'Nasissen vrouwen is complimenteus'

Het sissen op straat wat allochtone hangjongeren in de grote steden klaarblijkelijk veelvuldig blijken te doen naar passerend vrouwelijk schoon, is juist heel positief bedoeld. Dat zegt althans Mazuras Asrafali, voorzitter van de Islamitische Stichting tot bevordering van Integratie (ISBI). Hij reageert daarmee op een plan van de CDA-raadsfractie in Den Haag, die sissen op straat wil verbieden.

De Haagse CDA-fractie heeft het college van B en W zelfs gevraagd het strafrecht in te zetten tegen belediging op straat. Volgens fractievoorzitter Karsten Klein moet niet alleen het nasissen van alleen lopende vrouwen worden aangepakt, maar ook het uitschelden van homoseksuelen vanwege hun geaardheid.

Mazuras Asrafali stelt echter dat het 'gepssstt' naar vrouwen gelijk staat aan het nafluiten wat bouwvakkers wel plegen te doen. ''Het is niks beledigends. Sissen is gewoon een cultuur gebonden manier om de aandacht van een meisje te trekken". Volgens hem zijn het ook niet alleen Marokkanen die lopen te sissen maar ook Surinamers en Antillianen.

Dat veel Nederlanders 'sisMarokkannen' en andere sissende allochtonen nu als bedreigend en negatief ervaren, is volgens de ISBI-voorzitter  gewoon een kwestie van de gewoonte leren kennen. "Als je het niet kent is het misschien wat vreemd. En dat komt omdat veel mensen niet weten hoe het werkt. Ook bijvoorbeeld pubermeisjes van allochtone afkomst zijn er niet mee opgegroeid en weten dus niet meer wat het betekent.''