FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 november 2007

Politie maakt eind aan lawaaierig triootje

Icoon OpmerkelijkDe politie heeft een eind gemaakt aan een lawaaierig triootje in Lørenskog in de buurt van Oslo. Een hitsig stelletje ging met te veel kabaal aan de slag met een vriend. Ongeruste buren belden de politie en rukte uit. De buren dachten dat het om partnergeweld ging.

"We kregen om half acht 's ochtends een oproep van buren met de melding dat er een vrouw mishandeld werd. We stuurden een patrouille maar de agenten konden niets anders dan vaststellen dat het helemaal niet om partnergeweld ging", aldus Bjorn Jahr van de politie. "De drie vertelden de agenten dat ze samen seks hadden en dat het niet de eerste keer was."

Dreigende planetoide blijkt ruimtesonde

Icoon RuimtevaartOp 7 november was er lichte paniek onder sterrenkundigen. Ze hadden een lichtpuntje gesignaleerd, dat met hoge snelheid de aarde naderde. De helderheid van het stipje kwam overeen met een planetoïde met een diameter van twintig meter. Volgens de berekeningen van de baan, die het object aflegde, zou het object gisteren langs de aarde razen. Uit dezelfde berekeningen bleek dat het object rond eind februari langs Mars is gevlogen.

Denis Denisenko van het Russische instituut voor Ruimteonderzoek in Moskou dacht door de berekeningen ineens aan de Europese ruimtesonde Rosetta. Het ruimtevaartuig legt namelijk dezelfde weg af en haar zonnepanelen weerkaatsen net zoveel licht als een rotsblok met een doorsnee van twintig meter. Rosetta heeft de baan langs de aarde nodig om zo met voldoende snelheid in de richting van de komeet Churyumov-Gerasimenko te komen, die haar baan in 2014 zal kruisen. Rosetta heeft in november de aarde al een keer gepasseerd en over twee jaar zal Rosetta voor de derde en laatste keer ons blauwe bolletje passeren.
Met dank aan hipy123 voor de submit.

Request denied in Mass Effect tv commercial

Het hoogseizoen voor gamers is begonnen, waarbij Mass Effect één van de toppers is. De release van het spel is nu zeer dichtbij. En om mensen op de hoogte te stellen is er een erg sfeervolle televisiecommercial gemaakt waarbij het aspect van keuzes maken centraal staat. Mass Effect verschijnt morgen in Amerikaanse winkels. Wij kunnen drie dagen later op 23 november met Biowares magnum opus aan de slag.

Mass Effect is een science-fiction RPG dat zich afspeelt op een flink aantal verschillende planeten. Het is aan jou de taak om het heelal te redden, en hiervoor zul je verschillende missies tot een goed einde moeten brengen op de verschillende planeten. De combat in deze game is real-time en squad-based. Dat wil zeggen dat je samen met collega's het kwaad kunt overwinnen. Belangrijk in deze game is het customizen van je karakter en de mogelijkheid om het verhaal te beinvloeden door jouw keuzes.

Ook Manon Thomas heeft gelekte naaktfilm

Icoon Not Safe For Work (NSFW)De 44-jarige Manon Thomas is boos en niet zomaar. Onverlaten hebben namelijk een naaktfilmpje gestolen via een wirelessverbinding. De presentatrice poseerde naakt staand in een bad met schuim op haar edele delen. Eerder deze week lekte er ook een naaktfilm van Paris Hilton naar het net.

Hoewel de diefstal al twee maanden geleden plaatsvond lekte het vandaag pas uit naar het wereldwijde web. Thomas: "Het is een tijdje geleden gestolen vanaf onze laptop waarmee we via een draadloze verbinding op internet zaten. Acht weken geleden heb ik aangifte gedaan bij de politie. Omdat het onderzoek in volle gang is, kan ik er niet zoveel over zeggen."

De ex van zanger Forrest, die zich overigens nergens voor hoeft te schamen, heeft aangifte gedaan wegens computervredebreuk. Wie de film heeft gestolen is nog niet bekend.

Doe ook mee aan de poll over gelekte naaktfilms van bekende artiesten.

'Onze' Neelie belangrijkste 'woman to watch' in EU

Icoon AlgemeenDe Wall Street Journal heeft in haar lijstje 'vrouwen om in de gaten te houden' (women to watch) eurocommissis Neelie Kroes van mededinging een eervolle derde plaats toegewezen. Hiermee scoort ze het hoogst van Europa.

Kroes staat in de VS met name bekend om haar rechte lijn inzake het reguleren van de concurrentie binnen de EU. Ze gaf al voor miljarden aan boeten aan bedrijven als Microsoft en Heineken.

De nummers één op de lijst is Angela Braly, de president-directeur van WellPoint Inc., een Amerikaanse zorgverzekeraar. Braly speelt een grote rol in het publieke debat dat aan de andere kant van de plas gevoerd wordt over gezondheidszorg. Nummer twee is Indra Nooyi, topvrouw van Pepsi.


Neelie Kroes is voor niemand bang.

Duitse scholieren wilden toch geen bloedbad

Icoon MisdaadTwee Duitse scholieren die volgens de politie een bloedbad op een school in Keulen wilden plegen, hadden daar op het laatste moment van afgezien. Dat maakte de Duitse justitie maandag bekend. Een 18-jarige verdachte is vrijgelaten.

De politie meldde zondagavond dat de beide jongens van 17 en 18 jaar oud met kruisboogwapens en mogelijk ook explosieven medescholieren en leerkrachten hadden willen ombrengen op hun gymnasium. De jongste verdachte benam zich van het leven nadat hij door de politie was gehoord.

Volgens aanklager Alf Willwachers blijkt uit chatsessies tussen beide jongens op het internet dat zij hun plan hadden afgeblazen. Een acuut gevaar voor de school was er niet meer, aldus Willwachers, al heeft het tweetal eerder wel een gedetailleerd plan gemaakt voor een bloedbad.

De 18-jarige gaat vrijwillig onder psychiatrische behandeling.

Friesinger laat achtervolging schieten

Anni Friesinger komt tijdens de ploegenachtervolging in Heerenveen (9 december) en Baselga (3 februari) niet in actie. De trainer van de Duitse schaatsster, Gianni Romme, liet dit na de winst van de Duitse dames in Calgary weten.

Romme: "Door de winst is de ploeg al verzekerd van deelname aan het WK en zijn er ook genoeg punten gehaald om aan de wereldbekerfinale mee te mogen doen. Voor Anni zijn er nog veel andere belangrijke wedstrijden, ze kan beter haar krachten sparen."

Delen Zuid-Holland zonder gemeentepils

Icoon BinnenlandsIn diverse Zuid-Hollandse plaatsen zat romantisch badderen er deze avond niet in. De gemeentes hebben een tijd zonder water gezeten, dat heeft een woordvoerder van het waterleidingsbedrijf Oasen en de politie Hollands Midden gemeld.

In de plaatsen Lekkerkerk, Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek en Oudekerk aan den IJssel stroomde er geen water uit de kranen. Dit werd veroorzaakt door het stilvallen van een pompstation in de buurt van Lekkerkerk. Er zaten in totaal 20.000 huishoudens zonder gemeentepils.

In delen van Leiden, Rijnsburg en Voorschoten viel de waterdruk helemaal of gedeeltelijk weg. De oorzaak zou hier een lek zijn in een transportleiding. Volgens de woordvoerster van waterleidingbedrijf Oasen is er geen verband tussen de twee voorvallen.

Benítez: "Geruchten Bayern niet waar"

Rafael Benítez heeft niet de intentie om Liverpool te verlaten. De afgelopen dagen suggereerden diverse Duitse media dat de Spanjaard de nieuwe trainer van Bayern München zou worden. Volgens de oefenmeester is hier niks van waar.

"Ik heb de geruchten ook gehoord. Het is altijd prettig om te horen dat je naam in verband gebracht wordt met zo'n grote club, maar er klopt niets van. Ik heb helemaal niks van die club gehoord. Maar zelfs áls Bayern geïnformeerd zou hebben, was ik daar niet op ingegaan. Ik wil bij Liverpool blijven, ik wil nog veel met deze prachtige club bereiken", liet Benítez weten.

Te huur: 3.000.000 vierkante meter kantoor

Icoon BinnenlandsTerwijl er in Nederland een tekort is van 300.000 woningen, blijft de treurnis van leegstaande kantoorgebouwen in ons land groeien. Op dit moment is bijna drie miljoen vierkante meter kantoorruimte al twee jaar of langer niet gebruikt. In de vier grote steden alleen al blijft 800.000 vierkante meter kantoorruimte structureel leeg.

Dit blijkt uit het onderzoek NIEUW Commercieel Vastgoed 2007, dat de Vereniging Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) en onderzoeksinstituut PropertyNL morgen presenteren.

De kantoorgebouwen lijken nauwelijks te worden omgebouwd naar andere bestemmingen, zoals studentenwoningen. De praktijk blijkt lastig, mensen willen bijvoorbeeld niet graag naast de snelweg wonen.

Tegelijkertijd stijgt de vraag naar nieuwe, moderne kantoorgebouwen. Deze worden vaak in opdracht van bedrijven zelf gebouwd, zodat alle specifieke wensen kunnen worden toegepast. De bouwsector kan de vraag zelfs niet aan.


Niet inbegrepen

Jan Wouters langer bij PSV

PSV heeft bij monde van Jan Reker vandaag ook bekend gemaakt dat Jan Wouters zijn contract bij PSV zal gaan verlengen. Hij blijft ook onder Huub Stevens deel uit maken van de technische staf.

Wouters blijft tot 1 januari interim-trainer van de Eindhovenaren. "Het is niet waar dat ik dat tegen wil en dank doe. Het is alleen niet mijn ambitie voor de lange termijn. Deze periode doe ik het echter met alle liefde en plezier". Wouters vervolgde over Stevens: "Ik ken Stevens niet. Bij PSV ben ik hem wel eens tegengekomen. Volgens mij liggen onze karakters niet zo ver uit elkaar."

Met de komst van Sef Vergoossen in januari neemt Wouters de rol van assistent weer op zich. De staf bestaat vanaf dan verder uit Dwight Lodeweges, die met Vergoossen meekomt, Anton Janssen en Luc Nilis.

Jan Reker sprak lovende woorden over Wouters, "Jan blijft altijd bij ons", vertelde de directeur.

'Ullrich gebruikte doping tijdens Tour 1997'

De inmiddels gestopte Duitse wielrenner Jan Ullrich heeft waarschijnlijk doping gebruikt tijdens de Tour de France van 1997, die hij won. Dit blijkt uit een geluidsopname die het Duitse blad Focus zegt in zijn bezit te hebben.
Op de tape zijn de voormalig verzorger van Ullrich, Jeff D’Hont, en de ex-verzorger van de wielrenner, Rudy Pevenage, te horen. In het gesprek geeft Pevenage toe dat Ullrich al doping gebruikte toen hij in 1996 bij Telekom kwam. Op de vraag van Pevenage of Ullrich door epo gebruik ook deTour heeft gebruikt antwoordt D’Hont bevestigend en zegt: “Hij had het jaar daarvoor de Tour al kunnen winnen”.

Ullrich won in 1997 de Tour de France, een jaar daarvoor werd hij tweede achter zijn Deense ploegmaat Bjarne Riis. De Deen bekende eerder dit jaar doping te hebben gebruikt tijdens de Tour van 1996.

Het is niet de eerste keer dat D’Hont naar buiten komt met dopingbeschuldigingen. In zijn boek dat eerder dit jaar verscheen wist hij al veel te vertellen over dopinggebruik binnen de wielersport. Volgend jaar wil D’Hont een nieuw boek publiceren waarin het epo-gebruik van Ullrich aan bod komt.

'HSV in gesprek met Van Basten'

Nu bekend is geworden dat Huub Stevens vanaf komend seizoen trainer bij PSV wordt, is diens huidige club HSV al op zoek naar een opvolger voor de Limburger. Volgens enkele geruchten in de Duitse media moet Marco van Basten de scepter overnemen bij de Duitse club.

HSV zou al gesproken hebben met Van Basten, die geen trek zou hebben in een contractverlenging bij het Nederlands Elftal. Van Basten ligt al enige tijd onder vuur door het vaderlandse publiek en lijkt na het EK 2008 niet verder te gaan als bondscoach van Oranje.

De KNVB praat komende maand met San Marco over zijn toekomstplannen.

Fokker geeft bier aan kalkoenen

Een kalkoenenfokker heeft een bijzondere manier gevonden om zijn gevederde vrienden snel van een flink stuk vlees te voorzien. Hij geeft de beesten namelijk bier. "De kalkoenen zijn verzot op bier, net als andere dieren. Ik ben er zo eentje", zo laat grapjurk Joe Morette weten.

Dagelijks verdeelt hij zo'n vijftig tot zestig blikken bier over zijn driehonderd kalkoenen. "Het is goed voor de beestjes, het werkt onspannend voor ze." Of de dieren de volgende dag letterlijk last hebben van een 'cold turkey' is niet bekend.

Bungie brengt ons map-packs voor Halo 3

Microsoft heeft vandaag bekend gemaakt dat er tegen een prijs van 800 punten nieuwe content voor Halo 3 kan worden aangeschaft. Het betreft hier drie nieuwe map-packs die volgens Bungie zelf elk een eigen speelstijl vereisen.

De eerste map is het symmetrische Standoff en is zeer geschikt voor middelgrote doelen en Slayer-wedstrijdjes. De tweede map luisterd naar de naam Rat's Nest en is een groot labyrint waarbij de speler taktisch tewerk moet gaan wil hij het potje succesvol afsluiten.

De laatste map zal waarschijnlijk het meest tot de verbeelding spreken: Foundry is een grote fabriekshal die de speler geheel zelf kan customizen. Hij kan trappen plaatsen, kratten, enzovoorts. Zo kunnen spelers dus hun eigen speelhal in elkaar zetten, om elkaar vervolgens finaal aan gort te knallen.
Ambtenaren zijn lui, links en raamkijkers

FOK!RadioVoor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Amtenaren zijn lui, links en hebben lak aan de burger. Althans, zo zijn de vooroordelen. Maar is het ook waar? De journalisten Dirk van Harten en Martijn van der Kooij van Binnenlands Bestuur (blad voor ambtenaren) zochten het uit en hebben het in een boek gezet. Ze spraken onder andere met veel ambtenaren. Vanavond vragen we in FOK!radio aan Martijn van der Kooij of het waar is dat veel ambtenaren uit het raam kijken, de beste arbeidsvoorwaarden hebben en slordig gekleed door het leven gaan. Luisteren dus, vanavond live vanaf 20:00 uur!

Vind jij ambtenaren lui? Stem hier op de poll (rechts onder in beeld).

FOK!, Sp!ts en de NCRV organiseren weer de Kerstverhalenwedstrijd. Wat er dit jaar anders is en wat het uberhaupt is, hoor je vanavond!

En Martijn is er niet, dus komt Paultjuhhh mee presenteren.

Je kunt zelf ook meepraten natuurlijk. Kom bijvoorbeeld naar ons irc-kanaal #fokradio. Het kan ook via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meekijken in de studio van FOK!radio kan via de webcam. We roddelen weer met Yvonne. FA shmoopy heeft weer wat scoopies. Blinky legt wel weer een stelling voor.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is.

Hieronder vind je de overige directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player33 kbps64 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Terugluisteren?
Alle uitzendingen van FOK!radio zijn terug te luisteren. Meer hierover kun je hier lezen.

Veel luisterplezier!

Microsoft maakt familieconsole van Xbox 360?

Microsoft ziet het succes van de zogenaamde familieconsole van Nintendo en wil hier ook een graantje van mee pikken. In een persbericht geeft Microsoft aan dat ze directer willen gaan concurreren met Nintendo. Dit gaan ze bewerkstelligen door het aanspreken van een breder publiek met meer familiegerichte games.

Puzzel spellen, games geïnspireerd op cartoons en spellen als Rock Star moeten de 360 in staat stellen hetzelfde publiek aan te spreken als de Wii.
"A key strategy for us is to give broad choice for people. You need to provide content which broadens your base of users from core gamers to different age groups," aldus een woordvoerder van Microsoft.

Verschillende analisten zijn kritisch over het ingeslagen pad van Microsoft en waarschuwen dat er meer voor nodig is dan het uitgeven familievriendelijke titels om je markt te vergroten. Volgens sommigen zou het bedrijf zelfs een speciale controller nodig hebben als de Wiimote om het succes van Nintendo te kunnen evenaren, maar hier zijn vooralsnog geen plannen voor.


Bejaarde leeft nog dankzij stoelgang

Een 87-jarige man uit het Belgische Hulshout heeft vrijdagavond wonder boven wonder een grote explosie in zijn woning overleefd. Het huis is absoluut niet meer te bewonen, maar toch treurt de hoogbejaarde Jos Hufkens niet. "Ik had dood kunnen zijn", beseft hij. "Gelukkig zat ik net op het toilet."

Hufkens ging zoals gewoonlijk die avond naar zijn buren om een kaartje te leggen. Toen hij om half tien thuiskwam, zette hij de televisie en de verwarming aan, om vervolgens een fijne bruine trui te breien. Ineens hoorde de man een flinke knal, waarop hij in het donker zat.

"Ik wilde gaan kijken wat er aan de hand was, maar het was aardedonker en er hing rook. Ik ben toen ergens tegenaan gelopen waardoor ik snijwonden opliep in mijn gezicht. Daarop ben ik naar de buren gelopen om hen te vragen om te komen kijken. Toen we samen terugkeerden brandde het vuur al zo fel dat je niet meer naar binnen kon."

De brandweer van Heist-op-den-Berg rukte met groot materieel uit. "Gezien de melding van een explosie en brand namen we geen risico", zo laat brandweercommandant Guy Van de gaer weten. "De brand kregen we vrij snel onder controle. De woning is niet totaal verloren, maar is wel voor langere tijd onbewoonbaar. Vooral het achterste woongedeelte, waar de keuken en de badkamer liggen, heeft zwaar geleden. We vermoeden dat de oorzaak van de brand elektrisch geweest is"

Volgens Hufkens is de tv of de electrische verwarming verantwoordelijk voor de brand. Hij kan het nog steeds niet begrijpen. "Ik ben nauwelijks tien minuten thuis geweest. Nu ben ik alles kwijt. Mijn auto is er nog, maar de contactsleutels zijn weggesmolten. Dat een mens bijna 88 moet worden om dit nog mee te maken", verzucht hij.

De man is gelukkig niet dakloos. Hij wordt zolang opgevangen bij zijn kinderen.

Briatore: "Komst Alonso voor 60 procent zeker"

Renault gaat het volgende seizoen met een gewijzigde line-up starten in de Formule 1. Of Fernando Alonso daaraan wordt toegevoegd is nog steeds de vraag, maar volgens teambaas Flavio Briatore is de kans dat de Spanjaard komt ongeveer zestig procent.

Het Franse team is één van de weinige teams die hun rijders voor volgend jaar nog niet bevestigd hebben. "Renault zal volgend jaar andere coureurs hebben," aldus Briatore. "Het is voor zestig procent zeker dat Fernando Alonso weer bij ons terugkomt. Tussen morgen en overmorgen zal er een beslissing komen. De keuze ligt bij Alonso en hij kent ons. Vorig seizoen maakte hij een fout om bij McLaren te gaan rijden. In deze fase denkt hij aan alles behalve aan het geld en zijn salaris. Hij wil rijden."

Volgens de media moet de terugkomst van Alonso bij Renault een koud kunstje zijn, maar Briatore betwijfelt dat. "Het is niet makkelijk om eerst met elkaar in zee te gaan, vervolgens van elkaar te gaan scheiden en daarna weer samen verder te gaan. Het team en Alonso hebben de intentie om een oplossing te vinden, dat moet deze week gaan gebeuren."

Volgens de laatste geruchten zou naast Fernando Alonso de huidig Renault-testcoureur Nelson Piquet jr. gaan rijden, wat zou betekenen dat Giancarlo Fisichella op zoek kan gaan naar een nieuwe werkgever. Voor Heikki Kovalainen zou dan een plek vrij zijn bij McLaren Mercedes.

Duizend lichtmasten in Drenthe verdwijnen

Icoon FileDe provincie Drenthe heeft besloten om duizend lantaarnpalen te verwijderen. Dat houdt dus in dat bijna één op de drie lantaarnpalen langs de provinciale wegen het moeten ontgelden. De provincie wil op deze manier energie besparen en lichtvervuiling terugdringen. Op deze manier kan ook op de onderhoud van de palen worden bezuinigd.

De duizend lantaarnpalen staan langs 460 kilometer aan provinciale wegen en langs 280 kilometer fietspad. Volgens de provincie gaat het alleen om palen die buiten de bebouwde kom staan. De verwijderingsactie gaat ongeveer drie jaar duren. Lichtmasten bij kruispunten en rotondes blijven wel gespaard. Drenthe heeft het besluit gebaseerd op een onderzoek van TNO op de N386. Daaruit blijkt dat het weghalen van de lantaarnpalen geen invloed zal hebben op de verkeersveiligheid, zolang de masten bij kruispunten en dergelijke maar blijven staan.

[Upd] KNSB tekent protest aan tegen uitslag 1000 m

Simon Kuipers is zijn bronzen plak op de 1000 meter van zondagavond alweer kwijt. De jury in het Canadese Calgary heeft besloten Kuipers alsnog op de vijfde plaats te klasseren.

Enkele uren nadat Kuipers op het podium werd gehuldigd als nummer drie van de wereldbekerwedstrijd besloot de Canadese hoofdscheidsrechter Jim McClements dat de DSB-rijder alsnog zou worden teruggezet naar de vijfde plaats. Volgens hem was de elektronische tijd (1.07,42) juist, ook al passeerde Kuipers de lijn drie honderdsten eerder. Dat gebeurde volgens de scheidsrechter echter met een schaats die niet op het ijs stond. En dan stopt de tijd volgens de reglementen pas op het moment dat de tweede schaats de lijn 'aantikt'.

De NOS-beelden zijn overigens een stuk duidelijker. Kuipers stond met twee schaatsen op het ijs toen hij de streep passeerde. De scheidsrechters bekeken dezelfde beelden maar vonden niet voldoende bewijs om de tijd aan te passen.

In de officiële uitslag zijn nu de Amerikaan Shani Davis en de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee samen als derde geklasseerd (1.07,40). Kuipers staat op twee honderdsten van dat duo op de vijfde plaats.

Update

Het besluit van de scheidsrechters in Canada heeft de Nederlandse schaatsdelegatie nog lang bezig gehouden vandaag. Bij Kuipers kwam opnieuw de stoom uit zijn oren. "Ik word hier gewoon keihard genaaid," aldus de schaatser. Ook zijn coach Jac Orie reageerde boos. "Het is fysiologisch niet mogelijk om in die houding met de voet van het ijs te gaan. Dan lig je op je oor", aldus een furieuze Orie.

De KNSB heeft, omdat er meerdere onduidelijkheden zijn over andere ritten, een officieel protest aangetekend bij de internationale schaatsbond (ISU).

HSV baalt om vertrek Stevens

In Hamburg baalt men ervan dat Stevens na dit seizoen vertrekt naar PSV. De Limburger heeft zich in korte tijd zeer geliefd gemaakt bij onze oosterburen.

"We hebben veel lol met Huub en hadden graag tot zijn pensionering met hem gewerkt", aldus voorzitter Bernd Hoffman van HSV. "Ik weet niet of ik in Eindhoven zoveel lol zal hebben als hier," antwoordde Stevens op de Duitse lofzang. "Ik wil hier in elk geval op een mooie manier afscheid nemen," gaf de Limburgse oefenmeester aan.

Zeddmore in strijd met Slimer

Onlangs werd bevestigd dat er een nieuwe Ghostbusters-game in ontwikkeling is. Zoals op onderstaande screens te zien is, zal deze game ons mee terugnemen naar de tijd van de eerste film, als onze helden de strijd aan moeten gaan met Slimer in een duur hotel. Welke spoken je nog meer te "lijf" zult gaan is nog niet bekend, maar reken maar op een flinke hoeveelheid, waarbij je een hoop wapens tot je beschikking zult hebben.

Ghostbusters wordt najaar 2008 verwacht.
Knuffelen voor Belgische eenheid

Icoon BelgieOp de Grote Markt in Leuven gaan Vlaamse en Waalse studenten aanstaande woensdag om 14.00 precies een 'knuffelactie' houden. Dit om "de solidariteit tussen de beide groepen in België tot uiting te brengen"

De studentenactie heeft de naam 'België knuffelt' gekregen, ook wel 'Les Belges s'embrassent'. Enkele studenten van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) zijn met het idee gekomen. Na het knuffelen gaan de studenten samen een trappist drinken.

Gezien de verscherpte tegenstelling tussen Vlamingen en Walen leek de studenten dit wel een leuke actie. Al ruim een half jaar zijn de 2 'kampen' het oneens over de staatshervorming.

"We vinden dat we in deze crisis niet langer aan de zijlijn mogen staan toekijken, maar gerust eens een signaal mogen geven dat Vlamingen en Walen nog samen kunnen leven en dat er nog mensen zijn die solidariteit belangrijk vinden", aldus de studenten op hun website.
Met dank aan DzjieDub voor de submit.

'Geen echte link tussen geweld en games'

Icoon GamesEindelijk is een Amerikaanse wetenschapper tot de conclusie gekomen dat er geen directe link bestaat tussen gewelddadig gedrag en het spelen van games. Er kan wel een link worden gelegd tussen gewelddadige games en de psychologische achtergrond van de gamer.

De wetenschapper betreft Christopher John Ferguson die meer dan twintig onderzoeken heeft geanalyseerd die in de afgelopen twaalf jaar zijn gepubliceerd over de connectie tussen gewelddadige games en agressief gedrag.

Ferguson schrijft in zijn boek dat onderzoeken die fysiologische veranderingen meten of het aantal gewelddadige gedachten bijhouden, de neiging hebben om positieve resultaten bekend te maken. Als hij rekening houdt met deze tendens, blijkt dat er geen directe link gevonden kan worden tussen geweld en games. Kortom, politici kunnen zich weer met echte zaken bezig houden.


"Your face, your ass... what's the difference?"

'PC-gaming raakt te gespecialiseerd'

Leidende figuren binnen de PC-wereld geven aan dat PC-gaming in het algemeen vele voordelen biedt tegenover console-gaming, maar dat eerstgenoemde wellicht iets te gespecialiseerd raakt om aan te spreken tot het grote publiek. Dit werd gezegd door mensen van nVidia, Intel, Microsoft, Electronic Arts en Crytek op de Geforce LAN 4 event in Alameda (Californië).

Op deze bijeenkomst gaven enkele mensen ook lezingen over het feit dat PC-gaming zeer gezond is en veel toekomstperspectieven biedt. Als er puur gekeken wordt naar de statistieken van de NPD (organisatie die verkoopcijfers in Noord-Amerika inventariseert), dan zien we dat PC-gaming in 2006 ongeveer 970 miljoen dollar opbracht, terwijl dit in 2001 nog 1,5 miljard dollar was. De reden hiervoor zou liggen in de dure hardware van de PC; consumenten zouden niet langer van plan zijn om hun PC te upgraden om het maximale te kunnen halen uit de laatste games.

'Om mensen toch naar de PC te trekken, zijn er titels zoals Crysis gemaakt', aldus Roy Taylor van nVidia. Hij vervolgt zijn verhaal met het feit dat de meeste consumenten mét de nieuwste hardware de game amper kunnen draaien op de maximale settings, waardoor ze genoodzaakt zijn alvast weer te sparen voor een betere PC.

Randy Stude van Intel wil een manier uitvinden om mensen die in de supermarkt een PC kopen, ook meteen een PC-gamer van te maken. Waarschijnlijk doelt hij op de goedkopere PC's die daar te vinden zijn, maar die kunnen games als Crysis niet draaien. Door geïntegreerde grafische chipsets van Intel te gebruiken, zo dat probleem misschien opgelost kunnen worden, denkt Stude.

'Europeanen leven boven hun stand'

Icoon MilieuAls elk mens op aarde zou leven als een Europeaan zouden er in totaal 2,6 aardbollen nodig zijn. Europeanen vervuilen en verbruiken namelijk veel meer dan de natuur aankan. Het WNF (Wereld Natuur Fonds) heeft dat maandag gerapporteerd in een publicatie over economische groei en de ecologische gevolgen daarvan.

Het verbruik van natuurlijke bronnen is de afgelopen dertig jaar in Europa verdubbeld. Echter was de bevolkingsgroei veel langzamer. De toename leidt volgens het WNF tot een tekort voor de rest van de wereld en voor toekomstige generaties.

Tony Long, directeur van de EU-afdeling van het WNF, waarschuwt: "Nog maar een generatie geleden verbruikte Europa minder natuurlijke bronnen dan het zelf had. Tegenwoordig leven Europeanen boven hun stand." Het WNF wil dat er in economische maatstaven als het Bruto Binnenlands Product (BBP) meer rekening wordt gehouden met natuurwaardes.

Alleen het dunbevolkte Finland, Zweden en Letland verbruiken minder natuur dan het eigen land oplevert. Maar ook daar groeit de druk op natuur snel, aldus het WNF.


Of Amerikanen boven hun stand leven is niet onderzocht

[NASCAR] Uitslag Ford 400

Matt Kenseth (#17) heeft op indrukwekkende wijze de Ford 400 op de Miami Speedway gewonnen. Kenseth was de hele race onverslaanbaar en leidde de meeste ronden. Enkel bij pitstops moest hij de leiding af staan. Het grote nieuws van het weekend was echter dat Johnson (#48) zijn tweede titel op rij heeft behaald met een zevende plaats in de race.

Het veld werd gedomineerd door de Chase-rijders. Martin Truex jr. (#8) en Denny Hamlin (#11) waren met Kurt Busch (#2), Jeff Burton (#31), Kevin Harvick (#29) en Carl Edwards (#99) in gevecht om een plek bij de eerste tien in de eindstand. Alleen de top tien van de twaalf Chase-rijders mag namelijk deelnemen aan de festiviteiten aan begin van december bij het Banquet in New York. Ondanks dat Hamlin en Truex jr. respectievelijk derde en zesde finishten was het niet genoeg.

Johnson had vooraf aangekondigd zo gecontroleerd mogelijk zijn race te rijden maar zijn directe concurrent Jeff Gordon (#24) maakte het hem niet makkelijk. Gordon reed namelijk de gehele race voor Jimmie Johnson en als er ook maar iets kleins mis ging bij Johnson had het sprookjesboek wel eens hard kunnen dichtklappen. Gordon maakte een aantal indrukwekkende inhaalmanoeuvres om Johnson zo ver mogelijk voor te blijven, maar de vierde plaats aan het eind van race was niet genoeg om Johnson van zijn tweede titel op rij af te houden.

Hendrick Motorsports behaalde zo ook de zevende titel sinds de oprichting van het team in 1984. Gordon won vier titels voor Hendrick, Terry Labonte één en Johnson nu dus twee. De dominantie van Hendrick Motorsports dit seizoen was groot, gezien het feit dat teamgenoten Gordon en Johnson alleen om de titel streden. Ook Kyle Busch (#5) deed het in zijn laatste seizoen voor het team niet slecht met een vijfde plaats in de eindstand. Dit jaar won Hendrick Motorsports 18 van 36 races. Johnson won er tien, Gordon zes en Casey Mears (#25) en Kurt Busch wonnen beiden een race. Volgend jaar lijkt het er niet minder op te worden met de komst van Dale Earnhardt Jr. waarvan wordt verwacht dat hij ook direct om de titel zou moeten kunnen strijden.


Uitslag

PosNrCoureurWagenPunten/BonusRondesPrijzengeld ($)
14Matt Kenseth * Ford195/10 267359,941
25Kurt Busch *Dodge175/5 267263,808
332Denny Hamlin *Chevrolet170/5 267208,000
411Jeff Gordon *Chevrolet160/0 267181,061
510Carl Edwards *Ford155/0 267134,025
615Martin Truex Jr. *Chevrolet155/5 267126,720
71Jimmie Johnson *Chevrolet151/5 267157,736
89Jeff Burton *Chevrolet142/0 267119,866
96Mark Martin Chevrolet138/0 26785,250
107David Ragan (R) Ford139/5 267127,675
1130David Stremme Dodge130/0 26773,100
1223Dave Blaney Toyota132/5 26798,408
1337Greg Biffle Ford124/0 26786,450
1425Jamie McMurray Ford126/5 26778,950
1533Juan Montoya (R) Dodge118/0 267106,850
1621Casey Mears Chevrolet120/5 26784,525
1726Dale Jarrett Toyota112/0 26666,325
182Ryan Newman Dodge114/5 266102,200
198Kevin Harvick *Chevrolet106/0 266114,661
2018Kyle Busch *Chevrolet108/5 26686,550
* = Chase-rijder
(R) = Rookie


Eindstand in de Chase for the NEXTEL Cup

Pos+/- CoureurPntnAchterst.WinstTop 5Top 10Prijzengeld ($)
1--Jimmie Johnson6723-1020247,646,420
2--Jeff Gordon6646-77621307,148,620
3--Clint Bowyer6377-34615174,215,870
4+2Matt Kenseth6298-425213226,485,630
5-1Kyle Busch6293-430111204,685,520
6-1Tony Stewart6242-481311236,396,750
7+3Kurt Busch6231-49226145,287,850
8--Jeff Burton6231-49219186,015,670
9--Carl Edwards6222-501311154,611,970
10-3Kevin Harvick6199-52414157,494,590
11--Martin Truex Jr. 6164-55917145,003,880
12--Denny Hamlin6143-580112184,943,810

'Zoek Veilig niet veilig voor kinderen'

Icoon InternetDe vandaag feestelijke geopende kinderveilige website Zoek Veilig is een grote farce. Dat schrijft althans Henk van Ess, webmaster van Voelspriet.nl vandaag. Van Ess zegt zelden zo'n ''slecht product'' te hebben gezien ''dat met zo'n misplaatste bombarie werd aangekondigd''.

De vandaag in het bijzijn van internetdeskundige prof. dr. Cor Molenaar gelanceerde veilige zoeksite is te vinden op Zoekkinderen.nl en Zoekveilig.nl In een persbericht stelt de site dat tien jaar onderzoek en ontwikkeling heeft geleid tot een zoekmachine en startpagina met meerwaarde. Zo worden websites van keurmerken, waarborgen, certificeringen en andere zekerheden voorzien en staat iedere website onder menselijke redactie.

Van Ess stelt dat de 'gecontroleerde zekerheid' er helemaal niet is. ''De zoekmachine is eveneens een vehikel van reclame (Neem nu een Donald Duck-abonnement) en bovendien is de eerste link op een zoekactie naar het woord 'Porn' een link waarvoor de uitgeverij van de zoekmachine voor kinderen betaald krijgt! '' In de zoekmachine staan volgens hem niet alleen sekssites, maar ook veel links naar gok- en warez-sites.

Inmiddels levert een zoekterm naar porn geen links meer op. FOK! nam echter de proef op de som en zocht via Zoek Veilig naar poesjes. De eerste treffer is een gesponsorde link naar een site met webcam babes.Zoeken naar poesjes

Op Webwereld.nl laat Monika van Vliet van Zoekveilig.nl in een reactie weten dat het ''nog niet perfect'' is. ''We werken hard aan verbeteringen. We roepen de mensen ook op om geschikte en ongeschikte sites te melden. Vandaar ook de leus 'voor en door mensen'''.

Van Ess noemt de reactie van Zoek Veilig absurd: ''Je kunt niet een waardeloos autostoeltje op de markt brengen waar kinderen uitvliegen en dan zeggen: 'Meldt maar als er gebreken zijn'. Ik vind het een zeer misplaatste commerciële poging om op de angsten van ouders in te spelen.''

Met dank aan jan meijnten voor de submit.

Co-op in Assasins Creed?

SocialDisorder had het er al over in zijn review van Assassin's Creed: het spel heeft te maken met redelijk wat bugs. Dit was een review van de PlayStation 3 versie, maar we kunnen jullie laten zien dat de Xbox 360 versie ook van wanten weet. Het is namelijk mogelijk om door middel van een bug in een soort van co-op modus te komen. Enjoy:


Deze filmpjes zijn door mijzelf gemaakt. Excuses voor de kwaliteit van mijn telefoon. Dit effect werd bereikt door een rare move te maken in het laatste level en dan door het level zelf heen te vallen. Daarna respawn je met je kloon aan je zijde.

Zwervers overleden in Frankrijk door kou

Icoon BuitenlandsAfgelopen donderdag werd er al een zwerver gevonden op straat in Ajaccio, op Corsica. Waarschijnlijk is hij aan de kou overleden. Dit weekend werd een man in Marseille dood aangetroffen in de hal van een woningcomplex. Ook bij hem was de doodsoorzaak de kou.

De zwerver uit Marseille die zich Antonio noemde, was een vaste bezoeker van de Restos du Coeur (organisatie die te vergelijken is met Leger des Heils). Hij heeft er vrijdagavond een maaltijd genuttigd. Volgens René Giancarli, die werkzaam is voor het Rode Kruis in Marseille was Antonio een van de mensen die pertinent een slaapplaats weigert. Zo zijn er rond de 100-150 mensen die dat doen en alleen een deken meenemen en teruggaan in de kou. “Ze denken dat de kou hun vijand niet is, maar voor het lichaam is het dat wel,” aldus Giarcarli.

In Marseille wordt in geval van extreme kou een plan opgezet om de zwervers te herbergen zodat zij ergens gratis kunnen overnachten. Andere steden hebben ook zo’n soort plan opgezet.

Niet alleen zwervers hebben last van de kou: in Noord-Frankrijk zijn onlangs 386 gevangen overgeplaatst naar andere gevangenissen in Frankrijk. Dit was nodig omdat de verwarming was uitgevallen en de reparatie daarvan enige tijd kost.

Klien test opnieuw voor Force India

Christian Klien zal ook begin december, tijdens de testweek op Jerez, weer in actie komen voor Force India. Het team liet de Oostenrijker vorige week al testen op Barcelona.

Klien testte vorige week twee dagen voor Force India en was beide dagen de snelste coureur van het team. "De tijden zaten erg dicht bij elkaar, maar het was goed om de snelste te zijn, na zo lang niet meer in een Formule 1-auto te hebben gezeten", vertelde Klien. "Na een paar ronden was ik alweer gewend aan het rijden met een Formule 1-wagen en kon ik mij concentreren op het verder helpen van het team en het boeken van progressie. Ik kijk nu enorm uit naar de test in Jerez."

Sluiter zakt op wereldranglijst

Raemon Sluiter zakt steeds verder weg op de ATP-wereldranglijst. De Rotterdammer zakt van plaats 165 naar 172 en wordt daardoor voorbij gestreefd door Peter Wessels. Raemon Sluiter behaalde ooit de 46e plaats in 2003.

Peter Wessels klom vier plaatsen op de lijst naar de 163e plaats. De Amsterdammer kon zelfs nog verder stijgen op de lijst, maar verknoeide die kans door zijn diskwalificatie tijdens het challengertoernooi van Helsinki de afgelopen week. De Hagenaar Robin Haase blijft de hoogst genoteerde Nederlander met een 112e plaats.

Launch van Wii Zapper doet debat oplaaien

Het debat over de relatie tussen geweld en games is al een hele tijd gaande en zo af en toe laait dit debat op. Nu ook weer met de launch van de Wii Zapper, een wapenvormige standaard waar je nunchuck en Wii-mote in passen. Bij deze launch blijkt maar weer hoe erg gamers en politici tegenover elkaar staan. Monica Hesse, werkzaam bij Nintendo, geeft in een interview duidelijk Nintendo's visie op de gamesaccessoire weer.
quote
The Zapper is white and elegant, all sleek curves and shiny surfaces…The name Zapper is a homage to the company’s first Zapper, an orange ray gun sold with the original Nintendo in 1985.

This new Zapper, the Wii Zapper, with its snub nose and smooth grip, is the prettiest submachine gun ever sold. If that’s what it is.


Bovendien uit zij een verklaring voor de mening van politici.
quote
The history of objections to toy guns is almost as long as the history of the toy, from Rose Simone, concerned Chicago citizen, who organized toy-gun-burning bonfires in 1934 and 1935, to the state senators in New Jersey who are stumping for a statewide ban on selling imitation firearms to those younger than 18…

A Chicago judge huffed in support [of Rose Simone], “When [the boy] gets used to pulling the trigger of a toy gun, it’s not a long step toward pulling the trigger of a real one…”


Wij zijn benieuwd of de discussie nog verder op gaat laaien. Wat is jouw mening over de relatie tussen geweld en games?

Drones in actie in Frontlines: Fuel of War filmpje

Je kunt natuurlijk als een rambo tekeer gaan in vuurgevechten, maar je kunt ook de techniek gebruiken om gevaarlijke klusjes op te knappen. Drones, zoals ze in Frontlines: Fuel of War heten, lijken in eerste instantie misschien een beetje op speelgoed, de werkelijkheid leert anders. In een nieuw filmpje van het spel passeren verschillende Drones de revue en leert de speler hoe dodelijk deze stukjes technische vernuft wel niet zijn.

Stevens: "Vertrek naar PSV vanwege familie"

Op het zelfde moment dat PSV in Nederland vanmiddag een persconferentie hield, maakte Huub Stevens in Duitsland bekend dat hij vertrekt bij Hamburger SV. Privéredenen zijn de oorzaak voor het vertrek uit Duitsland.

Het contract van Stevens bij HSV liep aan het einde van dit seizoen af, het moment voor de Nederlander om te vertrekken. "Privéredenen hebben voor mij de doorslag gegeven," zo legt Stevens uit. "Als ik in Eindhoven werk kan ik meer tijd met mijn familie en mijn vrouw doorbrengen." De vrouw van Stevens is al sinds enige tijd ernstig ziek.

Hamburger SV is niet blij met het vertrek van hun hoofdcoach, maar kan wel begrip opbrengen voor de beslissing. HSV-directeur Bernd Hoffmann: "We hebben er alles aan gedaan om Huub hier te houden. Maar we kunnen natuurlijk begrijpen dat hij, gezien de situatie met zijn vrouw, terug naar Nederland gaat."

Baas B. is depressie weer de baas

Icoon ShowbizzBart Zeilstra, de welbekende wederhelft van het ooit zo succesvolle rapduo Lange Frans en Baas B. is weer terug. Na een lange periode waarin hij de inspiratie om nieuwe songs te schrijven niet kon vinden, hij afgebrand was door het harde werken en ook de plotselinge bekendheid hem niet in de koude kleren was gaan zitten, verliet tot overmaat van ramp zijn vriendin hem ook nog eens.

Als je zo diep gaat, heeft elke slechte kant echter ook een goede. Hij schreef er een nummer over en kreeg meer en meer inspiratie voor nieuwe liedjes.

In een interview met De Telegraaf verteld Bart over deze moeilijke periode in zijn leven. Inmiddels gaat het weer beter met hem. Na een periode van gas terug nemen gaan de beide mannen uit Diemen er weer tegenaan. Begin 2008 komt het nieuwe album van de rappers uit en gaan ze ook weer optreden.

Met dank aan Longmen voor de submit.

Vergoossen interim-trainer PSV

Sef Vergoossen komt uiterlijk in januari naar Eindhoven om daar als interim-trainer te gaan fungeren bij PSV. Vergoossen neemt zijn assistent Dwight Lodeweges mee.

Vergoossen en Lodeweges werken al sinds lange tijd met elkaar samen, eerst bij voetbalclub Al Jazeera en daarna bij het Japanse Grampus Eight. Beide heren maken eerst nog de bekercompetitie af in Japan, om vervolgens na de jaarwisseling te beginnen bij de Eindhovense ploeg. Tot die tijd blijft Jan Wouters interim-trainer bij PSV.

Vanaf het volgende seizoen zal Huub Stevens aan de slag gaan als hoofdcoach bij de landskampioen. Stevens tekent bij PSV een contract tot 2010.

Geen superstorm komend weekend

Icoon WeerDe, door de Britse weerkundige Piers Corbyn aangekondigde, superstorm voor komend weekend gaat niet door. De laatste weerkaarten geven voor aanstaande zaterdag rustig weer. Ook op zondag hoeven we geen storm te verwachten.

Dit blijkt uit een artikel dat Weeronline op haar site heeft geplaatst. Hoewel de weersverwachting vanaf vrijdag nog zeker niet honderd procent betrouwbaar zou zijn kan de site nu al zeggen dat niets wijst op een storm, laat staan een superstorm.

Met dank aan Adarkar voor de submit.

Hooijboer uit selectie gezet

Trainer Jurrie Koolhof heeft Rick Hooijboer uit de selectie van Cambuur Leeuwarden gezet.

Koolhof kwam tot deze beslissing nadat Hooijboer de aanvoerdersband, tijdens de wedstrijd tegen Haarlem, onder zijn shirt droeg. Hooijboer deed dit om zijn steun te betuigen aan Koen Brack die door Koolhof op de reservebank was gezet. Brack was de vaste aanvoerder van Cambuur, maar moest de aanvoerdersband overdragen aan Hooijboer.

Lek zwembad Enschede boven water

Icoon BinnenlandsDe oorzaak van het verdwijnen van 600.000 liter water uit het Aquadrome in Enschede is bekend. Een weigerende klep in de whirlpoolbaden bleek soms open te staan waardoor water rechtstreeks het riool in verdween.

Dat meldde een woordvoerder van het zwembad maandag. Naar het lek is onder meer met radar en rioolcamera's gezocht.

Eind oktober verdween plots veel water uit het bad. Het zwembad is drieënhalve week gesloten geweest. Het Aquadrome gaat woensdag weer open. De whirlpoolbaden blijven nog zeker twee weken gesloten om alle afvoerkleppen te vervangen.

Kanye West stort in tijdens concert

Icoon ShowbizzDe vermaarde rapper Kanye West is zaterdagavond in tranen uitgebarsten tijdens een concert dat hij gaf in Parijs. Dat vertelt een getuige aan het Amerikaanse tijdschrift People.

Kanye verloor een week geleden zijn moeder Donda op 58-jarige leeftijd na een borstverkleining en een buikwandcorrectie.

Aan het einde van zijn show zette de band het nummer 'Hey Mama' in. De 30-jarige rapper introduceerde het nummer met de woorden "Deze is voor mijn moeder" en begon daarop te huilen.

"Hij stond daar in het felle licht te huilen terwijl de band verder speelde", vertelt een bezoeker. "Een achtergrondzanger, de dj en een gitarist probeerden hem te troosten."

Het publiek, dat doodstil toekeek, begon te klappen toen West probeerde zichzelf te herpakken. Hij verdween van het podium, om tien minuten later zijn optreden te hervatte met zijn hit 'Stronger'.

"Hij was erg nerveus", vertelt de getuige. "Hij bleef naar het publiek roepen dat hij de fans nu nodig heeft en het publiek schreeuwde terug. Het was magisch."

Kanye West zou vandaag ook een concert geven in de Amsterdamse Heineken Music Hall, maar dat heeft hij vanwege de dood van zijn moeder afgezegd.

Kanye stort in.


Met dank aan IRAKEES-NL voor de submit.

'Neergestort vliegtuig op A1'

Icoon BinnenlandsEen kleine typefout heeft gisteren even heel bijzondere gevolgen gehad. Tussen 18.12 en 18.23 uur werd gemeld dat op de A1 richting Amsterdam rijstroken waren afgesloten in verband met een neergestort vliegtuig. De fout werd gelukkig snel hersteld, de reden van het oponthoud was een 'normaal' ongeval.

De oorzaak van de onjuiste berichtgeving bleek te zitten in een verkeerd gebruikte codering door een medewerker van Rijkswaterstaat. Daar waar ACI moest worden gebruikt om snel aan te geven in het systeem dat een afsluiting wordt veroorzaakt door een ongeval werd per abuis AIC ingetoetst. En AIC staat inderdaad voor een neergestort vliegtuig.

Met dank aan tweaktubbie voor de submit.

Veel meer treinverkeer mogelijk op spoor

Icoon VervoerOver het spoor kunnen veel meer treinen rijden dan nu gedacht. Over het drukste deel van het netwerk rijden nu twaalf treinen per uur, maar door een reeks slimme aanpassingen kunnen al voor 2012 circa dertig treinen rijden over datzelfde tracé.

Dat stelt spoorbeheerder ProRail in een reactie op het Actieplan Spoor, dat minister Camiel Eurlings van Verkeer maandag presenteerde op het Centraal Station in Den Haag.

Afgelopen vrijdag ging het kabinet al akkoord met het plan. Dat omvat onder meer de eerder al in de Rijksbegroting opgenomen 200 miljoen euro voor investeringen in de komende vier jaar. In de periode 2012-2020 volgen nog grootschaliger investeringen met een omvang van 4,5 miljard euro. Voor dit bedrag heeft het kabinet overigens nog geen financiële dekking gevonden.

Het kabinet mikt jaarlijks op 5 procent groei op het spoor. De eerste jaren moet dat gebeuren met een reeks van 25 maatregelen die Eurlings maandag bekendmaakte. De CDA-bewindsman wil bijvoorbeeld het aantal parkeerplaatsen voor auto's fors uitbreiden, met nog eens 7000 tot 10.000.

Fietsers moeten hun rijwiel ook beter kunnen stallen met de komst van 20.000 parkeerplekken. De minister wil verder extra ruimte creëren door 'weesfietsen' zoveel als mogelijk te verwijderen. Het aantal mensen dat met de fiets van en naar het station reist, steeg de afgelopen jaren fors, van 23 naar 38 procent van het totaal aantal treinreizigers.

Burgemeester gaat drankmisbruik aanpakken

Icoon BinnenlandsBurgemeesters krijgen een belangrijke nieuwe rol in het bestrijden van alcoholmisbruik bij de jeugd. Ze krijgen meer bevoegdheden om in te grijpen bij onder meer horeca.

Bovendien kunnen gemeentelijke toezichthouders naast de Voedsel- en Warenautoriteit bestuurlijke boetes opleggen aan ondernemers.

Op 1 januari krijgen vijftien gemeenten het voortouw in deze nieuwe aanpak, zei minister Guusje ter Horst maandag in een toelichting op de 'Hoofdlijnenbrief Alcoholbeleid', die zij samen met de ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ab Klink (Volksgezondheid) naar de Tweede kamer heeft gestuurd.

Eerder werd al bekend dat gemeenten toestemming kunnen krijgen om de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol op te trekken van 16 naar 18 jaar. Volgens Ter Horst kan dat zinvol zijn als dat regionaal gebeurt, om te voorkomen dat jongeren in een nabije gemeente gaan inkopen. Dit wordt niet landelijk ingevoerd, omdat de ernst van het probleem verschilt van regio tot regio.

Ook kunnen gemeenten in een verordening vastleggen dat niet alleen gebruik van alcohol, maar ook bezit van alcohol op straat verboden is. Jongeren die met drankflessen of blikjes over straat lopen, riskeren daardoor een boete.

Bovendien mogen gemeenten beslissen dat jongeren onder een bepaalde leeftijd niet worden toegelaten in cafés en discotheken. Bovendien wil de rijksoverheid ervoor zorgen dat gemeenten via verordeningen gebruik van drank in hokken en keten kunnen aanpakken.

Vrouw van 102 halfnaakt op kalender

Icoon ShockingEen bejaarde vrouw is uit de kleren gegaan voor de naaktkalender van een voetbalploeg. De vrouw, die inmiddels de leeftijd van 102 heeft bereikt, poseerde naakt achter de bar van een café.

Ze is niet volledig naakt gegaan: "Volledig naakt gaan is op mijn leeftijd niet echt meer geschikt. Daarom ben ik een klein beetje bekleed met een rood stofje. Ze hebben me gevraagd omdat ik de oudste persoon in het dorp ben, denk ik.", aldus de 102-jarige Nora Hardwick.

De kalender wordt gemaakt om geld op te halen voor Ancaster Athletic, een voetbalclub uit het Britse Lincolnshire. De kinderen van de vrouw waren erg begripvol. "Maureen (80), Janice (74) en Robert (62) zijn een grote steun voor mij geweest", aldus Hardwick.

Quake Arena mogelijk naar DS

John Carmack van id Software heeft in een interview met 1up.com bekend gemaakt dat ze (id Software) eraan zitten te denken om twee grote titels op de Nintendo DS uit te brengen. Het was al langer bekend dat er aan werd gedacht, maar nu lijken de games er toch echt aan te komen.

"...we're currently looking at potentially two more DS titles in the next year a Wolfenstein title and a Quake Arena title. Wolfenstein 1 being done in concert with a mobile title, the Quake Arena title would be DS specific"

Verder vertelde John nog dat ze de games speciaal voor de DS zullen "tunen" en het hier dus niet om direct ports zal gaan.

"We're never going to try and cram a square peg into a round hole with this. That's kind of our whole theory behind the mobile stuff, is, we're going to do things that work well on mobile, rather than try to do the things that we're historically known for and push it onto mobile"

Campagne tegen wapengebruik jongeren

Icoon BinnenlandsIn een discotheek in Bunnik is maandag een campagne begonnen om het wapengebruik onder jongeren terug te dringen. Jongeren die een wapen dragen, doen dat vooral omdat ze zich daarmee veiliger voelen.

Volgens het ministerie van Justitie leidt het dragen van een wapen eerder tot onveilige situaties. "Een wapen biedt dan schijnveiligheid", aldus het departement. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren vooral in de horeca en op school het slachtoffer worden van wapenbezit. Om een tegengeluid te laten horen, gaf minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie samen met BNN-presentator Filemon Wesselink en andere jongeren in Discotheek Brothers het startsein voor de campagne 'Ik draag geen wapen'.

De actie is gericht op jongeren van vijftien tot twintig jaar en duurt tot januari 2008. Uit een veiligheidsmonitor in het voortgezet onderwijs blijkt dat ruim 10 procent van de leerlingen ziet dat leerlingen in hun klas wel eens een wapen bij zich hebben. Ongeveer 5 procent van de leerlingen geeft toe zelf wel eens een wapen mee naar school te nemen. Circa 20 procent van de jongeren neemt soms een wapen mee in het uitgaansleven.

Wapens komen dan in allerlei vormen en maten voor: van een mes, boksbeugel tot aan een honkbalknuppel, maar ook spuitbusjes deodorant, nagelvijltjes en zelfs sleutelbossen kunnen dienst doen als wapen.

Uitslagen Basketbaleredivisie 18/11/2007

Het afgelopen weekend zijn er weer wedstrijden gespeeld in de Nederlandse Basketbaleredivisie. Upstairs Weert schuift weer een plaats op in de ranglijst na de winst op Aris Friesland. De Friezen staan door de verliespartij onderaan in de ranglijst met twee punten uit elf wedstrijden. Hieronder de uitslagen.

Uitslagen

DatumThuisUitUitslag
17/11/2007Upstairs WeertAris Friesland91-74
17/11/2007MyGuide AmsterdamEiffelTowers Den Bosch92-80
17/11/2007Matrixx MagixxDen Helder Seals88-69
17/11/2007Giants Bergen op ZoomOmniwold Almere83-73
17/11/2007Z&Z LeidenLandstede Basketbal68-70

Stand

#TeamGPWV
1MyGuide Amsterdam111892
2Upstairs Weert111892
3EiffelTowers Den Bosch121893
4Matrixx Magixx111683
5West-Brabant Giants111474
6Capitals Groningen101264
7Rotterdam Challengers91054
8Landstede Zwolle121057
9Z&Z Leiden12639
10Den Helder Seals10428
11Omniworld Almere10219
12Aris Friesland112110

Programma

DatumThuisUit
22/11/2007Rotterdam ChallengersOmniwold Almere
22/11/2007Den Helder SealsZ&Z Leiden
24/11/2007Matrixx MagixxAris Friesland
24/11/2007Upstairs WeertCapitals Groningen
24/11/2007Rotterdam ChallengersMyGuide Amsterdam
24/11/2007Omniwold AlmereEiffelTowers Den Bosch
24/11/2007Giants Bergen op ZoomLandstede Basketbal

Halo van komeet Holmes groter dan de zon

Icoon ZonnestelselDe komeet Holmes heeft een halo die groter is dan onze zon. Dat is niet slecht voor een komeet die drie weken geleden slechts een diameter had van ongeveer 3,6 kilometer en langs Jupiter vloog. De komeet werd om onverklaarbare redenen ineens 500.000 keer helderder en daardoor ontstond op 24 oktober een halo met een diameter van ongeveer 1,4 miljoen kilometer. Dat is meer dan de diameter van de zon. De halo is nu alleen te zien met hele krachtige telescopen. Toch was de halo heel even te zien met het blote oog, zelfs in de grote steden als Vancouver, waar lichtvervuiling met de scepter zwaait.

Astronomen van de Universiteit van Hawaii’s Institute for Astronomy hebben recent gemeten dat de halo rond Holmes een grotere diameter heeft dan de zon. De dunne halo bestaat slechts uit gas en stof. Het is heel opmerkelijk dat een komeet die weg koerst van de zon zo helder oplicht.

Meer nieuws over het fenomeen lees je op het forum.

Met dank aan LSDsmurf voor de submit.

Meta-analyse toont geen sterke band tussen games en geweld

Leuk onderwerp van gesprek in de politiek is altijd de mogelijke link tussen games en geweld, een onderwerp wat wordt ondersteund door menig wetenschappelijk onderzoek. Nu is dit onderzoek niet controversieel, zoals ook blijkt uit een recent onderzoek van Christopher Ferguson.

In een meta-onderzoek (een onderzoek waarbij naar al uitgevoerde onderzoeken wordt gekeken) onderzoekt hij het rare gegeven dat een welverspreid fenomeen als gamen (98,7% van de jeugd komt ermee in contact) de oorzaak zou kunnen zijn van zoiets zeldzaams als schietpartijen op school.

Om dit te onderzoeken stelde hij het criterium dat alle onderzochte studies gewelddadig gedrag moesten meten, en niet niet slechts gewelddadige gedachten of lichamelijke metingen. Aan dit criterium kunnen slechts 17 studies van de afgelopen 12 jaar voldoen, en deze set van studies laat een duidelijke "publication bias" zien (de tendens om alleen positieve onderzoeken te publiceren, dus een indicatie dat onderzoeken die aantonen dat er geen link is tussen games en geweld minder/niet gepubliceerd worden). Zodra er wordt gecorrigeerd voor deze "publication bias" blijkt er geen bewijs meer te zijn om een significante link tussen games en geweld te kunnen maken.

Hiernaast heeft Ferguson ook een andere populaire eigenschap van games onderzocht, namelijk de relatie tussen gamen en ruimtelijk inzicht. Hierbij blijken slechts 7 onderzoeken geschikt voor de studie (ook in de afgelopen 12 jaar) en ook bij deze onderzoeken is een sterke "publication bias" aanwezig. Wordt er echter gecorrigeerd voor deze bias, dan nog blijft de link tussen gamen en ruimtelijk inzicht significant sterk.

Het abstract van het onderzoek is hier te vinden, voor het complete artikel zal betaald moeten worden.

Kerstman minder vrijgevig dan Sinterklaas

Nederlanders zijn van plan meer geld uit te geven aan sinterklaascadeaus dan aan kerstgeschenken. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Ernst & Young onder duizend consumenten.

Gemiddeld willen de ondervraagden 102 euro uitgeven aan sinterklaascadeaus, tegenover 74 euro voor kerstcadeaus. Het totaalbedrag van 176 euro dat de consument tijdens de feestdagen wil uitgeven is ongeveer gelijk aan de gemiddelde besteding van vorig jaar. In de praktijk blijkt echter dat consumenten meer uitgeven dan ze van plan zijn, aldus Ernst & Young vandaag.

Aan speelgoed besteden Nederlanders het grootste deel (20 procent) van het budget. Daarnaast staan dvd's en cd's hoog op het verlanglijstje, vooral op dat van mannen.

Sony halveert prijs development kit

Om een console-game te kunnen maken, moet je eerst een development kit kopen. Met deze kit kun je dan vervolgens aan de slag om jouw programmeercode op de console naar wens te laten werken.
Sony heeft vandaag bekend gemaakt dat de prijzen van de PS3-development kit gehalveerd zullen worden. Dat betekent dat Amerikaanse ontwikkelaars voortaan $10.250, Japanse developers 950.000 yen en Europese gamefabrikanten 7.500 euro moeten betalen aan Sony om games voor de PS3 te kunnen maken.

Naast de price-cut heeft Sony ook enkele nieuwe tools toegevoegd die het ontwikkelaars makkelijker moet maken om voor Sony's jongste console te kunnen programmeren.

Mysterieuze gaten in been Vlaamse vrouw

Icoon MedischEen noodkreet vandaag in de Gazet van Antwerpen van de 46-jarige Marcella Cuypers uit Beerzel. Zij lijdt aan een geheimzinnige ziekte waardoor er in haar onderbeen gaten vallen die soms wel reiken tot het bot. Hierdoor lijdt ze al acht jaar lang aan ondraaglijke pijnen.

Artsen weten niet waar het vandaan komt. Vandaar dat ze een ieder die haar denkt te kunnen helpen of hetzelfde meemaakt, oproept om contact met haar op te nemen. De pijn is namelijk niet meer te harden en ze heeft al aan zelfmoord gedacht.

Marcella zegt dat het diepe wonden zijn die tot op het bot gaan. ''Sommige zijn wel enkele centimeters breed. Maar ook de kleine wonden zijn niet om te lachen. Die doen het meest pijn. De ziekte wordt nog altijd erger.'' Heel de onderkant van haar been wordt langzaam opgegeten, of zoals ze zelf zegt: ''Heel mijn onderbeen wordt opgefret.''

Zelf wijt ze haar ziekte aan haar vreemd verlopen bevalling. ''Eenentwintig jaar geleden ben ik bevallen van mijn dochter. De moederkoek volgde pas na een week, toen ik al thuis was. Ik dacht eerst dat er nog een tweede kindje op komst was. Volgens mij ben ik bij de bevalling besmet geweest met een zeldzame ziekenhuisbacterie. Maar niet alle dokters zijn het daarover eens. De ene zegt trouwens dat ik moet rusten, de andere dat ik veel moet bewegen. Ik weet het niet meer.'' Mochten er mensen die haar willen contacteren dan kan je haar telefoonnummer vinden in het bronartikel.

Glock definitief naar Toyota

De Duitser Timo Glock heeft gisteren eindelijk een handtekening gezet onder een driejarig contract bij Toyota. Het Japanse team had al eerder een overeenstemming bereikt met de coureur, maar doordat Glock ook een contract had bij BMW werd het tekenen van zijn definitieve contract uitgesteld.

Het Contract Recognition Board besloot onlangs dat een overstap naar Toyota contractueel gezien geen probleem was. De Duitser gaat bij Toyota 1,9 miljoen dollar per seizoen verdienen. Glock is geen onbekende in de Formule 1: in 2004 promoveerde Glock bij Jordan van testrijder naar racecoureur. In dat jaar behaalde hij twee WK-punten in de vier races die hij toen reed. In 2007 was de 26-jarige Glock testcoureur voor BMW.

"Ik wil BMW bedanken dat ze mij laten gaan", aldus Glock. "Het is een geweldig gevoel om weer coureur te zijn in de Formule 1. Ik kijk uit naar deze nieuwe uitdaging." Glock hoopt de komende maand te kunnen testen voor Toyota, maar is daarbij afhankelijk van BMW dat daarvoor toestemming moet geven.

PvdD tegen kerststal met levende dieren

PolitiekDe afdeling Haarlem van de Partij voor de Dieren wil dat het gemeentebestuur een verbod instelt op kerststallen met levende dieren. Volgens de Haarlemse werkgroep worden de dieren in kerststallen vaak in provisorische onderkomens ondergebracht, waardoor ''ze geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen''. Verder vindt de werkgroep het ongepast dat de dieren blootgesteld worden aan stressfactoren als muziek, drukte en lawaai. Ook de veiligheid van de dieren is een punt van bezorgdheid.

De partij heeft het college van B en W en de gemeenteraad van de hoofdstad van Noord-Holland een brief gestuurd waarin wordt aangedrongen geen vergunning af te geven voor levende kerststallen.


Boek: Clive Cussler en Paul Kemprecos - Poolstorm

SubheaderKurt Austin is de held van NUMA, National Underwater and Marine Agency, en heeft al veel avonturen beleefd. In dit verhaal krijgen Kurt en zijn team het aan de stok met een groepering die van plan is om een poolwisseling te starten. Tijdens zo’n poolwisseling raken de magnetische polen gedesoriënteerd en zal veel apparatuur defect raken. Ook zal er een verlies aan mensenlevens te betreuren zijn, maar daar heeft Lucifers Orde wel vrede mee. Het doel heiligt de middelen. Het hoe en waarom van de poolwisseling is in het verleden beschreven door de briljante geleerde Kovacs. Hij verdween echter spoorloos tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar de jonge onderzoekster Karla Janos heeft in haar theorie over het uitsterven van de wolharige mammoeten deze poolwisselingen beschreven als oorzaak.

[upd] Zuid-Afrikanen voor overname Grolsch

Icoon OpmerkelijkGrolsch is straks misschien geen Nederlands biertje meer. De Brits/Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller wil Grolsch overnemen. In totaal is een bod van 816 miljoen euro gedaan. Dat is 48,25 euro per aandeel. Het management van Grolsch steunt het bod.

Het bod was ruim 80 procent hoger dan de slotkoers op de beurs van Grolsch afgelopen vrijdag. Nadat het nieuws bekend werd schoot de koers met bijna 77 procent omhoog, waardoor de waarde in de buurt van het overnamebod kwam.

Koninklijke Grolsch is afkomstig van het bijvoeglijk naamwoord van Grolle (Groenlo). De Grolsche Bierbrouwerijen zijn een fusie tussen de Achterhoekse Bierbrouwerij De Klok (Groenlo) en de Twentse Enschedesche Stoombierbrouwerij. De brouwerij is nu onlosmakelijk verbonden met Enschede.

Update 11.14 uur
SABMiller is vooral geïnteresseerd in Grolsch omdat er veel productiecapaciteit over is in de Enschedese fabriek, Grolsch een bekend A-merk is en SABMiller meer wil groeien in Europa. Opmerkelijk is ook dat de bestuurders van Grolsch, anders dan bij de meeste overnames de laatste tijd, géén aandelenpakket of opties bezitten en zo zelf geen financieel voordeel hebben bij de verkoop van Grolsch.

Lees ook eens op het Forum

'Klusjesman' wil kwart miljoen van De Hond

Icoon JustitieMichael de Jong, de zogenoemde 'klusjesman' in de Deventer moordzaak, claimt 250.000 euro van opiniepeiler Maurice de Hond. Volgens hem heeft De Hond tientallen malen het vonnis overtreden dat in april voorschreef dat De Hond De Jong niet als dader in deze zaak mocht aanwijzen.

De Jong en zijn vriendin, die door De Hond van medeplichtigheid is beticht, spanden een civiele procedure aan tegen De Hond. Zij wonnen die procedure en kregen een schadevergoeding van circa 120.000 euro toegewezen. De Hond is tegen die uitspraak in beroep gegaan.


'De Hond moet mond houden'
De Deventer moordzaak wordt op het forum ook besproken.

Optimus Prime in Assassin's Creed

Je zou bijna denken dat in de 12e eeuw geen behoefte aan stampende robots was, maar het valt empirisch te bewijzen dat het tegendeel waar is. Ook toen al, in de tijd van het nog-niet-stromend water en algemeen gebrek aan computers, waren de Autobots aanwezig om ons te beschermen tegen het kwaad van de Decepticons.

Zoals altijd in de wetenschap levert het antwoorden van de ene vraag weer talloze nieuwe vragen op, in dit geval vragen als "Waarom is Optimus van hout?" en "Als Altaïr emo is, waarom draagt hij geen zwart?". Antwoorden op deze vragen kunnen in de reacties gepost worden.

Klinsmann in beeld als opvolger Advocaat

Jürgen Klinsmann is de nummer één kandidaat om bondscoach van Australië te worden. De Australische bond had al een contract met Dick Advocaat, maar die zegde plotseling af om langer bij Zenit Sint-Petersburg te blijven. Het gedrag van Advocaat heeft veel kwaad bloed gezet.

Rob Baan is als technisch directeur verbonden aan de Australische voetbalbond en belast met het zoeken naar een opvolger. "De lijst van kandidaten is niet zo lang. Alle goede coaches liggen al vast. Je moet dan wel kijken naar Klinsmann. Hij is een van de namen die beschikbaar zijn én van het niveau dat we zoeken", aldus Baan.

Baan is niet te spreken over de handelwijze van Advocaat. "Als je een contract tekent en plotseling de consequenties er van niet meer accepteert, is dat zwaar. Ik heb vaak met hem gesproken in de voorbereiding op het oefenduel met Nigeria maar sinds hij de Russische titel heeft gepakt is er iets veranderd en kon ik hem niet meer bereiken."

De Nederlander vervolgde: "Aanvankelijk dacht ik dat hij flink feest aan het vieren was. Maar de druk was waarschijnlijk zo groot dat hij besloot niet te komen. De beslissing is gevallen en we hebben het maar te accepteren", zo besloot Baan.

Politiek journalist Kees Lunshof overleden

AlgemeenGisteren is in zijn woonplaats Den Haag journalist en politiek commentator Kees Lunshof op 61-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Lunshof was tot vorig jaar adjunct-hoofdredacteur bij De Telegraaf en tevens lid van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. In de Telegraaf schreef hij jarenlang de politieke commentaren. Zijn laatste column dateert van enige weken geleden.

In politiek Den Haag golden Lunshof zijn hoofdartikelen en columns bij vriend en vijand als gezaghebbend. De in onverbloemde taal geschreven stukken stak Lunshof zijn voorkeur voor centrumrechts doorgaans niet onder stoelen of banken en hij was steeds zeer goed geïnformeerd.

Lunshof was een van de langst meelopende mensen in politiek Den Haag. Een paar jaar terug schreef hij het boek 'Van polderen en polariseren', dat een beeld schilderde van de politieke ontwikkelingen op het Binnenhof sedert 1973.

Lunshof heeft zich nooit uitgelaten op welke partij hij precies stemde. De VVD en het CDA konden het meest op zijn sympathie rekenen, al bleef niemand gevrijwaard van zijn vlijmscherpe pen. ''Alle CDA'ers denken dat ik VVD stem, en alle VVD'ers denken dat ik CDA stem. Dat wil ik graag zo houden'', zei hij eens. Hij was wel een fervent tegenstander van de PvdA. Ook Pim Fortuyn kon hem niet bekoren. Hij vond hem ''volmaakt ongeschikt'' voor de politiek. Dat was ook de reden dat De Telegraaf in het begin van de opkomst van Fortuyn negatief over hem schreef.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) noemde Lunshof gisteren een icoon van de Haagse journalistiek en een warm en betrokken mens. PvdA-minister Wouter Bos van Financiën zei dat hij ondanks politieke verschillen van mening veel respect had voor Lunshofs vakmanschap.


Kees Lunshof

Schaatsstrips verboden door ISU

De ISU heeft per direct de ooit revolutionaire en tevens beruchte schaatsstrips verboden. Gisteravond besloot de Internationale Schaats Unie de strips in de ban te doen nadat Italianen hadden geprotesteerd tegen het gebruik van de strips. De ISU nam deze beslissing op de laatste dag van de World Cup in Calgary.

De schaatsstrips zorgden in 1998 tijdens de Olympische Spelen in Nagano voor veel beroering. De Nederlandse schaatsploeg gebruikte de strips voor het eerst waarna vele landen volgden. De ISU verbiedt de strips omdat het vindt dat de schaatsstrips geen vast onderdeel van het schaatspak mogen zijn. Overigens worden de strips vandaag de dag nog nauwelijks gebruikt. In Calgary reden alleen de TVM en DSB-schaatsers nog met de strips. Over het voordeel van de strips is geen duidelijkheid. Onderzoek zou hebben aangetoond dat het gebruik weinig invloed heeft op de rondetijden.

[upd] Wij zijn genomineerd...

Icoon SitenewsFOK! is genomineerd voor website van het jaar 2007 in de categorie 'blogs en communities'. Natuurlijk is dit een schaamteloze oproep om vooral even te gaan stemmen. Stemmen kan op http://www.websitevanhetjaar2007.nl/

Iedereen natuurlijk bij voorbaat al bedankt voor je stem

Update 10.01 uur
En als je toch bezig bent; onze collega's van Tweakers.net zijn ook genomineerd in de categorie 'Internet en Telecom'. Doe daar ook meteen een stem op

Update 10.19 uur
Vergeet niet dat je na het stemmen nog je stem moet bevestigen middels de link in het mailtje dat je ontvangt na het stemmen.

Nogmaals bedankt

Nederland staat weer vast: 520 km file

Icoon FileNederland stond deze ochtend weer eens vast. Maar liefst 520 kilometer file stond er rond acht uur op de Nederlandse wegen. Een van de oorzaken was de regen en gladheid, waardoor er veel ongelukken gebeurden. Ook viel er hier en daar natte sneeuw. Het KNMI had niet vooraf gewaarschuwd.

Het drukst aan een stuk was het op de A2 tussen Zaltbommel en Everdingen met 21 kilometer file. Maar ook rond Amsterdam was er geen doorkomen aan. Zo konden automobilisten over 20 kilometer stapvoets over de A9 richting Diemen rijden. Over de hele A4 werd 31 kilometer gemeten. Behalve ongelukken was een openstaande brug over de A9 de oorzaak. De brug wilde een hele tijd niet meer dicht. Deze dag komt overigens niet in de buurt van de nummer 1 in de file top 10. In 1999 stond in februari ruim 975 kilometer file.

SP pakt nu ook sms-spelletjes aan

Icoon PolitiekNa haar succesvolle 'strijd' tegen belspelletjes op tv gaat de SP onderzoeken of er ook iets tegen sms'en met tv-programma's gedaan kan worden. Tweede Kamerlid Jan de Wit heeft vandaag een bericht hierover in het AD bevestigd.

Diverse tv-programma's vragen kijkers via sms een vraag te beantwoorden. Ze moeten dan vaak diverse keren sms'en voor ze antwoord krijgen en iedere keer kost dat geld. Volgens De Wit wordt hiermee de kijkers geld uit de zak geklopt.

Na de actie van De Wit tegen belspelletjes zijn zenders als SBS en RTL ermee gestopt. Justitie doet onderzoek naar de gang van zaken bij de spelletjes.

De Wit gaat overigens niet zelf de sms-spelletjes 'aanpakken', maar zijn collega Sharon Gesthuizen. Die is momenteel ziek, dus het is nog niet duidelijk wanneer ze daarmee begint.

[NHL] Standen per 19-11-2007

De Anaheim Ducks beginnen er eindelijk een beetje in te komen, met vier gewonnen duels op rij staan ze nu tweede in hun divisie. Ook de New York Rangers zijn goed bezig met vijf gewonnen wedstrijden op rij.

Atlantic Division
TeamWLOTPtsGFGAHomeRoadL 10Strk
New York Rangers12712546388-2-04-5-19-1-0W5
Philadelphia Flyers11712357506-1-15-6-05-4-1L2
New York Islanders10602043447-2-03-4-07-3-0W1
Pittsburgh Penguins81021856624-5-24-5-03-6-1L1
New Jersey Devils81021848563-4-05-6-25-4-1W1

Northeast Division
TeamWLOTPtsGFGAHomeRoadL 10Strk
Ottawa Senators153030573710-2-05-1-08-2-0L1
Montreal Canadiens11532561505-2-26-3-16-3-1W1
Toronto Maple Leafs8852166744-4-44-4-14-4-2W1
Boston Bruins9722045466-2-13-5-14-4-2L1
Buffalo Sabres71011550545-4-02-6-14-5-1W1

Southeast Division
TeamWLOTPtsGFGAHomeRoadL 10Strk
Carolina Hurricanes12632771586-3-16-3-26-4-0W1
Tampa Bay Lightning10812165578-1-12-7-05-5-0W5
Atlanta Thrashers91001852663-4-06-6-07-3-0W2
Florida Panthers81211751626-4-02-8-14-5-1L1
Washington Capitals61211343552-5-04-7-12-7-1L3

Central Division
TeamWLOTPtsGFGAHomeRoadL 10Strk
Detroit Red Wings14512969507-2-07-3-17-3-0W1
Chicago Blackhawks11712460576-5-05-2-16-2-1W1
Nashville Predators10722255556-2-14-5-17-1-2L1
Columbus Blue Jackets8742149485-2-23-5-22-4-3L2
St. Louis Blues10702045416-3-04-4-05-5-0W3

Northwest Division
TeamWLOTPtsGFGAHomeRoadL 10Strk
Minnesota Wild11722455507-2-04-5-24-6-0W1
Colorado Avalanche11712357559-1-02-6-16-3-1L2
Vancouver Canucks10812151504-6-16-2-06-3-1W2
Calgary Flames8931956635-5-23-4-13-6-1L1
Edmonton Oilers71211544643-6-04-6-13-6-1L2

Pacific Division
TeamWLOTPtsGFGAHomeRoadL 10Strk
San Jose Sharks11732557473-4-18-3-26-2-2L1
Anaheim Ducks10832354587-3-23-5-16-2-2W4
Dallas Stars8742058554-3-24-4-24-4-2W1
Los Angeles Kings81011758636-7-02-3-15-4-1L3
Phoenix Coyotes81001642562-7-06-3-05-5-0W1

VVD wil nummerbord met eigen tekst

Icoon FileAutomobilisten moeten kunnen kiezen voor een kentekenplaat met een eigen tekst. VVD-Tweede Kamerlid Paul de Krom gaat dat bij de behandeling van de begroting van Verkeer en Waterstaat voorstellen aan minister Camiel Eurlings.

De Krom heeft dat maandag gezegd in het NOS Journaal. Hij kwam op het idee tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten, waar automoblisten al langer een eigen tekst mogen voeren op hun nummerbord, bijvoorbeeld hun naam. Dat komt omdat de kentekenplaat daar aan de persoon is gekoppeld en niet aan het voertuig, zoals in ons land.

Het lijkt de De Krom gewoon een leuk idee om met een eigen tekst op de nummerplaat rond te rijden in een tijd waarin we "bijna niks meer mogen van het kabinet''.

Straks je eigen tekst op je nummerplaat?

Stevens nieuwe trainer PSV

Huub Stevens is per volgend seizoen hoofdtrainer van PSV. De Limburger heeft gisteren een contract afgesloten met PSV tot de zomer van 2010.

Stevens had ook de mogelijkheid een meerjarig contract te tekenen bij zijn huidige club Hamburger SV, maar koos uiteindelijk toch voor de Eindhovenaren. Stevens heeft altijd de wens gehad eens de scepter te zwaaien over PSV, waar hij van 1975 tot 1986 als verdediger actief was.

Dit seizoen zal PSV nog gebruik gaan maken van de diensten van Sef Vergoossen, de trainer van het Japanse Grampus Eight. Hij zal in januari Jan Wouters aflossen, al heeft PSV goede hoop dat Vergoossen eerder deze taak op zich zal nemen.

Vader bijt onderlip van zoontje af

Icoon MisdaadEen man uit de plaats Lowell in de Amerikaanse staat Massachusettes is gearresteerd, omdat hij ervan wordt verdacht de onderlip van zijn zoontje te hebben afgebeten. Het kind is 22 maanden oud.

De vader, de 26 jaar oude Tai Chan, viel zijn kind aan en beet de onderlip compleet af. Politieagenten hebben de doorgedraaide Amerikaan gearresteerd. Toen hij zijn lugubere daad beging was hij waarschijnlijk onder de invloed van drugs.

De baby werd naar het ziekenhuis gebracht waar artsen de lip weer hebben geprobeerd vast te maken. Het is niet bekend of de operatie is gelukt. Chan is kindermishandeling ten laste gelegd.

Naaktfilmpje Paris Hilton op internet

Icoon ShowbizzHet was al een tijdje stil rond Paris Hilton. Gelukkig is de erfgename van het Hiltonimperium weer terug van weggeweest. Nadat ze al een paar keer intieme delen van zich liet zien op foto's, is ze dit keer geheel naakt te bewonderen in een filmpje.

Eerder stal Paris ook al de show in een seksfilm. Nu is ze gefilmd, terwijl ze een bad neemt. Ze is geheel naakt te zien, terwijl ze van de bubbels geniet. Ook is te zien hoe ze zich afspoelt. YouTube heeft de beelden inmiddels verwijderd. Wie het filmpje op internet heeft gezet is niet bekend.

Sea Monsters (National Geographics) krijgt game

Na March of the Pinguins komt National Geographic weer met een informatieve bioscoopfilm. Dit keer zijn pre-historische zeewezens het onderwerp in de film, welke Sea Monsters: A Prehistoric Adventure gaat heten.

Het blijft echter niet bij een film, er komt ook een game uit die dezelfde opzet kent als de film. De gelijknamige game gaat in januari 2008 (november 2007 in de USA) verschijnen op de Wii, PS2 en Nintendo DS.

De developer is in ieder geval al trots op de game en de samenwerking met National Geographic: We are extremely excited about our working relationship with National Geographic, as we sincerely believe that family-oriented games can not only be lots of fun but great learning experiences as well. We are proud to partner with National Geographic on 'March of the Penguins,' 'Sea Monsters: A Prehistoric Adventure' and other great titles, since the adventurous nature of National Geographic's programming fits perfectly with the excitement of great video gaming

Features van de game:
Verzamel fossielen om zo een nieuw zeemonster te creeëren
Neem de controle over zes verschillende wezens, allemaal met hun eigen sterke en zwakke punten
Het vinden van fossielen speelt informatie vrij over allerlei fossielen. De info komt uiteraard rechtstreeks van National Geographic
De game bevat zes verschillende gebieden die je moet verkennen
De game is niet lineair opgezet, je kiest zelf welk deel je wanneer speelt

Trailer:

Meer info over Sea Monsters vind je op de site van National Geographic.

Portals eindnummer maar dan akoestisch en mannelijk

De naam Jonathan Coulton zal vrij weinig mensen iets zeggen. Toch zullen veel mensen wel degelijk werk van hem kennen, en wel het eindnummer van Portal.

Tijdens een live-optreden op negen november heeft Coulton dit nummer ten gehore gebracht voor een enthousiast publiek, alleen dan akoestisch en met een mannelijke stem.

Spoiler waarschuwing
Het nummer bevat informatie over de verhaallijn van Portal. Heb je de game nog niet uitgespeeld, of ben je van plan om dit ooit nog eens te doen, verzamel dan al je wilskracht en kijk het filmpje niet. Je hebt nog een laatste kans, mocht je onverhoopt klikken, Jonathan zelf zal je er ook nog even op wijzen.

Naughty Dog over Jak op de PS3

In een interview op Eurogamer heeft Evan Wells van Naughty Dog een aantal interessante dingen gezegd over Naughty Dog en de PlayStation 3.

Eén van de meest brandende vragen was natuurlijk wanneer Jak (& Daxter) in een PS3 game zouden gaan verschijnen. Antwoord hierop was dat Naughty Dog heel graag aan Jak zouden gaan werken, maar dat ze er nog niet mee bezig zijn. Bij ND doen ze maar één ding tegelijk en dat was de afgelopen tijd Uncharted. Nu iedereen een beetje aan het bijkomen is van die game gaan ze bekijken wat het volgende project wordt: Everybody here would love to do a Jak game on the PS3. However, I'm not sure about the timing. We want to stick with only working on one game at a time to maintain our focus. Everybody is taking a much deserved vacation right now and we will decide what we're doing next when people get back.


Over Uncharted en de hardware van de 360 had Wells te vertellen dat het misschien wel mogelijk zou zijn om Uncharted op de 360 te laten laden, maar dat er dan wel problemen zouden kunnen verschijnen. Een van de voordelen van de PS3 was het gebruik van een grote hoeveelheid HDD ruimte waardoor er weinig laadtijden in de game zitten: I won't say that it would be impossible, but it would be very difficult and we most certainly would have to make enough concessions that it would start to feel like a different game. One thing that would be particularly difficult would be keeping the game load-free. The HDD really came in handy and allowed us to have pretty big open levels with lots of detail.

Het laatste dat we uit het interview oplichten is de mening van Wells over leeftijden en games met geweld. Wells vindt namelijk dat games net zo beoordeeld moeten worden als de rest van de media (TV, film). Leeftijdsgrenzen zijn dus noodzakelijk. Enige probleem is dat er in Amerika retailers zijn die geen 18+ materiaal verkopen. Games als Manhunt komen daardoor in de problemen terwijl ze wel goed mogelijk moeten zijn in de gamesindustrie en haar doelgroep: I don't think that video games should be treated differently than other forms of media or entertainment. I think there is a place in this world for titles that should only be played by those over 18.

Our problem is right now is that we [in America] don't have any retailers who are willing to sell those games, therefore you end up 'banning' the game by giving it such a rating.

However, I really don't see the appeal of the game and I really do think they are just using the shock factor to try to sell a mediocre (at best) game. I would much prefer to see somebody make something with a little more substance that still pushed the artistic boundaries of our industry.

Twintig jaar Rockman (Mega Man)

Op 17 december is het zover, dan is het 20 jaar geleden dat er voor het eerst een Mega Man game verscheen in Japan (waar Mega Man bekend is onder de naam RockMan). Sinds Mega Man voor de Nintendo NES verschenen er talloze games met MegaMan in de hoofdrol waaronder Mega Man X, Mega Man BattleNetwork en Mega Man Zero.

Om de verjaardag van Mega Man te vieren is er gisteren in Japan een tentoonstelling geopend met daarin allerlei Mega Man frutseltjes. Ook kun je er natuurlijk een flink aantal Mega Man games spelen.


Het bord bij de ingang


Kaarsjes uitblazen!


Uiteraard was er gelegenheid om 'n Mega Man game te spelen

In Europa moeten we nog even wachten op de 20e verjaardag van Mega Man. Hier verscheen Mega Man voor de NES pas op 13 december 1989.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.