Hevige rellen in Boedapest

anoniem_22072019025900
Icoon BuitenlandsIn de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn tijdens en na afloop van de herdenking van de Hongaarse Opstand van 1956 ernstige rellen uitgebroken. Tot nu toe zijn er in ziekenhuizen zeker vijfentwintig gewonden binnengebracht, maar dat aantal loopt snel op. De meeste van hen zijn jongeren met verwondingen veroorzaakt door rubberkogels en politieknuppels.

De onrusten braken omstreeks twaalf uur 's middags uit toen deelnemers aan de herdenkingsmars het Blaha Lujzaplein verlieten. Daarbij werden er door verschillende mensen vernielingen aangericht.

Behalve herdenkingstochten, waren er in de stad ook diverse betogingen gaande tegen de zittende regering van premier Gyurcsany. Doordat verschillende betogingen zich met elkaar mengden was het vrij snel voor de politie onmogelijk om te zien wie wel en wie er niet bij de relschoppers hoorde.

Volgens ooggetuigen zijn veel van de relschoppers bewapend met messen en andere wapens. Een van hen zou zelfs een tank hebben bemachtigd. Momenteel probeert de Hongaarse politie de menigte uiteen te drijven met waterkanonnen, traangas en rubberkogels.