Zie, ginds komt de stoomboot

Bert (superworm)
Een grondige analyse van "Zie, ginds komt de stoomboot".

Regel 1:
Zie, ginds komt de stoomboot uit Spanje al aan

Je staat op de kade in Kampen, en wat komt daar: één of ander turfschip opgetuigd met vlaggetjes en een afbladderend likje verf, dat heet dan Pakjesboot 13 en is in feite niet eens een stoomboot. Dat ding kan nog geen drie kilometer zelfstandig varen en zéker niet op open zee. Het is het allerlelijkste, smerigste, drekkerigste en krakkemikkigste excuus voor een boot dat je ooit hebt gezien. Toch zing je "zie, ginds komt de stoomboot". Hoe erg kun je een vlot opwaarderen. En "zie ginds", kom op hee! Er staan zesentwintig miljoen mensen op de kade, allemaal ouders met "gelovigen" -die het ook allemaal maar zozo vinden en gewoon wachten tot pappie z'n portefeuille trekt-, ouders die in de striemende regen de IJssel afturen naar dat bootje om maar zo snel mogelijk weer naar huis te kunnen, en dat pruttelende klerescheepje hoor je zelfs door 't rumoer héén nog van tig mijl afstand. Maar nee hoor, meneer of mevrouw móét die dwangmatige neurose toch even van zich afschreeuwen. Zie, ginds! JA WE ZIEN HET, megool!

"Uit Spanje"... ik begin maar niet eens. Dat ding is ne zeewaardig pas, non oceanworthy est, nicht Meerbestendig, niks, en ook al heb je geen enkel besef van vaarroutes, nautiele toestanden, enzovoorts, tóch moet er even worden gesuggereerd dat dit huttenbouwersbootje uit Spanje aan komt varen. Ja hoor, hoe efficiënt kun je zijn. Je koopt de winkels in Malaga leeg, stouwt het op een juttertje waar je de roest vanaf hebt geschraapt, vaart ermee rond de straat van Gibraltar, rond de oliebesmeurde kust van Portugal, ja, langs Normandië, je trotseert Het Kanaal, dat je als een gewillige vagina nauw toeschreeuwt, je vaart tenslotte helemaal naar Nederland om ook nog eens af te varen naar het gehucht Kampen (dat met de gróótste moeite vanuit zee te bereiken is) om daar de Spaanse Made-In-China-meuk te dumpen. Gebruik je hersens eens voor één keer...

Regel 2:
Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan

Sint Nicolaas is gestorven in de vierde eeuw. Komt uit de binnenlanden van wat nu Turkije is. Heeft een hekel aan kinderen. Maar toch tuigt deze dode Turk elk jaar speciaal voor de kinderen van een land zevenduizend kilometer varen ver weg op het fockin' Iberisch schiereiland zijn pontje op met vlaggetjes en cadeaus. Deze dus inmiddels gemummificeerde heilige staat op de boeg van zijn bootje. Hoe moet dat eruit zien, een soort halfvergane mummie, overeind gehouden door een stel illegalen met zestiende-eeuwse kleren aan, op een meurende veerpont uit Ibiza met tussen de schapendrek allemaal pakketjes met dubieuze inhoud, nee, daar zullen de kindjes blij mee zijn.

Regel 3:
Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer

Droevig. Er is dus ook een paard om de mummie te verslepen. Goed, we gaan er vanuit dat Sinterklaas nog leeft. Dat hij dit al zeventienhonderd jaar doet (en vijftienhonderdvijftig jaar zonder stoomboot, gok ik, want anders was hij écht een wonder) en er nog steeds plezier in heeft. Die labiele, stokoude lul in zijn compleet out-to-date pak, met pedofiele neigingen en al (want mij vertel je echt niks anders), heeft dus een schimmel om zich op te vervoeren en laat dat beest gewoon loslopen op zijn boot. Dat mag helemaal niet. Kijk voor de fun even The Ring, daar zie je toch duidelijk een boot met een paard In Een Kooi. Als de dierenbescherming of Unicef of welke instantie dan ook daarachter komt is het gedaan met Sinterklaas en zijn zo schijnbaar leuke intochten. Dan is het Dag Sinterklaasje, kom maar terug als je deze boete hebt betaald.

Regel 4:
Hoe waaien de wimpels al heen en al weer

Waar slaat dit nou op. Je bent druk bezig de intocht van een of andere ouwe pedo te beschrijven en dan opeens zo'n detaillistisch regeltje. Dat is net zoiets als "Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, en oh ja, rivieren zijn nat, dus als je erin gaat zwemmen, neem dan je zwembroek mee!" Overbodige informatie die nergens op slaat en niet in de context past. Wellicht is “wimpels” een metafoor voor de verbanden van de mummie op de boot die na zeventienhonderd jaar los zijn geraakt en in de koude novemberwind heen en weer wapperen, maar ook die these is slecht te verdedigen. "Hoe waaien de wimpels", triest is het. Maar ja, het rijmt hè, en dan zijn de Nederlanders wel weer tevreden. En maar lekker taaitaai in je mik gooien. Kortzichtig volkje. Nietszeggend liedje. Bah.

Superwormjim.web-log.nl - november 2005/november 2007