Veel meer treinverkeer mogelijk op spoor

Icoon VervoerOver het spoor kunnen veel meer treinen rijden dan nu gedacht. Over het drukste deel van het netwerk rijden nu twaalf treinen per uur, maar door een reeks slimme aanpassingen kunnen al voor 2012 circa dertig treinen rijden over datzelfde tracé.

Dat stelt spoorbeheerder ProRail in een reactie op het Actieplan Spoor, dat minister Camiel Eurlings van Verkeer maandag presenteerde op het Centraal Station in Den Haag.

Afgelopen vrijdag ging het kabinet al akkoord met het plan. Dat omvat onder meer de eerder al in de Rijksbegroting opgenomen 200 miljoen euro voor investeringen in de komende vier jaar. In de periode 2012-2020 volgen nog grootschaliger investeringen met een omvang van 4,5 miljard euro. Voor dit bedrag heeft het kabinet overigens nog geen financiële dekking gevonden.

Het kabinet mikt jaarlijks op 5 procent groei op het spoor. De eerste jaren moet dat gebeuren met een reeks van 25 maatregelen die Eurlings maandag bekendmaakte. De CDA-bewindsman wil bijvoorbeeld het aantal parkeerplaatsen voor auto's fors uitbreiden, met nog eens 7000 tot 10.000.

Fietsers moeten hun rijwiel ook beter kunnen stallen met de komst van 20.000 parkeerplekken. De minister wil verder extra ruimte creëren door 'weesfietsen' zoveel als mogelijk te verwijderen. Het aantal mensen dat met de fiets van en naar het station reist, steeg de afgelopen jaren fors, van 23 naar 38 procent van het totaal aantal treinreizigers.