'TV kijken leidt tot autisme'

Icoon WetenschapHet kijken naar de televisie kan autisme veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell universiteit. Als kinderen te veel uren naar de tv kijken, lopen ze een grotere kans om autistisch te worden. De onderzoekers zeggen een belangrijke link te hebben gevonden tussen de hoeveelheid regenval, het feit dat slecht weer kinderen binnenshuis houdt, de vele kanalen die de hele dag doorkinderprogamma's uitzenden en het aantal autistische kinderen.

Iets minder dan 40 procent van het aantal autisme-gevallen zou voort komen uit het kijken naar de televisie. Maar volgens hoogleraar economie Michael Waldman, tevens onderzoeksleider, is niks echt bewezen. "Het gaat hier niet om definitief bewijsmateriaal, aangezien er geen rechtstreekse gegevens beschikbaar zijn over het aantal uren dat autistische kinderen voor de buis doorbrengen."

Het staat echter vast dat het aantal autistische kinderen sinds de jaren '70 is vertienvoudigd. Naast het televisie kijken zijn er ook theoriën dat bepaalde vaccinaties voor autimse zorgen.