Enquête: het is een zooitje in de thuiszorg

Het is kommer en kwel in de thuiszorg, blijkt zaterdag uit een enquête van actualiteitenprogramma EenVandaag. Cliënten en hun familie zijn ontevreden over de kwaliteit van geleverde zorg. Het personeel is ondeskundig, cliënten krijgen naar hun smaak te weinig uren zorg of de verkeerde zorg.

EenVandaag ondervroeg 5.000 mensen die thuiszorg krijgen of die een familielid hebben met thuiszorg. Van hen heeft eenderde al eens een klacht ingediend bij de thuiszorginstantie.

Er blijken gekke dingen te gebeuren. "Medewerker rookt bij mijn vader met longkanker en beademing", is een van de opmerkingen. Een ander merkt op dat spullen worden gestolen en de koelkast wordt leeggegeten. Een derde kreeg thuiszorg van een meisje dat niet wist hoe een stofzuiger eruit ziet.

Ruim zeshonderd mensen die zelf in de thuiszorg werken, deden ook mee. Zij begrijpen de frustraties van cliënten, maar staan zelf onder enorme tijdsdruk. "Idealen waarmee je ooit begon, verdwijnen omdat de tijdsklok er zo bovenop zit", aldus een teammanager die ontslag nam omdat hij de kwaliteit zover achteruit zag gaan.

 


Enquête: het is een zooitje in de thuiszorg  (foto: DAG)