Politiek journalist Kees Lunshof overleden

AlgemeenGisteren is in zijn woonplaats Den Haag journalist en politiek commentator Kees Lunshof op 61-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Lunshof was tot vorig jaar adjunct-hoofdredacteur bij De Telegraaf en tevens lid van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. In de Telegraaf schreef hij jarenlang de politieke commentaren. Zijn laatste column dateert van enige weken geleden.

In politiek Den Haag golden Lunshof zijn hoofdartikelen en columns bij vriend en vijand als gezaghebbend. De in onverbloemde taal geschreven stukken stak Lunshof zijn voorkeur voor centrumrechts doorgaans niet onder stoelen of banken en hij was steeds zeer goed geïnformeerd.

Lunshof was een van de langst meelopende mensen in politiek Den Haag. Een paar jaar terug schreef hij het boek 'Van polderen en polariseren', dat een beeld schilderde van de politieke ontwikkelingen op het Binnenhof sedert 1973.

Lunshof heeft zich nooit uitgelaten op welke partij hij precies stemde. De VVD en het CDA konden het meest op zijn sympathie rekenen, al bleef niemand gevrijwaard van zijn vlijmscherpe pen. ''Alle CDA'ers denken dat ik VVD stem, en alle VVD'ers denken dat ik CDA stem. Dat wil ik graag zo houden'', zei hij eens. Hij was wel een fervent tegenstander van de PvdA. Ook Pim Fortuyn kon hem niet bekoren. Hij vond hem ''volmaakt ongeschikt'' voor de politiek. Dat was ook de reden dat De Telegraaf in het begin van de opkomst van Fortuyn negatief over hem schreef.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) noemde Lunshof gisteren een icoon van de Haagse journalistiek en een warm en betrokken mens. PvdA-minister Wouter Bos van Financiën zei dat hij ondanks politieke verschillen van mening veel respect had voor Lunshofs vakmanschap.


Kees Lunshof