Super Mario Galaxy launch

koei
Vijf jaar hebben we moeten wachten, vijf jaar waarin de nieuwe Mario de overstap naar een nieuwe console maakte en zijn werktitel Super Mario 128 inwisselde voor Super Mario Galaxy. Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover, de nieuwe Mario-game lag in de winkels. Natuurlijk liet Nintendo dit heugelijke feit niet zomaar voorbij gaan en organiseerde een heus launchevent waarbij de besnorde loodgieter voet op Hollandse bodem zou zetten.

Natuurlijk doet een bekend figuur als Mario dat niet ergens achteraf zodat het niet zo op valt, maar gebeurde dit midden op de Dam in Amsterdam. Hier kwam Mario in een maanbuggy aangereden waarna hij een vlag in de grond plantte. Samen met zijn mede astronauten ging Mario vervolgens als een celebrity op de foto\'s en strooide wat rond met gouden chocolade munten om zijn aankomst te vieren. Helaas zijn de duiven in Amsterdam getraind in het opmerken van kleine dingen die de lucht in worden gegooid, dus al snel kwamen ze met zn allen aanvliegen in de hoop wat te eten te vinden.

Na het planten van de vlag vertrok Mario richting een nabij gelegen media-winkel om daar zijn game te verkopen. Hierna was het eventjes rust voor Mario, terwijl het winkelend publiek even kon pauzeren om de game te proberen. Hiervoor waren er een vijftal Wii\'s met de game beschikbaar en bij elke Wii iemand die het spel uitlegde. Niet dat dit erg nodig was, want het begin van SMG is echt pick up and play en de besturing is erg intuitief. Desondanks was iemand die af en toe wat vijanden tegen hield toch best handig. Als je overtuigd was van je Wii skills kon je deze laten zien door de game te spelen op een LCD-scherm van 2,5 meter waarbij al het winkelend publiek mee kon kijken. Mocht je niet willen spelen of kijken, dan kon je ook nog gewoon met Mario op de foto, of wat chocolade muntjes in ontvangst nemen.

Er waren natuurlijk mensen die speciaal langs kwamen voor Mario en zijn nieuwe game, maar het spel trok ook veel winkelend publiek aan van allerlei leeftijden. Zo was er een jongetje van een jaar of acht die aandachtig de game speelde. Ondanks alle vrolijke kleurtjes en pick-up-and-playstijl is Super Mario Galaxy echter lang niet meer zo kiddy als Mario\'s imago soms doet denken. Dankzij de mogelijkheden die het werken met vele verschillende planeten met zich mee brengen kan een bepaalde planeet een specifiek thema of opdracht hebben. Zo zijn er veel kleine planeten waarop je een korte opdracht moet halen. Denk hierbij aan het blauw kleuren van alle vlakjes, of over allerlei draaiende schijven met gaten een parcours afleggen. Het gebruik van zwaartekracht is ook een belangrijk onderdeel van de game. Zo kun je heel lang achter iets aan blijven lopen terwijl je de wereld onder je voeten meedraait en je dus al rennend stil lijkt te staan. Soms als je een verticaal stukje op loopt lijkt het alsof de hele wereld omklapt omdat je aan de muur blijft plakken en dat je nieuwe \'grond\' wordt. Ingewikkeld om uit te leggen, maar simpel en leuk om te spelen. Meer hierover zul je kunnen gaan lezen in de uitgebreide review.