Upd: Google Chrome: snel en gelikt

Sinds gisterenavond negen uur is de nieuwe browser van Google, Chrome, beschikbaar als download in meer dan honderd landen. DAG neemt de nieuwe aanval op Internet Explorer onder de loep.

Volgens Google is men begonnen met een leeg vel papier voor het ontwerpen van de nieuwe browser. Dat was nodig, omdat de applicaties en websites die browsers tegenwoordig moeten draaien hele andere eisen stellen dan websites met alleen maar wat plaatjes en tekst. Toch is lang niet alles geschreven door programmeurs van Google zelf: er zijn elementen gebruikt van andere opensource programma's, waaronder Firefox.

Als engine, de 'motor' van een browser die verantwoordelijk is voor het omzetten van code in een werkende site, koos Google voor de opensource-enige van Apple, Webkit. Dat is een opvallende keuze, want de zoekgigant werkt al enkele jaren samen met Mozilla, de ontwikkelaar van Firefox. Toch kozen ze niet voor Gecko, de engine van Mozilla. Volgens Google is Webkit lichter en makkelijker te leren en te implementeren, maar sommige bloggers vermoeden dat er ook een politieke reden achter zit: Google dwingt websitebouwers op die manier om sites te maken volgens de standaarden, de regels zeg maar, van het web. "Ze zouden liever falen met hun browser en Firefox laten winnen, dan met een soortgelijke browser marktaandeel van Firefox afsnoepen, waardoor Internet Explorer weer kan winnen" schrijft Mbilf.com.

Bij het gebruiken van Chrome valt direct op dat de browser inderdaad enorm snel is. De snelheidswinst zit vooral in de verbeterde, en wel van de grond af nieuw opgebouwde, JavaScript-engine. Sites die veelvuldig gebruik maken van JavaScript, zoals Google's eigen maildienst Gmail, laden aanzienlijk sneller dan met elke andere browser. Voor het renderen van de pagina's is het moeilijk een goede meting te doen, en sites die al eerder onderzoekjes publiceerden spreken elkaar ook flink tegen. Qua geheugengebruik is Chrome wel een absolute winnaar. Na uren surfen en met meerdere tabbladen met ingewikkelde sites open neemt de browser slechts enkele tientallen megabytes in beslag.

De interface is er één waar je aan moet wennen. De tabbladen staan bóven de adresbalk en verdwijnen niet als je maar één tab gebruikt. Het zoekvak rechts bestaat ook niet in Chrome: zoeken gaat in de adresbalk, een functie die Google 'omnibox' noemt. Je kunt wel talloze zoekmachines toevoegen aan de omnibox, ook van websites als bijvoorbeeld Marktplaats. Wil je een ingewikkelde link naar een vriend sturen, dan hoef je alleen maar even 'tiny' in de adresbalk te tikken en op enter te drukken. Je krijgt dan een URL van slechts enkele tekens. Sites die je gebruikt alsof het software is, zoals Hotmail of Buienradar, kun je als 'programma' toevoegen aan je bureaublad. De site draait dan zonder adresbalk, waardoor verder surfen niet kan. Lastig als je het niet gewend bent. Wil je geen sporen achter laten, dan kun je in Chrome surfen in de Incognito-modus. Een extra donker venster, compleet met spionnetje in je scherm, geeft aan dat de historie niet opgeslagen wordt.

Toch mist de browser een aantal veelgebruikte features van andere browsers, zoals een geïntegreerde RSS-lezer. Het hangt van jezelf af in hoeverre je prijs stelt op die functies. Een grote rol in het wel of niet slagen van Chrome zal zijn weggelegd voor de ontwikkelaars van plug-ins, waardoor extra functionaliteiten kunnen worden geïnstalleerd. Google geeft binnenkort iedereen de mogelijkheid om op die manier de browser aan te passen. Daarnaast bevat Chrome veel ruimte voor Google Gears, dat ook voor andere browsers beschikbaar is en het mogelijk maakt om off-line toch bepaalde zaken te kunnen doen. Zo kun je met behulp van Gears verder gaan met tekstverwerken in een online-tekstverwerker als je geen verbinding hebt met internet. Zodra je weer online komt slaat het programma je tekst dan op op het web.

Ieder tabblad van de browser draait alsof het een los programma is op je computer. Chrome is niet de eerste browser die dit doet. Internet Explorer 8 heeft deze functie ook. Het voordeel is, behalve een beter geheugengebruik, dat de crash van één van de tabbladen niet direct het hele programma onderuit haalt. Fijn als je net in een ander tabblad aan een mailtje zit te werken. De browser heeft ook een eigen taakbeheer-venster, waar je kunt zien welke tabbladen veel geheugen en processorkracht gebruiken. Bijkomend voordeel is dat vooral websites, in plaats van browsers, de verantwoordelijken worden als een site veel geheugen slurpt of blijft hangen. Die site-eigenaren zullen meer moeite doen om sites beter te maken. Vervelend voor hen, maar voor het internet als geheel een winstpuntje. Overigens ontdekte EvilFingers.com vandaag een manier om wél alle tabbladen te laten crashen door een fout in een dll-bestand.

Over het algemeen is Chrome een browser die nu al goed functioneert en lekker snel werkt, maar niet als je veel gebruik maakt van geavanceerde browserfuncties. De meningen op internet over de software zijn ongelofelijk verdeeld, dus als je een Windows-computer hebt kun je het het beste zelf proberen.

UPDATE:
Na klachten vanuit de gebruikers heeft Google haar gebruiksovereenkomst aangepast.  In een statement geeft een woordvoerder van Google aan dat de standaardvoorwaarden voor alle Google diensten zijn gebruikt, maar dat deze niet altijd honderd procent aansluiten op elk product, zoals Google Chrome.

De oorspronkelijke tekst luidde
"11.1 You retain copyright and any other rights that you already hold in Content that you submit, post or display on or through the Services. By submitting, posting or displaying the content, you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free and non-exclusive licence to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content that you submit, post or display on or through the Services. This licence is for the sole purpose of enabling Google to display, distribute and promote the Services and may be revoked for certain Services as defined in the Additional Terms of those Services." 

Dit is veranderd in 
"11.1 You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services"

De hele paragraaf is dus verwijderd.  Deze wijziging geldt met terugwerkende kracht en zal op korte termijn ook in alle andere talen worden aangepast.