.

Reeds werd de eerste grote aankoop van The Citizens al bewerkstelligd. Gareth Barry kwam over van Aston Villa. City had veertien miljoen euro over voor de Engels international.

KNVB stelt speelschema op

De KNVB heeft het programma van de aankomende competitie rond. Titelverdediger AZ komt in de eerste speelronde in actie tegen Heracles Almelo. Runner-up FC Twente moet op bezoek in Rotterdam bij Sparta.

Ajax krijgt het lastiger dan Twente en AZ. De Amsterdammers mogen aantreden tegen FC Groningen. PSV start de vaderlandse competitie tegen VVV-Venlo en SC Heerenveen opent het seizoen officieel. Zij beginnen tegen Roda JC.

Ook NEC-Feyenoord staat in de eerste speelronde van de Eredivisie op het programma. Saillant, daar Mario Been de voorbije seizoenen werkzaam was voor NEC en nu vertrekt naar Feyenoord.

De eerste topper staat gepland tijdens de tweede speelronde. FC Twente en PSV kruisen dan de degens. Het volledige programma van de eerste speelronde is hieronder te vinden.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport, voor voetbalnieuws kun je terecht op de Voetbalmanager.

Plasterk dreigt met boetes voor omroepen

Minister Ronald Plasterk (Media) dreigt omroepen die zich niet aan de eigen gedragscode en de Mediawet houden met strenge sancties. Hij zegt dat vandaag in een reactie op een onderzoek van NRC Handelsblad.

De krant schrijft onder meer dat omroepdirecteuren reisjes naar het buitenland krijgen aangeboden door producenten.

Van het Commissariaat voor de Media wil Plasterk binnen twee weken opheldering over het gedrag van de omroepen. Mochten de aantijgingen hout snijden, dan hangen de omroepen boetes boven het hoofd. De minister zegt in NRC Handelsblad dat er de laatste tijd wel wat is verbeterd in Hilversum, maar dat de omroepen er nog niet zijn.

Hij is geschokt door de zaken die de krant naar voren brengt. Zo zou een kinderprogramma van de TROS onderdeel zijn van een marketingconcept van supermarkt C1000 en zou BNN-voorzitter Patrick Lodiers via een BV inkomsten hebben uit merchandising van televisieprogramma De Lama's.

Deze week was Plasterk al eerder in het nieuws. Columnist Driek Oplopers vindt daar wat van.


Plasterk dreigt met boetes voor omroepen  (foto: ANP)

Minister Van der Laan valt Wilders aan

Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) vindt de PVV gevaarlijk, omdat de partij van Wilders "bij bepaalde problemen generaliseert en pseudo-oplossingen kiest die ver van de rechtsstaat afstaan". Hij zegt dat in een interview met Het Parool, dat vangdaag werd gepubliceerd.

De PvdA-bewindsman verklaarde eerder etnische registratie voor bijvoorbeeld criminele Marokkaanse en Antilliaanse jongeren te overwegen, maar ziet de gevaren ervan. "De PVV wil de dubbele nationaliteit van kinderen, ook tegen de zin van totaal geïntegreerde ouders, blijvend registreren, omdat je van iemand alleen de Nederlandse nationaliteit kunt afnemen als hij een tweede nationaliteit heeft. ... Toen viel bij mij het muntje: moet ik helpen de elektronische kaartenbak aan te leggen voor eventueel misbruik later? Ik weet het nog niet."

Van der Laan ziet niets in het voorstel van de PVV. "Hoe gestoord kan je worden als je mensen die puur Nederlands geworden zijn, wilt opdringen dat ze hun tweede nationaliteit moeten blijven meenemen. Vind ik vrij bizar."

Tijd voor een debat dus tussen Van der Laan en Wilders. "Een deelprobleem: de geachte heer Wilders, die steeds mijn voorganger (Ella Vogelaar) opzocht in het debat, heeft mij nog nul keer de eer gegund met hem in debat te mogen treden. Ik denk wel eens: kom nou meneer, waar blijf je?"

Negen miljoen uur minder in de file

Minder files in de eerste vijf maanden van 2009 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, hebben ervoor gezorgd dat automobilisten gezamenlijk 9 miljoen uur minder in de file stonden.

Dat blijkt vandaag uit cijfers van de VerkeersInformatieDienst (VID). De zogeheten filedruk nam in de maanden januari tot en met mei dit jaar met 18,3 procent af, door onder meer minder neerslag. Onder filedruk wordt verstaan de lengte maal de duur van de files.

Gedetineerde geeft feest in gevangenis

In New York heeft een een orthodox-joodse gedetineerde onlangs voor zestig genodigden een feest gegeven in de gevangenis, inclusief orthodoxe zanger en muzikanten. De autoriteiten in New York onderzoeken nu hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Het feestbeest, Tuva Stern, zit vast vanwege oplichting. Hij had het feest georganiseerd ter gelegenheid van een bar mitzvah. Dankzij allerlei politieke connecties wist de rabbi die aan de inrichting verbonden is van alles te regelen voor Stern en andere joodse gevangenen, zo meldt The New York Post.

Een cipier schreef in een uitgelekte memo: "Wat de rabbi kan doen in de faciliteit is ongelofelijk en woorden schieten tekort. Het lijkt erop dat de joodse gevangenen niet in de cel maar in een privéclub zitten”.

Volleybalsters in halve finale Montreux

De volleybalsters van Oranje hebben dankzij een klinkende overwinning op Cuba de halve fnale bereikt van de Montreux Volley Masters. De ploeg van bondscoach Avital Selinger speelt daarin zaterdag tegen regerend Olympisch kampioen Brazilië.

Het toeval wil dus dat zowel de Nederlandse mannen als de Nederlandse vrouwen op één dag tegen de Olympisch kampioen aantreden. De mannen spelen immers het openingsduel van de World League in Rotterdam tegen de gouddelvers van Amerika.

In Montreux was Oranje in het derde pouleduel tegen Cuba uitstekend op dreef: 25-23, 25-21 en 25-22. Vooral Manon Flier acteerde sterk en scoorde maar liefst twintig maal in drie sets. Verder speelden Ingrid Visser (10 punten), Francien Huurman (7), Chaïne Staelens (11), Kim Staelens (3), Caroline Wensink (5) en libero Janneke van Tienen tegen Cuba.

AH past regels prijscampagne aan

Supermarktketen Albert Heijn heeft regels rondom zijn campagne 'Laagste Actieprijs Garantie' bijgesteld. Dat heeft een woordvoerder vandaag gezegd.

Op enkele producten garandeert Albert Heijn goedkoper te zijn dan welke concurrent ook. Als iemand kan aantonen dat een andere supermarkt het product goedkoper aanbiedt, krijgt de klant bij Albert Heijn zijn geld terug en een appeltaartje. Maar daar is nu paal en perk aan gesteld.

"We hebben een maximum gesteld aan het aantal te vergoeden producten van zes", aldus een woordvoerster. Ze verwees naar eerder deze week, toen een groep studenten een kratje Brand bier elders goedkoper had gevonden. "Die zijn met volle karren weggelopen. Maar we hebben wel de prijs aangepast, zodat we weer goedkoper waren."

Campos GP gaat voor top tien

Campos Grand Prix kreeg gisteren te horen dat het volgend jaar in de Formule 1 mag starten. Adrián Campos, oprichter en teambaas, was erg blij met het goede nieuws en voegde hier aan toe dat men voor een toptienklassering wil gaan.

"Het is een erg speciale dag. We zullen onze plaats op de grid met veel waardigheid innemen," liet Campos , die in het verleden zelf in de Formule 1 actief was, weten. "Ik zit al dertig jaar in deze sport en eigenlijk heb ik mijn hele leven eraan besteed. Ik denk nog niet aan het winnen van races, maar aan het eindigen in de top tien, om inkomsten te krijgen. Nu is het tijd om na te denken en hard te werken."

Campos slaagde er vorig jaar overigens in om het teamkampioenschap van de GP2 op zijn naam te schrijven.

Cervélo Test Team openbaart voorselectie

Veel ploegen hebben inmiddels hun voorselectie voor de Tour de France bekend gemaakt. Ook Cervélo Test Team kan aan dit rijtje worden toegevoegd. Het team van Carlos Sastre selecteerde twaalf renners voor de Franse wielerronde.

Drie renners zullen nog af moeten vallen, aangezien een wielerploeg maar met negen personen aan de start van La Grande Boucle mag verschijnen. Bekende namen in de voorselectie van Cervélo Test Team zijn Sastre, Thor Hushovd en Heinrich Haussler.


Voorselectie Cervélo Test Team:

Inigo Cuesta, Xavier Florencio, Heinrich Haussler, Simon Gerrans, Volodymir Gustov, Gabriel Rasch, Thor Hushovd, Andreas Klier, Brett Lancaster, José Angel Gomez Marchante, Hayden Roulston en Carlos Sastre

Ook Genoa meldt zich voor Dembélé

Moussa Dembélé staat in de belangstelling van Genoa. De Italiaanse club heeft zich officieel bij AZ gemeld. Een woordvoerder van de Alkmaarse formatie heeft dit bevestigd.

AZ deed Dembélé in het voorjaar een nieuw contractvoorstel, maar de Belg wees dit van de hand. Afgelopen seizoen was de speler goed voor 23 competitiewedstrijden, waarin hij tien keer wist te scoren.

De huidige verbintenis van Dembélé en AZ loopt nog tot medio 2011. Naast Genoa zouden ook Chelsea en Sevilla naar de diensten van de Belgisch international hengelen.

Fortuna Sittard niet in wedstrijdschema

Fortuna Sittard is niet opgenomen in het wedstrijdschema van de Jupiler League voor het seizoen 2009/2010. Hiermee wordt er van uit gegaan dat de Limburgers geen nieuwe licentie verkrijgen.

Fortuna is officieel niet in het bezit van een proflicentie maar heeft beroep aangetekend tegen de KNVB. De Nederlandse bond stelde dat Fortuna geen recht meer had op het spelen van betaald voetbal.

Competitieleider Bert van Oostveen: "Er zitten 37 clubs te wachten op het nieuwe competitieprogramma. Er is geen alternatief voorhanden wanneer Fortuna wel terugkeert. In dat geval moet het programma volledig worden omgegooid."

Ook werd er het één en ander aangepast in de Jupiler League. Voorheen kwamen zes clubs in aanmerking voor een periodetitel. Het aankomende jaar zullen er nog maar vier worden uitgedeeld. De titels worden uitgereikt over een termijn van acht duels, waar het voorheen zes duels waren.

Van der Meyde moet weg bij Everton

Andy van der Meyde kan zijn zoektocht naar een nieuwe club starten. Everton, de huidige werkgever van de voormalig Ajacied, heeft hem dit laten weten. Ook Nuno Valente moet de ploeg het de Premier League verlaten.

Van der Meyde kwam vier jaar voor The Toffees uit. Diverse blessures en privéproblemen zorgden er echter voor dat hij maar twintig duels in actie kwam. Voor zijn Engelse avontuur droeg hij ook nog het shirt van FC Twente, Ajax en Internazionale.

Gay Pride Shanghai mislukt: geen vergunning

Er werd ineens zo veel over China's eerste Gay Pride gesproken, dat ambtenaren hun regeltjesboek erbij pakten.

Het zijn geen al te grote pr-lichten bij het machtige orgaan dat gemeente Shanghai heet. De stad die in 2010 de World Expo zal organiseren, kreeg de afgelopen dagen wereldwijd en helemaal gratis positieve aandacht vanwege het feit dat er een bescheiden Gay Pride festival wordt gehouden - en dan worden opeens enkele bureaucraatjes wakker. He, hebben jullie wel een vergunning!?

Nee, de organisatoren van Gay Pride Shanghai hebben dus geen vergunning. Ze dachten dat ze een theaterstuk en twee films die ze deze week in een bar en een fotostudio hadden gepland gewoon konden laten zien, zeg maar als privé-aangelegenheden. Zo doet de homo- en lesbo-gemeenschap in China het altijd, als ze iets ondernemen. Gewoon bij iemand thuis, of op z'n werk, of in een bevriende horecagelegenheid.

Beetje stiekem, dat werkt vaak prima in China. Geen slapende honden van de communistische partij wakker maken.

Maar als je activiteiten vervolgens dankzij een eigen website en aanverwante reclame worden opgepikt en zelfs de staatspers er aandacht aan gaat besteden (de China Daily en de Shanghai Daily schreven bijvoorbeeld welwillende stukjes over de Gay Pride in Shanghai), dan kan het Gezag opeens aan de deur kloppen: 'Vergunningen!'

Want echt gay friendly zijn ze natuurlijk niet, de officiële organen van China. De mentaliteit is zoals je die ook op de Veluwe en in de Midwest van de Verenigde Staten kunt aantreffen: homo's? brrr, engerds.

Zo kwam het dat twee films - S/he, over een meisje dat worstelt met een lichte seksuele identiteitscrisis, en Destination Shanghai, over de seksindustrie in de handelshoofdstad van China, plus het toneelstuk The Laramie Project, over potenrammen op het platteland van de VS, deze week moesten worden afgelast. Geen vergunningen.

Benieuwd wat er vandaag gaat gebeuren met de grote finale van het festival, in de tuin van de Cotton Bar, in het historische centrum van Shanghai. Daar worden een paar honderd mensen verwacht als rond twee uur 's middags de Hot Bodies Contest van start gaat, een ingekrompen versie van de in China sowieso verboden optocht.

Ergens in een Shanghais regeltjesboek staat vast dat je een vergunning nodig hebt voor het organiseren van welke wedstrijd dan ook. Maar misschien ontwaakt alsnog het pr-gevoel van de stad en ziet men het vergrijp door de vingers. Een ding is zeker: het slotfeest daarna, in de Glamour Bar aan de Bund, is niet riskant. Daar is het elk weekeinde feest.

Essent verlaagt tarieven met 26%

Vanaf 1 juli aanstaande betalen klanten van energieleverancier Essent fors minder voor de afname van gas en elektriciteit. Het bedrijf, dat onlangs is overgenomen door het Duitse RWE, verlaagt de gasprijs met 35 procent en de prijs voor elektriciteit wordt met vijf procent verlaagd. Eerder kondigden Nuon en Eneco al forse prijsverlagingen aan.

Volgens Essent-directeur Erwin van Laethem betekent de prijsverlaging een besparing van zo'n 340 euro op jaarbasis voor een doorsnee gezin. De besparing bij Nuon komt ongeveer op 300 euro uit en Eneco brengt haar klanten ongeveer 320 euro op jaarbasis minder in rekening.

Voor jezelf bepalen bij welke aanbieder je het goedkoopste uit bent, kan onder meer op energieprijzen.nl. Van Leathem waarschuwt in ieder geval voor vergelijkingssites, want vaste tarieven worden volgens hem soms vergeleken met variabele prijzen.

KNVB stelt speelschema op

De KNVB heeft het programma van de aankomende competitie rond. Titelverdediger AZ komt in de eerste speelronde in actie tegen Heracles Almelo. Runner-up FC Twente moet op bezoek in Rotterdam bij Sparta.

Ajax krijgt het lastiger dan de Twente en AZ. De Amsterdammers mogen aantreden tegen FC Groningen. PSV start de vaderlandse competitie tegen VVV-Venlo en SC Heerenveen opent het seizoen officieel. Zij beginnen tegen Roda JC.

Ook NEC-Feyenoord staat in de eerste speelronde van de Eredivisie op het programma. Saillant, daar Mario Been de voorbije seizoenen werkzaam was voor NEC en nu vertrekt naar Feyenoord.

De eerste topper staat gepland tijdens de tweede speelronde. FC Twente en PSV kruisen dan de degens. Het volledige programma van de eerste speelronde is hieronder te vinden.


Speelschema eerste ronde:

Datum ThuisUit
31 juliSC HeerenveenRoda JC
1 augustusHeraclesAZ
1 augustusWillem IIVitesse
1 augustusSpartaFC Twente
1 augustusRKC WaalwijkFC Utrecht
2 augustusADO Den HaagNAC Breda
2 augustusFeyenoordNEC
2 augustusPSVVVV Venlo
2 augustusFC GroningenAjax

Boek: David Fontana - De geheime taal van dromen

Je hebt weer eens zo'n droom gehad waarin de meest vreemde dingen gebeurden, bij het ontwaken weet je nog hoe het ging, maar al snel verdwijnt de inhoud als sneeuw voor de zon. Hoe goed je je ook inspant, de flarden vervagen steeds meer en van datgene wat overblijft kun je al helemaal geen chocola maken. Het begon bijvoorbeeld in je oude klas van de basisschool, al snel was je met de hele klas in je ouderlijke huis en ga je met de fiets naar de vakantiebestemming, pas als je daar aangekomen bent, merk je dat je, hoe klassiek, geen kleren meer aanhebt. Nu wil je toch meer weten van je dromen; je wilt er van leren, begrijpen wat ze betekenen, of ze gewoon beter onthouden. Hoe doe je zoiets? Het begint met het boek De geheime taal van dromen, geschreven door David Fontana.

Jongeren dansen, zingen en bidden in Gelredome

Ruim 30.000 jongeren komen vandaag naar het Gelredome in Arnhem voor de EO Jongerendag. Het evenement is als vanouds uitverkocht. Ook premier Jan Peter Balkenende en minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) wonen het evenement bij.

De premier gaat in gesprek met jongeren. Presentator Arie Boomsma leidt dit deel van de dag. Ook verschillende Kamerleden gaan de discussie aan. Daarnaast is er ruimte voor bidden, verdieping, cabaret en spelen als klimmen, games en panna voetbal.

Trekpleister van deze 35e editie is zanger Michael W. Smith. Andere bekende christelijke artiesten zijn David Crowder Band en Jeremy Camp.

Presentator Manuel Venderbos noemt in een column op de website van het evenement de EO Jongerendag een "fenomeen, dat je moet meemaken".

"Onvergetelijk en onvergelijkbaar. Of je nu wel of niet gelooft. Live muziek bezorgt me energie, kippenvel of tranen. Voetbalgekte maakt me uitbundig, blij of kwaad, maar een EO-Jongerendag is meer. Nee, eigenlijk vooral anders!"

Het evenement begint om 13.00 uur en eindigt om 21.00 uur. Het bestaat dit keer voor het eerst uit een middag- en avondgedeelte. De Evangelische Omroep zendt de jongerendag 's middags live uit.

Noord-Korea dreigt met nieuwe kernwapens

Het bewind in Noord-Korea heeft vandaag woedend gereageerd op een resolutie die gisteravond door de VN-veiligheidsraad is aangenomen. Pyongyang zei nieuwe atoomwapens te gaan maken en op elke poging het land verder te isoleren met militaire actie te zullen reageren.

Ook meldde staatspersbureau KCNA dat Noord-Korea het nucleaire programma nooit zal stoppen.

Noord-Korea dreigt met nieuwe kernwapens  (foto: ANP)

Jeugdzorg voor zware gevallen schiet tekort

De zorg voor jongeren met ernstige problemen schiet te kort. Zij hebben langere tijd verschillende vormen van zorg nodig, maar die zijn niet goed op elkaar afgestemd. Daardoor moeten ze vaak wachten op hulp als ze willen overstappen van bijvoorbeeld de jeugdzorg naar de geestelijke gezondheidszorg.

Dat blijkt uit een onderzoek dat minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin heeft laten uitvoeren naar de zorg die jongeren kunnen krijgen. Deze blijkt het best toegesneden op jongens en meisjes die maar één vorm van zorg nodig hebben (75 procent) of die een vaste combinatie van uiteenlopende hulp gebruiken. Maar een op de tien jongeren in de zorg krijgt niet de hulp die nodig is, omdat ze vaak overstappen van de ene zorgverlener op de andere.

Lucy van Beatles-nummer ernstig ziek

Lucy Vodden, de vrouw die The Beatles in 1967 inspireerde voor hun psychedelische nummer Lucy in the sky with diamonds, is ernstig ziek. Dat meldden Amerikaanse media gisteren.

De 46-jarige Vodden is deze week weer in contact gekomen met Julian Lennon, de zoon van Beatles-zanger John Lennon. Hij kreeg te horen dat Lucy lijdt aan lupus, een chronische ziekte waarbij het bindweefsel in het lichaam door ontsteking wordt aangetast.

Vodden en Lennon junior waren in hun jeugd bevriend. Julian zou in die periode een tekening van Lucy hebben gemaakt, die als inspiratiebron diende voor het bekende Beatles-liedje.

De klassieker Lucy in the sky with diamonds van het album Sgt Pepper's lonely hearts club band geldt als een lofzang op de psychedelische drug LSD.

Concertgebouw zet deuren voor één dag wijd open

Het Concertgebouw in Amsterdam zet vandaag vanaf 10 uur 's ochtends voor een dag zijn deuren wijd open. Tijdens de eerste editie van het Concertgebouw Open kunnen geïnteresseerden gratis een kijkje nemen in alle zalen en foyers van het monumentale pand.

In de verschillende zalen treden circa duizend Amsterdamse amateurmusici op. Bezoekers kunnen luisteren naar onder meer het gospelkoor Pentecost Revival Choir uit Amsterdam-Zuidoost, de Jazz Warriors Big Band en traditionele Turkse soefie-muziek van Seb-I-Aruz.

De open dag wordt 's ochtends geopend met een muzikale optocht die zich onder aanvoering van burgemeester Job Cohen vanaf het Rijksmuseum naar het Concertgebouw beweegt. De presentatie van de dag is in handen van Paul de Leeuw.

Concertgebouw zet deuren vooréén dag wijd open  (foto: ANP)

Vijf PvdA-prominenten weigerden lijsttrekkerschap

Vijf PvdA-prominenten hebben het lijsttrekkerschap voor de Europese Verkiezingen geweigerd. Dat stelt partijleider Wouter Bos in een interview met de Volkskrant, dat vandaag werd gepubliceerd. Zijn partij heeft volgens hem de verkiezingen niet onderschat, zoals critici eerder stelden.

"Wij hebben - omdat we het belangrijke verkiezingen vonden - vijf nationaal bekende PvdA-toppers aangezocht om lijsttrekker te worden. Die hebben alle vijf geweigerd." Wie dat waren, wil Bos niet zeggen. Uiteindelijk werd Thijs Berman lijsttrekker, die "wel de moed heeft gehad".

Gisteren werd bekend dat PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) leiding gaat geven aan de werkgroep die de nederlaag van de PvdA bij de Europese verkiezingen gaat analyseren. De partij verloor vorige week vier van de zeven zetels in het Europees Parlement.

Een verwachte nummer één in the Dutch Charts

Ik denk dat de titel van dit nieuwsbericht alles zegt. Vorige week kwam The Sims 3 al binnen op de eerste plek en weet deze plek nog een weekje vol te houden. Het is nu alleen maar afwachten hoelang deze game nog in de top blijft staan. Wij verwachten dat hij nog wel een tijdje aanwezig is.

Wii Fit heeft dus voor een twee keer zijn eerste plek af moeten staan. Interessant is dat de game EA Sports Active, een game die dezelfde doelgroep aanspreekt als Wii Fit, ook nog in de top 10 staat maar wel een paar plekken is gezakt. Pokemon Platinum blijft zijn derde plek behouden.

De Playstation 3, vorige week nog goed voor drie games in de top 10, moet het nu doen met maar één, en dat is inFAMOUS. Goed voor de Xbox 360 dat er eindelijk weer een game voor dat platform in de lijst staat. Red Faction Guerrilla staat namelijk op een achtste plek.


1 THE SIMS 3 (PC)
2 WII FIT (Wii)
3 POKEMON PLATINUM (DS)
4 MARIO KART (Wii)
5 MARIO PARTY (DS)
6 EA SPORTS ACTIVE (Wii)
7 INFAMOUS (PS3)
8 RED FACTION/GUERRILLA (XBOX 360)
9 WALK WITH ME (DS)
10 BRAIN TRAINING (DS)

DS - 4
Wii - 3
PC - 1
Playstation 3 - 1
Xbox 360 - 1

DVD: Der Baader Meinhof Komplex

In 1985 schreef Stefan Aust een standaardwerk over de RAF, de Rote Armee Fraction, getiteld Der Baader Meinhoff Komplex. Op 11 augustus 2007 werd een klein deel van Berlijn terug getoverd tot de jaren '60. Eén van de dagen die ze naspeelden was 2 juni 1967. Op die dag, tijdens het bezoek van de Shah van Perzië in Berlijn, braken er rellen uit. Een onschuldige omstander werd hierbij gedood door de politie. Die dag markeerde het beginpunt van de radicalisering van Andreas Baader en Ulrike Meinhoff. Ze richtten de Rote Armee Fraktion op en begonnen een reeks van terreur in Duitsland. De reden dat Berlijn zo werd omgetoverd kwam doordat regisseur Uli Edel het werk ging verfilmen. Hij wilde hierbij zoveel mogelijk gebruik maken van de originele locaties waar alles gebeurde, er werd zelfs gefilmd in de gevangenis waar Baader en Meinhoff later zelfmoord pleegden. In november 2008 verscheen de film in Nederland in de bioscopen, uiteraard verscheen destijds er ook een review op FOK!.

Acties bij spooronderhoudsbedrijf

Werknemers van spooronderhoudsbedrijf VolkerRail gaan dit weekend actie voeren. Dat is het gevolg van vastgelopen gesprekken tussen het bedrijf en bonden over een sociaal plan. Dat maakte FNV Bondgenoten gisteren bekend.

Gisteren om 23.00 uur liep een ultimatum af dat de bonden hadden opgelegd aan de directie van VolkerRail. Het bedrijf wil volgens de bond reorganiseren, maar niet genoeg geld uittrekken voor de uitvoering van het sociaal plan.

"Wij beginnen met ludieke acties. Maar als dat niet helpt, gaan we in de loop van volgende week over naar steeds scherpere acties", zei bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten. Scherpere acties kunnen ook betekenen dat het treinverkeer daarvan last krijgt, stelde hij. "Want het spoor moet toch onderhouden worden." Over de inhoud van de acties wilde Groen niets zeggen. "Waar en wanneer, dat gaan we niet verklappen."

De reorganisatie bij VolkerRail zou gevolgen hebben voor tweehonderd werknemers, van wie er honderd hun baan verliezen. De vakbond wil onder meer in het sociaal plan opnemen dat een ontslagvergoeding volgens de oude kantonrechtersformule geldt. Maar volgens VolkerRail is de oude formule niet meer van toepassing. VolkerRail telt ongeveer 1200 medewerkers.

Acties bij spooronderhoudsbedrijf  (foto: ANP)

VVD: Cellen leeg maar veel boeven zitten thuis

Jusititie heeft een overschot aan cellen maar tegelijk zitten veel veroordeelde personen thuis met een elektronisch enkelbandje. Dit huisarrest werd in 2005 als noodmaatregel ingevoerd toen er juist een tekort aan cellen was, maar de regeling wordt nog steeds gebruikt. De VVD is het hier niet mee eens en vindt dat staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) dit ten onrechte niet aan de Kamer heeft gemeld toen zij onlangs haar plannen bekendmaakte om acht gevangenissen te sluiten.

VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven zei dat gisteren in het actualiteitenprogramma NOVA. Hij sprak van volksverlakkerij. "Het is een ordinaire bezuiniging. Men bouwt een verhaal op dat er een overschot is. Ja, zo lust ik er nog wel een paar", aldus Teeven. Boeven horen volgens hem in de cel te zitten en niet thuis met een krat bier.

Het elektronisch enkelbandje kan worden ingezet als mensen tot maximaal drie maanden onvoorwaardelijke celstraf zijn verooreeld. Het bandje controleert of ze zich aan de afspraken houden.

Ex-gevangenen Guantanamo naar Saudi-Arabië

Drie mensen die lange tijd gevangen werden gehouden op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay zijn overgebracht naar Saudi-Arabië. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dat gisteren bekendgemaakt.

De Saudische justitie bekijkt hun zaak voor de drie in een 'rehabilitatieprogramma worden opgenomen', meldde met ministerie.

Zes andere gevangen van Guantanamo zijn in de afgelopen dagen elders overgebracht. Vier leden van een islamitische minderheid in het uiterste westen van China, Oeigoeren, zijn in Bermuda vrijgelaten, een Irakees en een Tsjadiër zijn net naar hun geboorteland overgebracht.

De Democratische president Barack Obama wil het omstreden gevangenenkamp sluiten. Er zitten nog steeds 229 mensen vast.

Staatspersbureau roept Ahmadinejad uit tot winnaar

Het Iraanse persbureau IRNA heeft zittend president Ahmadinejad tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen. Hij zou met een ruime meerderheid zijn herkozen, aldus IRNA vrijdagavond.

Volgens de kiescommissie stond de president op 69 procent van de stemmen nadat 19 procent van de stemmen was geteld.

Staatspersbureau roept Ahmadinejad uit tot winnaar  (foto: ANP)

'Vrijspraak Jomanda terecht'

Jomanda is door de rechtbank in Amsterdam terecht vrijgesproken. Haar blazoen is schoon, meent Nol Willemsen, de partner van de in 2001 overleden actrice Sylvia Millecam.

Willemsen, die niet bij de uitspraak van de rechtbank was, zei gisteravond in het tv-programma Nova dat Jomanda wel het nodige te verwijten valt. "Ze gaf ons de hoop dat er iets te gebeuren stond. Daar zijn wij te snel in meegegaan."

Dat de rechtbank de beide alternatieve artsen die Millecam onder behandeling hebben gehad toen zij al kanker had, wel heeft veroordeeld, vindt Willemsen terecht. Zij zijn in zijn ogen beiden nalatig geweest.

Willemsen hoopt dat met het vonnis van de rechtbank het boek gesloten kan worden en dat er geen proces in hoger beroep volgt.

'Vrijspraak Jomanda terecht'  (foto: ANP)

Lekker plaatjes draaien met Scratch: The Ultimate DJ

Muziek games zijn helemaal in, en voor iedereen die de ambitie heeft voor dj te spelen in zijn of haar huiskamer komen er binnenkort ook games waarin je plaatjes kan draaien, mixen, scratchen, en al die andere dingen die dj's blijkbaar doen. De grote concurrent van DJ Hero, is misschien wel Scratch: The Ultimate DJ. In het volgende filmpje kun je alvast wat zien van de gameplay en de nieuwe controller.


"Get your hands on the music"

De Assassin van Wolfenstein in beeld

Na jaren komt er eindelijk weer een Wolfenstein-game uit. De game, die gewoon onder de naam Wolfenstein gaat, komt deze zomer uit op de Xbox 360, Playstation 3 en PC. In Wolfenstein ga je de Nazi's te lijf met alle wapens die je maar kunt vinden. De game zal enkele hele vervelende vijanden kennen, waaronder de Assassin. Hoe deze vreemde Nazi te werk gaat, kun je zien in de onderstaande video.

Eerste kaping voor kust van Oman

Vermoedelijk Somalische piraten hebben voor de kust van het Arabische Oman een Duits vrachtschip gekaapt. Volgens de NAVO in Brussel gaat het om het eerste geregistreerde geval van piraterij in de wateren van Oman.

NAVO-lidstaten patrouilleren in de wateren voor Somalië om kapingen van schepen door Somalische piraten te voorkomen. Somalië wordt door de Golf van Aden gescheiden van Jemen en het aangrenzende Oman. Volgens de NAVO vaart het Duitse schip, de Charelle, richting Somalië.
Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.