Acties bij spooronderhoudsbedrijf

Redactie
Werknemers van spooronderhoudsbedrijf VolkerRail gaan dit weekend actie voeren. Dat is het gevolg van vastgelopen gesprekken tussen het bedrijf en bonden over een sociaal plan. Dat maakte FNV Bondgenoten gisteren bekend.

Gisteren om 23.00 uur liep een ultimatum af dat de bonden hadden opgelegd aan de directie van VolkerRail. Het bedrijf wil volgens de bond reorganiseren, maar niet genoeg geld uittrekken voor de uitvoering van het sociaal plan.

"Wij beginnen met ludieke acties. Maar als dat niet helpt, gaan we in de loop van volgende week over naar steeds scherpere acties", zei bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten. Scherpere acties kunnen ook betekenen dat het treinverkeer daarvan last krijgt, stelde hij. "Want het spoor moet toch onderhouden worden." Over de inhoud van de acties wilde Groen niets zeggen. "Waar en wanneer, dat gaan we niet verklappen."

De reorganisatie bij VolkerRail zou gevolgen hebben voor tweehonderd werknemers, van wie er honderd hun baan verliezen. De vakbond wil onder meer in het sociaal plan opnemen dat een ontslagvergoeding volgens de oude kantonrechtersformule geldt. Maar volgens VolkerRail is de oude formule niet meer van toepassing. VolkerRail telt ongeveer 1200 medewerkers.

Acties bij spooronderhoudsbedrijf  (foto: ANP)