FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 maart 2008

Picasso binnenkort onder de hamer

Binnenkort wordt er een schilderij van Picasso geveild. Dit schilderij werd pasgeleden gevonden in een slaapkamer in Groot-Britannië. Samen met werken van George Stubbs en Alfred Munnings hing het daar aan de muur. Het veilingshuis Duke's, die het gaat veilen, denkt dat het zo ongeveer 125.000 euro gaat opbrengen.

Het schilderij 'Etreinte' (wat 'omhelzing' betekent) betreft een aquarel en moet rond 1901 of 1902 gemaakt zijn. De andere schilderijen zullen ook rond de 125.000 opbrengen. De veiling zal plaatsvinden op 10 april in Dorchester.

Bommelding bij World Fashion Centre Amsterdam

Het Amsterdamse World Fashion Centre in Amsterdam is vanmiddag enige tijd ontruimd geweest in verband met een bommelding. Een onbekende deed rond 12.20 uur 's middags de melding dat "ťťn van de vier torens van het gebouw om vier uur de lucht in zou vliegen". Het gebouw aan het Wilhelminaplein werd daarop doorzocht door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD), maar een bom werd niet gevonden.

De EOD adviseerde niet te ontruimen, maar de directie van het complex, dat zo'n vierhonderd showrooms met kleding huisvest, besloot het zekere voor het onzekere te nemen en toch tot ontruiming over te gaan. Om vijf uur 's middags is het modehandelscentrum weer vrijgegeven. Vooralsnog is de politie niet van plan onderzoek te doen naar de bommelding

WK-medaille Jones naar Thanou

De Griekse Ekaterina Thanou krijgt de zilveren 100 meter medaille van het WK 2001 die Marion Jones vanwege een dopingschandaal is kwijtgeraakt. Ook Thanou is echter omstreden.

Vorig jaar gaf Jones haar dopinggebruik toe, waarna ze alle medailles die ze na 2000 won kwijtraakte. Jones, die momenteel een celstraf uitzit vanwege meineed, verloor ook haar vijf medailles van de Spelen van 2000 in Sydney.

De zilveren medaille van het WK van 2001 in Edmonton gaat nu naar Thanou, die in 2004 in opspraak raakte toen ze tot drie keer toe een dopingcontrole miste. Dat leverde haar een schorsing van twee jaar op. Omdat ze daarvoor nooit is betrapt op doping, kon de IAAF haar de medaille van 2001 niet weigeren. De IAAF overhandigt de WK medaille met tegenzin, maar het zegt geen andere keus te hebben.

Jones' vijf medailles van Sydney, drie gouden en twee bronzen, zijn nog niet herverdeeld.

Epke Zonderland mist EK turnen

Epke Zonderland moet het EK turnen aan zich voorbij laten gaan. Hij heeft last van een schouderblessure.

Door de blessure kon Zonderland niet deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden. Op het EK zou Zonderland alleen aan de rekstok in actie kunnen komen. Er mogen vijf turners in de landenwedstrijd worden geselecteerd, waarvan er drie worden opgesteld en resultaten kunnen boeken. Omdat de Nederlandse delegatie met Yuri van Gelder al een specialist op ťťn onderdeel heeft, is het een te groot risico Zonderland alleen op rekstok te laten deelnemen. De Fries wil echter geen risico nemen en aan de overige onderdelen niet deelnemen.

Zonderland maakt wel nog altijd kans op deelname aan de Olympische Spelen, waarvoor hij zich op het afgelopen WK via de meerkamp plaatste. Hij moet op wereldbekerwedstrijden in Moskou of Barcelona later dit jaar vormbehoud tonen.

Frans meisje van 4 jaar gewond na bezoek dierentuin

Een meisje van vier jaar is gisteren ernstig gewond geraakt in een dierentuin in Saint-Jean-Cap-Ferrat, in Frankrijk. Het meisje was daar met een oom en haar moeder. Bij het verblijf van de leeuwen hield haar oom haar, buiten de voorschriften om, een stukje boven de barriŤre, zodat zij beter de leeuwen kon zien. Een leeuwin voelde zich hierdoor echter bedreigd en sprong een eind omhoog en verwondde het meisje.

De oom en haar moeder raakten lichtgewond. Het meisje is met ernstige wonden aan haar gezicht en rug naar een ziekenhuis in Nice overgebracht. Het voorval wordt nog onderzocht door de politie in Beaulieu-sur-Mer. Het is het eerst ernstige ongeluk in zestig jaar dat zich in deze dierentuin voordoet.

Gordon komt met radiozender voor homo's

Zanger Gordon is initiatiefnemer en station-voice van de nieuwe digitale radiozender OZ Radio. De zender, die vanaf augustus op ozradio.nl te beluisteren is, zendt alleen 'vrolijke feel gay music' uit. Dat laat de zender maandag weten.

De naam OZ slaat op het fictieve land uit de film 'The wizard of Oz', met in de hoofdrol homo-icoon Judy Garland. Feel good-muziek die geliefd is in de gay scene zijn te beluisteren op het gloednieuwe radiostation. Onder anderen Shirley Bassey, Diana Ross, the Village People en Kylie Minogue zijn dagelijks vanaf augustus te horen via internet.

De zender is bedoeld voor homoseksuele en mensen die homo's een warm hart toedragen. "In de Nederlandse samenleving is homoseksualiteit gemeengoed en Nederland loopt voorop als het gaat om homorechten. Ik vond het dan ook hoog tijd voor een gayzender!", vertelt de 39-jarige zanger.

R&B-zanger Sean Levert sterft tijdens celstraf

Sean Levert, die in de jaren tachtig succes had met het R&B-trio LeVert, en die de zoon is van de leadzanger van de O'Jays Eddie Levert, is zondag tijdens een gevangenisstraf aan een nog onbekende aandoening overleden. Hij kwam vorige week in de cel terecht, omdat hij had nagelaten alimentatie te betalen voor zijn drie kinderen. Hij was 39 jaar.

Sean Levert werd zondagavond naar een ziekenhuis in Cleveland gebracht na in zijn cel ziek te zijn geworden. Daar overleed hij nauwelijks een uur na binnenkomst. In de cel was bij hem al een hoge bloeddruk geconstateerd en hij hallucineerde. Er is een autopsie gepland om de exacte doodsoorzaak te achterhalen.

In de jaren tachtig scoorde LeVert, dat verder bestond uit zijn broer Gerald en jeugdvriend Marc Gordon, hits met de nummers 'Baby I'm ready', '(Pop, Pop, Pop, Pop) goes my mind' en 'Casanova'. Dit laatste nummer werd in 1988 genomineerd voor twee Grammy's.

In 2006 werd een cocktail van voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen broer Gerald op 40-jarige leeftijd fataal. Niettemin was Sean de laatste tijd bezig met een doorstart van LeVert. Op Geralds begrafenis brachten Sean en zijn vader een voor de gelegenheid gepersonaliseerde versie van het lied 'Dance with my father' ten gehore.

Hits van de O'Jays zijn onder meer 'Back Stabbers' en 'Love Train'.

'Georgina Verbaan bedondert Jort'

Een Nederlandse amateurreporter heeft Georgina Verbaan zoenend betrapt met een andere man dan vriendlief Jort Kelder. Het stiekeme stelletje werd betrapt in het Leidsche café De Burcht. De beste man, Jaap Arriens, greep gelijk naar zijn mobieltje om het heftig zoenende paartje voor eeuwig vast te leggen.

"Ik zag direct dat het Georgina was. Ze was duidelijk erg gecharmeerd van de man, want ze kroop bijna in hem. Vrij snel waren ze ook minutenlang hevig aan het tongzoenen", vertelde hij in RTL Boulevard. Arriens vindt het frappant dat de twee juist dát café uitzochten om stiekem te zoenen. Het etablissement is namelijk nogal goed verlicht is en daarom niet geschikt om in het geniep met elkaar te friemelen. En zeker niet voor BN'ers.

"Daarna gingen ze er gehaast vandoor, waarschijnlijk om de begonnen vrijpartij goed af te maken..." Georgina woont samen met oud-redacteur van het blad Quote, maar of de relatie hiertegen bestand is, is nog onduidelijk.

 

Gerogina Verbaan met Sunny
Klik op het plaatje voor het filmpje

 

Deense Mohammed-cartoonist tekent Wilders

De Deense Mohammed-cartoonist Kurt Westergaard heeft nu een spotprent van Geert Wilders gemaakt. Hij deed dat voor het Vlaamse tijdschrift P-magazine, dat dinsdag uitkomt.

De cartoonist tekent Wilders met een bom op zijn hoofd, net zoals hij eerder Mohammed tekende die in de omstreden cartoon een bom in zijn tulband droeg. Bij Wilders hangt een bordje met de tekst: 'Gevaar. Vrijheid van meningsuiting.'

Westergaard gaf ook een interview aan het Belgische blad. De 72-jarige cartoonist zegt daarin dat hij geen seconde spijt heeft gehad van zijn Mohammed-cartoon die twee jaar geleden tot felle protesten tegen Denemarken leidde in de islamitische wereld.

Dief toont kont en bijt agente

Een verslaafde Zweed is aan de haal gegaan met een pak melk. Met het pak melk onder de arm, joeg hij twee klanten de stuipen op het lijf door hen zijn blote billen te tonen. Toen de politie hem kwam inrekenen, beet hij een agente in haar hand.

Als hij door de rechter schuldig wordt bevonden, is hij de supermarkt van Kinna, zo'n zestig kilometer van Göteborg, een nieuw pak melk schuldig. Volgens de agenten was de junk tijdens de diefstal onder invloed van speed.

Jami ziet af van tekenfilm over Mohammed

Ex-moslim Ehsan Jami ziet van van zijn voornemen om 'spottende' tekenfilm over de islamitische profeet Mohammed te maken.  In het tv-programma Netwerk zegt Jami vanavond hiertoe te hebben besloten na de oproep van CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Doe alsjeblieft niet mee aan die valse beeldvorming die een wig drijft in onze samenleving'', zei Hirsch Ballin dit weekend over het project van Jami. De ex-moslim en ex-PvdA'er zegt dat hij geen wig wil drijven tussen bevolkingsgroepen. Met zijn tekenfilm wilde het Leidschendamse raadslid laten zien dat Mohammed seksueel pervers was. Een expliciet plaatje uit de film had hij al op tv laten zien. De film wilde hij uitbrengen op de geboortedag van nazi-leider Adolf Hitler, 20 april.

Het eerdere fragment uit 'The life of Mohammed' dat Jami vorige week in Netwerk vertoonde, betrof een getekende profeet Mohammed die in staat van opwinding met zijn 9-jarige vrouw Aisa hand in hand op weg is naar de moskee om haar daar te ontmaagden. In moslimkringen is het een groot taboe om alleen al de profeet uit te beelden.

Minister van Staat Hans van den Broek had eerder al laten weten dat Jami met vuur aan het spelen was. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) was al bezig te onderzoeken of men vooraf succesvol een kort geding kon aanspannen om vertoning te verbieden.

Volgens Jami worden er met name vanuit Iran ernstige bedreigingen geuit en zware druk uitgeoefend om de film te voorkomen. Hij zegt nog wel  een film over Mohammed te willen maken, maar dan in een ander kader. Meer daarover wist hij nog niet te vertellen.

Agent hoort twee jaar cel eisen voor verkrachting

Justitie heeft twee jaar cel geëist tegen een oud-politieagent die wordt verdacht van verkrachting. Ook verdenkt het Openbaar Ministerie in Utrecht hem van het schenden van het ambtsgeheim.

De 40-jarige agent van het Utrechtse korps zou in maart vorig jaar een voormalig gevangene hebben misbruikt. Volgens het OM zei hij tegen haar dat ze weer in de gevangenis terecht zou komen als ze niet meewerkte. Ook dreigde hij haar vader te bellen. De agent zou geen lichamelijk geweld hebben gebruikt, maar de vrouw wel mentaal hebben 'gebroken'.

De agent ontkent de verkrachting. Hij is wel een nacht bij de vrouw geweest en er is volgens hem ook wel iets gebeurd, maar niet tegen haar wil in.

De man zou verder zijn ambtsgeheim hebben geschonden toen hij in september moest zoeken naar een wapen. Dat zou zijn gebruikt bij een uit de hand gelopen burenruzie in Terwijde. Een man schoot zijn buurman in het hoofd toen hij hem op straat achtervolgde. Het wapen zou de man op de snelweg hebben weggegooid.

De agent zou over de telefoon tegen drie verschillende mensen hebben gezegd dat hij op zoek was naar het weggegooide wapen. Dat had hij volgens het OM niet mogen doen, omdat die informatie geheim was.

Salah Edin eist internationale rectificatie Wilders

Salah Edin eist dat Geert Wilders ten overstaan van de wereldpers aangeeft dat hij in zijn film 'Fitna' per abuis een beeltenis van de rapper heeft gebruikt waar hij doelde op Mohammed B. "Er is een brief van mijn advocaat de deur uitgegaan", vertelt hij aan Novum Nieuws. "Als hij daar morgen niet op heeft gereageerd, klagen we hem aan."

De PVV-leider, die 'Fitna' donderdag op het internet zette, kondigde maandag aan dat hij de film zou aanpassen wanneer hij deze opnieuw zou publiceren. Een schrale troost, meent Edin. "Die film is al acht miljoen keer bekeken. Die kun je niet eens meer van het internet halen", zegt hij. "We nemen daarmee geen genoegen." Naast de rectificatie eist Edin een schadevergoeding.

De muzikant beklaagt zich niet slechts over de schending van zijn portret- en auteursrecht. "Mensen denken nu misschien dat ik samenwerk met Wilders", legt hij uit. Bovendien maakt de rapper zich zorgen over het effect van de film op de verkoop van zijn nieuwe album. "Mijn plaat komt over een paar maanden uit. Niet alleen in Nederland, maar ook in Amerika en het Midden-Oosten. Ik wil niet dat winkeliers mijn album dadelijk weigeren."

Zijn advocate Margriet Koedooder heeft inmiddels contact gehad met Wilders. "Ik heb het idee dat hij zich de afgelopen maanden vooral heeft beziggehouden met de politieke consequenties van zijn film", stelt Koedooder. "Het lijkt wel of hij nog nooit van het auteursrecht heeft gehoord." Met een concreet voorstel is de politicus volgens Koedooder nog niet gekomen. "Als dat niet snel genoeg gebeurt, volgt een kort geding."

Volgens de advocate heeft Wilders, die maandag de hele dag onbereikbaar was voor commentaar, slordig gehandeld. "Als je een film online zet die al maanden wordt aangekondigd, dan moet je zorgvuldig zijn. Dit is zeer onzorgvuldig gedaan." Juist de internationale impact van 'Fitna' zorgt volgens Koedooder voor een unieke situatie. "Nederland staat bekend om lage schadevergoedingen waar het nationale kwesties betreft. Dit is een apart geval omdat het wereldwijd speelt."

Hoewel Edin benadrukt dat de kwestie hem in zijn persoonlijke leven niet raakt, maakt Koedooder zich zorgen over de veiligheid van haar cliënt. "Ik weet nog niet wat Salah Edin gaat meemaken als hij van grens naar grens gaat", zegt ze. "Zijn veiligheid is in gevaar gebracht en ook zijn reputatie als muzikant. Ik studeer nog op de hoogte van de schadevergoeding die we eisen."

Paparazzi verwonden Paris Hilton

Persmuskieten hebben wederom toegeslagen bij het maken van een foto van Paris Hilton. Waren het vorige week nog de paparazzi die gewond raakten, dit keer was de diva zelf aan de beurt.

De fotografen dromden zich rond de blonde hotelerfgename om een kiekje te schieten van haar en haar nieuwe geliefde Benji Madden. Toen ze samen een restaurant in Praag verlieten werden ze door de paparazzi overvallen. Hierdoor struikelde Paris, en smakte hard voorover met haar kin op de tegels.

"Nooit meer Praag!", riep ze woedend uit. Paris was in de Tsjechische hoofdstad om haar vriendje te vergezellen, die er met z'n band Good Charlotte een optreden gaf.

Chambers gaat rugbyen

Dwain Chambers gaat zijn heil tijdelijk op het rugbyveld zoeken. De topsprinter, die op de afgelopen WK in Valencia nog zilver behaalde op de 60 meter, gaat een maand op proef spelen en trainen bij Castleford.

Chambers heeft Peking echter nog niet uit zijn hoofd gezet. Hij gaat maandag in beroep tegen het besluit van het Brits olympisch comitť om hem uit te sluiten van deelname aan de Spelen. Hoewel Chambers zijn twee-jarige straf wegens doping gebruik erop heeft zitten, schrijven de Britse regels voor dat dopingzondaren nooit meer mogen uitkomen voor de olympische ploeg.

Chambers beweert dat zijn carriŤreswitch geen publiciteitsstunt is. “De mogelijkheid deed zich nu voor en ik moet ook geld verdienen. Het enige verschil lijkt me dat ik in plaats van rechtuit heen en weer moet rennen”, aldus de sprinter. Overigens is de wereld van de contactsport niet nieuw voor Chambers. Eerder maakte hij al de overstap van atletiek naar American Football. Hij kwam toen een tijdje uit voor de Hamburg Sea Devils in de NFL Europe.

Seedorf ergert zich aan handel talenten

Clarence Seedorf hekelt de manier waarop talenten, soms op zeer jonge leeftijd, verhandeld worden. In een interview met de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport liet Seedorf weten het maar niets te vinden dat jonge spelers soms de dupe zijn van de hebzucht van hun clubs.

“Het gaat ertoe als op een vleesmarkt”, aldus Seedorf. “ArgentiniŽ heeft bijvoorbeeld biefstuk in de aanbieding die heel goed en zeer gewild is. Ze verkopen het vlees aan ItaliŽ, dat het vervolgens exporteert naar Spanje of Engeland.”

Seedorf ergert zich vooral aan het feit dat het alleen om het geld gaat en dat de clubs er niet meer op letten of een speler in staat zal zijn zich aan te kunnen passen. “Het wordt verkocht aan de meestbiedende. Of een speler wel kan aarden in zijn nieuwe omgeving, dat interesseert niemand. Hij wordt verder gewoon aan zijn lot overgelaten. Dat is de mentaliteit die het voetbalsysteem regeert.”

Met deze uitlatingen schaart Seedorf zich achter UEFA-voorzitter Michel Platini. Deze opperde eerder het voorstel om de handel in minderjarige spelers wettelijk te verbieden.

Janssen hekelt wisselbeleid De Mos

Vitesse-speler Theo Janssen heeft weinig begrip voor het wisselbeleid van zijn coach Aad de Mos.

"Als het even niet lukt, word je blijkbaar gewisseld," aldus Janssen tegen Omroep Gelderland. De middenvelder, die al eerder een conflict had met zijn coach, doelt op de wissel van van ploeggenoot Haim Megrelishvili in de 15e minuut van de wedstrijd van gisteren. "Dat is kennelijk een nieuwe strategie," stelt de 26-jarige speler. "Maar het heeft geen zin om daar iets over te zeggen. De trainer bepaalt."

VPRO werpt vanavond Tegenlicht op America's Army

De VPRO zal vanavond in hun programma Tegenlicht, de aandacht besteden aan het omstreden America's Army. Het Amerikaanse leger gebruikt de gratis online shooter al jarenlang als recruteringspropaganda. Tegenlicht zal proberen uit te zoeken of deze manier van het werven van jongeren om in oorlogen te vechten wel door de beugel kan. Ook zal er aandacht besteed worden aan de steeds vagere lijn tussen realiteit en virtuele simulatie.

Het programma zal vanavond om 20:55 uitgezonden worden op Nederland 2. Heb je geen tijd maar wel interesse? De herhaling zal morgenmiddag om 15:05 op tv komen.

quote
"Het oorlogsspel: Frederik de Grote beoefende het, net als Lodewijk Napoleon en Dick Cheney en George W. Bush. Niet zozeer voor hun plezier maar om de beste strategie te vinden om een mogelijke vijand uit te schakelen. In de huidige ‘war games’ zijn de tinnen soldaatjes vervangen door digitale beelden, die zozeer op de realiteit lijken dat de scheidslijn tussen simulatie en werkelijkheid steeds meer vervaagt. De beelden die de generaals tijdens een oorlogsspel op hun radarscherm zien zijn dezelfde als die tijdens een werkelijke aanval. De virtuele wereld en de reŽle wereld vloeien in elkaar over."

Top of Flop: Smurfen

De laatste Top of Flop van Breaking Benjamin kreeg zowat alleen maar positive stemmen.
Dairy of Jane is een top !

Ryudo: "Benjamin is bij voorbaat al TOP. "

Voor vanavond hebben we de Smurfen.
De Smurfen hebben definitief weer een hit te pakken met het album Wij Zijn de Smurfen. In de tweede week van notering stijgt het album van 10 naar 3 in de Album Top 100. Daarmee komen de blauwe poppetjes dicht in de buurt van het succes dat ze begin jaren '90 hadden, samen met Irene Moors.

Bekele naar FBK Games

Kenenisa Bekele zal dit jaar zijn opwachting maken bij de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo. Dat heeft de organisatie vandaag bevestigd.

Bekele zal tijdens de FBK Games de 5.000 meter lopen. Het is ťťn van de weinige wedstrijden die de EthiopiŽr, drievoudig wereldkampioen en Olympisch kampioen op de 10.000 meter, zal lopen in aanloop naar Peking. In 2004 verbeterde Bekele in Hengelo het wereldrecord op 5.000 meter naar 12.37,35. Die tijd staat nog steeds.

Katje overleeft week onder de sneeuw

Na een week van gevangenschap onder Oostenrijkse sneeuw hebben de eerste zonnestralen van de lente Strolchi het leven gered. Het katertje kwam op eerste paasdag in een afwateringsbuis terecht en raakte ingesloten door sneeuw, meldde het Oostenrijkse persbureau APA vandaag.

Een week wachtte het beestje op dooi en dit weekeinde was het eindelijk zover. Zonnestralen zetten de witte gevangenisdeur van Strolchi open. Het verzwakte diertje kon herenigd worden met zijn 73-jarige bazinnetje en maakt het inmiddels weer goed.

Vermeer keert terug bij Ajax

Kenneth Vermeer zal komende zomer weer terugkeren bij Ajax. De doelman speelde dit seizoen op huurbasis voor Willem II.

Het eerste elftal van Ajax is niet vreemd voor Vermeer. Tijdens de UEFA Cup-wedstrijd tegen IK Start maakte de 22-jarige doelman zijn officiŽle debuut.

Doelmannen Erik Heijblok en Marco van Duin hebben een aflopend contract in Amsterdam en beide contracten worden niet verlengd. Sergio Padt en Roy Ouwerkerk zullen onder de lat komen te staan bij Jong Ajax.

Breekbaar korte trailer van Facebreaker

EA is bezig aan een hele lijn van cel shaded versies van hun grote franchises. Het succesvolle Fight Night zal omgetoverd worden in Facebreaker. De game ziet er een stuk grappiger uit en de gameplay zal meer gaan neigen naar de arcade kant. Facebreaker zal dit jaar uitkomen op de Xbox 360, PS3 en Wii.

Om jullie alvast in de stemming te brengen is er een extreem korte trailer vrijgegeven waarin we ťťn van de personages een iets te grote mond zien hebben.


Fitna weer op LiveLeak te zien

Fitna, de anti-Koran-film van Geert Wilders, is sinds vanmiddag weer te zien op LiveLeak.com. In een verklaring op de website staat dat de provider veiligheidsmaatregelen heeft genomen om zijn personeel beter te beschermen.

Verder verklaart LiveLeak dat ze onder druk geen materiaal willen censureren dat volgens hen legaal is. Ook verontschuldigt de provider zich voor het verwijderen van de film, "maar als je een website runt, ga je er niet vanuit dat sommige mensen zo onzeker zijn dat ze onze levens bedreigen omdat ze het niet eens zijn met de inhoud van een video die wij niet zelf hebben geproduceerd, maar alleen maar hebben ondergebracht op onze site."

De opnieuw geplaatste film is de originele Engelstalige versie. De Nederlandstalige versie is nog steeds te zien via onze mirror. Wilders kondigde eerder vandaag aan Fitna op drie punten te wijzigen om juridische procedures te voorkomen.

Vrijdag had LiveLeak de film van de site verwijderd nadat zijn personeel ernstig was bedreigd. Wilders had de film donderdagavond online gezet.

Het studiehuis, een harde leerschool

RPCB stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Dijsselbloem, iemand die zegt wat ouders van leerlingen (die ondanks hun stemrecht nooit gehoord worden) al beweerden sinds de invoering van het geweldige, op zelfstandigheid van leerlingen berustende, studiehuis, wordt gehuldigd alsof hij een klokkenluider is. De rode loper gaat uit, en vol lof wordt gemeld dat onze politiek leiders tot inzicht zijn gekomen. Het is jammer dat politici mensen nooit geloven op hun woord en altijd willen dat er miljoenen worden gespendeerd aan een onderzoek om zo aan te tonen dat zij het niet bij het rechte eind hadden, anders was het studiehuis al jaren eerder afgeschaft.

Trein ramt stootblok op station Enkhuizen

Vanmiddag zijn er zes personen lichtgewond geraakt op het station van Enkhuizen. Een woordvoerder van de politie meldt dat een trein tegen het stootblok aan het einde van het spoor reed. Het overige treinverkeer wordt niet gehinderd door het ongeval.

De oorzaak van het incident, dat rond 14.15 uur plaatsvond, is nog niet bekend. Volgens de woordvoerder zijn de gewonden waarschijnlijk passagiers.

Trein
Zes passagiers lichtgewond na botsing

Sony zet PSN Store-updates op pauze voor redesign

De komende twee weken zul je het zonder wekelijkse PSN Store-updates moeten doen. Sony werkt momenteel aan de implementatie van een nieuw design voor de Store, gebaseerd op feedback van de klanten. Hieruit kwam naar voren dat men een sneller systeem wil, dat makkelijker te navigeren is. Sony belooft wel een speciale heropening van de Store.

In de tussentijd blijft de oude Store gewoon bereikbaar en kun je gewoon blijven downloaden zoals vroeger. De migratie naar de nieuwe Store zal geen invloed hebben op je PS Store-account of de daar aan gekoppelde Wallet.

VVD-leden kiezen Opstelten als partijvoorzitter

De VVD-leden hebben de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten gekozen tot hun nieuwe partijvoorzitter. Hij kreeg ruim 67 procent van de stemmen. Zijn concurrent was de Brabantse gedeputeerde Onno Hoes.

Scheidend partijvoorzitter Jan van Zanen maakte dat vanmiddag in Den Haag bekend. In totaal brachten meer dan 15.000 VVD'ers hun stem uit.

Tijdens het VVD-congres in mei wordt de nieuwe partijvoorzitter officieel geïnstalleerd.

Ivo

Snijden in dieren tijdens biologieles mag

Leerlingen in het voortgezet onderwijs mogen dode dieren blijven ontleden tijdens de biologieles. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Van Bijsterveldt wil niet op zoek naar alternatieven en ziet ook niets in het verplicht stellen van ethische discussies hierover.

Kamerlid Esther Ouwehand had vragen gesteld naar aanleiding van de beslissing in Vlaanderen om het ontleden van dieren niet langer op te nemen in de leerplannen van het Belgische voortgezet onderwijs. De kerndoelen in het Nederlandse onderwijs schrijven geen dissectie van dieren voor.

Scholen bepalen zelf of zij anatomische practica aanbieden, waar bijvoorbeeld muskusratten, vissen of organen van herkauwers worden ontleed. Dit zou belangrijk zijn voor leerlingen die zich willen oriënteren op bepaalde vervolgopleidingen. De dode dieren zijn afkomstig van de rattenvanger, de visboer of de slager, schrijft de staatssecretaris. Leerlingen die een dergelijk practicum niet uit willen voeren hoeven dat ook niet te doen. Ook besteden scholen veel aandacht aan de emotionele aspecten van ontleding.

Ouwehand wilde ook weten of de ethische discussie rondom dierproeven deel uitmaken van de leerdoelen. Ook hierover staat niets in de kerndoelen voor het voortgezet onderwijs. De scholen maken hierin zelf een keuze en de staatssecretaris wil dit geen vast onderdeel van het lesprogramma maken.

Van Gaal kan excuses op zijn buik schrijven

AZ-trainer Louis van Gaal hoeft niet te rekenen op excuses van de omroepen NOS en RTL. Dat lieten hoofdredacteur Maarten Nooter (NOS Sport) en presentator Wilfred Genee (RTL) vandaag weten in het NCRV-radioprogramma MM-Magazine.

Van Gaal is uiterst verbolgen over de berichtgeving van beide tv-stations afgelopen vrijdag, de dag waarop bij de Alkmaarse club van alles aan de hand was. Volgens de voormalige bondscoach zouden hij en AZ-preses Dirk Scheringa daardoor onder meer zijn ''vernederd''. Van Gaal kondigde in het weekeinde een boycot aan die hij pas na verontschuldigingen van zowel NOS (alleen televisie) als RTL wenst op te heffen.

Nooter: ''We hebben de banden van de uitzendingen terug gekeken en ik kan niets vinden waar excuses voor nodig zijn.'' Genee: ''Onze feitelijke berichtgeving klopt. In de uitzending wordt ook aan duiding gedaan, maar daarbij gaat het om een mening, dat is een groot verschil.''

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager!

Gratis moslimboek voor Nederlanders

Maar liefst vijftigduizend gratis boeken heeft de Saoedische uitgever Esam Mudeer in Amsterdam afgeleverd als reactie op Geert Wilders zijn film Fitna. Dat schreef onder meer dagblad Trouw vanochtend. ''We zenden boeken, geen bommen naar Nederland", aldus de uitgever. Het gaat om het boek 'Jezus in de islam en de koran', geschreven door de in 2005 overleden Zuid-Afrikaanse sjeik Ahmad Deedat, oprichter van Islamic Propagation Centre International.

De uitgever zegt zo een  weerwoord te willen bieden aan het negatieve beeld van de islam dat in de film van Wilders wordt geschetst.  Het wordt gratis verspreid om de 'gewone' Nederlanders te bedanken die tegen Wilders en zijn film hebben geprotesteerd. "We ontdekten dat we veel vrienden hebben in Nederland. Duizend mensen demonstreerden in de straten. Zelfs de joodse burgemeester van Amsterdam deed mee."

Anti-christelijk
Zo voor de leek lijkt dit een prachtig initiatief. Maar op Radio 1 zei islamoloog Anton Wessels van de Vrije Universiteit in Amsterdam vanmiddag dat dit zeker niet zo is. Het boek wil volgens hem gewoon aantonen dat de Bijbel een vervalsing is en dat het beeld van Jezus in de bijbel niet deugt.

Volgens Wessels was Ahmad Deedat tijdens zijn leven “anti-joods, anti-christelijk en anti-hindoe.”  De islamoloog van de VU noemt hem  ''een fundamentalist die goed kan spreken in de zin dat hij mensen behoorlijk vast kan zetten in een polemiek, maar er ontbreekt een respectvolle houding die je bij doorsnee moslims aantreft als het gaat om dit onderwerp.'' Deedats boek is naar de mening van Wessels dan ook geen geschikte basis voor dialoog.

Het bewuste boek werd overigens acht jaar geleden door uiterst fundamentalistische tot de islam bekeerde Nederlandse imam Abdul-Jabbar van der Ven in het Nederlands vertaald. De Brabander Abdul-Jabber werd op zijn 14e moslim, daarvoor heette hij Jannus Lambertus Henricus (Jelle).  Hij werd onder meer bekend toen hij Geert Wilders op tv een dodelijke vorm van kanker toewenste.

Hard door de lucht in Iron Man gameplay beelden

Met de film Iron Man, die deze zomer zal verschijnen, komt er ook een Iron Man game. We hebben jullie al een aantal trailers laten zien, en nu hebben we dan echte gameplay beelden. Zie hoe je als Iron Man door de lucht vliegend helikopters neer schiet, en hoe je lopend kunt stoeien met een tank.

Iron Man is een superheld in een gepantserd pak van staal. Hij beschermt de wereld tegen kwaad in alle vormen, maar in de film die binnenkort verschijnt toch vooral tegen de kwaadaardige Mandarin. Rond de tijd dat de film uit komt zal ook de gelijknamige game uit komen. In de game kruip je in de huid van Iron Man.

Inflatie eurozone blijft hoog

De inflatie in de eurozone staat met 3,5 procent op het hoogste peil sinds veertien jaar. Mede door de hoge energie- en olieprijzen heeft de inflatie dit punt bereikt.

De hoge inflatie is nadelig voor het rentebeleid dat de Europese Centrale Bank (ECB) voert. De ECB baseert de rente op een inflatieniveau van twee procent. Doordat de inflatie nu bijna twee keer zo hoog is, zal de bank de rente moeilijk kunnen verlagen als de economische groei van de Europese economie stagneert of afneemt. Onlangs liet Jean-Claude Trichet, president van de ECB, weten dat het in bedwang houden van de inflatie tot de belangrijkste speerpunten van de ECB blijft behoren.

Volgens Trichet zal de inflatie in 2008 in de hele eurozone boven de twee procent blijven. Hij deed deze uitspraak vorige week voor het Europese Parlement. De kans bestaat zelfs dat de rente wordt verhoogd bij een aanhoudende hoge inflatie en zeker als er tweede-ronde-effecten onstaan. Daarvan is sprake wanneer de lonen stijgen als gevolg van de inflatie en de bedrijven dit weer doorberekenen in hun producten. In dat geval is de ECB bang voor een structurele hoge inflatie.

Het vertrouwen van de consument in de economie blijft laag onder het toenemende prijspeil. Ten opzichte van vorige maand is het consumentenvertrouwen wel stabiel gebleven. De index die het vertrouwen meet staat op -12, wat betekent dat er nog altijd meer negatieve dan positieve mensen zijn. Het vertrouwen onder de producenten is in evenwicht; er waren net zoveel pessimistische als optimistische geluiden over de economie te horen.

Toestand NL-militair Uruzgan nog kritiek

De toestand van de militair die gisteren in Uruzgan zwaargewond raakte, is nog kritiek. Dat heeft het ministerie van Defensie vanmiddag gemeld. De 26-jarige huzaar der eerste klasse raakte ernstig gewond toen zijn verkenningsvoertuig op een bermbom reed in de buurt van Tarin Kowt.

De man moet zijn beide benen missen. Defensie bekijkt nu of de medische behandeling in Nederland kan worden voortgezet. De behandeling van de andere vier militairen, die gisteren ook gewond raakten, kan waarschijnlijk in het hospitaal in Kamp Holland worden afgerond.

De militairen raakten zondag door twee verschillende aanslagen gewond, die enkele uren na elkaar op een paar kilometers afstand van elkaar plaatsvonden. Defensie wil om strategische redenen niet zeggen waar dat precies gebeurde.

Het was de derde ontploffing in vier dagen tijd, die de Nederlanders trof. Donderdag reed bij het stadje Chora, ten noordoosten van Tarin Kowt, ook een voertuig op een explosief. Daardoor raakten drie militairen lichtgewond. Hun verwondingen vielen mee, omdat zij in een bushmaster zaten, een zwaar pantservoertuig.

Volgens de woordvoerder van Defensie is het nu eenmaal niet mogelijk om alle operaties te doen met dit voertuig. Defensie kocht de bushmasters van Australië speciaal in verband met de missie in Uruzgan.

Veel geïmproviseerde explosieven, vaak bermbommen, worden tijdig ontdekt en preventief geruimd. De militairen speuren daar zelf naar, stuiten er per toeval op en krijgen soms ook aanwijzingen van de lokale bevolking. De Nederlanders hebben een intensieve band met de inwoners, zeker nu de Afghaanse militairen en politie steeds meer aanwezig zijn en directe contacten hebben. Toch valt volgens Defensie nooit uit te sluiten dat een explosief afgaat.

Dries Roelvink stapje dichter bij Ahoy

Voor Dries Rioelvink lijkt zijn grote droom om eens in Ahoy te staan niet meer zo ver weg. De zanger nam het heft in eigen hand nadat zijn geplande concert in de Rotterdamse hal vorig jaar wegens tegenvallende verkoopcijfers werd afgelast. "Een reclamebureau heeft een concept gemaakt en dat hebben we neergelegd bij drie grote supermarkten", vertelt zijn manager André van Commenée.

Twee ketens hebben interesse getoond en binnen enkele weken wordt de knoop doorgehakt. "Het ziet er goed uit", weet Van Commenée. "Er is er één die het hele concert voor zijn rekening wil nemen. Het hangt er nu vanaf of de directie 'ja' zegt."

Ook de film van de 49-jarige zanger, 'I love Dries', moet dit jaar in de bioscoop draaien. De komische actiefilm zou eigenlijk in februari al in première gaan, maar is door het aantrekken van een nieuwe distributeur opgeschoven. "Wij willen heel graag dat het mei wordt, maar de distributeur wil de film in juli uitbrengen", legt Van Commenée uit.

Op een zomerrelease zit Dries echter niet te wachten. "In de zomer is er minder publiek en heb je concurrentie van de Olympische Spelen en het EK", stelt Van Commenée. "Maar wij hebben daar jammer genoeg geen zeggenschap over."

Volgende week zondag verschijnt de nieuwste single van de geblondeerde volksheld, 'Ik wil jou'. "Het is echt anders dan wat we van Dries gewend zijn", zegt zijn manager. "Het is geen feestnummer, meer serieus. Je moet een beetje denken in de richting die Jeroen van der Boom is ingeslagen."

Help Jochem en Mick

Normaal gesproken vinden wij spammertjes niet echt lief. Maar soms moet je een uitzondering maken. Vooral als ze heel goed kunnen slijmen. Dus éénmalig en als uitzondering: Wie wil Jochem en Mick helpen aan een studentenkamer in Utrecht?

Beide heren hadden opeens een briljante en nog nooit eerder vertoonde actie bedacht om aan een kamer te komen. Via een geweldig ruilsysteem willen ze een punaise omruilen net zo lang totdat ze een schitterende kamer voor twee in Utrecht hebben. Zulke leuke acties willen wij graag steunen.

Momenteel hebben ze in de aanbieding een leuke digitale foto-sleutelhanger en een tegoedbon voor een dag kanoën. Lijkt dat jou wat en heb je iets beters voor de beide jongens dan kun jij ze vast helemaal blij maken. [/Einde Spam]

Spurs bieden 15 miljoen voor ForlŠn

Club Atlťtico de Madrid heeft een bod ontvangen van Tottenham Hotspur van vijftien miljoen voor Diego ForlŠn. De club uit Londen is op zoek naar een vervanger voor Dimitar Berbatov, die mogelijk vertrekt, aangezien er belangstelling is voor de aanvaller van AC Milan.

In het huidige contract van ForlŠn is een afkoopsom van 36 miljoen euro opgenomen, hierdoor is er nu onduidelijkheid wat Atlťtico nu gaat doen. Het contract loopt tot 2011.

De spits speelde aan het begin van zijn carriŤre vier seizoenen bij Independiente om vervolgens naar Manchester United te verhuizen. Vier seizoenen later speelde de Uruguyaan voor het Spaanse Villarreal. In het huidige seizoen heeft hij 28 wedstrijden voor Atletico gespeeld en wist daarin dertien doelpunten te maken.

Robbie Muntz wil munten van Wilders

Programmamaker Robbie Muntz neemt er geen genoegen mee dat Geert Wilders uit zijn film Fitna een audiofragment van Muntz verwijdert. De politicus heeft vanochtend laten weten dat hij uit eventuele toekomstige nieuwe versies van de film dat interviewfragment zal weglaten.

Muntz vanmiddag: ''Hij heeft pech. Ik ga voor een schadevergoeding. Hij heeft mij persoonlijk helemaal niets laten weten, hoewel de NVJ en ik daarom hebben gevraagd.'' Het verwijderen van het fragment (uit een interview dat Muntz had met Theo van Gogh) ''slaat helemaal nergens op. Die film is al op honderdduizenden websites gekopieerd en al zeven miljoen keer bekeken. Hij heeft me niets gevraagd over dat fragment, heeft dus geen toestemming en daarom heeft hij nou pech.''

Muntz wil munten zien

Turks Hof onderzoekt verbod AKP

Het Constitutionele Hof van Turkije gaat onderzoeken of de regerende AKP kan worden verboden. Dat maakte een rechter van het hof vandaag bekend, aldus Turkse media.

Procureur-generaal Abdurrahman Yalcinkaya had bij het hof een 162 pagina's tellend verzoekschrift voor een verbod ingediend omdat de partij van premier Recep Tayyip Erdogan de seculiere staat zou ondermijnen.

De elf rechters stemden unaniem in met het besluit. Naast een verbod wil Yalcinkaya ook dat 71 partijfunctionarissen, onder wie Erdogan en president Abdullah Gül, vijf jaar uit de politiek worden verbannen. Ook dat gaat het hof onderzoeken.

Volgens de procureur-generaal vormt de AKP ''het centrum van activiteiten tegen de seculiere staat''. Zijn petitie richt zich vooral op het besluit van de regering het verbod op het dragen van hoofddoekjes op de universiteit te versoepelen.

De AKP, die haar wortels heeft in de politieke islam, noemt de aanvraag een aanval op de democratie. Het verzoek tot een verbod op de partij leidde ook internationaal tot scherpe kritiek.

Sinds haar aantreden voert de populaire AKP een gevecht met de seculiere elite (waaronder leger en justitie) die vreest dat de AKP het land langzaam maar zeker wil islamiseren. Erdogan ontkent de aantijgingen en zegt een conservatieve partij te leiden vergelijkbaar met christendemocratische partijen in West-Europa. Bij de laatste verkiezingen kreeg de AKP 47 procent van de stemmen.

De AKP onderzoekt intussen de mogelijkheden om de grondwet aan te passen zodat het in de toekomst moeilijker wordt om politieke partijen te verbieden. De partij zou voor de grondwetswijziging steun zoeken bij de nationalistische partij MHP.

Chelsea zonder Lampard in CL

Chelsea moet het in het Champions League-duel tegen FenerbahÁe SK doen zonder Frank Lampard en Petr Cech. Beide spelers zullen het eerste duel in Istanbul aan zich voorbij moeten laten gaan.

Het duo ontbrak afgelopen weekend thuis tegen Middlesbrough (1-0). "Lampard is ziek, hij kwam niet eens naar het trainingscomplex zaterdag. Als hij zich niet beter voelt dinsdag, dan blijft hij thuis," heeft manager Avram Grant zondag tegenover Sky Sports verteld.

De eerste doelman, Cech, is niet op tijd hersteld van zijn enkelblessure, die hij eerder deze maand opliep.

Totti loopt spierblessure op

AS Roma zal het morgenavond zonder Francesco Totti moeten opnemen tegen Manchester United. Het is nog niet zeker of de aanvoerder van de Romeinen aanwezig zal zijn voor de return van 9 april.

Zaterdagavond speelde Totti de volle negentig minuten tegen Cagliari (1-1), maar de 31-jarige middenvelder greep vaak naar zijn linkerdijbeen. Het is na medisch onderzoek gebleken dat het om een spierblessure gaat. Luciano Spaletti, de coach van AS Roma, kan zijn aanvoerder niet inzetten tijdens de heenwedstrijd tegen Manchester United.

De blessure komt op een zeer ongelukkig moment aangezien Roma vorig jaar ook tegen Man United moest spelen in de kwartfinale van de Champions League. Thuis won Roma toen met 2-1 maar ging met grote cijfers onderuit in Manchester, namelijk met 7-1.

Veel bloed en onschuldige omstanders in Prototype screens

Het lijkt erop dat Prototype een zeer originele game gaat worden. Met de vrijheid van GTA en de superpowers van 10 verschillende superhelden in ťťn, is het zeker een game om in de gaten te houden. Ondanks dat de game zonder multiplayer verschijnt.

Dat de game niet voor kinderen is, laten de volgende screenshots goed zien. Veel soldaten en onschuldige omstanders moeten het ontgelden, met veel bloed vergieten tot gevolg.

Je speelt Alex Meer, die een geheime oorlog vecht in New York, en achtervolgd wordt door zijn verleden. Naar mate de actie vordert komt een complot aan het licht welke de toekomst van de mensheid bedreigt.Call of Duty 4 mappack in beeld gebracht

Call of Duty 4 heeft sinds de release de online-gaming charts overgenomen. Om deze eerste plaats niet uit handen te geven komt aanstaande donderdag het eerste officiele mappack uit op de 360. Om je ervan te overtuigen dat het je zuurverdiende centjes waard is hebben we hier wat screens van de nieuwe maps.Vanaf donderdag kunnen 360 bezitters het mappack downloaden tegen betaling van 800 MS Points. Wanneer de PC en PS3 bezitters het pakket kunnen verwachten is nog niet duidelijk. Voor meer informatie over de verschillende maps verwijs ik je graag door naar dit nieuwsbericht.

TiŽsto opnieuw beste DJ ter wereld

DJ Tiësto heeft ook dit jaar een International Dance Music Award ontvangen. De Nederlander werd, net als vorig jaar, uitgeroepen tot de beste DJ ter wereld. Daarnaast werd zijn album In search of sunrise vol. 6 verkozen tot beste mix-cd.

Ook Armin van Buuren viel in de prijzen. Hij werd verkozen tot de beste Europese DJ. De award voor beste nieuwkomer ging naar Sander van Doorn. Elk jaar worden de International Dance Music Awards uitgereikt. Deze awards worden in de DJ-wereld gezien als één van de belangrijkste prijzen.

Yolanthe geniet van seks met Jan

Yolanthe Cabau van Kasbergen is gek op seks. "Seks is lust, liefde en op z'n tijd voortplanting, maar vooral heel lekker", schrijft ze in haar column in maandblad Glossy.

De 22-jarige brunette, die een relatie heeft met zanger Jan Smit, heeft in het verleden gebruikgemaakt van haar acteerkunsten tussen de lakens. "Ik moet eerlijk toegeven dat ik helaas weleens een orgasme heb gefaket", bekent de actrice. "Niet dat ik dat zo leuk vond hoor en ik weet dat mannen er een hekel aan hebben. Want ja, eigenlijk betekent het dat ze niet zo heel goed presteren en dat beschadigt de mannelijke trots."

Yolanthe wijst er fijntjes op dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen doen alsof ze een hoogtepunt bereiken. "Ik las laatst eens dat als mannen na de seks meteen hun condoom afdoen en richting prullenbak gaan, de kans erg groot is dat ze geen orgasme hebben gehad!", schrijft ze. "Gelukkig heb ik nu een fantastische man, bij wie dit soort taferelen niet nodig is. Al zal ik gek opkijken als hij nou morgen ineens richting die verdomde prullenbak gaat."

IJsblok vernielt dak van huis

In de Belgische plaats Bilzen heeft een ijsblok van een aantal kilogram zwaar een gat geslagen in het dak van een woning. Naast het gat, dat enkele meters groot is, is ook de zolder flink beschadigd.

Aangezien het al enige tijd niet meer vriest, bestaat het vermoeden dat de ijsklomp van een vliegtuig afkomstig is. Het vermoeden is nog niet bevestigd, maar het lijkt waarschijnlijk omdat de wijk Wiltwalder, waar het huis staat, onder de aanvliegroute van het vliegveld van Luik ligt.

OM in beroep tegen vrijspraak Michiel Smit

Justitie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van discriminatie van de extreem rechtse oud-politicus Michiel Smit. De rechtbank in Rotterdam oordeelde twee weken geleden dat de pamfletten die Smit twee jaar geleden uitdeelde, niet discriminerend zijn.

In dezelfde zaak werden ook drie sympathisanten van de oprichter van de inmiddels opgeheven partij Nieuw Rechts vrijgesproken. Het viertal deelde in mei 2006 in het Zuid-Hollandse Maassluis flyers uit. Marokkanen kregen daarin het aanbod gratis naar hun geboorteland te reizen. Volgens de rechtbank waren de pamfletten niet bedoeld om de Marokkaanse gemeenschap als geheel zwart te maken.

Het OM zegt dat wel degelijk sprake is van discriminatie. Het hoger beroep dient bij het gerechtshof in Den Haag. Een datum is nog niet bekend.

De aanklacht was ingediend door burgemeester Koos Karssen van Maassluis.

Rabbae doet aangifte tegen Wilders

Oud-Kamerlid Mohamed Rabbae doet vandaag aangifte tegen Geert Wilders wegens de film Fitna. Hij doet dat als voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen, liet hij weten.

''Ik heb de aangifte zondag met advocaat Haroon Raza opgesteld en die gaat hem vandaag indienen bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam'', zei Rabbae. Hij wil dat de PVV-voorman wordt vervolgd omdat de politicus naar zijn mening met de film oproept tot haat tegen moslims.

Dat is dan ook de belangrijkste reden dat de voorzitter heeft besloten aangifte te doen. ''Aan het eind van zijn film presenteert hij de islam en moslims eigenlijk als gevaar voor de westerse beschaving en worden moslims in Nederland voorgesteld als een bedreiging van de Nederlandse beschaving. Met die uitspraken probeert Wilders moslims en de rest van de samenleving te laten botsen en op die manier steun te krijgen voor zijn politieke programma.''

Rabbae vindt verder dat de PVV-leider niet mag wegkomen met het volgens hem schenden van het auteursrecht van een aantal kranten en een afbeelding van de Deense cartoonist Westergaard. Ook maakt hij in de aangifte melding van het onrechtmatig gebruik van de foto van rapper Salah Edin, die Mohammed B. de moordenaar van Theo van Gogh moet voorstellen. Verder wil Rabbae dat justitie Wilders vervolgt voor het volgens hem bewust verkeerd vertalen van de Koran. De PVV-voorman liet vanochtend overigens al laten weten dat hij de film op sommige punten aanpast om juridische procedures te voorkomen.

Verhagen
De ambassadeurs van 26 islamitische landen hebben vanochtend in Den Haag aan minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gevraagd of juridische stappen mogelijk zijn tegen de film van PVV-leider Geert Wilders. Verhagen heeft hen verteld dat het Openbaar Ministerie dit momenteel onderzoekt en hen uitgelegd dat de Nederlandse regering afstand neemt van de film Fitna.

Aan de bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken namen de ambassadeurs van 26 landen deel die zijn aangesloten bij de Organisation of the Islamic Conference (OIC), waaronder Egypte, Indonesië, Iran, Jordanië, Maleisië, Marokko, Saudi-Arabië, Sudan en Turkije. Minister Verhagen riep de ambassadeurs op er zorg voor te dragen dat Nederlandse burgers en instellingen in het buitenland worden beschermd. ''Laten wij het hoofd koel houden en de betrekkingen warm.''

''Ik ben blij met de gematigde reacties die we tot nu toe uit de moslimwereld krijgen'', zei Verhagen. ''Maar de retoriek in sommige landen laat zien dat we alert moeten blijven. Daarom is het goed dat we in gesprek blijven en duidelijk maken dat dreigementen en oproepen tot geweld niet acceptabel zijn.''

Verhagen onderstreepte dat 'Fitna' op geen enkele wijze de visie van de Nederlandse regering weerspiegelt. ''Het probleem is niet de godsdienst maar het misbruik van godsdienst om haat en onverdraagzaamheid te zaaien.''

''We kennen de zorgen en gevoelens die in de internationale moslimgemeenschap leven over deze film'', zei Verhagen, maar hij voegde daar aan toe dat gekwetste gevoelens nooit een excuus mogen zijn voor agressie en bedreigingen.

'Wilders roept op tot haat tegen moslims'

Barcelona zonder Ronaldinho in CL

FC Barcelona moet het in het eerste duel van de Champions League-kwartfinale tegen Schalke 04 zonder Ronaldinho doen.

Morgenavond spelen de heren van Barcelona tegen Schalke 04 in Gelsenkirchen. De Braziliaan zal daarbij ontbreken door een spierblessure. Het is overigens de eerste keer dat FC Barcelona een Champions League-wedstrijd speelt zonder Ronaldinho, sinds hij bij de Catalanen onder contract staat. Andere spelers die ontbreken zijn Deco, Rafael MŠrquez en Lionel Messi door uiteenlopende blessures.

Geen bewijs dat Philip achter dood Diana zat

Er is geen bewijs dat de voormalige schoonvader van prinses Diana, prins Philip, haar executie heeft bevolen. Dat heeft de rechter van instructie vanochtend gezegd tijdens een hoorzitting over de dood van prinses Diana.

Lady Di kwam in 1997 om het leven door een verkeersongeluk in Parijs. Volgens de vader van haar toenmalige vriend Dodi, Mohamed al-Fayed, zouden koningin Elizabeth en haar man prins Philip achter de dood van Diana zitten.

Geheim wapen van BraziliŽ

De voetbalsters van BraziliŽ hebben op een vrij bijzondere manier het Zuid-Amerikaanse kampioenschap voor speelsters Onder -20 jaar gewonnen. De ploeg bleef ongeslagen in zeven duels en kreeg geen enkel tegendoelpunt. De dames scoorden zelf dertig doelpunten.

De dames uit BraziliŽ wonnen drie toernooien op rij. Een zeer opvallende speelster is zeventienjarige Leah. De linksbuiten schitterde op het toernooi met haar acrobatische inworpen. Leah, die op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten verhuisde, is gespecialiseerd in verre inworpen maar op een hele bijzonder manier. De inworp die cambalhota (bokkesprong) genoemd wordt, is een actie waarbij ze met de handen op de bal afzet en een verticale draai van 360 graden maakt.

Het kunststukje van Leah leverde ťťn keer zelfs een semi-assist op in de wedstrijd tegen Paraguay. Bij de eerste paal werd de bal doorgekopt, waarna Camila koppend scoorde.

met dank aan nyny83 voor de submit.

Frank de Boer wordt rechterhand Van Marwijk

Frank de Boer is vanaf 1 juli de rechterhand van de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal. Dat verklaarde de huidige trainer van Feyenoord vanochtend tijdens zijn presentatie als toekomstig coach van Oranje. De Boer is volgend seizoen ook trainer van de A1 van Ajax.

''Ik ben blij met mijn technische staf die bestaat uit Frank de Boer, Phillip Cocu, Dick Voorn en Ruud Hesp'', zei Van Marwijk tijdens een drukbezochte persconferentie in Zeist. ''Ik heb Frank en Phillip niet gekozen omdat ze een verleden bij Ajax en PSV hebben. Al is het misschien meegenomen dat de drie topclubs allemaal vertegenwoordigd zijn bij Oranje''.

''Ik vind het belangrijker dat Frank en Phillip gezamenlijk bijna 220 interlands in de as van het elftal hebben gespeeld. Ze namen als speler al verantwoordelijkheid en gaan dat nu zeker ook doen. Ik beschouw Frank de Boer als mijn rechterhand. Dick Voorn zit in de technische staf omdat ik hem als mijn vertrouwensman beschouw'', zei Van Marwijk over zijn huidige assistent bij Feyenoord.

''Bovendien communiceert hij altijd heel goed met spelers. Dat vind ik belangrijk. Hesp is nu al tot alle tevredenheid keeperstrainer van Oranje.''

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Chelsea in strijd voor Sulejmani

Miralem Sulejmani blijft niet onopgemerkt bij de grote clubs uit Europa. De pas negentienjarige Servische aanvaller van SC Heerenveen maakt een uitstekende indruk in de Eredivisie. Ajax heeft hierdoor interesse in de jonge speler, maar ook Chelsea zou naar de aanvaller kijken.

De club uit Londen wil Sulejmani een contract aanbieden om hem vervolgens een jaar bij PSV te laten ontwikkelen. Deze constructie werd eerder gebruikt bij verdediger Alex. Chelsea zou al gesproken hebben met Sulejmani en zijn zaakwaarnemers, volgens het Algemeen Dagblad. Ajax is ook bezig een bod voor te bereiden voor de schaduwspits.

De coach van SC Heerenveen, Gert-Jan Verbeek, zei zaterdag, na de verloren wedstrijd (2-4), tegen de leiding van Ajax dat ze Sulejmani zouden moeten kopen: "Als ik Ajax was, dan wist ik het wel." Sulejmani trof driemaal het houtwerk in de wedstrijd maar scoorde ook ťťnmaal en gaf een assist.

Zeker honderd Tibetanen opgepakt in Nepal

De politie in de Nepalese hoofdstad Kathmandu heeft maandag ruim honderd Tibetanen opgepakt, die voor het visumkantoor van de Chinese ambassade demonstreerden voor de bevrijding van Tibet.

Zondag probeerden zo'n tweehonderd Tibetaanse ballingen het visumkantoor te bestormen. Tibetaanse ballingen in Kathmandu demonstreren vrijwel dagelijks, sinds het Chinese leger eerder deze maand in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa met geweld een eind maakte aan protesten tegen de Chinese overheersing. De Nepalese regering heeft gezegd geen demonstraties tegen bevriende regeringen, waaronder de Chinese, te zullen tolereren.

Dutroux nog steeds verliefd op ex

Bijzonder romantisch bericht in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws vandaag. De 51-jarige kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux  is nog steeds verliefd op zijn ex-vrouw Michelle Martin. De meest verachte man van België verklaarde de liefde aan de 47-jarige Martin in een lange brief.

Die brief zond hij naar de Nederlandse journaliste Jessica Villerius die een tv-documentaire over de tot levenslang veroordeelde Dutroux heeft gemaakt. Michelle Martin liet zich indertijd al voor de rechtszaak van haar man scheiden en lijkt voorzover bekend geen contact meer met hem te willen onderhouden.

Dutroux blijkt overigens standaard kwaad op de maatschappij, op het rechtssysteem, de media en bovenal op zijn moeder. Meer daarover valt vandaag te lezen in De Metro.

verliefd

Huntelaar op weg naar Madrid

Klaas-Jan Huntelaar heeft zijn vrije dag gebruikt om naar Barcelona te vliegen. Vermoedelijk vertrok de spits van Ajax gisteravond met de KLM-vlucht KL1677 van 21.15 uur.

Bronnen van Sportweek meldden vanochtend dat Huntelaar met de AVE-hogesnelheidstrein richting het station Atocha in Madrid is vertrokken. Dat voetballers niet direct vliegen op een stad waar zij hun carriŤre voortzetten is algemeen bekend.

Gisteren zei de zaakwaarnemer van LuŪs Fabiano al dat Huntelaar prioriteit nummer ťťn is voor Real Madrid. "Ik denk niet dat Fabiano naar Real Madrid gaat, want ze zijn geloof ik dicht bij het contracteren van Huntelaar", aldus de zaakwaarnemer.

Hardenberg houdt enquÍte onder doden

De gemeente van het Overijsselse Hardenberg blijkt van ruim honderd overleden inwoners te hebben willen weten wat men onder meer vond van de afhandeling van hun verzoek om huishoudelijke hulp. Het gemeentebestuur verzond althans naar 108 reeds overleden Hardenbergers een  enquête-formulier.  

Volgens burgemeester Bert Meulman gaat het om een menselijke fout. In De Telegraaf van vandaag zegt hij: ''Bij dit soort onderzoeken maken we gebruik van een lijst en die moet elke keer opnieuw bekeken worden. Je legt daarbij de adresgegevens naast de data in het actuele bevolkingsregister. Zo moet voorkomen worden dat overleden mensen een brief krijgen. Die controle heeft deze keer helaas gefaald.''

Voor de enquête werden bijna duizend brieven verstuurd, waarvan dus ruim 10% naar overleden personen. De verantwoordelijk wethouder heeft inmiddels zijn excuses gemaakt.

Feyenoord geÔnteresseerd in Jo„o Carlos

Feyenoord is al aan het kijken naar versterking voor volgend seizoen. De problemen in de verdediging willen ze oplossen door het aantrekken van een Braziliaan. Het gaat om verdediger Jo„o Carlos van SC Lokeren.

Feyenoord heeft concurrentie van Belgische topclubs Standard Luik en RSC Anderlecht. Beide clubs zijn in de race om de Braziliaanse verdediger te contracteren. Carlos had bijna voor Rode Ster Belgrado gespeeld. In de winterstop had de Servische club al een persoonlijk akkoord met de speler maar de clubs konden niet uitkomen met de vraagprijs van drie miljoen, zo meldt Voetbalkrant.

[NBB] EiffelTowers winnen beker

De EiffelTowers uit Den Bosch hebben de nationale beker in het basketbal gewonnen. In een vermakelijk duel was het team van coach Randy Wiel de betere ploeg in de tweede helft. De EiffelTowers wonnen de wedstrijd tegen MyGuide met 92-83.

Bij MyGuide uit Amsterdam waren veel spelers niet actief in de wedstrijd. De enige uitzonderingen waren Tamien Trent met 23 punten en Teddy Gipson met 20 punten. Het eerste kwart ging gelijk op. Na de eerste helft was de stand 35-37, maar hierna werd de voorsprong door Den Bosch uitgebreid. Jos Frederiks, Travis Young en Dean Oliver waren goed bezig achter de driepuntslijn. MyGuide schoot over de hele wedstrijd maar vier driepunters raak terwijl de EiffelTowers er elf raak schoten.

Nadat in het vierde kwart Den Bosch de score uit had gebreid naar 81-68 ging MyGuide in het bekende 'fouten maken en klok stop-spel'. Het hielp niks want Den Bosch was trefzeker vanaf de vrije worpenlijn. Bij de eindstand van 93-82 kon het feest voor Den Bosch beginnen.

[NBA] Wolves verrassen Jazz

Het is voor de NBA-fans duidelijk dat de Minnesota Timberwolves niet meer strijden voor een plaats in de play-offs. Het oude team van Kevin Garnett is bezig met een herbouwjaar. De onervaren jongens uit Minnesota waren met 110-103 te sterk voor de Utah Jazz.

De Timberwolves bouwen het team rondom Al Jefferson. De man die van de Boston Celtics overkwam in ruil voor Kevin Garnett is jong en met een goed seizoen bezig. Met de ontwikkelingen die hij heeft doorgemaakt, verwachten ze bij de leiding van Minnesota een topspeler binnen twee jaar. De man die rechtstreeks van de high school de sprong naar de NBA maakte, had 22 punten en acht rebounds. Ryan Gomes en Corey Brewer voegden beiden respectievelijk zeventien en zestien punten toe aan de score.

Bij de Jazz ontbraken Mehmet Okur en Andrei Kirilenko door blessures. De power forward van de club uit Utah, Carloz Boozer, had 25 punten en tien rebounds. Het blijft spannend in de Western Conference om de strijd voor de play-offs.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Minnesota TimberwolvesUtah Jazz110-103
Golden State WarriorsDallas Mavericks114-104
Los Angeles LakersWashington Wizards126-120
San Antonio SpursHouston Rockets109-88
Atlanta HawksNew York Knicks114-109
Boston CelticsMiami Heat88-62
New Orleans HornetsToronto Raptors118-111
Cleveland CavaliersPhilidelphia Sixers91-88

Wilders past Fitna aan om procedures te voorkomen

PVV-leider Geert Wilders past zijn anti-Koranfilm Fitna op drie punten aan om juridische procedures te voorkomen. Zo gaat hij de foto van de Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin vervangen door een foto van de echte Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Ook verwijdert Wilders de omstreden tekening van de Deense cartoonist Kurt Westergaard waarop de profeet Mohammed is afgebeeld met een bom in zijn tulband. Wilders wil wel een andere cartoon van de profeet gebruiken, kondigde hij vanochtend aan. Westergaard was niet gekend in het gebruik van zijn cartoon.

Ook komt hij tegemoet aan de kritiek van programmamaker Robbie Muntz. Die is kwaad op Wilders omdat hij in zijn film een audiofragment van hem heeft gebruikt. De stem van Muntz is te horen onder beelden van Theo van Gogh. Wilders zal Muntz in de aftiteling van de aangepaste film noemen.

Bospaddenstoel blijft lijden onder vervuilde grond

Een daling van de neerslag van stikstof en zwavel ten spijt, neemt het aantal bospaddenstoelen nog altijd af. Van de 3500 soorten bospaddenstoelen worden er vijfhonderd bedreigd; bijna tweehonderd soorten zijn al verdwenen uit het landschap. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Bospaddenstoelen breken organisch materiaal af en maken voedingsstoffen voor bomen.

De afname geldt voor vrijwel alle soorten, maar voornamelijk voor de exemplaren die extra gevoelig zijn voor stikstof en zwavel. Sinds 1981 is er een afname van deze vervuilende stoffen, maar tussen 2000 en 2006 hebben bospaddenstoelen hier niet van kunnen profiteren, stelt het CBS. De grond is nog altijd te vervuild in vergelijking met natuurlijke omstandigheden.

Ook nadelig voor de bospaddenstoel zijn graafwerkzaamheden, het rijden met zware machines, het dumpen van bagger en mest en het strooien met houtsnippers. De meeste van deze verstoringen leiden tot meer stikstof in de bodem.

Heroes-ster geŽerd voor redden dolfijnen

Hayden Panettiere, bekend als cheerleader uit de serie Heroes, heeft een award gekregen als beloning voor haar strijd tegen dolfijnenjagers. De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Humane Society beloonde haar voor een protest waaraan zij vorig jaar deelnam in het zuidwesten van Japan. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift People.

Panettiere hield haar actie samen met een groepje surfers tijdens de jaarlijkse dolfijnenslacht. Ze zwommen door het bloed van de geslachte dieren om de vissersboten tegen te houden. Toen de vissers vijandig werden, vluchtten de actievoerders in een busje en gingen ervandoor.

Ze hield het niet droog toen ze op het podium de Gretchen Wyler Award uit de handen van voorzitter Wayne Pacelle kreeg. "Er zijn mensen die hun hele leven wijden aan het behouden van het milieu en het beschermen van dieren. Zij verdienen deze prijs zo veel meer dan ik", verklaarde de 18-jarige 'hero'.

Na de kortstondige speech vluchtte Panettiere het toilet op, gevolgd door haar vriendje en Heroes-acteur Milo Ventimiglia. Ze bleven niet voor de afterparty, aangezien de ster nog richting Vancouver moest voor opnamen van de film 'I love you, Beth Cooper'. In Nederland is ze eerst nog te zien in 'Fireflies in the garden', waarin ze naast Julia Roberts en Willem Dafoe schittert. De film draait vanaf 7 augustus in de bioscoop.

Uitslagen Engeland speelronde 32

Manchester United komt almaar dichterbij titelprolongatie. Liverpool heeft weer wat lucht gekregen op de vierde stek na winst op directe concurrent Everton.

Liverpool stond bij aanvang van deze speelronde twee punten voor op nummer vijf Everton. De twee clubs ontmoetten elkaar zondag in de Merseyside Derby. The Reds openden uitstekend, en door een treffer van clubtopscorer Fernando Torres stond de 1-0 al snel op het scorebord. Na de openingstreffer kwamen er nog legio kansen voor de ploeg van Rafa BenŪtez, maar keer op keer werd het net niet gevonden. Hierdoor kregen de bezoekers op Anfield de kans om langszij te komen, maar ook Everton wist de bal niet voorbij de goalie te krijgen. Uiteindelijk konden de fans van Liverpool opgelucht zijn; het zou 1-0 blijven.

Arsenal kende een uitermate lastig weekend, al liep het goed af. Uit bij Bolton Wanderers was het na een kwartier al 1-0 door een goal van Matthew Taylor, en na een half uur kwamen de Londenaren ook nog eens op tien man nadat Abu Diaby bijna het been van Grťtar Steinsson brak. Op slag van rust zorgde Taylor ook nog eens voor de tweede Bolton-goal. Na rust zetten The Gunners de achtervolging in. William Gallas werkte een corner achter Ali Al Habsi, en even later mocht Robin van Persie een strafschop binnenschieten, die versierd was door Aliaksandr Hleb. In de laatste minuut gaf Bolton het helemaal weg. Een inzet van Cesc Fabregas werd van richting veranderd en resulteerde in de 2-3.

Koploper Manchester United had totaal geen moeite met Aston Villa. Cristiano Ronaldo was weer eens de gevierde man bij de Mancunians. De Portugese aanvaller zorgde zelf voor de 1-0, nadat een corner van Ryan Giggs bij hem belandde. Vervolgens ging hij zijn teamgenoten bedienen. Allereerst werd zijn voorzet op Carlos Tťvez binnengekopt, en na rust resulteerden twee passes op Wayne Rooney ook in twee treffers. Villa kon weinig inbrengen en mocht zich nog enigszins gelukkig prijzen dat het bij vier tegentreffers bleef.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
29/3Birmingham CityManchester City3-1
29/3Bolton WanderersArsenal2-3
29/3Derby CountyFulham2-2
29/3PortsmouthWigan Athletic2-0
29/3ReadingBlackburn Rovers0-0
29/3SunderlandWest Ham United2-1
29/3Manchester UnitedAston Villa4-0
30/3ChelseaMiddlesbrough1-0
30/3Tottenham HotspurNewcastle United1-4
30/3LiverpoolEverton1-0

Stand:

#ClubGespeeldDoelsaldoPunten
1Manchester United32+5376
2Chelsea32+3371
3Arsenal32+3670
4Liverpool32+3262
5Everton32+2157
6Portsmouth32+1353
7Blackburn Rovers32+450
8Aston Villa32+849
9Manchester City32049
10West Ham United32-444
11Tottenham Hotspur*32+639
12Newcastle United32-2135
13Middlesbrough32-1734
14Sunderland32-2033
15Reading32-2132
16Wigan Athletic32-1931
17Birmingham City32-1130
18Bolton Wanderers32-1826
19Fulham32-2424
20Derby County32-5111

* = UEFA Cup in 2008/2009

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Cristiano RonaldoManchester United26
2Fernando TorresLiverpool21
3Emmanuel AdebayorArsenal19
4Robbie KeaneTottenham Hotspur14
5Roque Santa CruzBlackburn Rovers14
6Benjani MwaruwariPortsmouth/Man City13
7Dimitar BerbatovTottenham Hotspur13
8Yakubu AiyegbeniEverton13
9Jermain DefoeSpurs/Portsmouth12
10Carlos TťvezManchester United12

Programma:

DatumThuisUitTijd
5/4ArsenalLiverpool13.45
5/4Aston VillaBolton Wanderers16.00
5/4Blackburn RoversTottenham Hotspur16.00
5/4FulhamSunderland16.00
5/4Newcastle UnitedReading16.00
5/4Wigan AthleticBirmingham City16.00
6/4MiddlesbroughManchester United14.30
6/4EvertonDerby County16.00
8/4West Ham UnitedPortsmouth20.45

Langere levensduur bij beroerte en prostaatkanker

Minder ziekenhuispatiënten sterven binnen een jaar na de eerste ziekenhuisopname. Bij mensen die werden opgenomen met een beroerte daalde de sterfte tussen 2000 en 2005 met ruim 25 procent, bij opname voor prostaatkanker nam de sterfte met 21 procent af. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Kanker heeft de hoogste zogenoemde eenjaarssterfte na de eerste ziekenhuisopname.

In 2005 overleed 22 procent van de mensen binnen een jaar nadat ze voor het eerst werden opgenomen voor een beroerte. De afname met een kwart is te danken aan de betere nazorg en een beter afgestemde behandeling door een nauwkeuriger diagnose. De daling van de sterfte bij prostaatkankerpatiënten is te danken aan een diagnosetest, waardoor de ziekte in een eerder stadium kan worden ontdekt.

Kanker had de hoogste eenjaarssterfte in 2005. Bijna 25 procent van de patiënten die voor het eerst voor een kwaadaardige vorm van kanker in het ziekenhuis worden opgenomen, komt volgens het CBS binnen een jaar te overlijden. Van patiënten die binnenkomen met alvleesklierkanker overlijdt tachtig procent binnen een jaar, gevolgd door leverkanker, slokdarmkanker en longkanker.

AustraliŽ: film Wilders zet aan tot haat

De film 'Fitna' van Geert Wilders is zeer beledigend en een duidelijke poging om tweedracht te zaaien tussen geloofsgemeenschappen. Dat heeft de Australische minister van buitenlandse zaken Stephen Smith zondag gezegd. Smith zei de boodschap die de film uitdraagt scherp te veroordelen en de publicatie van de film te betreuren. "In Australië steunen we het recht op vrijheid van meningsuiting maar we steunen niet het misbruik van dat recht door rassenhaat te zaaien."

Jordaanse parlementariërs hebben zondag hun regering opgeroepen de betrekkingen met Nederland te verbreken. In een door 48 van de 110 parlementsleden ondertekende brief aan de regering stellen ze dat 'Fitna' de profeet Mohammed beledigt en kwetsend is voor moslims. De parlementariërs willen dat de Nederlandse ambassadeur in Jordanië het land verlaat. De Jordaanse regering kwam niet direct met een reactie.

Oud-premier Mahathir Mohamad van Maleisië heeft de 1,3 miljard moslims in de wereld opgeroepen Nederlandse producten te boycotten vanwege de anti-islamitische film van Wilders. Dat heeft de krant Utusan Malaysia zondag bericht. "Als de moslims zich aaneen sluiten wordt het heel gemakkelijk actie te ondernemen", citeerde de krant Mahathir. "Als wij Nederlandse producten boycotten, zullen zij hun ondernemingen moeten sluiten."

De Maleisische regering heeft de film van Wilders net als de rest van de internationale gemeenschap veroordeeld als respectloos en gevoelloos. Minister van buitenlandse zaken Rais Yatim zei zaterdag dat Wilders de volle verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen van het uitbrengen van zijn film. "De islam voorstellen als een godsdienst die extremisme bevordert is niet alleen misleidend en fout, maar ook een minachting en gebrek aan respect voor de islam en de gevoelens van de moslimwereld."

'Fitna' (beproeving) werd donderdag uitgebracht op de website LiveLeak.com. Vrijdag werd hij van de site gehaald, maar toen was hij al over internet verspreid.

'Kamer wil aanpak 'ziekmakende' balansventilatie'

Op energiezuinige balansventilatie moet een verbod komen en de bouwsector moeten worden aangepakt. Dat vindt de Tweede Kamer, schrijft het AD maandag naar aanleiding van een uitzending van Zembla zondagavond.

Honderden bewoners van de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst zijn chronisch ziek geworden, berichtte het televisieprogramma. Ze hebben last van terugkerende long- en oogontstekingen en astma. Baby's en kinderen hebben last van benauwdheid, kortademigheid en hebben soms extra beademing nodig.

PvdA, VVD en GroenLinks willen dat het ventilatiesysteem niet langer wordt ingebouwd. Bij het systeem wordt automatisch verse lucht naar binnen gezogen, maar ramen kunnen doorgaans in veel huizen niet open. De VVD is stelliger en eist een verbod. CDA en SP zijn van mening dat het systeem deugt, maar stellen dat bouwbedrijven slecht werk hebben afgeleverd. SP-Kamerlid Paulus Jansen zegt dat bouwers 'kleinere kanaaltjes'aanleggen omdat dit goedkoper is'. "Of ze sluiten de afvoer op een verkeerde plek af, zodat het gaat tochten en bewoners het gat afplakken, wat ook niet goed is."

Elco Brinkman van brancheorganisatie Bouwend Nederland zegt dat het systeem gebruikt wordt om te voldoen aan strengere energie-eisen. Een onderzoek naar de gezondheidsrisico's zou nooit zijn gedaan, hoewel Zembla een hoogleraar aan het woord laat die dit heeft uitgevoerd. Brinkman pleit ervoor de eisen te versoepelen. In plaats daarvan moeten oude huizen beter geïsoleerd worden. De hoogleraar adviseert bewoners van panden met balansventilatie te verhuizen.

Nederland telt zo'n vierhonderdduizend huishoudens met balansventilatie. Vorig jaar werd al bekend dat veel gezinnen ziek worden van deze ventilatie.

DVD: Flikken Maastricht

"Beter goed gejat, dan slecht bedacht". Dat moeten de makers van de nieuwste politieserie van Nederland hebben gedacht. Flikken Maastricht heeft niet alleen de naam overgenomen van het Belgische Flikken, maar ook een deel van de productie. Het productiebedrijf van Reinout Oerlemans, Eyeworks, bracht de Tros en de VRT samen om het Belgische kijkcijferkanon naar Nederland te halen. Met succes, want de serie trok gemiddeld meer dan een miljoen kijkers per aflevering. Het volledige eerste seizoen is sinds kort op dvd verkrijgbaar.

Aanslag hindoe-extremisten op Nepalese moskee

Moslimleiders in Nepal hebben zondag opgeroepen tot kalmte nadat zaterdag bij een bomaanslag op een moskee in het oosten van het land twee doden vielen. Het is voor het eerst dat in het overwegend hindoeïstische Nepal een moskee het doelwit is van een aanslag.

In de plaats Biratnagar, vierhonderd kilometer ten oosten van Kathmandu, werden kort na het avondgebed enkele explosieven naar de moskee gegooid. Een groepering die zichzelf het Verdedigingsleger van Nepal noemt, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De groep zei dit soort aanslagen te zullen blijven uitvoeren totdat Nepal weer officieel een hindoeïstische staat wordt. De Nepalese staat kreeg in 2006 een seculiere status.

Expositie over zeezendertijd Veronica

Radiozender Veronica roept nog altijd graag herinneringen op aan zijn verleden als piratenzender op zee. Met een expositie in museum RockArt en een speciale jubileum-cd/dvd kan de nostalgische liefhebber zijn hart ophalen.

Ten overstaan van oud-Veronicamedewerkers opende Ad Bouman, zelf diskjockey en geluidstechnicus van het eerste uur, gisteren een tentoonstelling over de piratenperiode in museum RockArt in Hoek van Holland. Radiocoryfee Erik de Zwart, eveneens oud-dj bij de zender, kreeg daarbij het eerste exemplaar overhandigd van een jubileum-cd/dvd met de beste nummers uit de begintijd.

De expositie in RockArt herbergt onder andere geluidsapparatuur uit het zendschip en is tot en met 26 juli te zien in het muziekmuseum.

Norderney, zendschip veronica

Wat is jouw mediahoogtepunt tot nu toe?

Vandaag sluiten we alweer het eerste kwartaal af van 2008. Drie maanden met vele mediahoogtepunten die spraakmakend, spannend maar soms ook flauw waren. Wij willen in onze FP-poll graag weten wat tot nu toe jouw hoogtepunt is.

We hebben een shortlist gemaakt van negen opties. Zo staat hier uiteraard Fitna tussen die vorige week eindelijk online ging. Maar misschien vindt jij het hoogtepunt wel Nikki die Idols won of de Vegan Streaker die voor lul stond in Mooi! Weer de Leeuw. En wat te denken van de hype rond Joran van der Sloot die Peter R. de Vries creeërde? Uiteraard kun je ook je eigen favoriete fragment aangeven. Kortom: STEM NU op de mediapoll.


Klein hoogtepuntje?

Grappen belangrijk op de werkvloer

Vastgelijmde bureaulades, zout in de koffie of 'goeiemoggel'. Er wordt wat afgelachen op de gemiddelde werkvloer. Uitzendbureau Content ziet in humor een middel om werkgever en werknemer aan elkaar te verbinden. Het bureau geeft drie workshops humor aan werknemers onder leiding van trendwatcher Adjiedj Bakas. Bakas kent de laatste trends in het land van de kantoorhumor. "Door globalisering worden er minder multiculturele en Belgengrappen gemaakt en helemaal 'not done' zijn de blondjesmoppen. Verder is in Nederland de afstand tussen werknemers en baas niet groot, waardoor er ook hartelijk om leidinggevenden gelachen wordt."

Dat kantoorhumor universeel is, blijkt uit het succes van televisieserie The Office. De Britse komedieserie werd niet alleen in eigen land gewaardeerd, zijn Amerikaanse equivalent is minstens zo succesvol. In Canada, Frankrijk, Noorwegen en Duitsland is kantoorhumor op televisie ook een succes en in Nederland waren er natuurlijk de mannen van Jiskefet. Met Debiteuren Crediteuren brachten ze een ware golf aan kantoorgrappen teweeg. Het effect van deze fictieve kantoorsituaties op de echte werkvloer moet niet onderschat worden. "Scènes uit comedies worden vaak letterlijk nagespeeld op de werkvloer. Dat schept wel een band", zegt Bakas. "Je ziet ook dat nieuwelingen dit meteen oppikken, door geliefde series ook te volgen. Dat geldt trouwens ook voor grappige reclames of dingen die spelen in het nieuws."

Humor is niet alleen een geschikt instrument om de cultuur binnen een bedrijf te verbeteren, het kan ook helpen om een onderneming goed te verkopen aan de buitenwereld. Want humor trekt de aandacht en stemt mensen gunstig. "Als twee mensen dezelfde presentatie houden, maar de een gebruikt humor en de ander niet, dan is het wel duidelijk welke presentatie beter aankomt bij het publiek", aldus Guido Thys. Op zijn visitekaartje prijkt bedrijfsverloskundige, want "ik breng nieuwe waarden voor bedrijven ter wereld". Thys is daarnaast ook geschoold in theoretische taalkunde, psychologie, filosofie en neurologie. Hij vindt humor de meest onderschatte emotie. "Als iemand lacht, schept dat een band tussen mensen. En iemand die humoristisch is, komt per definitie zelfverzekerd over, omdat je voor humor moet kunnen relativeren."

In 1995 richtte Thys vol goede moed de Stichting Humor op, een organisatie die humor als managementinstrument wil promoten. Maar vanaf 2001 lijkt er geen aandacht meer voor zijn doel. "Mensen hadden simpelweg geen tijd meer voor lol. En het heeft nog steeds geen prioriteit." Dat terwijl in Amerika jaarlijks een internationale humorconferentie wordt gehouden en humortrainingen aan managers doodgewoon zijn.

Volgens Thys bestaan er in Nederland twee grote misverstanden over humor op het werk. "Mensen denken: werk is betaald en dus ernstig. Voor veel mensen gaat dat niet samen met humor. Terwijl ook bij ernstig werk humor nodig is. Humor heeft te maken met de vorm waarin je werk giet en niet de inhoud. Het tweede misverstand is dat humor op het werk in Nederland meteen geassocieerd wordt met platte humor. Kijk, één blondjesmop is leuk, maar bij de tweede wordt het al vervelend. Hoever je kan gaan met het maken van schuine opmerkingen is voor iedereen anders. Maar racistische grappen kunnen bijvoorbeeld niet, want dat zijn vaak subtiele veroordelingen. De grens tussen humor en pesten is erg vaag." Gedragswetenschapper Stefan Thau noemt kantoorhumor zelfs een vorm van 'workplace deviance', ofwel afwijkend gedrag tijdens werk. Een stuk onschuldiger, maar kantoorhumor past wat hem betreft in het rijtje van pesten en roddelen. Volgens Thau komt dit gedrag vooral voor bij onzekere werknemers die graag bij de groep willen horen.

[upd] 'Sorry voor de film'

Aan de buitenwereld tonen dat je het oneens bent met anti-Koranfilm van Geert Wilders. Dat kan vanaf maandag op de website www.sorryvoordefilm.nl.

Wie net als het Nederlandse kabinet de buitenwereld wil laten weten de film Fitna af te keuren, kan zich op de internetpagina verontschuldigen door een foto van zichzelf te plaatsen.

De makers zeggen in te spelen "op de behoefte van Nederlanders om de mening over ons land in de rest van de wereld te nuanceren". In hoeverre dit als mediastunt gezien mag worden is niet bekend. De website is onder andere in het Perzisch en Arabisch te raadplegen.

"Wij schamen ons voor deze man. Veroordeel ons niet", staat te lezen op de openingspagina. Het aantal deelnemers is nog beperkt: in de nacht van zondag op maandag stonden de eerste tien foto's op de website.  Mensen die hun foto op de site plaatsen moeten zich er, net als bij het plaatsen van foto's op andere sites, wel van bewust zijn dat deze foto's wereldwijd verspreid worden en doorzoekbaar zijn.   Op het moment van schrijven was de site overigens onbereikbaar.

UPDATE 9:20:
Inmiddels is de site weer bereikbaar.  Echter blijken nu ook medestanders van Wilders de site gevonden te hebben.  Onder meer onderstaande foto, maar ook foto's van Wouter Bos in boerka en Balkenende met een blauwgeslagen oog zijn terug te vinden op de site.

Cramer: milieucampagnes weinig succesvol

De overheidscampagnes over milieubewustzijn hebben te weinig opgeleverd. De campagnes moeten daarom anders, vindt minister van Milieubeheer Jacqueline Cramer (PvdA). Ze stelt dat mensen geprikkeld moeten worden hun gedrag aan te passen, zonder het bestraffende vingertje. "Het moet vanzelfsprekend worden om in je dagelijkse leven te letten op duurzaamheid", zegt ze in een interview in het Nederlands Dagblad.

Hoe de verandering moet worden ingezet moet nog worden onderzocht. In ieder geval moeten internet en interactie een grotere rol spelen, aldus Cramer. "Ik wil niet alleen de slogan 'een goed milieu begint bij jezelf', maar een extra slag maken voor toekomstige generaties. Meer doen met internet, meer interactief. Milieu is gelukkig al hip. Kijk naar advertenties om je heen."

Automobilisten beschoten in CaliforniŽ

Op een snelweg in de buurt van de Amerikaanse stad Los Angeles zijn in het afgelopen weekeinde twee automobilisten beschoten. Eén van hen werd in het hoofd geschoten en is zondag in het ziekenhuis bezweken aan zijn verwondingen. De ander, die vijftig kilometer verderop werd beschoten, ligt in het ziekenhuis en is buiten levensgevaar.

De laatste weken zijn in het zuiden van de staat Californië meer mensen beschoten. Waarom is niet duidelijk.

Zwaargewonde door omgevallen containerkraan

Een bestuurder van een containerkraan is in de nacht van zondag op maandag in het westelijk havengebied in Amsterdam zwaargewond geraakt toen zijn machine omviel. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, meldde de politie.

Tijdens werkzaamheden reden twee containerkranen tegen elkaar. Hoe dat kon gebeuren, is nog onduidelijk. Een van de machines viel door het ongeval om. De bestuurder daarvan zat op 13 meter hoogte in de cabine.

Ledger had misschien tweede dochter

De onlangs overleden acteur Heath Ledger had misschien nog een dochter uit een eerdere relatie. Dat meldden Australische media zondag op gezag van familiebronnen.

Toen Ledger 17 jaar was, had hij een relatie met een 25-jarige vrouw. Kort nadat de verhouding voorbij was, ontdekte de vrouw dat ze zwanger was. Volgens Haydn Ledger, een oom van Heath, bestaat er een reële kans dat zijn neef de vader is van het nu 11-jarige meisje. Mocht dat daadwerkelijk zo zijn, dan zou zij recht hebben op een deel van de erfenis.

Ledger overleed op 22 januari door verkeerd medicijngebruik in zijn appartement in New York. De Australische acteur had samen met actrice Michelle Williams een dochter, genaamd Matilda Rose.

Weinig animo in Nederland voor CO2-actie

Van het Colosseum in Rome tot het Opera House in Sydney en de Golden Gate Bridge in San Francisco; de monumenten kregen zaterdagavond even een heel andere aanblik. Op initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) gingen in meer dan 380 steden, verspreid over ruim dertig landen, tussen acht en negen uur 's avonds lokale tijd de lichten uit. Nederland trok zich weinig aan van de oproep van het WNF. Het Hilton Hotel in Amsterdam was één van de weinige plekken in Nederland waar tijdens het Earth Hour wél de lichten een uur lang doofden.

Het doel van Earth Hour aandacht vragen voor de wereldwijde energieverspilling en uitstoot van het broeikasgas CO2. Het WWF had bedrijven, regeringen en huishoudens opgeroepen ten minste een uur lang alle lampen en elektronische apparaten uit te schakelen. Vorig jaar werd de actie nog alleen gehouden in Australië. Daar zaten toen 2,2 miljoen mensen en 2.100 bedrijven een uur lang in het donker. Dit jaar was de oproep aan de hele wereld gericht en zo doofden de lichten met de zon mee in Oceanië, Europa en Noord-Amerika.

In Sydney deed 59 procent van de inwoners mee aan de actie en in Ierland werden regeringsgebouwen, bruggen en monumenten een uur lang niet verlicht. Het financiële district bleef daar echter een grote lichtbal. De skyline van Chicago daarentegen veranderde ingrijpend toen de verlichte antennes op de Sears Tower uitgingen. In de Amerikaanse stad gingen uiteindelijk tweehonderd gebouwen 'op zwart.'

Vooraf hoopte het WWF dat honderd miljoen mensen zouden meedoen. Uiteindelijk werd volgens de organisatie massaal gehoor gegeven aan de oproep. 'De actie heeft politieke grenzen overschreden en heeft ook in landen in Vietnam en China weerklank gevonden', zei organisator Andy Ridley na afloop.

Net als in Nederland was de belangstelling voor de actie ook in Europese landen als Frankrijk, Spanje en Duitsland gering. Onder meer kastelen in Denemarken en Zweden, het parlementsgebouw in Boedapest en de kathedraal van Canterbury in Engeland deden wel mee aan de verduistering.

De Ierse pubs besloten het initiatief daarentegen bewust te laten voor wat het was. De kroegbazen vreesden dat het donkere uurtje verkeerd zou uitpakken omdat het bezoekers mogelijk zou aanzetten tot balorigheid. Zoekmachine Google droeg zijn steentje bij door de normaal gesproken witte homepage zwart te maken met als verklaring de tekst: 'Wij hebben de lichten uitgedaan. Nu is het jouw beurt.'

Demonstranten Jakarta: 'dood aan Wilders!'

Zo'n veertig demonstranten hebben maandag bij de Nederlandse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta opgeroepen Geert Wilders te vermoorden. Er was veel politie bij de demonstratie, die was georganiseerd door het Front van Verdedigers van de Islam, een radicale splintergroep.

Een woordvoerder van de groep, Soleh Mahmud, riep de regering op de banden met Nederland te verbreken vanwege de film 'Fitna'. "De Nederlandse regering moet hem arresteren. Wilders moet worden gedood, omdat hij de moslims de oorlog heeft verklaard", aldus Mahmud, die ook zei dat hij 'Fitna' nog niet heeft gezien.

Indonesië uitte vrijdag scherpe kritiek op de film. 'Fitna' zou misleidend en racistisch zijn en bovendien schadelijk voor de interreligieuze dialoog. "Ook zien we de productie van de film als een onverantwoordelijke daad die is uitgevoerd onder de vlag van de persvrijheid", verklaarde het Indonesische ministerie van buitenlandse zaken. In Indonesië bestaat de bevolking voor 85 procent uit moslims.

Radar in beeld op GTA IV screenshots

Rockstar geeft eigenlijk nooit ingame-screenshots weg van zijn spellen. Daarom maakte het Australische ZOO-magazine zelf maar wat foto's. Deze plaatsten ze in het blad en zijn hieronder te bekijken.
Veel HUD is er niet in beeld. Alleen de radar links onderin is te zien. Rond de radar zijn er twee balkjes, ťťn voor je health en de ander voor je armor. Dat er verder niks te zien is, komt waarschijnlijk doordat de rest zoals ammo en wanted stars pas te zien zijn als je die nodig hebt.

Guitar Hero: Aerosmith trailer, Walk this Way in Juni

Guitar Hero: Aerosmith, de nieuwe game die alleen rond Aerosmith draait heeft nu een trailer gekregen. Uit de trailer blijkt dat deze in juni zal uitkomen. Ook lijkt het spel een ietwat cartoony look te krijgen. Of we ook nieuwe gameplay-elementen kunnen verwachten is niet bekend.


Guitar Hero: Aerosmith is gebaseerd op de carriŤre van Aerosmith met hun grootste hits en nummers die hen inspireerden.

Hulkmania in The Incredible Hulk debuut trailer

Wat gebeurt er wanneer een simpele wetenschapper boos wordt omdat je vergeten bent suiker in zijn koffie te doen? In 99.99% van de gevallen niets, maar als je dit bij dr. Banner doet, krijg je te maken met een hoop opgekropte agressie. Ben je benieuwd hoe deze agressie zich uit, kijk dan even naar de debuut-trailer van The Incredible Hulk.
The Incredible Hulk is deels gebaseerd op de nieuwe film. Voor de rest zal er veel uit de originele comics gehaald worden. Sloop alles in een interactieve stad waarin je een gigantische chaos mag veroorzaken. Het spel staat gepland voor 27 juni dit jaar en zal verschijnen op bijna elk denkbaar platform.

En denk erom: Wat je ook doet, don't make him angry... you won't like him when he's angry...

Spreek voor jezelf

M. M. de Bruin, die op het internet ook wel bekend is als 'dokter bob' heeft besloten dat hij voor ons hele volk kan spreken. Hij heeft het op zich genomen om een 'leuke' site te openen waarin hij aan kan geven dat we als geheel nederlands volk het niet eens zijn met het feit dat we de film hebben gemaakt. We hebben er met zijn allen spijt van. Hij spreekt namens ons en je kan je als je wil aan zijn lijst met foto's toevoegen.

"Het spijt ons. Het spijt ons, Nederlanders, dat deze film is gemaakt."

"We're sorry. We, Dutchmen, are sorry that this film has been made."

VVD'ers krijgen nieuwe partijvoorzitter

De leden van de VVD krijgen maandagmiddag te horen wie hun nieuwe partijvoorzitter is: burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam of de Brabantse gedeputeerde Onno Hoes. De afgelopen twee weken konden leden hun stem uitbrengen. Ongeveer 42 procent heeft dat gedaan.

Op het partijkantoor in Den Haag maakt huidig partijvoorzitter Jan van Zanen de winnaar bekend. Hoes en Opstelten zijn gedurende enkele weken een aantal keer met elkaar in debat gegaan. Hun grootste geschilpunt bleek de vraag of de VVD een nieuw beginselprogramma moet krijgen, zoals partijleider Mark Rutte wil.

Opstelten steunt Rutte, terwijl Hoes heeft aangekondigd te zullen "ingrijpen" als hij voorzitter wordt. Volgens hem is er niets mis met het huidige beginselprogramma en gaat het erom de klassieke beginselen te vertalen naar de dagelijkse praktijk.

Duizenden SomaliŽrs vluchten naar buurlanden

Zeker 15.000 Somaliërs zijn sinds het begin van dit jaar naar omliggende landen gevlucht vanwege het aanhoudende geweld. Dat heeft VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr zondag laten weten.

De vluchtelingen zijn naar Kenia (8000), Djibouti (2000), Ethiopië (4000) en Sudan (1300) gegaan om aan het geweld te ontsnappen dat meerdere delen van het Oost-Afrikaanse land in zijn greep heeft.

Duizenden mensen zijn gestorven en honderdduizenden sloegen vorig jaar op de vlucht wegens gevechten tussen door Ethiopië gesteunde regeringstroepen en opstandelingen.

Het leger van Ethiopië kwam de Somalische overgangsregering in 2006 te hulp om weerstand te bieden aan islamitische milities. Die beheersten grote delen van het land en legden de bevolking strikte shariawetgeving op.

De waanzin van het anti-roken

Vroeg‚h, toen de lucht nog schoon was, en seks vies, en alles kon, mocht je roken in openbare gebouwen. Je mocht bijvoorbeeld roken in een restaurant. Of in een school. Lekker een sigaretje in de pauze in de aula, heerlijk een sjekkie draaien en kletsen met je maten. Zo ging dat, vroeg‚h. Iedereen rookte. Nou ja, iedereen, iedereen, zo'n 80 procent van de leerlingen. Iedereen rookte, totdat bleek dat het slecht voor je was.

[NASCAR] Uitslag Goody's Cool Orange 500

Denny Hamlin heeft de NASCAR-race op het circuit van Martinsville gewonnen. Hij kwam ongeschonden uit een race die maar liefst achttien keer moest worden geneutraliseerd.

De race werd verreden in slechte condities: het was slechts 5 graden in Martinsville en er was een kans op regen. Jeff Gordon ging na de start direct aan de leiding, maar moest de leiding afstaan na de eerste pitstopseries. Gordon raakte vervolgens betrokken bij een massacrash en viel ver terug. Bobby Labonte was echter het belangrijkste slachtoffer van het incident en viel van de derde plaats terug tot de achterkant van het veld.

Dale Earnhardt Jr. en Jimmie Johnson namen het stokje van Gordon over en wisselden elkaar regelmatig af in de koppositie. Jeff Gordon maakte ondertussen een ware opmars door het veld en halverwege de race kwam de Rainbow Warrior weer aan de leiding.

De wedstrijd was er vooral een van de cautions. Talloze coureurs kregen een zetje van een collega, wat vrij normaal is op deze claustrofobische baan, en na 300 rondes van de 500 stond de teller al op 13 neutralisaties. Tussen de gele vlaggen door sloopte Kyle Busch zijn versnellingsbak en liet veel olie achter op de baan.

Het laatste deel van de race zag wat minder neutralisaties en een spannend gevecht ontspon zich tussen Denny Hamlin, Jeff Gordon, Jeff Burton en Jimmie Johnson. Gordon kwam tot op zes tienden van een seconde achter Hamlin, maar kon de winst niet naar zich toetrekken. Hamlin won zijn vierde race in evenveel seizoenen, Jeff Burton neemt met zijn derde plaats de koppositie in het puntenklassement over van Kyle Busch.

Uitslag Goody's Cool Orange 500

posgrid#coureurwagenpunten/bonusronden
1211Denny Hamlin Toyota190/5 500
2124Jeff Gordon Chevrolet175/5 500
32431Jeff Burton Chevrolet170/5 500
41048Jimmie Johnson Chevrolet165/5 500
5920Tony Stewart Toyota155/0 500
62288Dale Earnhardt Jr. Chevrolet160/10 500
7395Casey Mears Chevrolet146/0 500
8526Jamie McMurray Ford142/0 500
92799Carl Edwards Ford138/0 500
10127Clint Bowyer Chevrolet134/0 500
1146David Ragan Ford130/0 500
121129Kevin Harvick Chevrolet127/0 500
132942Juan Montoya Dodge124/0 500
14331Regan Smith * Chevrolet121/0 500
152519Elliott Sadler Dodge118/0 500
163515Paul Menard Chevrolet115/0 500
1769Kasey Kahne Dodge112/0 500
181428Travis Kvapil Ford109/0 499
191312Ryan Newman Dodge106/0 499
201916Greg Biffle Ford103/0 499
21421Martin Truex Jr. Chevrolet100/0 499
224340Dario Franchitti * Dodge97/0 499
232138David Gilliland Ford94/0497
243243Bobby Labonte Dodge96/5 497
25340Michael McDowell Toyota88/0 497
262396J.J. Yeley Toyota85/0 497
272677Sam Hornish Jr. * Dodge82/0 497
283710Patrick Carpentier * Dodge79/0 497
294083Brian Vickers Toyota76/0 497
302817Matt Kenseth Ford73/0 496
313084Mike Skinner Toyota70/0 496
323170Jeremy Mayfield Chevrolet72/5 495
33202Kurt Busch Dodge64/0 493
341721Bill Elliott Ford61/0 492
351655Michael Waltrip Toyota58/0 483
363841Reed Sorenson Dodge55/0 471
37749Ken Schrader Toyota52/0 467
38818Kyle Busch Toyota49/0 443
391544David Reutimann Toyota51/5 441
40417Robby Gordon Dodge43/0 440
413666Scott Riggs Chevrolet40/0 420
4238Aric Almirola Chevrolet37/0 379
431822Dave Blaney Toyota39/5 374

Klassement na zes races

poscoureurpuntenachterwinstop 5
1Jeff Burton915 13
2Kevin Harvick876-3902
3Greg Biffle855-6003
4Dale Earnhardt Jr.846-6903
5Kyle Busch831-8413
6Tony Stewart811-10403
7Kasey Kahne786-12900
8Denny Hamlin758-15711
9Jeff Gordon749-16603
10Jimmie Johnson746-16902
11Ryan Newman741-17411
12Clint Bowyer740-17501
13Martin Truex Jr.695-22000
14Carl Edwards686-22922
15Matt Kenseth677-23801
16Kurt Busch669-24601
17Juan Montoya633-28200
18David Ragan628-28700
19Elliott Sadler626-28900
20Brian Vickers613-30200
Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.