Australië: film Wilders zet aan tot haat

De film 'Fitna' van Geert Wilders is zeer beledigend en een duidelijke poging om tweedracht te zaaien tussen geloofsgemeenschappen. Dat heeft de Australische minister van buitenlandse zaken Stephen Smith zondag gezegd. Smith zei de boodschap die de film uitdraagt scherp te veroordelen en de publicatie van de film te betreuren. "In Australië steunen we het recht op vrijheid van meningsuiting maar we steunen niet het misbruik van dat recht door rassenhaat te zaaien."

Jordaanse parlementariërs hebben zondag hun regering opgeroepen de betrekkingen met Nederland te verbreken. In een door 48 van de 110 parlementsleden ondertekende brief aan de regering stellen ze dat 'Fitna' de profeet Mohammed beledigt en kwetsend is voor moslims. De parlementariërs willen dat de Nederlandse ambassadeur in Jordanië het land verlaat. De Jordaanse regering kwam niet direct met een reactie.

Oud-premier Mahathir Mohamad van Maleisië heeft de 1,3 miljard moslims in de wereld opgeroepen Nederlandse producten te boycotten vanwege de anti-islamitische film van Wilders. Dat heeft de krant Utusan Malaysia zondag bericht. "Als de moslims zich aaneen sluiten wordt het heel gemakkelijk actie te ondernemen", citeerde de krant Mahathir. "Als wij Nederlandse producten boycotten, zullen zij hun ondernemingen moeten sluiten."

De Maleisische regering heeft de film van Wilders net als de rest van de internationale gemeenschap veroordeeld als respectloos en gevoelloos. Minister van buitenlandse zaken Rais Yatim zei zaterdag dat Wilders de volle verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen van het uitbrengen van zijn film. "De islam voorstellen als een godsdienst die extremisme bevordert is niet alleen misleidend en fout, maar ook een minachting en gebrek aan respect voor de islam en de gevoelens van de moslimwereld."

'Fitna' (beproeving) werd donderdag uitgebracht op de website LiveLeak.com. Vrijdag werd hij van de site gehaald, maar toen was hij al over internet verspreid.