[Upd] KNSB tekent protest aan tegen uitslag 1000 m

JJdJ1984
Simon Kuipers is zijn bronzen plak op de 1000 meter van zondagavond alweer kwijt. De jury in het Canadese Calgary heeft besloten Kuipers alsnog op de vijfde plaats te klasseren.

Enkele uren nadat Kuipers op het podium werd gehuldigd als nummer drie van de wereldbekerwedstrijd besloot de Canadese hoofdscheidsrechter Jim McClements dat de DSB-rijder alsnog zou worden teruggezet naar de vijfde plaats. Volgens hem was de elektronische tijd (1.07,42) juist, ook al passeerde Kuipers de lijn drie honderdsten eerder. Dat gebeurde volgens de scheidsrechter echter met een schaats die niet op het ijs stond. En dan stopt de tijd volgens de reglementen pas op het moment dat de tweede schaats de lijn 'aantikt'.

De NOS-beelden zijn overigens een stuk duidelijker. Kuipers stond met twee schaatsen op het ijs toen hij de streep passeerde. De scheidsrechters bekeken dezelfde beelden maar vonden niet voldoende bewijs om de tijd aan te passen.

In de officiële uitslag zijn nu de Amerikaan Shani Davis en de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee samen als derde geklasseerd (1.07,40). Kuipers staat op twee honderdsten van dat duo op de vijfde plaats.

Update

Het besluit van de scheidsrechters in Canada heeft de Nederlandse schaatsdelegatie nog lang bezig gehouden vandaag. Bij Kuipers kwam opnieuw de stoom uit zijn oren. "Ik word hier gewoon keihard genaaid," aldus de schaatser. Ook zijn coach Jac Orie reageerde boos. "Het is fysiologisch niet mogelijk om in die houding met de voet van het ijs te gaan. Dan lig je op je oor", aldus een furieuze Orie.

De KNSB heeft, omdat er meerdere onduidelijkheden zijn over andere ritten, een officieel protest aangetekend bij de internationale schaatsbond (ISU).