Toestand NL-militair Uruzgan nog kritiek

Redactie
De toestand van de militair die gisteren in Uruzgan zwaargewond raakte, is nog kritiek. Dat heeft het ministerie van Defensie vanmiddag gemeld. De 26-jarige huzaar der eerste klasse raakte ernstig gewond toen zijn verkenningsvoertuig op een bermbom reed in de buurt van Tarin Kowt.

De man moet zijn beide benen missen. Defensie bekijkt nu of de medische behandeling in Nederland kan worden voortgezet. De behandeling van de andere vier militairen, die gisteren ook gewond raakten, kan waarschijnlijk in het hospitaal in Kamp Holland worden afgerond.

De militairen raakten zondag door twee verschillende aanslagen gewond, die enkele uren na elkaar op een paar kilometers afstand van elkaar plaatsvonden. Defensie wil om strategische redenen niet zeggen waar dat precies gebeurde.

Het was de derde ontploffing in vier dagen tijd, die de Nederlanders trof. Donderdag reed bij het stadje Chora, ten noordoosten van Tarin Kowt, ook een voertuig op een explosief. Daardoor raakten drie militairen lichtgewond. Hun verwondingen vielen mee, omdat zij in een bushmaster zaten, een zwaar pantservoertuig.

Volgens de woordvoerder van Defensie is het nu eenmaal niet mogelijk om alle operaties te doen met dit voertuig. Defensie kocht de bushmasters van Australië speciaal in verband met de missie in Uruzgan.

Veel geïmproviseerde explosieven, vaak bermbommen, worden tijdig ontdekt en preventief geruimd. De militairen speuren daar zelf naar, stuiten er per toeval op en krijgen soms ook aanwijzingen van de lokale bevolking. De Nederlanders hebben een intensieve band met de inwoners, zeker nu de Afghaanse militairen en politie steeds meer aanwezig zijn en directe contacten hebben. Toch valt volgens Defensie nooit uit te sluiten dat een explosief afgaat.