Campagne tegen wapengebruik jongeren

Redactie
Icoon BinnenlandsIn een discotheek in Bunnik is maandag een campagne begonnen om het wapengebruik onder jongeren terug te dringen. Jongeren die een wapen dragen, doen dat vooral omdat ze zich daarmee veiliger voelen.

Volgens het ministerie van Justitie leidt het dragen van een wapen eerder tot onveilige situaties. "Een wapen biedt dan schijnveiligheid", aldus het departement. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren vooral in de horeca en op school het slachtoffer worden van wapenbezit. Om een tegengeluid te laten horen, gaf minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie samen met BNN-presentator Filemon Wesselink en andere jongeren in Discotheek Brothers het startsein voor de campagne 'Ik draag geen wapen'.

De actie is gericht op jongeren van vijftien tot twintig jaar en duurt tot januari 2008. Uit een veiligheidsmonitor in het voortgezet onderwijs blijkt dat ruim 10 procent van de leerlingen ziet dat leerlingen in hun klas wel eens een wapen bij zich hebben. Ongeveer 5 procent van de leerlingen geeft toe zelf wel eens een wapen mee naar school te nemen. Circa 20 procent van de jongeren neemt soms een wapen mee in het uitgaansleven.

Wapens komen dan in allerlei vormen en maten voor: van een mes, boksbeugel tot aan een honkbalknuppel, maar ook spuitbusjes deodorant, nagelvijltjes en zelfs sleutelbossen kunnen dienst doen als wapen.