ServiŽ wil 100.000 vrouwen 'importeren'

In Servië is het idee geopperd om 100.000 jonge Aziatische vrouwen te 'importeren'. De staatssecretaris van Sociale Zaken kwam met het idee om te voorkomen dat het Servische volk uitsterft. Het voorstel deed echter nogal wat stof doen opwaaien.

Volgens de politiek vertegenwoordiger Vasiljevic zou deze 'import' kunnen leiden tot een snelle toename van het aantal Serviërs; in 5 jaar tijd zou het voor 300.000 baby's zorgen. Hij is van mening dat in landen gelegen in Zuidoost Azië als; Vietnam, Cambodja en Birma keuringsbureaus geopend moeten worden. Als één van deze 'importvrouwen' naar Servië zou komen betaalt de overheid haar verblijf, tot ze in het huwelijksbootje stapt met een Serviër.

De uitspraken van Vasiljevic veroorzaakte hevige discussies op internetfora en lezersrubrieken over de mogelijke aard van de bevolkingsafname die Servië momenteel kent. Zo verwijten man en vrouw elkaar geen interesse te tonen in een 'normale en eenvoudige' partner. Vrouwen zouden voornamelijk vallen op 'grote auto's en kredietkaarten', terwijl mannen veelal op zoek zijn naar een 'machine voor het huishouden en baren.'