'Europeanen leven boven hun stand'

Icoon MilieuAls elk mens op aarde zou leven als een Europeaan zouden er in totaal 2,6 aardbollen nodig zijn. Europeanen vervuilen en verbruiken namelijk veel meer dan de natuur aankan. Het WNF (Wereld Natuur Fonds) heeft dat maandag gerapporteerd in een publicatie over economische groei en de ecologische gevolgen daarvan.

Het verbruik van natuurlijke bronnen is de afgelopen dertig jaar in Europa verdubbeld. Echter was de bevolkingsgroei veel langzamer. De toename leidt volgens het WNF tot een tekort voor de rest van de wereld en voor toekomstige generaties.

Tony Long, directeur van de EU-afdeling van het WNF, waarschuwt: "Nog maar een generatie geleden verbruikte Europa minder natuurlijke bronnen dan het zelf had. Tegenwoordig leven Europeanen boven hun stand." Het WNF wil dat er in economische maatstaven als het Bruto Binnenlands Product (BBP) meer rekening wordt gehouden met natuurwaardes.

Alleen het dunbevolkte Finland, Zweden en Letland verbruiken minder natuur dan het eigen land oplevert. Maar ook daar groeit de druk op natuur snel, aldus het WNF.


Of Amerikanen boven hun stand leven is niet onderzocht