Zuid-Afrikanen voor overname Grolsch

Icoon OpmerkelijkGrolsch is straks misschien geen Nederlands biertje meer. De Brits/Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller wil Grolsch overnemen. In totaal is een bod van 816 miljoen euro gedaan. Dat is 48,25 euro per aandeel. Het management van Grolsch steunt het bod.

Het bod was ruim 80 procent hoger dan de slotkoers op de beurs van Grolsch afgelopen vrijdag. Nadat het nieuws bekend werd schoot de koers met bijna 77 procent omhoog, waardoor de waarde in de buurt van het overnamebod kwam.

Koninklijke Grolsch is afkomstig van het bijvoeglijk naamwoord van Grolle (Groenlo). De Grolsche Bierbrouwerijen zijn een fusie tussen de Achterhoekse Bierbrouwerij De Klok (Groenlo) en de Twentse Enschedesche Stoombierbrouwerij. De brouwerij is nu onlosmakelijk verbonden met Enschede.

Update 11.14 uur
SABMiller is vooral geïnteresseerd in Grolsch omdat er veel productiecapaciteit over is in de Enschedese fabriek, Grolsch een bekend A-merk is en SABMiller meer wil groeien in Europa. Opmerkelijk is ook dat de bestuurders van Grolsch, anders dan bij de meeste overnames de laatste tijd, géén aandelenpakket of opties bezitten en zo zelf geen financieel voordeel hebben bij de verkoop van Grolsch.

Lees ook eens op het Forum