Bejaarde leeft nog dankzij stoelgang

Een 87-jarige man uit het Belgische Hulshout heeft vrijdagavond wonder boven wonder een grote explosie in zijn woning overleefd. Het huis is absoluut niet meer te bewonen, maar toch treurt de hoogbejaarde Jos Hufkens niet. "Ik had dood kunnen zijn", beseft hij. "Gelukkig zat ik net op het toilet."

Hufkens ging zoals gewoonlijk die avond naar zijn buren om een kaartje te leggen. Toen hij om half tien thuiskwam, zette hij de televisie en de verwarming aan, om vervolgens een fijne bruine trui te breien. Ineens hoorde de man een flinke knal, waarop hij in het donker zat.

"Ik wilde gaan kijken wat er aan de hand was, maar het was aardedonker en er hing rook. Ik ben toen ergens tegenaan gelopen waardoor ik snijwonden opliep in mijn gezicht. Daarop ben ik naar de buren gelopen om hen te vragen om te komen kijken. Toen we samen terugkeerden brandde het vuur al zo fel dat je niet meer naar binnen kon."

De brandweer van Heist-op-den-Berg rukte met groot materieel uit. "Gezien de melding van een explosie en brand namen we geen risico", zo laat brandweercommandant Guy Van de gaer weten. "De brand kregen we vrij snel onder controle. De woning is niet totaal verloren, maar is wel voor langere tijd onbewoonbaar. Vooral het achterste woongedeelte, waar de keuken en de badkamer liggen, heeft zwaar geleden. We vermoeden dat de oorzaak van de brand elektrisch geweest is"

Volgens Hufkens is de tv of de electrische verwarming verantwoordelijk voor de brand. Hij kan het nog steeds niet begrijpen. "Ik ben nauwelijks tien minuten thuis geweest. Nu ben ik alles kwijt. Mijn auto is er nog, maar de contactsleutels zijn weggesmolten. Dat een mens bijna 88 moet worden om dit nog mee te maken", verzucht hij.

De man is gelukkig niet dakloos. Hij wordt zolang opgevangen bij zijn kinderen.