Gay Pride Shanghai mislukt: geen vergunning

Redactie

Er werd ineens zo veel over China's eerste Gay Pride gesproken, dat ambtenaren hun regeltjesboek erbij pakten.

Het zijn geen al te grote pr-lichten bij het machtige orgaan dat gemeente Shanghai heet. De stad die in 2010 de World Expo zal organiseren, kreeg de afgelopen dagen wereldwijd en helemaal gratis positieve aandacht vanwege het feit dat er een bescheiden Gay Pride festival wordt gehouden - en dan worden opeens enkele bureaucraatjes wakker. He, hebben jullie wel een vergunning!?

Nee, de organisatoren van Gay Pride Shanghai hebben dus geen vergunning. Ze dachten dat ze een theaterstuk en twee films die ze deze week in een bar en een fotostudio hadden gepland gewoon konden laten zien, zeg maar als privé-aangelegenheden. Zo doet de homo- en lesbo-gemeenschap in China het altijd, als ze iets ondernemen. Gewoon bij iemand thuis, of op z'n werk, of in een bevriende horecagelegenheid.

Beetje stiekem, dat werkt vaak prima in China. Geen slapende honden van de communistische partij wakker maken.

Maar als je activiteiten vervolgens dankzij een eigen website en aanverwante reclame worden opgepikt en zelfs de staatspers er aandacht aan gaat besteden (de China Daily en de Shanghai Daily schreven bijvoorbeeld welwillende stukjes over de Gay Pride in Shanghai), dan kan het Gezag opeens aan de deur kloppen: 'Vergunningen!'

Want echt gay friendly zijn ze natuurlijk niet, de officiële organen van China. De mentaliteit is zoals je die ook op de Veluwe en in de Midwest van de Verenigde Staten kunt aantreffen: homo's? brrr, engerds.

Zo kwam het dat twee films - S/he, over een meisje dat worstelt met een lichte seksuele identiteitscrisis, en Destination Shanghai, over de seksindustrie in de handelshoofdstad van China, plus het toneelstuk The Laramie Project, over potenrammen op het platteland van de VS, deze week moesten worden afgelast. Geen vergunningen.

Benieuwd wat er vandaag gaat gebeuren met de grote finale van het festival, in de tuin van de Cotton Bar, in het historische centrum van Shanghai. Daar worden een paar honderd mensen verwacht als rond twee uur 's middags de Hot Bodies Contest van start gaat, een ingekrompen versie van de in China sowieso verboden optocht.

Ergens in een Shanghais regeltjesboek staat vast dat je een vergunning nodig hebt voor het organiseren van welke wedstrijd dan ook. Maar misschien ontwaakt alsnog het pr-gevoel van de stad en ziet men het vergrijp door de vingers. Een ding is zeker: het slotfeest daarna, in de Glamour Bar aan de Bund, is niet riskant. Daar is het elk weekeinde feest.