Schröder hekelt rol religie in beleid Bush

Athlon_2o0o
Icoon Politiek De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder hekelt in zijn autobiografie de rol van religie in de politiek van de Verenigde Staten. Vooral hoe de Amerikaanse president George Bush 'persoonlijke gesprekken met God' gebruikt om zijn beleid te rechtvaardigen verontrust hem. "Als een persoon beleid voert waarvan hij denkt dat het uit een persoonlijk gesprek met God komt, dan kan dat tot problemen leiden in een democratie", aldus Schröder.

Schröder vindt Bush' beslissingen uit religie beangstigend, omdat "er niets veranderd of onderhandeld kan worden uit een beslissing van God. Iemand die zijn politiek beleid legitimeert in dialoog met God kan zijn beleid door kritiek of reflectie niet veranderen. Als je dat zou doen, dan zou je namelijk twijfelen aan de missie van God". Hij heeft het vooral over de beslissing van Bush om een oorlog te beginnen met Irak. Schröder was daar fel tegen, waardoor internationale betrekkingen tussen Duitsland en de VS onder druk kwamen te staan.

De voormalige bondskanselier gaat verder met zijn kritiek op religie in de VS. "We hebben kritiek op de meeste islamitische staten, omdat daar de rol van religie voor samenleving en staat niet duidelijk gescheiden zijn. Maar we vergeten erbij te zeggen dat in de VS de christenfundamentalisten en hun interpretatie van de Bijbel dezelfde trekken vertonen", gaat hij boos verder.

Schröder zei over de Russische leider Vladimir Poetin dat hij van Rusland "een supermacht wil maken, net als de VS". Overigens stelt hij dat Poetin een "keurige democraat" is, een opvallende stelling aangezien Poetin vaak kritiek krijgt op zijn anti-democratische beleid. Schröder en Poetin hebben overigens op persoonlijk vlak een vergaande vriendschap. Toen de meeste Europese leiders contact verminderden met Moskou, deed Schröder zijn contact met Moskou juist verstevigen.

Zo zorgde Schröder twee weken voordat hij de Duitse verkiezingen zou verliezen ervoor dat er een directe gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland aangelegd zou worden. Na de verkiezingen zou hij zichzelf een baantje geven in het bestuur van het project. De liefde voor Rusland gaat ver bij Schröder: zo heeft hij twee Russische kinderen geadopteerd.



Schröder heeft kritiek op Bush