FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 december 2007

Zatlap weigert auto in sloot te verlaten

Icoon OpmerkelijkEen 34-jarige dronkaard uit Aalsmeer is vannacht aangehouden in Haarlem. De man was met zijn auto in de sloot beland, maar weigerde zijn scheurijzer te verlaten.

Wachtmeesters van de marechaussee troffen de man rond half drie vannacht aan langs de Rijnlanderweg. Die zijn het water in gegaan om de man te redden, maar die weigerde zijn medewerking te verlenen. Uiteindelijk hebben ze de man met dwang uit de auto gekregen, en overgedragen aan de inmiddels ter plaatse gekomen politie.

De man bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken. Tegen hem wordt proces verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is hij voorlopig kwijt. Zijn auto moest uit de sloot getakeld worden.

Arsenal-talent verhuurd aan Go Ahead

Het Nederlandse Arsenal-talent Vincent van den Berg speelt het komend half jaar voor Go Ahead Eagles uit Deventer, zo meldt het ANP.

Van den Berg speelde eerder in de jeugd van Heerenveen en Feyenoord. Begin 2006 werd de voetballer door de Gunners naar Londen gehaald.

De overgang kwam tot stand door Marc Overmars. De oud-speler van onder meer Go Ahead Eagles en Arsenal zit tegenwoordig in de Raad van Commissarissen. Op 2 januari sluit Van den Berg zich bij de selectie van de Eagles aan.

Brand in bloemenkwekerij Heerhugowaard

Icoon BrandIn een chrysantenkwekerij in het Noord-Hollandse Heerhugowaard is vanavond een grote brand uitgebroken. De brand begon in een schuur in een kas en is inmiddels overgeslagen naar de kassen.

Het kassencomplex heeft een oppervlakte van 150 bij 200 meter, en staat in een landelijk gebied. Daardoor hoefden er geen woningen ontruimd te worden. Er is wel sprake van veel rookontwikkeling.

Er is volgens de brandweer niemand gewond geraakt. Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van de brand.

Brussels vuurwerk afgelast na terreurdreiging

Icoon BelgieDe burgemeester van Brussel, Thielemans, heeft besloten dat het traditionele oudejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg dit jaar niet doorgaat. Dit is bekend gemaakt na een vergadering op het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Ook werd duidelijk dat het verhoogde veiligheidsalarm en de versterkte politie-aanwezigheid nog tot drie januari van kracht blijft.

Het Belgische terreuralarm werd op 21 december afgekondigd, na de arrestatie van veertien verdachten. Die werden er van verdacht om de veroordeelde terrorist Trabelsi te hebben willen bevrijden. De veertien werden diezelfde dag nog weer vrijgelaten

"We hebben het nut en het effect van de veiligheidsmaatregelen geŽvalueerd. En daarvan is samen met het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse opmaakt, een stand van zaken opgemaakt", zo meldt Jaak Raes, directeur-generaal van het Crisiscentrum vandaag in een interview. Volgens hem is daaruit opgemaakt dat er geen reden is om het huidige verhoogde dreigingniveau te herzien.

De versterkte politiemacht en het terreuralarm blijven dus van kracht, zeker op de Grote Markt in Brussel, de kerstmarkten en de winkelstraten. Het crisisteam heeft Thielemans aangeraden het traditionele vuurwerk op 31 december af te gelasten, iets wat de burgemeester ook onmiddellijk heeft gedaan. Het stadsbestuur wil geen paniek zaaien, maar ook geen 'onnodig risico' nemen.

De beslissing krijgt nogal wat kritiek. Vooral uit de monden van de horeca, die aangeven dat dit een behoorlijk omzetverlies gaat opleveren. Het jaarlijkse vuurwerk levert honderden bezoekers op, die graag een hapje komen eten of iets komen drinken. De horecabedrijven zijn bang dat deze mensen nu gewoon thuis blijven.

Man heeft al elf maanden de hik

Icoon BizarEen 24-jarige Amerikaan heeft al elf maanden constant de hik. De man heeft al van alles geprobeerd om van de hik af te komen, zoals adem inhouden, voorover een glas water leegdrinken, schrikken, maar niets heeft gewerkt.

De man heeft sinds februari last van de hik. Hij heeft al enige medische scans ondergaan, maar de dokters staan voor een raadsel. Hij heeft zelfs in een 'zuurstofkamer' gelegen, waar hij een metalen tank met zuurstofmasker kreeg. Ook dit bood geen uitkomst.

Doktoren hebben hem naar een psycholoog gestuurd. Die denken dat zijn lichaam 'gewend is geraakt' aan de mysterieuze hik. De man is nu ten einde raad. Hij hoopt dat mensen hem tips kunnen geven om van zijn hik af te komen.

De man verdient zijn geld als zanger en heeft het hele jaar nog niet opgetreden, vanwege zijn hik. Soms heeft hij zelfs heftige hikaanvallen, en kan hij niet normaal eten, ademhalen of slapen.

De langstdurende hik ooit staat op naam van de Amerikaan Charles Osborne. Hij heeft maar liefst 68 jaar lang de hik gehad, van 1922 tot 1990.

HNTM-stylist: model worden? krijg anorexia!

Bastiaan van Schaik, stylist bij Hollands Next Top Model (HNTM) raadt meiden die model willen worden aan om anorexia te kweken. Dat zegt de kogelronde stylist in de Nieuwjaarspecial van FOK!-tv. "Je moet afvallen, krijg maar anorexia. Hoe dunner hoe beter."

De HNTM-stylist, die erom bekend staat de deelneemsters aan het janken te krijgen, zegt dat de meeste topmodellen al mager van nature zijn. "Het is genetisch bepaald in de meeste gevallen. Tegen de iets rondere meisjes zou ik willen zeggen, ach laat maar zitten of krijg anorexia. En hoewel rond ook mooi is, gaat dat voor de mode niet op, dat is Frans maatje 34, daar moet je gewoon inpassen, het is de internationale standaard. En anders is het helaas pindakaas. Maar je kunt dan altijd nog model worden voor de Wibra-folder."

De hele reportage kun je hieronder bekijken, waar Bastiaan ook nog vertelt voor hoeveel geld hij met iemand naar bed zou gaan. Tevens kun je een interview met Jort Kelder bekijken over bindingsangst en een exclusief interview met Tony – Spandau Ballet – Hadley. Kijk morgen ook naar het tweede deel van de Nieuwjaarspecial voor meer opmerkelijke uitspraken.


Natuurlijk kun je 'm ook als wmv downloaden (141Mb)

Al honderden boetes voor afsteken vuurwerk

Icoon PolitieDe politie heeft de afgelopen dagen haar handen vol gehad aan mensen die hun vuurwerk te vroeg afstaken. Vanaf vrijdag kon je in Nederland vuurwerk kopen, maar het afsteken mag pas vanaf morgenvroeg 10.00 uur.

Veel 'jongetjes' konden blijkbaar niet wachten tot morgenvroeg. In de regio Kennemerland zijn bijvoorbeeld al 113 van die 'jongetjes' tussen 10 en 23 jaar oud aangehouden. De politie van Noord-Limburg heeft al 82 mensen op de bon geslingerd.

Ook in de regio Utrecht heeft de politie niet stil gezeten. Daar stond de telefoon roodgloeiend van zo’n vijfhonderd mensen die last hadden van vuurwerk. In Gelderland-Zuid waren dat er bijna tweehonderd.

Verder heeft de politie al 'vele honderden stuks' vuurwerk in beslag genomen, dat vernietigd wordt. Vanaf morgenvroeg 10.00 uur tot 2.00 uur de volgende ochtend mag er legaal vuurwerk afgestoken worden in Nederland.

Nys wint ook in Diegem

Sven Nys heeft de cross in Diegem gewonnen. Het was zijn vijfde zege in zes wedstrijden in de superprestige.

Radomir Simunek was de enige die lange tijd bij de Belg in de buurt kon blijven. Nadat de Tsjech echter onderuit ging was er voor Nys geen bedreiging meer. Simunek werd nog wel tweede, voor zijn landgenoot Zdenek Stybar. Richard Groenendaal was de beste Nederlander op de zesde plek.

Wouters: "Voetballend niet goed"

PSV wist vanmiddag NAC thuis te verslaan met 2-0. De uitslag verhult echter het niveau van de wedstrijd wat niet goed te noemen was. Ook bij PSV mist interim-trainer Jan Wouters, net als zijn collega bij Ajax, zelfvertrouwen bij zijn spelers.

Wouters was tevreden met het resultaat maar kon dat niet zeggen over het spel. "Het zelfvertrouwen in de ploeg is weg, we zijn veel te slordig aan de bal en je ziet tijdens de wedstrijd dat veel spelers onzeker zijn. We mogen blij zijn dat het uiteindelijk 2-0 wordt, want voetballend was het niet goed."

Danny Koevermans startte vanmiddag in de basis ten koste van Jefferson Farfan. Wouters daarover: "Farfan heeft geen voorbereiding gehad dit seizoen. Hij begon met een enkelblessure en liep daarna continu achter de feiten aan. Hij was vermoeid en miste scherpte, daarom ben ik niet met hem gestart."

Verder wilde de interim-coach niet teveel in gaan op de onderliggende oorzaak voor het vertoonde spel. "Ik heb er geen zin in om nu nog eens uit te leggen waar dat door komt. Dat het zelfvertrouwen weg is, komt door de wisselende resultaten," aldus Wouters. "Maar goed, het is ook een momentopname. We staan nu al bovenaan, moet je nagaan hoe het gaat als we ook nog eens goed gaan voetballen."

De Eindhovense formatie gaat door de overwinning wel de winterstop in als koploper van de Eredivisie. PSV - NAC was de laatste wedstrijd voor interim-trainer Jan Wouters. Na de winterstop zal Sef Vergoossen het eerste elftal gaan leiden tot de komst van Huub Stevens.

Koster mist vertrouwen bij spelers

Het woord 'zelfvertrouwen' wordt de laatste tijd regelmatig in de mond genomen bij de drie topclubs. Ook bij Ajax kon interim-coach Adrie Koster na de uitwedstrijd tegen VVV (2-2) concluderen dat zijn formatie zelfvertrouwen mist.

"De eerste helft was het allemaal heel treurig," aldus Adrie Koster. "We verloren toen bijna alle duels. Bijna niemand durfde de bal te hebben. Klaas-Jan Huntelaar en John Heitinga waren voor mij de positieve uitzonderingen. Bij heel veel spelers was er echter helemaal geen vertrouwen. Dat vond ik opmerkelijk, want afgelopen donderdag tegen FC Twente speelden we ondanks het gelijke spel wel goed. Vandaag was het echter zwaar ondermaats. VVV verdiende een punt."

Koster verwacht dat Ajax na de winterstop beter zal gaan draaien. Edgar Davids, Thomas Vermaelen en Gregory van der Wiel zullen zich dan weer aansluiten bij het eerste elftal. Koster: "Of dan alle problemen zijn opgelost? Dat weet ik niet, maar het scheelt wel veel. Daarbij hoop ik dat we er nog een goede voetballer bij krijgen."

Van Marwijk: "Mogen niet klagen"

Feyenoord wist vanmiddag niet te winnen van Heerenveen. Tot de 88e minuut had de ploeg van Bert van Marwijk nog hoop op drie punten, maar aan die hoop maakte Heerenveen-speler Sibon een einde: het werd 1-1.

"Het zag er lang naar uit dat we hier vandaag zouden winnen, maar dat had onterecht geweest," aldus Bert van Marwijk. "We hadden in balbezit geen rust. Dan weet je dat je strijd moet leveren om de punten binnen te halen. Toen Hofland wegviel werd dat er niet makkelijk op voor ons. Hij is een van de weinige grote, sterke spelers in ons elftal."

Van Marwijk kon achteraf tijdens de persconferentie wel vrede hebben met de uitslag. "Ik had een goed gevoel dat we hier konden winnen vandaag, maar achteraf mogen we niet klagen over het gelijkspel."

70% horeca verbiedt roken al op 1 januari

Icoon BinnenlandsVanaf 1 januari 2008 verbiedt al ongeveer 70% van de horecabedrijven het roken in hun gelegenheid. Dit is opvallend, aangezien het rookverbod voor de horeca pas over een half jaar ingaat. Dit berichtte een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland vanavond tegenover het RTL Nieuws.

Dat bijna driekwart van de horeca al rookvrij wordt, heeft volgens de woordvoerder psychologische redenen: "Veel mensen maken op 1 januari goede voornemens, waaronder stoppen met roken."

De Nederlandse hotels waren zelfs nog eerder met het rookverbod. In 2006 mocht in driekwart van de hotels al niet meer gerookt worden.


Binnenkort niet meer in de horeca

Je naam in neon

Neon, kunst met wat gas, glas en wat stroom. En hé presto je hebt een aandachtstrekker van heb ik jou daar. Er is een nadeel aan neon, het is peperduur. Maar het kan ook goedkoper, ok het is geen kunstwerk, maar je naam in neonletters dat is toch ook al wat.

Compleet zinloos, als man heb ik daar een zwak voor. Zal wel genetisch bepaald zijn denk ik. Maar goed mijn genetica boeit jullie natuurlijk geen ruk.

Opnieuw topdrukte bij IKEA in Delft

Icoon FileHet was vandaag weer topdrukte bij IKEA in Delft. Men zocht het woonwarenhuis massaal op en het was zelfs zo druk dat de parkeerplaats vol stond en dat de afrit vast dreigde te lopen. Om problemen in het verkeer te voorkomen werd besloten om de afrit af te sluiten. De weg werd om 16.30 uur weer vrijgegeven.

Het was niet de eerste keer dat de afrit bij IKEA in Delft werd afgesloten. Afgelopen donderdag moest er ook ingegrepen worden. Toen stonden er, in tegenstelling tot vandaag, ook files op de snelweg.

Schaatsen: Kramer, WŁst kampioenen allround

Icoon SchaatsenSven Kramer en Ireen WŁst hebben beiden hun Nederlandse allroundtitel met succes verdedigd dit weekend. Op het Nederlands Kampioenschap Allround, gehouden in Groningen, wisten de twee schaatskanonnen hun titel te prolongeren.

Kramer was bij de mannen de onbetwiste nummer ťťn. Hij was zaterdag al de sterkste op de 500 en 5000 meter, en won vandaag ook de 1500 meter en de tien kilometer. Het was voor het eerst sinds 1966 dat een schaatser op het NK Allround alle afstanden won.

Ireen WŁst had het bij de vrouwen iets zwaarder. Ook zij won zaterdag de 500 meter, maar op de drie kilometer moest ze haar meerdere erkennen in Renate Groenewold. WŁst stond na de eerste dag wel aan de leiding in het algemeen klassement, en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Met een vierde plaats op de 1500 meter en een tweede plek op de vijf kilometer trok de Brabantse de overwinning naar zich toe.

De nummers ťťn en twee van het NK Allround gaan naar het EK Allround. Verder zijn er nůg twee plekken op het EK. Deze plekken zijn de zogenaamde 'aanwijsplekken'. De Nederlandse schaatsbond (KNSB) kan deze plekken naar eigen inzicht verdelen onder de andere schaatsers. Normaliter komen hiervoor de nummers drie en vier van het NK in aanmerking.

Tijden Sven Kramer
500 meter: 36.81
1500 meter: 1:50.27
5000 meter: 6:28.82
10000 meter: 13:41.31

Tijden Ireen WŁst
500 meter: 40.09
1500 meter: 2:02.11
3000 meter: 4:11.01
5000 meter: 7:16.36

Einduitslag heren
#NaamPunten
1Sven Kramer 153513
2Wouter Olde Heuvel155731
3Ben Jongejan157040
4Ted-Jan Bloemen 157416
5Koen Verweij 157574


Einduitslag dames
#NaamPunten
1Ireen WŁst 166264
2Renate Groenewold 167082
3Paulien van Deutekom167830
4Marrit Leenstra168378
5Diane Valkenburg169184

Komt Microsoft met een Metal Gear killer?

Nu de soap rond het al dan niet verschijnen van Metal Gear Solid 4 op de Xbox 360 nu eindelijk eens bedaard lijkt te zijn, krijgen we een nieuw gerucht voor de kiezen dat met Metal Gear Solid te maken heeft.

Het schijnt namelijk zo te zijn dat Microsoft zelf een game aan het ontwikkelen is dat Hideo Kojima moet doen verbleken. Volgens insiders heeft de directie van Microsoft een korte demo mogen aanschouwen van de game en waren zij onder de indruk van hetgeen zij zagen. De basis-gameplay is inmiddels af, maar men moet nog beslissen over het perspectief (first of third person).

De game zou zich af moeten spelen in de toekomst en laat een aantal gevolgen van de politieke ontwikkelingen de afgelopen jaren zien. Volgens de geruchten zou de game graphics tonen die onmogelijk geacht werden op de Xbox 360 en zijn mooier dan welke PS3-game dan ook, zowel games die al uit zijn en die nog uit moeten komen.

Halverwege 2008 zal er een officiŽle aankondiging komen volgens de bron.

FOK! Jaaroverzicht 2007
Daar is ie weer: het jaaroverzicht, deze keer van 2007! Het was een bewogen jaar met opmerkelijke, angstaanjagende, grappige en onvergetelijke momenten die je misschien alweer vergeten bent. Het jaaroverzicht is daarom opgedeeld in allerlei thema's. Het is met dit jaaroverzicht niet ons doel een allesomvattend overzicht van het nieuws van dit jaar te brengen. Wel willen we belangrijke nieuwsberichten van het afgelopen jaar bij elkaar brengen in vermakelijke themateksten.

Eerst worden de serieuze thema's behandeld die het afgelopen jaar de revue passeerden. Denk aan de verdwijning van Madeleine McCann en de nucleaire aspiraties van Iran, maar ook aan de klimaathype, Tien en de lage waarde van de Amerikaanse dollar. Het tweede gedeelte gaat over de luchtige momenten van 2007. Natuurlijk mogen Paris en Britney niet ontbreken, maar ook domme criminelen, seks, alcohol en zelfs een overzicht van ufo-waarnemingen zullen aan bod komen.

Je kunt meteen beginnen door hieronder een thema te kiezen. Hier kan je een reactie schrijven en hier kan je de geplaatste reacties lezen. Veel plezier!

Aan dit jaaroverzicht werkten mee: Athlon_2o0o, BartUlft, Djeez, DJMO, Janetje, pberends, Remote en Richardfun.

Zwerfster blijkt al jaren miljonair te zijn

Icoon OpmerkelijkEen Slowaakse vrouw die jarenlang als dakloze heeft geleefd was zonder het te weten multimiljonair. Pas onlangs kwam de 73-jarige vrouw uit het Oost-Slowaakse dorpje Vel'kż Slavkov erachter dat zij door een erfenis de rechtmatige eigenares is van een ruime 80.000 vierkante meter grond. Deze grond is ook nog eens gelegen in een lucratief gebied; het ligt in een toeristische regio.

Tijdens een controle bij een technische reorganisatie binnen de kadastrale administratie van de bewuste gemeente kwam pas aan het licht dat de ouders van de vrouw eigenaar waren van de bewuste grond. Ook toen pas werd duidelijk dat de vrouw als enige dochter de enige erfgename is. De waarde van het gebied wordt op enkele miljoenen geschat.

Hoewel de vrouw nu rijk is, wil ze haar bestaan als zwerfster niet opgeven. Mocht ze haar bezit toch verkopen, dan gaat het grootste deel van de opbrengst naar een goed doel toe, zo verklaarde de miljonairszwerfster.

Acteur schiet met traangas in theater

Bij bezoekers van een voorstelling in het Berlijnse VolksbŁhne-theater biggelden gisteren de tranen over hun wangen. Niet van het lachen of huilen, maar de optredende artiest had per abuis een traangasgranaat afgevuurd op het podium.

De acteur zou tijdens de voorstelling 'Emil und die Detektive' van Erich Kšstner een losse flodder afvuren, maar deze bleek dus te zijn verwisseld met een echte traangasgranaat. Verschillende toeschouwers moesten medische verzorging ondergaan. Ondanks dat de politie er vanuit gaat dat er geen opzet in het spel was, gaat ze de zaak toch onderzoeken.

[NK Allround] Kramer ongeslagen kampioen

Sven Kramer is voor de derde keer Nederlands kampioen allround geworden. Hij won dit weekend alle vier de afstanden.

Afgelopen nacht sliep de Fries nauwelijks. ”Buikgriep, hoofdpijn, misselijk", zo verklaarde Kramer. Hij heeft zich met zijn zege geplaatst voor het EK Allround. De andere drie deelnemers in het Russische Kolomna zullen hoogstwaarschijnlijk Wouter Olde Heuvel, Ben Jongejan en Ted-Jan Bloemen zijn.

Uitslag tien kilometer:

#NaamTijd
1 Sven Kramer 13.41,31
2Ted-Jan Bloemen 13.50,31
3Carl Verheijen 13.50,73
4 Bob de Jong 13.52,70
5Wouter Olde Heuvel13.54,87
6Tim Roelofsen 13.59,68
7 Ben Jongejan 14.01,20
8Koen Verweij 14.02,47
9Boris Kusmirak14.11,14
10Bjarne Rykkje14.11,79

Eindklassement:

#NaamPunten
1Sven Kramer 153513
2Wouter Olde Heuvel155731
3Ben Jongejan157040
4Ted-Jan Bloemen 157416
5Koen Verweij 157574
6Tim Roelofsen157670
7Carl Verheijen 158249
8Jan Blokhuijsen 158529
9Bjarne Rykkje 158931
10Boris Kusmirak160062

Tienduizendklapper gaat af in slaapkamer

Icoon ShockingEen 12-jarig jongetje is dit weekend met de schrik vrij gekomen. Het jochie, afkomstig uit Chaam in Noord-Brabant, heeft per ongeluk een tienduizendklapper afgestoken in zijn slaapkamer.

Het jongetje was zich nogal aan het vervelen, en besloot een strijker af te steken op zijn slaapkamer. Dat leek hem, nadat hij hem had aangestoken, toch niet zo'n goed idee. Hij probeerde de strijker uit te trappen, maar die kwam terecht in de rotjesmat, met een grote knallende ravage als gevolg.

De brandweer kwam nog even een kijkje nemen, maar wonder boven wonder is er geen brand ontstaan in het huis. Er is niemand gewond geraakt.

Overzicht Eredivisie Speelronde 18

Dit weekend werd in de Eredivisie de achttiende speelronde afgewerkt. Hierin waren toch wel een aantal verrassingen te bespeuren. Zo speelde zowel Ajax als Feyenoord gelijk. De Amsterdammers speelde in Venlo met 2-2 gelijk tegen VVV, Feyenoord kwam in Friesland niet verder dan 1-1 tegen Heerenveen.

Alle uitslagen van dit weekend:

ThuisUitEindstand
SpartaFC Groningen1-3
VVV-VenloAjax2-2
SC HeerenveenFeyenoord1-1
PSVNAC Breda 2-0
FC TwenteDe Graafschap2-0
VitesseFC Utrecht2-2
Willem IINEC3-0
AZHeracles1-0
ExcelsiorRoda JC 1-2

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Topscorers:

#NaamClubDoelpunten
1Klaas-Jan HuntelaarAjax16
2Blaise N'KufoFC Twente13
3Afonso AlvesSC Heerenveen11
=Robin NelisseFC Utrecht11
=Roy MakaayFeyenoord11
6Luis SuŠrezAjax10
=Danny KoevermansPSV10

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
11/1NECFC Twente
12/1NAC BredaVVV Venlo
12/1Roda JCWillem II
12/1FC GroningenExcelsior
12/1FeyenoordPSV
13/1FC UtrechtSC Heerenveen
13/1AjaxAZ
13/1HeraclesSparta
13/1De GraafschapVitesse

Drie kamperfamilies zijn hun wagen kwijt

In het Drentse Meppel zijn gisteravond drie woonwagens in de fik gevlogen. Twee hiervan vielen volledig ten prooi aan de likkende vlammen, de derde brandde alleen van binnen uit.

De dienst forensische opsporing van de politie zal de brand tot op de bodem uitzoeken. Brandstichting wordt namelijk niet uitgesloten.

Omdat er toevallig in geen van de drie wagens gisteravond iemand thuis was, waren er geen gewonden te betreuren. De Meppeler brandweer heeft de brand weten te blussen.

Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 18

Icoon EredivisieDe Eredivisiespelers konden hun voetbalschoenen nog niet in de kast zetten want dit weekend stond de laatste speelronde van het jaar 2007 op het programma. Ajax zit in zwaar weer en speelde gelijk tegen VVV-Venlo. Feyenoord wist ook niet te winnen en hield ťťn punt over aan de wedstrijd tegen Heerenveen. PSV won van NAC Breda en is 'winterkampioen' geworden.

VVV-Venlo blijft alle verwachtingen overtreffen. In de Koel ontvingen de Limburgers Ajax, dat de laatste weken maar moeilijk punten pakt. De Amsterdammers hadden in het eerste half uur niets in te brengen tegen een goed spelend VVV. Na een half uur spelen werd Maduro in het veld gebracht voor de slecht spelende Kennedy. Ajax begon beter te voetballen en dat resulteerde in een treffer. Gabri bezorgde de bal via een prachtige pass bij SuŠrez, die de bal achter Wintjens schoot. Na de rust kwam VVV langszij door een schitterende goal van Ofrany. De bezoekers kwamen vervolgens weer op voorsprong via een vrije trap van topschutter Huntelaar. In de slotfase moest Ajacied Ogararu met zijn tweede gele kaart het veld verlaten waardoor Ajax met tien man kwam te staan. Kort voor tijd kopte Calabro de verdiende gelijkmaker binnen: 2-2.

FC Groningen heeft de stijgende lijn te pakken en won dit weekend van Sparta Rotterdam. Op het Kasteel begon Groningen sterk maar naarmate de wedstrijd vorderde zakte het tempo en kon Sparta eenvoudig op de been blijven. Wanneer de Groningers de druk een beetje opvoerden lag de Sparta-defensie helemaal open. Na 45 minuten spelen stond het 1-1 door doelpunten van De Roover en Nijland, maar de verhoudingen op het veld lagen anders. In de tweede helft speelde Groningen scherper en geconcentreerder en het was wachten op een doelpunt. Nijland maakte de 1-2 na een schitterende aanval en Lovre zorgde voor de eindstand: 1-3.

Willem II heeft het jaar positief af weten te sluiten en won van de directe concurrent NEC. Voor de rust opende Poepon de score met een fraaie kopbal. De druk van de Tricolores nam vervolgens af maar NEC kon geen vuist maken. NEC startte de tweede helft goed maar het waren de Tilburgers die de wedstrijd op slot gooiden. Kargbo schoot op doel en Poepon schoot vervolgens de rebound binnen. NEC was blijkbaar nog niet genoeg gestraft want scheidsrechter Van Boekel gaf rood aan Olsson en Davids. Hierdoor kwamen de Nijmegenaren met negen man te staan. In de slotfase bekroonde Poepon zijn goede wedstrijd met een derde doelpunt: 3-0.

Feyenoord is er niet in geslaagd om koploper van de Eredivisie te blijven. In het Abe Lenstra Stadion werd op de valreep gelijkgespeeld. Heerenveen was lange tijd de betere ploeg maar de kansen werden niet omgezet in doelpunten. Tegen de verhoudingen in kwamen de Rotterdammers op voorsprong door een doelpunt van Slory. De aanvaller van Feyenoord bleek niet alleen te kunnen scoren want even later haalde hij een kopbal van Dingsdag van de lijn. In de slotfase van de wedstrijd leek de storm van Heerenveen te gaan liggen en dacht Feyenoord de wedstrijd uit te spelen. Kort voor tijd was het Sibon die een punt redde voor de thuisploeg: 1-1.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. PSV won van NAC Breda en profiteerde van het gelijkspel van Feyenoord. Hierdoor zijn de Eindhovenaren de 'winterkampioen' geworden. FC Twente won eenvoudig met 2-0 van De Graafschap en Vitesse speelde 2-2 gelijk tegen FC Utrecht. AZ had het moeilijk tegen Heracles Almelo maar won met 1-0. Het duel tussen Excelsior en Roda JC eindigde in 1-2.

Alle uitslagen van dit weekend:
Zaterdag 29 december:
Sparta Rotterdam - FC Groningen (1-3)

Zondag 30 december:
VVV-Venlo - Ajax (2-2)
SC Heerenveen - Feyenoord (1-1)
PSV - NAC Breda (2-0)
FC Twente - De Graafschap (2-0)
Vitesse - FC Utrecht (2-2)
Willem II - NEC (3-0)
AZ - Heracles Almelo (1-0)
Excelsior - Roda JC (1-2)

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Klik hier voor de statistieken van de Jupiler League.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! Voetbalmanager!

FOK!kers: Britney is grootste aandachtshoer

Icoon Enqu괥Britney Spears is de grootste aandachtshoer buitenland van 2007. Dat blijkt uit een poll waarop tot nu toe een kleine 5000 mensen op hebben gestemd. Spears kreeg maar liefst 22,5 % van de stemmen. Paris Hilton komt er vlak achteraan met 21,1 % van de stemmen. Beide dames waren volop in het FOK!nieuws het afgelopen jaar.

Op de derde plaats staat Ayaan Hirsi Ali, van wie niemand meer weet wat voor nationaliteit ze heeft. Waarschijnlijk die wie haar op dat moment het beste uitkomt. Op de vierde plaats met 8,8% van de stemmen staat Esmee Denters die, zoals vele wakkere FOK!Kers al hadden opgemerkt, een Nederlandse is. Maar omdat dit YouTube-sletje zo haar best doet om Amerikaans over te komen mocht ze van ons meedingen en gezien haar plek in de top 20 geheel terecht.

Opmerkelijk is dat FOK!Kers ook genoeg hebben van Kate en Gerry McCann en Beth Twitty Holloway die niet uit de media zijn te slaan in de zoektocht om hun dochters. Het minst moeite hebben FOK!kers met Queen Elizabeth, JK Rowling, Fidel Castro en Bill - Vista - Gates. Zij haalden allemaal nog geen ťťn procent van de stemmen.

Namen die volgens FOK!kers ontbraken waren onder anderen Al Gore die vooral met zijn milieuhype in de media was te vinden. En ook Chris Crocker werd gemist op de shortlist: "Het is knap als je qua aandachtsgeilheid het monster dat je aanbidt nog weet te overtreffen, maar Chris Crocker lukt dit zonder enig probleem met zijn video Leave Britney alone!", aldus user Paginabeheerder. Chris kan zijn filmpje in ieder geval weer afstoffen nu Britney op FOK! de grootste aandachtshoer van het jaar is.

Vanaf morgen kun je in onze poll overigens stemmen op de Grootste Held van 2007.

Chris: Laat Britney met rust in 2008, begrepen?

Drie honden erven 4 ton en een huis

Drie Amerikaanse honden uit het plaatsje Hagerstown in de staat Maryland hebben absoluut geen hondenleven. Het trio leeft als een god in Frankrijk, dankzij het huis en de 400.000 dollar die hun baasje Ken Kemper hun naliet.

Beagle Buckshot en de bastaard-labradors Katie en Obu-Jet leidden vroeger een zwerversbestaan, tot ze Kemper tegenkwamen. De rijke baas ontfermde zich over de drie honden, en gaf ze een goed thuis. Hij liet vastleggen dat het het drietal ook na zijn dood aan niets mocht ontbreken. De honden kunnen nu dan ook een mooi feestje bouwen in het huisje dat ze van Kemper hebben geŽrfd. Roy Grady, de man die door Kemper werd aangesteld als verzorger, voorziet de viervoeters op tijd van hun natje en hun droogje.

Elke vrijdag is het feest voor de honden. Ze krijgen dan een maal van spaghetti met gehaktballetjes en knoflookbrood. "Ze zijn er gek op. Ze weten gewoon wanneer het weer spaghetti-tijd is. Daar kun je de klok op gelijk zetten", meldt Grady.

Uitslagen Eredivisie (30/12/2007)

Vanmiddag werden de laatste competitiewedstrijden van dit jaar gespeeld. Op 11 januari start de tweede helft van de Eredivisie. Hieronder vind je de laatste voetbaluitslagen van 2007.

VVV-Venlo - Ajax 2-2
37' SuŠrez 0-1 (assist Gabri)
57' Ofrany 1-1
77' Huntelaar 1-2
88' Calabro 2-2 (assist Mampuya)

Scheidsrechter: Kuipers
Toeschouwers: 6.000
Stadion: De Koel
Gele kaart: Calabro (VVV-VEnlo), Gabri, Huntelaar (Ajax)
Rode kaart: Ogararu (Ajax) (86/2xg)

Opstellingen

VVV-Venlo: Wintjens, Mampuya, Reekers, Verdellen (Calabro/82), Fleuren, Kahya, Linssen, Auassar (Kantelberg/82), Ofrany (El Gaaouiri/73), Oost, Amrabat

Ajax: Stekelenburg, Ogararu, Heitinga, Vertonghen, Emanuelson, Gabri, BakircioglŁ (Maduro/33), de Jong, Rommedahl (Luque/62), Huntelaar (Colin/88), SuŠrez


SC Heerenveen - Feyenoord 1-1
16' Slory (assist Sahin)
88' Sibon 1-1

Scheidsrechter: Jol
Toeschouwers: 26.500
Stadion: Abe Lenstra-Stadion
Gele kaart: Beerens (SC Heerenveen), Lucius (Feyenooord)

Opstellingen

SC Heerenveen: van Dijk, Zuiverloon, H. Drost, Dingsdag, Jong-a-Pin, Beerens, Poulsen, Loohuis (Matusiak/72), Pranjic, Sibon, Sulejmani

Feyenoord: Timmer, Lucius, Bahia, Hofland (Greene/45), de Cler, Sahin (D. Buijs/55), de Guzman, van Bronckhorst, Slory, Makaay, Bruins (Hofs/78)


PSV - NAC Breda 2-0
45' Koevermans 1-0 (assist Perez)
90+2' Perez 2-0 (assist GomeS)

Scheidsrechter: van Sichem
Toeschouwers: 33.000
Stadion: Philips-Stadion
Gele kaart: Culina, Rajkovic (PSV), Mtiliga, Loran (NAC Breda)

Opstellingen

PSV: Gomes, Alcides, Addo, Salcido, Rajkovic (Marcellis/82), Culina, Simons, Perez, Afellay, Koevermans (Bakkal/79), Lazovic (Reis/90+2)

NAC Breda: ten Rouwelaar, Elshot, Penders, Zwaanswijk (Loran/56), Mtiliga (van Gessel/46), Stam, Fehťr, Gilissen, Ammi, Tamerus (Idabdelhay/70), Kolkka


FC Twente - De Graafschap 2-0
19' Huysegems 1-0
34' N'Kufo 2-0 (assist El Ahmadi)

Scheidsrechter: Vink
Toeschouwers: 13.250
Stadion: Arke Stadion
Gele kaart: Heubach (FC Twente), Hese, Fršnkel (De Graafschap)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Wilkshire, Wielaert, Braafheid, Heubach, El Ahmadi (Schreuder/85), Huysegems, Engelaar, Arnautovic (Wellenberg/72), N'Kufo, Denneboom (Brama/64)

De Graafschap: van Fessem, Schuurman, Keller, Fung A Wing, Fršnkel, Meijer, Hese (Johnson/60), SchŲne (Robbemond/76), Vidarsson, de Groot, Powel (Tarvajšrvi/67)


Vitesse - FC Utrect 2-2
3' Gommans 0-1 (assist Kolk)
16' Dickoh 1-1 (assist van Dijk)
48' Junker 2-1 (assist Verhaegh)
65' Loval 2-2 (assist Keller)

Scheidsrechter: Luinge
Toeschouwers: 18.733
Stadion: Gelredome
Gele kaart: Gommans (Vitesse), Kruys (FC Utrecht)

Opstellingen

Vitesse: Velthuizen, Verhaegh, Sprockel, Espinoza (van Diermen/46), Swerts (Megrelishvili/84), Takak, van der Schaaf, Kolk, T. Janssen, Gommans, Junker (Lorca/74)

FC Utrecht: Vorm, Cornelisse, Keller, Dickoh, Pieters, Kruys, van Dijk, Caluwť (Somers/32), Loval (Kuipers/73), Nelisse (Rossini/80), George


Willem II - NEC 3-0
14' Poepon 1-0 (assist Messoudi)
51' Poepon 2-0
83' Poepon 3-0

Scheidsrechter: van Boekel
Toeschouwers: 12.000
Stadion: Willem II-Stadion
Gele kaart: Messoudi (Willem II)
Rode kaart: Olsson (63) (NEC), Davids (68) (NEC)

Opstellingen

Willem II: Aerts, Janse, Bślum, Swinkels, van der Struijk (Wau/61), Messoudi (Mathijssen/74), Kargbo, Boutahar, Douglas (Bobson/46), Poepon, Vorthoren

NEC: Babos, Nalbantoglu (Lens/56), Olsson, Wisgerhof, El-Akchaoui, Worm, Kivuvu, Holman (Prent/80), Davids, Janssen, van Beukering (Aarab/71)


AZ - Heracles 1-0
71' Steinsson 1-0

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Toeschouwers: 16.313
Stadion: DSB Stadion
Gele kaart: Cziommer, Jaliens, Vormer (AZ), Daelemans, Bosnar, Looms, van den Bergh (Heracles)
Rode kaart: Jenner (64) (AZ)

Opstellingen

AZ: Waterman, Steinsson, Jaliens, Mendes da Silva, Opdam, de Zeeuw, Vormer, Dembťlť, Musampa, Cziommer (Jenner/59), Ari (Pellť/59)

Heracles: Pieckenhagen, Boakye, Wuytens, Bosnar, Looms, Quansah, de Vries, Daelemans (Beukert/72), Klavan (Breukers/46), Glusevic (van den Bergh/72), Everton


Excelsior - Roda JC 1-2
27' Cissť 0-1 (assist Bodor)
74' Bodor 0-2
86' Voskamp 1-2

Scheidsrechter: van Hulten
Toeschouwers: 2.500
Stadion: Woudestein
Gele kaart: Luyckx, Braber (Excelsior), Kah, Lamah (Roda JC)

Opstellingen

Excelsior: Graafland, Bovenberg (Alisic/16), van Nieuwstadt, van Steensel, Zijm, Braber, Koolwijk (van Guldener/71), Luyckx, Piquť, den Ouden (Korf/46), Voskamp

Roda JC: Castro, Saeijs, de Fauw, Kah, Tiotť, Meeuwis, Hadouir (W. Janssen/81), Bodor, Cissť, Yulu Matondo (Oper/70), Lamah

Kroes deelt voor 3,3 miljard euro boetes uit

Icoon EuropaDe Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) heeft in 2007 ruim 3,3 miljard euro aan bedrijfsboetes uitgedeeld. Dit is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 1,8 miljard euro werd binnengehaald aan boetes wegens prijsafspraken en andere oneerlijke concurrentie door bedrijven.

Het geld zal na bepaalde procedures uiteindelijk terugvloeien naar de EU-lidstaten. Kroes, volgens velen een van de machtigste vrouwen ter wereld, deelde vooral zware boetes uit aan de bierbrouwers Heineken, Bavaria en Grolsch, die de prijs van bier kunstmatig hoog hielden.

Ook had Kroes dit jaar Bill Gates in de houdgreep, zij deelde aan Microsoft alleen al een boete van een half miljard uit. Microsoft zou zijn monopoliepositie misbruiken.

Kroes benadrukte in persconferenties altijd dat 'u en ik' benadeeld worden door bedrijven die gezamenlijk de prijs opdrijven. Of het nou gaat over bier, liften, rubber voor schoenzolen of condooms, volgens Kroes is de consument de dupe.


Neelie Kroes

Roken voor de moderne society-outcast

Vroeger rookte ik. Ik heb veel gerookt en weinig gerookt. In mijn hoogtijdagen maakte ik de ene met de andere aan en rookte ik een kleine vier pakjes sigaretten per dag (aan shag deed ik niet, want dat is roken voor paupers), maar later zakte dat wat in naar een pakje of anderhalf per dag. Inmiddels ben ik morgen om middernacht precies twee jaar gestopt, dus daar gaat het niet om, maar kijk; roken wordt zo goed als overal verboden en de accijnzen gaan nog maar weer eens met een paar dubbeltjes omhoog. Rokers stoppen massaal en stappen veelal over op de e-smoker, super-smoker of andere varianten op hetzelfde thema, namelijk 'roken voor de moderne society-outcast'.

[NK Allround] Titel voor WŁst

Ireen WŁst is Nederlands kampioen allround schaatsen geworden. De zege op de vijf kilometer ging naar Renate Groenewold.

WŁst had bij het ingaan van de vijf kilometer een grote voorsprong op Groenewold, en door op de slotafstand bij haar naaste concurrente in de buurt te blijven kwam de titel niet in gevaar. Zowel Groenewold als WŁst plaatsen zich voor het EK Allround. De overige twee plaatsen zijn aanwijsplekken, maar hoogstwaarschijnlijk gaan de laatste twee startbewijzen naar de nummers drie en vier van het klassement, Paulien van Deutekom en Marrit Leenstra.

Uitslag 5000 meter:

#NaamTijd
1Renate Groenewold7.15,66
2Ireen WŁst 7.16,36
3Paulien van Deutekom7.23,92
4Marrit Leenstra 7.27,49
5Diane Valkenburg7.27,86
6Jorien Voorhuis 7.34,05
7Lisette van der Geest7.35,11
8Wieteke Cramer 7.35,54
9Tessa van Dijk 7.53,50
10Ingeborg Kroon 7.57,85

Eindklassement:

#NaamPunten
1Ireen WŁst 166264
2Renate Groenewold 167082
3Paulien van Deutekom167830
4Marrit Leenstra168378
5Diane Valkenburg169184
6Jorien Voorhuis171066
7Wieteke Cramer 171831
8Lisette v.d.Geest 173137
9Tessa van Dijk174586
10Ingeborg Kroon175448

Fransman stak kinderen neer

Icoon MisdaadDe vader die ervan verdacht wordt zijn drie kinderen te hebben omgebracht in Bornel in Frankrijk, is gisteren onder toezicht gesteld van de politie. Het is nog onduidelijk waarom de vader zijn kinderen zou hebben omgebracht en daarna de hand aan zichzelf wilde slaan. Duidelijk is wel dat de kinderen door middel van een steekwapen om het leven zijn gebracht.

Buurtbewoners hadden rond half zes ’s ochtends de politie en hulpdiensten gewaarschuwd omdat de man hevig bloedend op een parkeerplaats lag. De kinderen lagen in hun bedden en hadden ernstige verwondingen, vooral in de borststreek. Volgens de politie gaat het om een rustig gezin waarvan geen problemen bekend waren. Tot afgelopen weekend had de politie nog nooit iets te maken gehad met het gezin. Het onderzoek loopt nog.

"Zaak-Ullrich niet verjaard"

Het is nog altijd niet zeker of Jan Ullrich zijn gouden olympische medaille, die hij in 2000 in Sydney bij de wegwedstrijd behaalde, mag behouden. Ullrich wordt ervan verdacht dat hij die prestatie leverde met gebruik van verboden middelen.

Jacques Rogge, de voorzitter van het IOC, zegt dat zaak nog niet verjaard is. Normaal gesproken verjaart een dergelijke zaak na acht jaar, maar in dit geval geldt dat niet. "We hebben binnen die acht jaar een onderzoek ingesteld, daarmee blijven we binnen de verjaringstermijn."

Justitie in Bonn voert het onderzoek uit.

[Darts] Taylor uitgeschakeld

Phil Taylor is het PDC-WK in de kwartfinale uitgeschakeld. Hij verloor van Wayne Mardle.

Taylor kwam in de wedstrijd al snel 3-0 voor, maar Mardle kon zich terugknokken tot 4-4 in sets. In de beslissende set kreeg Mardle veel kansen om Taylor te breken, maar pas bij de dertiende poging was het raak. Daarna wist hij de slotleg in dertien darts uit te gooien. Het is voor het eerst in de 15 jarige historie van het PDC-WK dat Phil Taylor niet in de finale staat.

Uitslagen kwartfinales:
Kirk Shepherd - Peter Manley (5) 5-4
John Part (11) - James Wade (3) 5-4
Wayne Mardle (9) - Phil Taylor (1) 5-4
Kevin Painter (15) - Adrian Lewis 5-2

Zwijnen creŽren chaos op Duitse autoweg

Een groep van zo'n tien wilde zwijnen heeft gisteren voor een enorme ravage gezorgd bij onze oosterburen. Een stuk van een autoweg moest zelfs voor een uur worden afgesloten, om de ravage van de vele ongelukken op te ruimen.

De wilde dieren wilden de autoweg in het noorden van Duitsland zonder uit te kijken oversteken. De automobilisten, die hierop natuurlijk niet verdacht waren, raakten in blinde paniek bij het aanschouwen van de vervaarlijke dieren. De hierop ontstane chaos had drie ongelukken tot gevolg, gelukkig zonder noemenswaardig letsel.

Wel liepen vijf auto's aanzienlijke schade op, zo deelde de politie van Brunswick vandaag mee. Ook raakten drie wilde zwijnen ernstig gewond tijdens de oversteek. De boswachters hebben de everzwijnen daarom moeten afschieten. De overige dieren hebben de overtocht wel overleefd en zijn de vrije natuur in gevlucht.

[NK Allround] Kramer wint derde afstand

Sven Kramer heeft in Groningen ook de 1500 meter op zijn naam geschreven. Hij deed dit in een nieuw baanrecord, 1:50.27. Wouter Olde Heuvel werd tweede, Rhian Ket zette de derde tijd op de klokken.

Kramer kwam in de laatste rit in actie. Hij had de grootste moeite om concurrent Olde Heuvel voor te blijven, maar wist de rit toch te winnen. Hiermee heeft hij nu alle drie de afstanden tot nu toe gewonnen. Op de laatste afstand, de tien kilometer, verdedigt Kramer een voorsprong van 30.80 seconden.

Uitslag 1500 meter

#NaamTijd
1Sven Kramer1:50.27
2Wouter Olde Heuvel1:50.46
3Rhian Ket1:50.84
4Ben Jongejan1:50.88
5Berden de Vries1:51.41
6Tim Roelofsen1:52.18
7Koen Verweij1:52.20
8Michael Kaatee1:52.23
9Bjarne Rykkje1:52.42
10Bart van der Berg1:52.45

Stand na de 1500 meter

#NaamPunten
1Sven Kramer112.448
2Wouter Olde Heuvel113.988
3Ben Jongejan114.980
4Jan Blokhuijsen115.379
5Koen Verweij115.451
6Tim Roelofsen115.686
7Ted-Jan Bloemen115.901
8Bjarne Rykkje116.342
9Berden de Vries116.556
10Carl Verheijen116.713

Artwork en beeldmateriaal van Tiberium

EA Los Angeles gaat fans van de Command and Conquer serie de mogelijkheid bieden om opnieuw in de huid van ťťn van de soldaten uit de RTS-games te kruipen. Dit keer wordt het echter geen shooter zoals Renegade, maar een Squad-Based Tactical Shooter, zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Rainbow Six: Vegas. We hebben wat screenshots en artwork verzameld, die je hieronder kunt bekijken.

Art:Screenshots:


Boeren steken vuurwerk af vanaf tractor

In het Groningse dorpje Jonkersvaart bij Marum zijn afgelopen nacht twee zestienjarige knullen uit Zevenhuizen en Haule beboet. De jongens reden op een trekker, en gooiden onderweg met illegaal vuurwerk. De jongens hadden pech dat achter hen een tijdlang een politieauto reed.

Ontkennen had geen zin meer, want de politie trof bij de jongens een doos aan met nog zeven stuks illegaal vuurwerk. De agenten hebben de knallers in beslaggenomen en het duo op de bon geslingerd.

Turkse politie arresteert terreurverdachten

Icoon TerrorismeDe Turkse politie heeft dit weekeinde vierentwintig personen aangehouden, die worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen. De arrestanten zouden banden hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda, dat eerder de verantwoordelijkheid opeiste voor zelfmoordaanslagen op het Britse consulaat, twee synagogen, en een HSBC bank in Istanbul. Hierbij vonden in november 2003 meer dan 60 mensen de dood.

Turkse media brachten het nieuws op basis van bronnen bij justitie. De aanhoudingen zouden hebben plaatsgevonden in de stad Aksaray in het midden van Turkije, en daarnaast in Istanbul en de hoofdstad Ankara.

Vijf van de verdachten zijn ook daadwerkelijk door de rechtbank vastgezet in afwachting van mogelijke vervolging.

[NK Allround]Leenstra wint 1500 meter

Marrit Leenstra heeft verrassend de 1500 meter op het NK Allround in Groningen. Ireen WŁst gaat nog steeds aan de leiding in het overall klassement.

Leenstra pakte ook het baanrecord en bracht het naar 2:00.97. De nummers ťťn en twee voor deze afstand, Ireen WŁst en Renate Groenewold, konden niet aan de tijd van Leenstra tippen. Groenewold haalde nog net het podium, maar WŁst moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Op de vijf kilometer verdedigt WŁst vanmiddag een voorsprong van 8.10 seconden op Paulien van Deutekom.

Uitslag 1500 meter

#NaamTijd
1Marrit Leenstra2:00.97
2Paulien van Deutekom2:01.29
3Renate Groenewold2:01.92
4Ireen WŁst2:02.11
5Diane Valkenburg2:02.22
6Jorien Voorhuis2:03.43
7Wieteke Cramer2:04.31
8Sanne Delfgou2:04.34
9Foske Tamar van der Wal2:04.56
10Linda Bouwens2:04.98

Klassement na 3 afstanden

#NaamPunten
1Ireen WŁst122.628
2Paulien van Deutekom123.438
3Renate Groenewold123.516
4Marrit Leenstra123.629
5Diane Valkenburg124.398
6Jorien Voorhuis125.661
7Wieteke Cramer126.277
8Tessa van Dijk127.236
9Lisette van de Geest127.626
10Ingeborg Kroon127.663

SP grote verliezer bij peiling jaarwisseling

Icoon PolitiekDe SP is bij de jaarwisseling de grootste verliezer in de peiling van Maurice de Hond ten opzichte van een jaar eerder, terwijl Rita Verdonk met TON het beste scoort.

De Socialistische Partij heeft eind 2007 achttien zetels en dat zijn er dertien minder dan een jaar eerder. Momenteel is de SP de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer met 25 zetels.

In de zondag gepubliceerde peiling van De Hond Maar zijn ook bij veel andere partijen forse verschuivingen te zien. Dat komt onder meer door de komst van TON, die als nieuwe partij met 21 zetels de Kamer binnenkomt. Daarna is GroenLinks de grootste winnaar met een verdubbeling van het aantal zetels van zes naar twaalf stuks.

Van de regeringspartijen leveren CDA en PvdA in. Het CDA staat in de laatste week van dit jaar op 34 zetels en dat zijn er drie minder dan vorig jaar. De PvdA verliest vier zetels en staat daarmee op 23 zetels in de Kamer. De ChristenUnie wint wel en stijgt van vijf naar zeven zetels. De in totaal 64 zetels die de drie coalitiepartijen nu in de peiling hebben, is onvoldoende voor een Kamermeerderheid.

Verder staat de VVD in de oppostie op verlies met veertien zetels. Dat zijn er acht minder dan een jaar eerder. De PVV van Geert Wilders zakt met vijf zetels naar tien stuks. D66 ziet de aanhang verdubbelen van drie naar zes zetels en de Partij voor de Dieren groeit van twee naar drie plekken in de Kamer.

"Jan"

Duizenden mensen bij huis familie Bhutto

Icoon AanslagDuizenden aanhangers van Benazir Bhutto hebben zich zondag verzameld bij het huis van de familie van de vermoorde oppositieleidster in Naudero in het zuiden van Pakistan. Bij het huis riepen de medestanders van Bhutto leuzen tegen de Pakistaanse president Pervez Musharraf.

Bhutto's echtgenoot Asif Ali Zardari zei tegen de menigte dat Bhutto haar leven heeft gegeven voor de democratie in Pakistan. "Wij zullen haar missie voortzetten", aldus Zardari.

Functionarissen van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van Bhutto nemen zondag in Naudero in de provincie Sindh een besluit over deelname aan de parlementsverkiezingen van 8 januari. Bhutto's zoon Bilawal zal het politieke testament van zijn moeder voorlezen tijdens de partijbijeenkomst. Benazir Bhutto had op papier gezet hoe de PPP verder zou moeten gaan zonder haar.

AZ niet zeker van komst Alves

Het is nog maar de vraag of Afonso Alves voor AZ zal gaan spelen. Technisch directeur Marcel Brands en trainer Louis van Gaal lieten dit gisteren weten.

"Afgelopen zomer waren we dichterbij om hem vast te leggen. Toen was het verschil een miljoen euro en ging het om ja of nee," liet Van Gaal weten.

"In augustus had ik er meer hoop op dan nu", liet Brands hierop volgen. AZ deed in augustus al verwoede pogingen om Alves van SC Heerenveen over te nemen. Tot de laatste dag van de transferperiode waren de clubs in onderhandeling, maar uiteindelijk werd er geen akkoord bereikt.

Tot op de dag van vandaag staat Alves nog steeds bovenaan het lijstje van AZ. Brands: "Maar in de standpunten is niet veel veranderd. Daarom moet ik nog maar zien of we er nu wťl uitkomen."

AZ is ook nog met een alternatief bezig. "Uiterlijk volgende week, als de competitie stil ligt, willen we de knoop doorhakken. Dan moet er duidelijkheid zijn. Of het wordt Alves, of het wordt die andere spits. Of we kopen geen van beiden. Die mogelijkheid bestaat ook nog. We gaan niets forceren, geen noodsprongen maken. Als het niet lukt, gaan we gewoon verder met de selectie die we hebben."

Borat wordt vredesdemonstrant

Icoon ShowbizzEerder deelde de Britse komiek Sacha Baron Cohen al mee dat hij niet langer met zijn typetje Borat zou verder gaan. Nu is onlangs bekend geworden dat hij zelfs een serieuze rol in een film krijgt, geregisseerd door niemand minder dan Steven Spielberg.

De film, met de titel "The Trial of the Chicago Seven", gaat over de oppositie tegen de Vietnamoorlog in het Amerika van de jaren zestig. De schepper van Ali G en Borat zal de rol van Abbie Hoffman op zich nemen, een bekende hippie uit de 'counterculture' van de jaren zestig die door middel van grootschalige satirische en theatrale acties demonstreerde tegen de oorlog.

Naar verwachting krijgt Sacha zo'n 3 miljoen pond voor de film, wat neerkomt op iets meer dan 4 miljoen euro. Ondertussen is hij overigens al bezig met de plannen voor een andere komische film, waarin de Brit in de huid van Bruno klimt, een kitsche Oostenrijkse modeshow-presentator met een zwak voor nazi-grappen. Naar het schijnt zal hij hiervoor 7 miljoen pond ontvangen, plus 15% van de totale ticketverkoop; een record voor een Britse komiek.


Met dank aan eu-Robert voor de submit.

Man vanuit auto in hoofd geschoten

Icoon MisdaadEen 25-jarige Rotterdammer is†vannacht in Rhoon in zijn hoofd geschoten. Hij werd vermoedelijk vanuit een rijdend voertuig geraakt, aldus de politie.

De schietpartij had plaats buiten de bebouwde kom, in een straat die bekend staat als een plek voor straatraces. De politie sluit niet uit dat er op dat moment zo'n race gaande was.

De politie zegt dat uit het voertuig in elk geval meerdere schoten zijn gelost. Vijftien getuigen zijn inmiddels verhoord. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Over de ernst van zijn verwondingen is nog niets†bekend.

CD: the Boss Martians - Pressure in the Sodo

Dat Seattle een vruchtbare bodem voor rockmuziek was, wisten we al lang. In de jaren negentig was het de grungehoofdstad van de wereld, met bands als Nirvana, Alice in Chains en Pearl Jam. Maar ook nu we de hoogtijdagen van de grunge achter ons hebben moeten laten, komt er zo nu en dan best een leuk bandje vandaan. Zo ook the Boss Martians, een rock ’n rollband die met Pressure in de Sodo de wereld hopen te veroveren.
Stam zonder Slippens verder

Danny Stam zal het de resterende dagen van de Zesdaagse van ZŁrich zonder Robert Slippens moeten doen. Op de derde dag van het evenement in de Zwitserse stad vormde de Nederlander een duo met de Deen Michael MÝrkÝv. Het is niet duidelijk waarom Slippens niet meer is gestart.

Stam en MÝrkÝv hebben momenteel twee ronden en 92 punten achterstand op de leiders in het klassement. Deze wordt aangevoerd door het duo Iljo Keisse uit BelgiŽ en Robert Bartko uit Duitsland. Zij hebben al 227 punten weten te vergaren.

Op de tweede plaats vinden we twee Zwiters terug, te weten Bruno Risi en Franco Marvulli. Zij hebben meer punten dan het leidende tweetal, maar hebben een ronde achterstand.

Jans: "Ik ben vol bewondering"

FC Groningen speelde afgelopen week drie wedstrijden, waaronder het duel tegen PSV, en wist deze allemaal te winnen. Zaterdagavond won de formatie van Ron Jans met 3-1 van Sparta en nestelde zich hiermee in de kop van de ranglijst van de Eredivisie.

"Ik ben vol bewondering voor mijn eigen ploeg. De wedstrijd woensdag tegen PSV kostte veel energie. Na zo'n knappe zege is er het gevaar dat je te gemakkelijk even naar Sparta gaat. Ik heb een jong elftal, dus heb ik gezegd dat ze gewoon lekker moesten voetballen. Dat is prima gelukt, alleen in de korte fase na rust hadden we het tegen Sparta even lastig", aldus een tevreden Jans.

Britney kaapt filmrol Lindsay weg

Icoon ShowbizzBritney Spears is in gesprek met de makers van de film 'Memoirs of a medicated child' over een hoofdrol. Daarmee kaapt ze de rol wellicht voor de neus van Lindsay Lohan weg. Naar verluidt hadden de filmmakers aanvankelijk Lindsay Lohan benaderd voor de rol van vriendin van een psychiatrische patiŽnt. Zij zouden echter van gedachten zijn veranderd en nu op Britney azen.

Het lijkt er dus op dat Britney weer wil gaan acteren. Ze speelde ťťn keer eerder in een film: 'Crossroads' uit 2002. Ze kreeg toen een Razzie Award voor slechtste actrice. In 2006 had ze een gastrol in de serie Will & Grace.

Man (67) doodgeschoten in Amsterdam

Icoon Misdaad Een 67-jarige man is overleden na een schietpartij afgelopen avond in Amsterdam-West. Voorbijgangers troffen het slachtoffer rond 21.45 uur hevig bloedend aan op de Waterleliegracht. De man overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Dat maakte een politiewoordvoerder vanochtend bekend. De 67-jarige is een bekende van de politie, maar volgens de zegsman lijkt er geen sprake van een afrekening. Over de toedracht van het incident is verder nog niets bekend. De dader of daders zijn vooralsnog spoorloos.

Doden bij brand in badplaats BelgiŽ

Icoon BelgieIn de Vlaamse badplaats Blankenberge woedt een flinke brand in een appartementencomplex. Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen toen ze zichzelf in veiligheid wilden brengen en van de vierde verdieping naar beneden sprongen. Een derde persoon raakte lichtgewond.

Volgens de politie van Blankenberge zijn veel bewoners illegale vluchtelingen. De brandweer meldt dat het vuur inmiddels onder controle is, maar er komt nog wel veel rook vrij.

De andere bewoners van het gebouw en enkele buren zijn daarom geŽvacueerd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

FOK! Jaarlijsten 2007De laatste uren van het jaar 2007 tikken langzaam weg. Dat betekent dat het tijd is voor een retrospectief in FOK! muziek-, film- en boekenland. Voor de reviewcrew was het een goed jaartje met enkele nieuwe ontwikkelingen, vertrekkende reviewers, nieuwe aanwas en bergen materiaal om te reviewen.

Omdat het 200-7 betrof ditmaal een top 7. Dat maakte de keuze wat makkelijker voor de reviewers en geeft julie weer meer leesvoer.Het FOK!-Reviewteam wenst iedereen alvast een
GELUKKIG EN GEZOND 2008!!

Youp trekt 2,5 miljoen tv-kijkers

Icoon TelevisieMaar liefst tweeënhalf miljoen tv-kijkers hebben gisteravond afgestemd op Youp van 't Hek. Zijn theatervoorstelling Schreeuwstorm was daarmee veruit het bestbekeken programma van die dag. Dat bleek vanochtend uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

De Vara zond het programma uit op Nederland 1. Op het lijstje van goedscorende programma's volgden twee Journaal-uitzendingen en het schaatsen (ook allemaal Nederland 1). De uitslag van Idols (RTL4) kwam op een vijfde plaats met ruim 1,2 miljoen kijkers.

Kringloopwinkel in de as gelegd in Zwijndrecht

Icoon BrandIn Zwijndrecht is gisteravond een kringloopwinkel in de as gelegd. De brand aan de Ringdijk werd door een voorbijganger rond half tien ‘s avonds opgemerkt. De brandweer gaf rond kwart voor elf het sein ‘brand meester’.

Er is nog tot diep in de nacht nageblust. Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand en er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De politie begint morgen met een sporenonderzoek. Mensen die naar een kringloopwinkel willen, zullen zich nu moeten wenden tot het kringloopwarenhuis op de Staart in Dordrecht.


Uitslaande brand Kringloopwinkel Zwijndrecht

Uitslagen Schotland speelronde 20

In Schotland werd dit weekend de twintigste speelronde afgewerkt. De speelronde werd overschaduwd door het plotselinge overlijden van Phil O’Donnell, aanvoerder van Motherwell. Hieronder vind je de uitslagen.

Uitslagen

ThuisUitUitslag
HibernianGlasgow Rangers1-2
CelticGretna3-0
MotherwellDundee United5-3
St. MirrenAberdeen0-1
Inverness CTKilmarnock3-1
FalkirkHearts2-1

Stand

#ClubWedstrijdenPuntenDoelsaldo
1Celtic2043+34
2Glasgow Rangers1841+27
3Motherwell2035+5
4Dundee United2029+1
5Aberdeen2029-2
6Hibernian2028+2
7Falkirk2028-2
8Inverness CT2028-6
9Kilmarnock2021-8
10Hearts2020-5
11St. Mirren1919-19
12Gretna1910-27

Topscorers:

#NaamClubAantal doelpunten
1McDonaldsCeltic13
2Vennegoor of H.Celtic9
3HuntDundee United8
48 spelers-7

Programma volgende speelronde:

DatumThuisUit
02/1AberdeenInverness CT
02/1CelticGlasgow Rangers
02/1Dundee UnitedHearts
02/1GretnaSt. Mirren
02/1HibernianMotherwell
02/1KilmarnockFalkirk

[Portret] Diego

Diego Ribas da Cunha, kortweg Diego, is geboren op 28 februari 1985 in Ribeir„o Preto, S„o Paulo. Hij is een Braziliaanse profvoetballer die momenteel speelt voor Werder Bremen in de Bundesliga. Daarnaast heeft hij al twintig interlands op zijn naam staan voor BraziliŽ.

Al op 12-jarige leeftijd werd hij ontdekt door de scouts van Santos FC. Hij ontwikkelde zich zo goed in de jeugd dat hij zijn debuut mocht maken op 16-jarige leeftijd, dat was op het Rio-S„o Paulo Championship in 2002. In datzelfde jaar won hij met zijn team het binnenlandse kampioenschap Campeonato Brasileiro. Diego werd vervolgens opgeroepen voor het nationale team van BraziliŽ voor de Copa Amťrica van 2004. Hij scoorde in de finale de beslissende penalty in de penalty-knockout, waardoor niet ArgentiniŽ maar BraziliŽ de titel op haar naam schreef. In zijn tijd bij Santos FC werd hij een bekend duo met Robinho, maar dat duo bleef niet lang in stand.

Diego zou in 2003 de overstap maken naar het Engelse Tottenham Hotspur maar dit ketste op het laatste moment af want de voorzitter van Santos FC was niet van plan hem te verkopen. In juli 2004 had hij dan toch zijn gewenste transfer. Hij maakte voor acht miljoen euro de overstap naar het Portugese FC Porto, destijds onder leiding van Co Adriaanse. Diego wist niet te overtuigen en kon niet rekenen op een basisplaats, als gevolg hiervan werd hij buiten de selectie gelaten voor het WK van 2006. Daarnaast was hij slechts een invaller in een vrienschappelijke wedstrijd tegen Engeland, waarin hij in de laatste minuut de gelijkmaker scoorde.

Met de hoop op meer speelminuten besloot hij in mei 2006 te vertrekken bij FC Porto. Het Duitse Werder Bremen nam hem voor 6 miljoen over, met dit transferbedrag werd de Braziliaan de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis van de Noord-Duitse club. Diego tekende een contract tot 2010. Hij maakte zijn debuut voor Werder in de Ligapokal, in de finale op 5 augustus wist zijn team uiteindelijk FC Bayern Munchen opzij te zetten. Het seizoen 2006-2007 begon goed voor Diego. Hij zorgde voor ťťn goal en twee assists in de 4-2 overwinning op Hannover 96, op 13 augustus. In de tweede wedstrijd was hij minstens zo belangrijk door tweemaal een medespeler te bedienen waardoor zijn team uiteindelijk met 2-1 won van Bayer Leverkusen.

Dankzij zijn goede prestaties in de maand augustus werd hij bekroond tot speler van de maand. Naarmate het seizoen vorderde maakte hij zijn transfer alsmaar meer waard. Hij groeide uit tot ťen van de belangrijkste spelers bij Werder en werd samen met zijn teamgenoot Torsten Frings genoemd als de motor van Bremen's middenveld. Ook in oktober en december 2006 wist hij de titel van speler van de maand op zijn naam te schrijven. Hij werd eveneens uitgeroepen tot beste speler van de eerste seizoenshelft in de Bundesliga. Zijn uitstekende prestaties gingen ook niet voorbij aan de Braziliaanse bondscoach. Die riep hem in november weer op voor het nationale team.

Werder Bremen eindigde dat jaar als derde in Groep A van de Champions League, waardoor zij hun opwachting moesten maken in de UEFA Cup. Ze bereikte daarin de halve finales, nadat ze in de kwartfinales AZ hadden verslagen, de creativiteit van Diego speelde destijds een zeer grote rol. Op 20 april moest Bremen in de Bundesliga aantreden tegen Alemannia Aachen, deze wedstrijd werd met 3-1 gewonnen maar het mooiste van deze wedstrijd was de goal van Diego, die een fenominaal schot loste van maar liefst 62.5 meter. In april werd bekend dat Real Madrid zeer geÔnteresseerd was in de creatieve middenvelder maar Werder Bremen's manager Klaus Allofs zei dat hij naar geen enkel bod zou luisteren. Ook waren er geruchten dat FC Barcelona geÔnteresseerd zou zijn, maar niets was concreet.

Met ruim 50% van de stemmen kreeg Diego na het seizoen 2006-2007 de speler van het jaar award in de Bundesliga, georganiseerd door het Duitse blad Kicker.

Ook dit seizoen speelt Diego weer een belangrijke rol bij Werder, helemaal nu Torsten Frings, Carlos Alberto en Tim Borowski niet beschikbaar zijn door blessures. In de groepsfase van de Champions League begon zijn team niet goed, na twee wedstrijddagen stond Werder nog met lege handen. Maar er was geen tijd voor nadenken want vlak daarna kwam regerend landskampioen VFB Stuttgart op bezoek, die opmerkelijk genoeg met 4-1 opzij werd gezet, met Diego als de leider van het elftal. Later boekte Werder nog een historische 8-1 overwinning op Arminia Bielefield, door drie assists en ťen goal van Diego. Hij werd uitgeroepen tot speler van de maand september. Diego maakte uiteindelijk aan alle geruchten een einde door zijn contract te verlengen tot 2011.

Diego 's wereldgoal

Schwarzer breekt record Bergkamp

Mark Schwarzer heeft gisteren, in de competitiewedstrijd tegen Portsmouth (0-1) zijn 316de wedstrijd voor Middlesbrough gespeeld, wat een record is. De AustraliŽr werd de buitenlandse speler met de meeste Premier League-wedstrijden voor ťťn club achter zijn naam.

Dennis Bergkamp was tot gisteren recordhouder. Bergkamp kwam van 1995 tot 2006 tot 315 duels voor Arsenal. Schwarzer speelt sinds 1997 voor Middlesbrough.

Verheijen: "Dit doet pijn"

Carl Verheijen kan dit weekeinde niet meekomen met Sven Kramer op het Nederlands kampioenschap allround in Groningen.

De schaatser van de TVM-ploeg, die vierde werd op de 5.000 meter, heeft nog te veel last van de wond aan zijn enkel die hij begin deze maand opliep bij een valpartij. "Dit doet pijn. Omdat ik niet kan laten zien, wat ik kan. Ik kan niet dat hoge tempo schaatsen. De tijd om te herstellen was blijkbaar te kort.”

Irak jaar na dood Saddam alert

Icoon BuitenlandsAlle veiligheidsdiensten in Irak zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Het is vandaag namelijk precies een jaar geleden dat Saddam Hussein werd opgehangen in Bagdad. De soennitische aanhangers van de oud-president komen bijeen bij zijn graf in Tikrit.

De executie werd destijds om vijf minuten over vier Nederlandse tijd uitgevoerd. Dat was vijf minuten over zes lokale tijd. Het tafereel werd geheel gefilmd en gefotografeerd en kwam dus ook uitgebreid in de media terecht.

Saddam Hussein

22-jarige bedreigt 8-jarige met een mes

Icoon OpmerkelijkEen 22-jarige inwoner van Bergen op Zoom is vrijdag opgepakt nadat hij een 8-jarig jochie in Tholen had bedreigd met een mes. Het ventje was iets na vijven met een vriendje op de Kuipersdreef aan het spelen. De jongetjes trokken, tijdens het spelen, gekke gezichten naar elkaar en naar auto's.

Een 22-jarige automobilist uit Bergen op Zoom kon dat niet waarderen. Hij stapte uit en bedreigde een van de jochies met een steekwapen. De politie wist de man een uur later aan te houden.

Met dank aan Reigndear voor de submit.

Boek: Gil Reavill - De schoonmakers van CSI

Het boek zat verpakt in een plastic zak, zo een waarin je bewijsmateriaal zou kunnen verzamelen. Er zat zelfs een witte latex operatiehandschoen bij. Was het bedoeld als bewijsmateriaal, of juist om met te beschermen tegen iets? Het boek in de plastic zak bleek geschreven te zijn door Gil Reavil en had als titel De schoonmakers van CSI. Nieuwsgierig geworden opende ik de plastic zak en bekeek het met bloedspatten besmeurde boek nauwkeuriger. Gelukkig beperkten de spetters zich tot de grafische druk op het boek zelf en was de binnenzijde op een normale wijze bedrukt.

Bin Laden verspreidt nieuwe boodschap

Icoon TerrorismeTerroristenleider Osama bin Laden heeft via een geluidsopname op een website van militante moslims Iraakse soennieten gewaarschuwd niet mee te doen aan een regering van nationale eenheid in Irak. Volgens de leider van al-Qaida willen de Amerikanen zo'n bewind alleen maar om de olievoorraden te beheersen.

Degene die wel meedoen aan een eenheidsregering zijn volgens hem ''afvalligen van de islam''. Ook moeten de soennieten hun verzet tegen al-Qaida staken, zo zei Bin Laden.

Verder waarschuwt hij in de geluidsopname IsraŽl. Dat land moet zich voorbereiden op de bloedige bevrijding van heel Palestina, ''van de Jordaan tot aan de zee''. De 50-jarige terroristenleider zou zich ophouden in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.

IsraŽl: verdachte chemicaliŽn in EU-hulpgoederen

Icoon Isra�l/Palestina Israël heeft onlangs in een vrachtwagen met hulpgoederen bestemd voor de Gazastrook chemicaliën in beslag genomen die kunnen worden gebruikt om explosieven te maken. De zakken waren gemarkeerd als hulpgoederen van de Europese Unie.

Het leger verklaarde gisteren in een vrachtwagen 6,5 ton kaliumnitraat te hebben aangetroffen in zakken waarop stond dat ze suiker zouden bevatten. Een EU-functionaris zei dat de zaak wordt onderzocht. De EU is grootste leverancier van humanitaire hulp aan Gaza.

Kaliumnitraat wordt gebruikt als kunstmest, maar er kunnen ook explosieven mee worden gemaakt en zelfgemaakte raketten mee worden aangedreven. Israël heeft zijn militaire en economische afgrendeling van Gaza nog verder aangescherpt sinds Hamas er in juni de macht overnam.

Flinke vuurwerkvangst in Zuid-Limburg

Icoon PolitieDe politie in Zuid-Limburg heeft gisteravond 1000 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen. De vondst werd gedaan in een opslagruimte in Bingelrade, vlakbij Sittard aan de grens met Duitsland. Een 17-jarige jongen en een 22-jarige man die in de bedrijfsruimte aanwezig waren, zijn aangehouden.

De partij was afkomstig uit Duitsland en China en bevatte onder meer mortierbommen en lawinepijlen. Die zijn in Nederland verboden. Mogelijk werd in de naast een woning gelegen opslagruimte ook vuurwerk gefabriceerd.

Het is de grootste partij illegaal vuurwerk die de politie tot nu toe in Zuid-Limburg in beslag heeft genomen.

Paus is minder populair

Icoon EuropaDe Paus heeft in 2007 minder bezoek gehad. Afgelopen jaar kwamen er minder mensen naar Rome om hem te zien. Zo'n 2,8 miljoen mensen kwamen naar het Vaticaan om de massa-audiŽnties te bezoeken of missen waarin Benedictus XIV voorging bij te wonen. Dat zijn er 400.000 minder dan vorig jaar.

Bijna 1,5 miljoen mensen hebben het Angelus Domini (gebed) bijgewoond. 729.100 mensen waren aanwezig bij de wekelijkse algemene audiŽntie op woensdag en 442.000 bij liturgische vieringen. 209.000 gingen naar de speciale audiŽnties.

MaleisiŽ: woord Allah alleen voor moslims

Icoon OpmerkelijkDe regering van MaleisiŽ heeft bepaald dat alleen moslims het woord 'Allah' nog mogen gebruiken. Inmiddels hebben een christelijke kerk en een katholiek weekblad de overheid aangeklaagd, omdat zij het Maleisische woord voor 'God' niet meer in de mond mogen nemen.

Verder heeft de regering besloten de invoer van christelijke boeken met het woord 'Allah' te verbieden voor de binnenlandse veiligheid. Het katholieke weekblad 'The Herald' moet waarschijnlijk stoppen met verschijnen als zij nog langer het woord 'Allah' gebruiken. MaleisiŽ bestaat voor zestig procent uit islamieten.

Stad VS af van 'duivels' netnummer 666

Icoon OpmerkelijkNa een decennialange strijd met de telefoonmaatschappij mag de Amerikaanse stad Reeves haar netnummer 666 inruilen tegen een minder 'duivels' getal.

Dit meldde de BBC gisteren. Christelijke inwoners van de stad in de staat Louisiana strijden al sinds de jaren '60 van de vorige eeuw tegen het getal 666 dat volgens het Bijbelboek Openbaring het getal van het Beest is.

Inwoners van Reeves kunnen nu het netnummer 749 aanvragen. Volgens de burgemeester van Reeves is de inschikkelijkheid van de telefoonmaatschappij te danken aan "goddelijke interventie".

Klant laat serveerster 50.000 euro na

Icoon EconomieBijna zeven jaar lang deed serveerster Melina Salazar haar best om aan alle wensen van haar nukkige klant, de 89-jarige Walter 'Buck' Swords, te voldoen. Als beloning liet de Amerikaan haar 50.000 dollar na en een zeven jaar oude Buick, zo berichtte CNN vandaag.

De werkneemster in Brownsville (Texas) kon het nog steeds niet geloven. Ze omschreef de Tweede Wereldoorlog-veteraan als "nogal gemeen", maar bleef altijd tegen hem glimlachen. Swords overleed in juli, maar Salazar hoorde pas onlangs van de erfenis.
Laatste reviews en specials
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
review
Zombie Army 4: Dead War
review
Warcraft 3: Reforged
special
Vijf gametips voor de maand februari
©FOK.nl e.a.