Minister Van der Laan valt Wilders aan

Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) vindt de PVV gevaarlijk, omdat de partij van Wilders "bij bepaalde problemen generaliseert en pseudo-oplossingen kiest die ver van de rechtsstaat afstaan". Hij zegt dat in een interview met Het Parool, dat vangdaag werd gepubliceerd.

De PvdA-bewindsman verklaarde eerder etnische registratie voor bijvoorbeeld criminele Marokkaanse en Antilliaanse jongeren te overwegen, maar ziet de gevaren ervan. "De PVV wil de dubbele nationaliteit van kinderen, ook tegen de zin van totaal geïntegreerde ouders, blijvend registreren, omdat je van iemand alleen de Nederlandse nationaliteit kunt afnemen als hij een tweede nationaliteit heeft. ... Toen viel bij mij het muntje: moet ik helpen de elektronische kaartenbak aan te leggen voor eventueel misbruik later? Ik weet het nog niet."

Van der Laan ziet niets in het voorstel van de PVV. "Hoe gestoord kan je worden als je mensen die puur Nederlands geworden zijn, wilt opdringen dat ze hun tweede nationaliteit moeten blijven meenemen. Vind ik vrij bizar."

Tijd voor een debat dus tussen Van der Laan en Wilders. "Een deelprobleem: de geachte heer Wilders, die steeds mijn voorganger (Ella Vogelaar) opzocht in het debat, heeft mij nog nul keer de eer gegund met hem in debat te mogen treden. Ik denk wel eens: kom nou meneer, waar blijf je?"