Kerstgratificatie van 50 euro voor minima

Arme gezinnen krijgen eind dit jaar van gemeenten een extraatje van 50 euro voor Kerstmis. De kerstgratificatie is bedoeld om de laagste inkomens te compenseren voor stijgende energiekosten en voedselprijzen.

PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) is nog in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over hoe dit plan kan worden uitgevoerd.

Dat heeft wethouder Hans Spigt van Dordrecht, die tevens voorzitter is van de VNG-commissie Werk en Inkomen, vandaag gezegd. De kerstgratificatie wordt gefinancierd uit de 50 miljoen euro die het kabinet bij de behandeling van de Voorjaarsnota eerder dit jaar op voorstel van de PvdA apart heeft gezet voor armoedebestrijding.

Het plan is om het extraatje begin december uit te keren aan alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Dat betekent dat ook mensen met iets meer dan het bijstandsniveau (bijna 900 euro voor een alleenstaande) in aanmerking komen voor de kerstgratificatie.

Maar volgens Spigt luistert de uitvoering nauw. Gemeenten mogen sinds 2004 het verbod op categorale bijstand geldt, geen inkomensondersteuning meer bieden aan hele groepen mensen, maar alleen maatwerk leveren aan personen. Daarom moet het Rijk de groep die in aanmerking komt voor de kerstgratificatie, aanschrijven dat ze het extraatje kunnen ophalen bij de gemeente.

  (foto: ANP)