FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 oktober 2006

Jordan: "Schumi gedwongen tot afscheid"

Volgens Eddie Jordan, voormalig teambaas van Jordan Grand Prix, heeft Michael Schumacher min of meer gedwongen afscheid moeten nemen van Scuderia Ferrari, omdat Kimi Räikkönen al getekend zou hebben bij het team.

Volgens Jordan, die Schumacher in 1991 liet debuteren in de Formule 1, had Räikkönen al getekend bij Ferrari voor Schumacher zijn besluit over de toekomst had genomen. "Michael is er gewoon uitgeduwd," aldus Jordan. "Het was moeilijk voor Ferrari om van Felipe Massa af te komen."

Martin Brundle, in 1992 teamgenoot van de Duitser bij Benetton, heeft een iets gewijzigde visie op het verhaal. Volgens de Brit zou Schumacher hebben teruggedeinsd voor een direct duel met Räikkönen. Alhoewel hij Schumacher ziet als een van de drie beste coureurs aller tijden, vindt hij wel dat deze theorie, mocht hij gelijk hebben, wat afbreuk zou doen aan Schumacher's prestaties.

Schorsing na valsspel

Een Britse powerboatracer is door de internationale federatie voor vijf jaar uit de sport verbannen nadat hij de boot van zijn rivaal gesaboteerd heeft. Tijdens de Powerboat Grand Prix, een soort formule 1 op water, vulde de voormalig Europees kampioen Rob Lister de tank van zijn concurrent met water.

Het vals spelen werd ontdekt na een controle, hierdoor werd het team van Lister (Fat Boy) alsnog gediskwalificeerd. Waarna de Royal Yachting Association dinsdag de zware sanctie uitsprak. "We willen duidelijk maken dat onsportief gedrag niet in onze sport wordt getolereerd" aldus de voorzitter van de bond.

[upd]Opening skiseizoen uitgesteld

De Internationale Ski Federatie (FIS) heeft besloten de start van het nieuwe ski seizoen uit te stellen. Hevige regenval en te hoge temperaturen maken het onmogelijk om komend weekend te skiën op de gletsjer van het Oostenrijkse Sölden.

Er zou een reuzenslalom voor de mannen en de vrouwen op het programma staan. Onduidelijk is nog of deze wedstrijden naar een andere datum in het seizoen geschoven kunnen worden. De opening van het skiseizoen zal nu worden gehouden in het Finse Levi. Op 11 november zal daar een reuzenslalom gaan plaatsvinden voor de mannen en de vrouwen.

Update

De overdekte skibaan in het Limburgse Landgraaf wil graag komend weekend de opening van het ski seizoen organiseren. Snowworld heeft het plan nu voorgelegd aan de FIS en wacht nog op goedkeuring.

FIFA schorst Kenia

De Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft Kenia tot nadere order geschorst van deename aan alle internationale voetbalcompetities. Het land uit Afrika houdt zich niet aan de afspraken met de FIFA.

De topclubs in Kenia spelen in twee verschillende competities. Dat is in strijd met de regels van de FIFA. "Kenia is voorlopig geschorst totdat ze zich aan de afspraken houden", aldus een bron binnen de FIFA. Het land zal zich moeten houden aan alle 28 afspraken die in januari in Cairo zijn gemaakt.

John de Jong terug op trainingsveld

John de Jong kondigde twee weken geleden aan dat hij terug zou keren op het trainingsveld en vandaag was het zover. De reden van zijn afwezigheid is een blessure aan zijn knie waar de PSV-speler al lange tijd last van heeft.

De Jong speelde, sinds zijn komst in 2000, pas 92 keer voor de regerend landskampioen. Hiervan was hij 37 keer invaller. De laatste keer dat de blessuregevoelige speler in actie kwam was op 20 maart van het vorig jaar. Daarna kwam hij niet meer in actie vanwege een zware knieblessure. Tevens onderging de aanvaller in mei een operatie waarbij zijn knieband korter werd gemaakt.

"Het krachthonk was ik wel een beetje zat. Ik ben blij dat ik weer wat met de bal kan doen, maar het draaien gaat nog moeilijk. Ik blijf optimistisch, maar als je er zo lang geblesseerd bent, is dat wel eens moeilijk", aldus een gelukkige De Jong op de website van de Eindhovense ploeg.

Tom Cruise en Katie Holmes gaan trouwen

Icoon ShowbizzTom Cruise en Katie Holmes gaan trouwen. De filmsterren stappen op 18 november in Italie in het huwelijksbootje. Dat heeft een woordvoerder van het paar dinsdag bevestigd tegenover het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Om het feest prive te houden, worden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen, aldus Arnold Robinson. Giorgio Armani kleedt het paar. "Het is een grote eer op dit belangrijke moment een kleine rol te mogen spelen", zei de ontwerper.

Het is het eerste huwelijk voor de 27-jarige Holmes. Cruise (44) was eerder getrouwd met actrices Mimi Rogers en Nicole Kidman. Het aanstaande bruidspaar kreeg in april een dochter, Suri.

Sony: Sorry!

Icoon FinancieelElektronicaproducent Sony heeft excuses aangeboden voor de ongemakken die een terugroepactie van laptopaccu's heeft veroorzaakt. Het Japanse bedrijf zal alle defecte accu's vervangen tegen een prijs van bijna 340 miljoen euro. Het bedrijf meldt ook dat er geen topfunctionarissen zullen worden ontslagen vanwege de kwestie. Analisten noemen dit jaar een 'rampjaar' voor Sony.

De excuses komen vlak na een winstwaarschuwing van Sony. Mede door de prijsdrukking van de uit te komen PlayStation 3 en door de terugroepactie stelde het bedrijf haar winstvoorspelling terug van 130 miljard yen (867 miljoen euro) naar 80 miljard yen (534 miljoen euro). De jaaromzet voor dit jaar bleef gehandhaafd en staat op 8,2 biljoen yen (54,7 miljard euro). Ondanks de problemen loopt het bedrijfsonderdeel dat accu's produceert geen gevaar, omdat er maar enkele concurrenten zijn op dat marktgebied.

De excuses werden tijdens een conferentie, gehouden in Tokyo, gemaakt door topfunctionarissen. De functionarissen maakten daarbij een buiging, maar bleven zitten, en dat is ongebruikelijk. Meestal wordt een buiging, horende bij een excuus van deze omvang, staande gemaakt, en wordt er diep gebogen. Het feit dat de topmannen dat niet deden, onderstreept nogmaals dat Sony de gemaakte fouten niet wil toegeven, volgens sommigen.

Cech kan volgende week trainen

Petr Cech heeft het ziekenhuis verlaten en verblijft momenteel thuis. De sluitpost van Chelsea hervat volgende week de training alweer. Zijn schedelbasisfractuur herstelt namelijk erg goed.

De sluitpost liep de blessure op 14 oktober, tijdens het duel tegen Reading, op na een botsing met Stephan Hunt. De spits van de tegenstander raakte namelijk het hoofd van Cech. Het medisch personeel van het ziekenhuis, waar de Tsjech verbleef, adviseerde hem om minstens zes maanden rust te houden.

Er is echter een kans kans dat Cech over drie maanden weer mee kan trainen met de selectie van The Blues. Dat is tenminste het streven van de ploeg uit London.

Kamerlid herkent minister Hoogervorst niet

Icoon BizarGonny van Oudenallen heeft in de Tweede Kamer lachsalvo's veroorzaakt door tot twee keer toe minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid niet te herkennen.

Van Oudenallen verklaarde hem in de Kamer te verwachten omdat zij vragen aan hem wilde stellen over de griepprik. Toen zij door Kamervoorzitter Frans Weisglas er op gewezen werd dat de minister al een tijdje aanwezig was, zei ze: "Ik heb mijn bril niet op.''

Maar na de terechtwijzing van de voorzitter en de antwoorden van Hoogervorst, bleek ze de bewindsman nog steeds niet te herkennen. "Ik verwachtte minister Hoogervorst", zei ze. Hoogervorst verklaarde dat hij het toch echt was en wees er op dat hij sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet toch ook op straat veelvuldig herkend werd. "Ik hoop dat dit in de Kamer ook zo is.''

Klik hier voor een video.

"Geen risico met Stam en Maduro"

Eerder vandaag was al te lezen dat Ajax-speler Jaap Stam inzetbaar zou zijn in het duel tegen ADO Den Haag. Trainer Henk ten Cate heeft inmiddels aangegeven dat hij geen risico wil lopen met de verdediger. Hierdoor zal de 34-jarige speler woensdag niet in actie komen.

Behalve Stam zal ook Hedwiges Maduro de wedstrijd tegen de Haagse residentieclub vanaf de tribune moeten bekijken. "Na overleg met de medische staf hebben we besloten Jaap niet in de selectie op te nemen", verklaarde Ten Cate. "'Uit voorzorg, we willen geen risico met hem nemen. Het zegt veel over zijn karakter dat hij zo snel weer wilde voetballen. Hij doet altijd iets extra's. Daarom is hij ook zo ver gekomen als speler."

Verder liet de trainer het volgende weten over Maduro: "Hedwiges is nog steeds minder vaak belastbaar en we moeten voorkomen dat hij er aan onderdoor gaat in deze fase van het seizoen" De jonge middenvelder traint al geruime tijd apart van de groep. Bovendien miste hij door fysieke klachten ook al een aantal wedstrijden van Jong Oranje.

Willem II maakt snel nieuwe spits bekend

Willem II hoopt zo snel mogelijk de naam bekend maken van de nieuwe spits. Deze speler willen de Tilburgers in de winterstop aantrekken. De reden hiervoor is de zware blessure van aanvaller Mounir El Hamdaoui.

"Er moet een aanvaller bij. Op dit moment is het maar net te doen. Er is de afgelopen weken flink gescout. We hebben de rapporten nu ter bestudering op tafel liggen. We zijn nog aan het afwegen of we een spits gaan huren of dat we er een onder contract nemen", zegt Hans Verbunt, voorzitter van Willem II, in het Brabants Dagblad.

Rechtszaak over ossen duurt 33 jaar

Icoon OpmerkelijkEen Indiase boer moet zich al 33 jaar voor de rechter verantwoorden voor dezelfde zaak. Surajnath Yadav wordt er van beschuldigd een aantal ossen te hebben gestolen in 1973. Yadav hangt nog steeds een maximumstraf van drie jaar boven het hoofd. Hij was oorspronkelijk aangeklaagd samen met vier anderen, maar die zijn allemaal inmiddels al overleden.

De meeste andere betrokkenen bij de rechtsgang zijn ook al overleden. De officier van justitie die de zaak in eerste instantie onderzocht, de boer van wie de ossen werden gestolen en zijn zoon, en de ossen zijn allemaal al dood.

"Ik moet de gang naar de rechtbank al m'n hele leven maken", aldus Yadav. "Wat moet ik dan? Eerst moest ik iedere week naar de rechtbank, toen iedere maand, en nu moet ik nog steeds eens in de drie maanden. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe veel geld me dat inmiddels al gekost heeft."

De rechtszaak zou in 1997 eindelijk gesloten worden nadat een rechter oordeelde dat de zaak te oud was, en dat er toch geen nieuw bewijs meer was. De broer van de bestolen boer ging echter tegen die beslissing in beroep. Hij overleed ook, waarop een tweede broer de rechtszaak voortzette. Het hoger beroep loopt nu nog steeds.

De zaak is extra opmerkelijk, omdat de staat waarin alles zich afspeelt onlangs besloot rechtszaken sneller af te handelen. Zo werd een verkrachtingszaak vorige week in krap vijf uur afgerond. Nog zuurder voor Yadav is het feit dat de gestolen ossen zeven maanden na de diefstal alweer werden teruggevonden.

Mobiel bellen funest voor sperma

Icoon MedischMannelijke belverslaafden met een kinderwens opgelet. Uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers is gebleken dat het aantal uren dat je als man met een mobieltje belt, invloed heeft op je vruchtbaarheid, omdat je hoeveelheid zaadcellen afneemt.

Wetenschappers uit Cleveland, Mumbai en New Orleans voerden het onderzoek uit onder 364 proefpersonen, mannen, en vergeleken het gsm-gebruik en het aantal zaadcellen. Hieruit bleek dat mannen die meer dan vier uur per dag bellen zo'n 23 procent minder zaadcellen hebben dan mannen die niet bellen. Tevens bleek uit het onderzoek dat slechts 21 procent van de mannen die dagelijks bellen een 'normaal' aantal zaadcellen heeft, waar dat bij mannen die dit niet doen 40 procent is.

De wetenschappers denken dat het effect van de mobiele telefoons veroorzaakt wordt door de elektromagnetische straling die ze uitzenden of door de hitte die ze genereren. Volgens de wetenschappers zullen verdere studies dit nog uit moeten wijzen.

Wetenschappers ontdekken 'pijn-gen'

Icoon MedischMensen die zeggen minder pijngevoelig te zijn dan anderen, konden wel eens gelijk hebben. Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat in belangrijke mate bepaalt hoe gevoelig iemand is voor pijn.

Zowel pijngevoeligheid als de kans op het ontwikkelen van chronische pijn, lijken beinvloed te worden door een molecuul met de naam BH4. Een bepaalde combinatie van variaties in het menselijk gen GCH-1, dat betrokken is bij de aanmaak van dit BH4, lijkt de gevoeligheid voor pijn te verminderen. Eén op de vier à vijf mensen blijkt drager te zijn van deze genvariant. De ontdekkingen kunnen leiden tot nieuwe preventieve strategieën mogelijke behandelingsmethodes.

In het novembernummer van het tijdschrift Nature Medicine beschrijft een internationaal onderzoeksteam verbonden aan het Amerikaanse Massachusetts General Hospital (MGH) deze onverwachte rol van BH4. Van dit molecuul was reeds bekend dat het nodig is voor de aanmaak van belangrijke neurotransmitters, stoffen die de signalen tussen zenuwcellen doorgeven. De onderzoekers ontdekten dat het BH4-niveau bepaalt hoe gevoelig de proefpersoon is voor zowel acute als chronische pijnprikkels.

"Wij hebben een volslagen nieuw mechanisme ontdekt waardoor pijn ontstaat. Dit is het eerste bewijs van een genetische bijdrage aan het risico voor mensen om pijnziekten te ontwikkelen", zegt de hoofdauteur van het artikel, Clifford Woolf, directeur van de Neural Plasticity Research Group van de afdeling voor Anesthesie en Kritieke Zorg aan het MGH.

"Nu moeten we zien te ontdekken waardoor het aanzetten van BH4-regelende enzymen wordt gestuurd na schade aan het zenuwstelsel, en hoe BH4 de prikkelbaarheid van pijnvezels verandert. We zouden ook graag willen zien of mensen met dit pijnbeschermende gentype vaker mee kunnen doen aan potentieel pijnlijke bezigheden (zoals extreme sporten), dan wel of zij minder pijn hebben bij reuma en andere veelvoorkomende aandoeningen", voegt Woolf hieraan toe.

De studie is gefinancierd door de Amerikaanse National Institutes of Health. Alleen de maatschappelijke kosten van pijnziekten in de Verenigde Staten bedragen jaarlijks al honderd miljard dollar. Verder onderzoek moet nu gaan vaststellen op welke manier GCH-1, een gen op het zevende chromosoom van de mens, wordt geactiveerd door ontstekingen of verwondingen, maar ook in natuurlijke situaties zoals de bevalling. Ook hoopt men de andere betrokken genen te identificeren - onder andere de genen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van endorfines, de natuurlijke pijnstillers.

Toro Rosso gecharmeerd van Doornbos

Het lijkt erop dat Scott Speed moet vrezen voor zijn plek bij Scuderia Toro Rosso. Teammanager Gerhard Berger is namelijk gecharmeerd van Robert Doornbos, en is inmiddels in gesprek met Marco Zecchi, teammanager van de Nederlander.

Volgend seizoen zal er bij Red Bull Racing, het huidige team van Doornbos, zeer waarschijnlijk geen plaats meer voor de Nederlander zijn als vaste coureur. David Coulthard en Mark Webber zijn de eerste en tweede rijder bij het Engelse/Oostenrijkse team.

De serieuze belangstelling rond Doornbos komt niet onverwachts. In de laatste drie Grands Prix liet hij zien wat hij in huis had, afgelopen weekend eindigde hij in Brazilië als twaalfde. "Het is geen geheim dat Robert graag wil racen en dus zijn we ook in gesprek met Toro Rosso omdat daar nog een mogelijkheid is om te kunnen racen. De drie races die Robert heeft gereden dit seizoen heeft tot tevredenheid gestemd bij Red Bull. De gesprekken met Toro Rosso zijn een initiatief van ons waar zij voor open staan", aldus de woordvoerder van Doornbos.

Pieckenhagen langer bij Heracles

Doelman Martin Pieckenhagen heeft zijn contract bij Heracles verlengd tot medio 2009.

De 34-jarige Duitser kwam in de zomer van 2005 over van Hamburger SV, en speelde tot nu toe 40 competitiewedstrijden voor de club van trainer Ruud Brood waarin hij één doelpunt wist te maken. Vorig seizoen redde Pieckenhagen in de uitwedstrijd tegen AZ een punt in blessuretijd door een bal achter collega Henk Timmer te koppen.

Overvliegende reiger ramt bromfietser

Icoon OpmerkelijkIn Abcoude is afgelopen nacht een bromfietser uit Vinkeveen gewond geraakt na een botsing met een reiger. De man werd geschept door het dier toen hij over de Parallelweg langs de A2 reed. Hij moest met verwondingen aan zijn schouder en zijn voet naar het ziekenhuis gebracht worden. Het is niet bekend hoe het met de reiger is afgelopen.

Het ongelukkige slachtoffer werd ontdekt toen een voorbijganger de bromfiets in de berm zag liggen, en 112 belde. De toegesnelde politieagenten vonden al snel de 30-jarige eigenaar van de bromfiets elders in de berm.

Juninho haalt uit naar Perreira

Na het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland van afgelopen zomer stopte de Braziliaan Juninho Pernambucano als international. Vier maanden na zijn afscheid haalt hij nog eens uit naar de voormalig Braziliaanse bondscoach Carlos Alberto Perreira.

"Ik was ongelukkig dat ik niet de kansen kreeg die ik verdiende. Hier bij mijn club geldt: wie goed in vorm is, die speelt. Bij de seleção is dat nooit het geval geweest", aldus de spelmaker van Olympique Lyon.

Juninho is een stuk positiever over de nieuwe bondscoach van het nationale Braziliaanse team, Dunga. "Misschien dat daar met deze nieuwe technische staf wél verandering in komt. Dunga en Jorginho zijn goed begonnen. Ik denk in ieder geval niet meer aan de nationale ploeg."

Raúl dacht aan stoppen

Het had weinig gescheeld of Raúl had afgelopen weekend niet gescoord voor Real Madrid in de topper tegen Barcelona. De voorzitter van Real Madrid, Ramón Calderón, zegt dat de aanvoerder tien dagen terug, na het 1-0 verlies bij Getafe, wilde stoppen met voetbal.

"Hij vertelde me dat hij had geleden en er niet van kon slapen", aldus de de preses vandaag.

Raúl zou van plan zijn geweest zijn contract in te leveren als de club in de negatieve spiraal bleef steken. Maar door de wedstrijden tegen aartsrivaal FC Barcelona (2-0 winst) en Steaua Boekarest (1-4 winst) is hij echter toch van gedachte verandert.

Luis Aragonés, de bondscoach van Spanje, laat Raúl al enige tijd buiten de nationale selectie. 24 maart speelt Spanje in het Bernabéu-stadion een vriendschappelijke interland tegen Denemarken. "Als Raúl dan niet bij de selectie zit, laten wij de wedstrijd niet in ons stadion spelen", neemt Calderón het voor zijn speler op.

Canon: Willibrord

Een gekerstend land
Als er wordt gesproken over waarden en normen hoor je ook altijd dat deze voortkomen uit de joods-christelijke tradities. Nederland heeft een lange christelijke traditie en tot de ontzuiling in de jaren 60 noemde bijna elke Nederland zich wel christen, heden te dage is dit minder geworden en komen er steeds meer geloven in de Nederlandse samenleving.
In het thema een gekerstend land komen de volgende onderwerpen voor; Hunebedden, Willibrord, Erasmus, de Beeldenstorm en de Statenbijbel. Vandaag behandelen we de Willibrord.

Willibrord (658-739)
Willibrord is één van de eerste monniken die succes had met het bekeren van de stammen in Nederland. Deze Engelse monnik kwam in 690 aan in wat nu Katwijk is. Zijn doel was de Friezen te kerstenen, iets wat zijn voorgangers zonder veel succes deden. Het gebied van de Friezen grensde aan die van de Franken, die al wel christelijk waren. Ze hadden ook geprobeerd een kerk te bouwen in Utrecht, maar de Friezen vernietigde deze. De Dom staat nu op diezelfde plek.


Willibrord besloot het anders aan te pakken en bezocht de koning van de Franken en de paus. De paus benoemde hem tot aartsbisschop van de Friezen, waar die Friezen weinig boodschap aan hadden aangezien ze toch niet christelijk waren. Willibrord vestigde zich in Utrecht en herbouwde de verwoestte kerk. Vanuit Utrecht vertrokken allerlei missionarissen naar de Friezen om de Friezen te bekeren en voor het eerst met succes. Toen Willibrord stierf in 739 waren de meeste bewoners van de kuststreek als christen, maar in het Friese gebied ging het nog steeds niet goed. Pas een eeuw later vielen de Franken aan en werden de Friezen alsnog christenen.

Uitslagen NFL speelronde 7

Teams zonder overwinning zijn er sinds afgelopen zondag in de NFL niet meer. De Oakland Raiders versloegen in eigen huis de immer tegenvallende Arizona Cardinals met 22-9. Indianapolis was de enige ongeslagen ploeg die in actie kwam, en bleef ook ongeslagen tegen de Washington Redskins.

Uitslagen
22 oktJacksonville Jaguars@ Houston Texans7-27
22 oktCarolina Panthers@ Cincinnati Bengals14-17
22 oktNew England Patriots@ Buffalo Bills28-7
22 oktPittsburgh Steelers@ Atlanta Falcons38-41, OT
22 oktPhiladelphia Eagles@ Tampa Bay Buccaneers21-23
22 oktDetroit Lions@ New York Jets24-31
22 oktGreen Bay Packers@ Miami Dolphins34-24
22 oktSan Diego Chargers@ Kansas City Chiefs27-30
22 oktDenver Broncos@ Cleveland Browns17-7
22 oktMinnesota Vikings@ Seattle Seahawks31-13
22 oktArizona Cardinals@ Oakland Raiders9-22
22 oktWashington Redskins@ Indianapolis Colts22-36
23 oktNew York Giants@ Dallas Cowboys36-22

Vrij: Baltimore Ravens, Chicago Bears, New Orleans Saints, San Francisco 49ers, St. Louis Rams, Tennessee Titans

American Football Conference
East DivisionWLTPCTPFPA
New England Patriots510.83313680
New York Jets430.571147173
Buffalo Bills250.286100153
Miami Dolphins160.143102145
North DivisionWLTPCTPFPA
Baltimore Ravens420.66711069
Cincinnati Bengals420.667128113
Pittsburgh Steelers240.333144125
Cleveland Browns150.16788126
South DivisionWLTPCTPFPA
Indianapolis Colts6001.000171122
Jacksonville Jaguars330.500125101
Houston Texans240.33399154
Tennessee Titans150.16785157
West DivisionWLTPCTPFPA
Denver Broncos510.8337944
San Diego Chargers420.66717885
Kansas City Chiefs330.500117124
Oakland Raiders150.16772135
National Football Conference
East DivisionWLTPCTPFPA
New York Giants420.667163131
Philadelphia Eagles430.571200147
Dallas Cowboys330.500169128
Washington Redskins250.286140171
North DivisionWLTPCTPFPA
Chicago Bears6001.00018059
Minnesota Vikings420.66712095
Green Bay Packers240.333121162
Detroit Lions160.143132189
South DivisionWLTPCTPFPA
New Orleans Saints510.833145110
Atlanta Falcons420.667124107
Carolina Panthers430.571123128
Tampa Bay Buccaneers240.33385125
West DivisionWLTPCTPFPA
Seattle Seahawks420.667121142
St. Louis Rams420.667139128
San Francisco 49ers240.333124194
Arizona Cardinals160.143120165

3 jaar cel voor moeder die baby's doodde

Icoon JustitieDe rechtbank in Haarlem heeft vandaag de 30-jarige M.A. uit Beverwijk schuldig bevonden aan het doden van haar vier pasgeboren baby's. Ze werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Haar man ging vrijuit omdat niet kon worden bewezen dat hij iets van de zwangerschappen wist.

M.A. bracht haar kinderen tussen 2000 en 2005 door verdrinking om het leven. Volgens eigen zeggen leefde ze op dat moment in een soort droomwereld. "Ik heb het niet bewust gedaan", aldus M.A. in een verklaring voor de rechtbank. "Ik besef wel dat ik het heb gedaan, maar eigenlijk zat ik naar een ander te kijken."

De straf is lager uitgevallen dan de vier jaar celstraf en tbs met dwangverpleging die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Volgens het OM ging het in zeker drie van de vier gevallen om moord, maar de rechtbank achtte slechts doodslag bewezen. De biologische vader van de kinderen stond terecht voor medeplichtigheid aan moord, maar heeft zelf altijd ontkend iets van de zwangerschappen af te hebben geweten. Ook de moeder van M.A. verklaarde nooit iets gemerkt te hebben.

Geen geld Feyenoord om zich te versterken

Het gaat niet goed bij Feyenoord. En daar bovenop heeft de club geen financiële ruimte om daar in de winterstop qua spelersmateriaal iets aan te doen.

"Ik heb te horen gekregen dat er nu geen geld is voor versterkingen in de winterstop", zei technisch directeur Peter Bosz in een interview met de GPD, die verder zegt dat de positie van Erwin Koeman niet ter discussie staat. "Ik vind die vraag onzinnig. Dat geeft al wel aan hoeveel steun en vertrouwen hij hier heeft. Erwin doet het prima."

Bosz zegt verder dat de Rotterdammers zich moeten gaan richten op de plaatsen na Ajax, PSV en AZ. "Feyenoord speelt dit jaar voor de plaatsen vier en vijf. En misschien voor de derde plaats, schat ik in."

Gemeente onteigent helft huis Nederlandse

Icoon WeirdAls het aan de Belgische gemeente Maaseik ligt, moet de Nederlandse Truus Mostard voortaan in een half huis wonen. De rechter heeft namelijk de helft van haar huis laten onteigenen omdat de gemeente een nieuwe rotonde wil aanleggen. In de andere helft van haar huis mag Mostard van de rechter 'gewoon' blijven wonen.

"Mijn bad wordt gehalveerd", aldus Mostard tegen de Vlaamse media. "De keuken blijft intact, maar uit de woonkamer verdwijnt een flinke hap. Idem voor de hal met voordeur."

De merkwaardige situatie komt voort uit een oude Vlaamse wet, die voorschrijft dat een overheid alleen privébezit mag onteigenen als dat echt nodig is. Aangezien maar de helft van het huis van Mostard op het terrein van de nieuwe rotonde ligt, kon de gemeente ook maar de helft laten onteigenen. Als het aan minister Kris Peeters van Openbare Werken ligt, verdwijnt deze rare wet zo snel mogelijk, zodat Mostard alsnog haar hele huis kan laten onteigenen.

Schumacher krijgt eiland cadeau

Icoon Formule 1Michael Schumacher heeft na zijn afscheid van de formule 1 een wel heel bijzonder cadeau ontvangen. Sheik Mohammed bin Rashi al Maktoum schonk de Duitse autocoureur een eiland voor de kust van Dubai. Het eiland, met een waarde van 4,5 miljoen euro, maakt deel uit van 300 kunstmatige atollen die vanuit de lucht gezien de wereldkaart uitbeelden.

Schumacher kan zijn nieuwe eiland nog niet meteen gaan gebruiken. Het zal namelijk pas over twee jaar volledig af zijn. Het is nog onduidelijk wat hij met het eiland gaat doen, maar naar verwachting zal hij er een kartcircuit laten bouwen.

Van Ferrari, het team waar de zevenvoudig wereldkampioen de meeste van zijn successen mee behaalde, kreeg Schumacher ook een 'aardig' cadeautje. Hij mocht zijn laatste dienstauto - een Ferrari 248 - houden.

Voor meer sportnieuws kun je natuurlijk terecht op FOK!sport!

Huisartsen vinden roken chronische ziekte

Icoon GezondheidMeer dan de helft (55 procent) van de Nederlandse huisartsen beschouwt roken als een chronische ziekte. Volgens 49 procent is roken moeilijker te behandelen dan overgewicht, te hoog cholesterol of een te hoge bloeddruk.

Meer dan de helft van de huisartsen zegt ook te weinig tijd te hebben om patiënten te helpen bij het stoppen met roken. Dat blijkt maandag uit een internationaal onderzoek dat marktonderzoeksbureau Harris Interactive in opdracht van farmaceut Pfizer heeft uitgevoerd. In Nederland zijn hiervoor 200 van de ongeveer 8000 huisartsen ondervraagd.

[Upd] Punten 18e ronde en eindstand

De laatste race van het Formule 1-seizoen is achter de rug en de punten zijn verdeeld. Daarmee zijn ook de eindstanden in de F1manager bekend.

Deze ronde zag maar liefst 23 deelnemers met het hoogste aantal punten, namelijk 484. De winnaars van deze achttiende ronde zijn AtomiC25, Ax3, BitetheBullet, Dansgek, de-hunter, drekes, edos, EI-tje, GrapeFruit, JM73, Jorismol, MilanvanEck, MSNMGH, peterhgv, Peterselieman, RealBizkit666, reffie, RobbieF1, Rover, Sempy, speedymofo, Teddi en Weekstrom.

De winnaar van de F1manager van FOK!sport is RobbieF1 geworden, die in totaal 5188 punten scoorde. Hij wint een gesigneerde canvas van Robert Doornbos/Red Bull, en een Christijan Albers-fanpakket met een shirt, een cap, een mousepad en een litho.

De tweede plaats, met 5185 punten, is Weekstrom geworden. Hij krijgt als prijs een litho en een shirt van Christijan Albers en een Robert Doornbos-cap.

Nummer drie is speedymofo geworden, met 5131 punten. Hij wint een Christijan Albers-litho en -cap.

Op de vierde plaats, met een puntenaantal van 5130, is Proud2beDiepfries geëindigd. Hij wint een Christijan Albers-shirt en een Robert-Doornbos-cap.

Nummers vijf tot en met zeven, respectievelijk Silly_S met 5084 punten, Ultra2D met 5053 punten en reffie met 5041 punten, winnen een Robert Doornbos-cap. piemelpak heeft met 5033 punten de achtste plaats behaald en wint een Christijan Albers-cap.

Plaatsen negen en tien zijn voor Ax3 (5003 punten) en mbn (4997 punten).


Update:
Aangezien mbn begin dit seizoen nog sportcrew was en actief heeft meegeholpen om de manager op te starten, gaat de prijs voor de tiende plaats naar nummer elf, edos, die 4912 punten heeft gescoord. Ax3 en edos winnen een Christijan Albers-mousepad.

De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Pitbox Race Events, JP Art en Fabgadgets.com.

Zouden alle prijswinnaars hun naam- en adresgegevens plus hun usernaam willen mailen naar sport@fok.nl, zodat we de prijzen kunnen versturen?

Naast het individuele klassement, is er ook gestreden om de eer door middel van subleagues. Daar gaat R.I.P. Ferrari er met de eerste plaats vandoor, zij hebben in totaal 5022 punten verzameld. Tweede in het klassement is Twijzel boppe geworden, met 4690 punten. Op plaats drie is ToetToet geëindigd, met een totaal van 4660 punten.

De crew van FOK!sport feliciteert de winnaars en bedankt alle 2934 deelnemers voor het meespelen in de F1manager van dit jaar. De F1manager van 2007 zal begin maart open gaan, ruim voor de eerste race, de Grand Prix van Australië op 18 maart.

Schumacher krijgt eiland cadeau

Ter gelegenheid van zijn afscheid als Formule 1-coureur heeft zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher een eiland cadeau gekregen.

Gulle gever van één van de driehonderd kunstmatig aangelegde atollen voor de kust van Dubai is Sjeik Mohammed bin Rashi al Maktoum. Het is nog onbekend wat de Duitser met het bezit ter waarde van 4,5 miljoen euro gaat doen. De verwachting is dat hij er een cartcircuit op zal laten bouwen. Het eiland van tien hectare in Dubai zal over twee jaar volledig afgebouwd zijn.

Schumacher kreeg van het team van Ferrari als afscheidscadeau een Ferrari 248. Komend weekeinde neemt de 37-jarige Duitser in Monza afscheid van zijn Italiaanse fans.

Barcelona zonder Messi tegen CF Badalona

Lionel Messi kan morgen niet in actie komen voor Barcelona in de Copa del Rey-wedstrijd tegen CF Badalona. De Argentijnse aanvaller heeft afgelopen weekend in de topper tegen Real Madrid zijn enkel verstuikt. Hij zal in ieder geval tot donderdag door een fysiotherapeut worden behandeld.

Émerson veroorzaakte de blessure van Messi, maar deed dat niet met opzet. In de eerste helft gleed de Braziliaan van Real Madrid in een duel om de bal door op de enkels van de Argentijn. Messi kon de wedstrijd, die Barcelona met 2-0 verloor, wel helemaal uitspelen.

Steaua geeft keeper en geld weg

De voorzitter van de Roemeense topclub Steaua Boekarest, George Becali, heeft schoon genoeg van zijn doelman. Het betreft Carlos Alberto Fernandes, die na talloze blunders niet meer op zijn werk hoeft te komen.

Om het vertrek van de goalie te bespoedigen meldde Becali het volgende: "Als iemand zich voor Fernandes meldt, trek ik mijn portemonnee en leg ik er zelf 100.000 euro bij." Volgens de preses is de Portugese keeper hoofdschuldige aan het feit dat zijn club in de Champions League kansloos onderuit ging tegen zowel Olympique Lyon als Real Madrid.

Vreemd genoeg was Fernandes tot aan afgelopen weekend wel altijd de eerste keus, en stond hij, mits fit, altijd onder de lat. De keeper met Congolese roots staat niet alleen bekend vanwege zijn blunders in de goal van de Roemenen, maar ook door zijn acties buiten het veld. Ooit sloeg hij in een duel met Standard Luik een camera aan gruzelementen toen hij geblesseerd moest toekijken van de kant.

Spyker MF1 kijkt al naar 2007

Het team van Spyker kijkt alweer uit naar het volgende seizoen. De renstal van Christijan Albers en Tiago Monteiro wist dit seizoen geen punten te scoren, maar met de komst van de Ferrari-motoren en ontwerper Mike Gascoyne zijn de verwachtingen voor 2007 hooggespannen.

"Het einde van het seizoen betekent de conclusie van enorm hard werken door al het personeel van Midland F1 Racing, nu het Spyker MF1-team. Gedurende het afgelopen seizoen is er door iedereen in de fabriek Silverstone en in de windtunnel in Brackley onvermoeibaar gezwoegd aan de productie van een competitief pakket. Je kunt op dit moment het optimisme in het team voelen als het om 2007 gaat," aldus teambaas Chris Kolles.

"Ik wil het hele team bedanken voor het vele werk dat dit jaar is verzet. We kijken uit naar volgend seizoen. We zullen eerst een nacht goed slapen en daarna gaan denken aan 2007," aldus Michiel Mol.

De Mos straft Fränkel en Velthuizen

Aad de Mos heeft twee van zijn spelers disciplinair gestraft. De trainer van Vitesse schorste Purrel Fränkel en Piet Velthuizen vanwege onprofessioneel gedrag.

Beide spelers misten de wedstrijd tegen NEC, die door Vitesse met 1-0 werd verloren. Fränkel, de linksback van de Arnhemmers, stond niet in de basisopstelling. ”Hij was het er niet mee eens. Dat is zijn goed recht, maar zijn argumenten vond ik niet goed. Zijn houding beviel mij niet en dan kun je beter thuisblijven”, aldus de oefenmeester van Vitesse.

Ook doelman Velthuizen werd door De Mos gepasseerd. ”Velthuizen was vorige week, tegen Willem II niet serieus bezig met de warming-up. Hij stond een beetje met het publiek te praten in plaats van met Wapenaar in te spelen. Hij staat een beetje de clown uit te hangen en daar heb ik geen zin in. Zo bereid je geen wedstrijd voor als keeper”, zo besloot De Mos.

Nieuwe CAO voor scheidsrechters

De Nederlandse scheidsrechters hebben een nieuwe CAO met een looptijd van 3.5 jaar. In deze CAO is ondermeer vastgelegd dat de arbiters niet meer beoordeeld zullen worden aan de hand van rapportages. Ook krijgen scheidsrechters een contract voor bepaalde tijd aangeboden.

Alle scheidsrechters komen weer in dienst van de KNVB maar anders dan nu het geval is, krijgen zij geen contract voor onbepaalde tijd. “Nee, voor een contractperiode van ten hoogste vijf jaar, wat altijd verlengd kan worden. Iedereen wilde van de cijfertjes af, omdat je gaat fluiten voor de rapporteur op de tribune. Terwijl wij juist willen werken aan de verbetering van de arbitrage met intensievere coaching. Wel zullen we na ieder seizoen met alle arbiters individueel evalueren”, aldus scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg.

Ook kunnen scheidsrechters niet meer beoordeeld worden door waarnemers en rapporteurs op de tribune. Per 1 januari 2007 zal het ‘puntenrapportagesysteem’ geheel verdwijnen. De fluitisten zullen begeleid worden door coaches en adviseurs. ”Het is nu uitgesloten dat een arbiter op een tiende punt promoveert of degradeert”, aldus Wout Schaap, die de CAO namens de scheidsrechters ondertekende.

Scheidsrechters die het betaalde voetbal instromen, krijgen driejarige contracten en als ze het goed doen verlengen we met ten hoogste vijf jaar. Bij de ouderen is het ook mogelijk contracten met een kortere looptijd te tekenen. Zo zal de 51-jarige Roelof Luinge voor drie jaar tekenen met terugwerkende kracht tot 1 juli 2006”, aldus Uilenberg.

Volgens Bert van Oostveen zijn alle scheidsrechters akkoord met de nieuwe CAO, alleen Dick Jol heeft nog geen akkoord bereikt met de KNVB. Van Oostveen: “Met hem lopen de gesprekken nog, maar ik hoop erop dat we binnenkort ook met Jol tot een akkoord komen.

Stam inzetbaar tegen ADO

Als alles meezit zal Jaap Stam morgenavond toch inzetbaar zijn voor Ajax in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag.

In de klassieker tegen Feyenoord van afgelopen weekend blesseerde de aanvoerder van de Amsterdammers zich aan de zenuw van zijn been. Hij kon niet meer op zijn been staan en viel na 20 minuten uit met deze kwetsuur. De verwachting was al dat de verdediger niet lang aan de kant zou staan omdat hij een paar minuten na het voorval al weer gevoel begon te krijgen in zijn been.

Voorzitter Manchester City uit kritiek op spelers

De voorzitter van Manchester City, John Wardle, heeft toegegeven dat hij zich schaamt voor de manier waarop zijn club afgelopen zondag ten onder ging bij Wigan Athletic.

De Citizens gingen met 4-0 ten onder tegen hun rivalen uit het noord-westen, Wigan Athletic, die niet goed draaien in het Premiership. Wardle geeft toe dat het een vernederende wedstijd was. "Ik was aanwezig bij de wedstrijd en ik kan de reactie van de supporters volkomen begrijpen. Ik wil dat de spelers zichzelf eens goed in de spiegel gaan bekijken deze week, ze moeten begrijpen dat deze vertoning onacceptabel is", aldus Wardle. "Als voorzitter van deze club ben ik samen met de rest van het bestuur om de tafel gaan zitten, en één voor één schaamde we ons voor wat er op het veld gebeurde. Maar onze supporters zijn altijd ontzettend trouw geweest en ik bedank ze daarvoor. We moeten de komende weken en maanden allemaal achter het team gaan staan".

Van Geel: "geen verkoop in de winter"


Ajax gaat waarschijnlijk geen spelers aantrekken in de winterstop. De technisch directeur van de Amsterdammers, Martin van Geel, heeft dit tegenover AT5 gezegd.

Eerder gingen geruchten dat Ajax een aantal spelers zou moeten verkopen, vanwege het verlies dat de club leed. Ryan Babel, Maarten Stekelenburg en Wesley Sneijder staan, volgens geruchten, in de belangstelling van topclubs. Volgens Van Geel is het echter absoluut niet noodzakelijk om deze spelers te laten gaan, en zullen ze ook na de winterstop voor Ajax blijven spelen.

Persvrijheid Nederland behoort tot wereldtop

Icoon Media Wereldwijd is het in Nederland het best gesteld met de persvrijheid. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde lijst van de Franse organisatie 'Journalisten zonder Grenzen' (RSF). De eerste plaats moet wel gedeeld worden met IJsland, Finland en Ierland. Het land waar de persvrijheid volgens de organisatie het meest in het geding is, is met stip Noord-Korea. Vorig jaar stond Nederland ook al op een gedeelde eerste plaats.

Een opvallende verandering in de lijst is Duitsland, dat van positie 18 naar 23 daalde. Volgens RSF komt dat onder andere doordat journalisten jarenlang zijn gevolgd door de inlichtingendiensten. Ook Denemarken verloor met een negentiende plaats een flink aantal plaatsen ten opzichte van de gedeelde eerste plaats van vorig jaar. Dat heeft volgens RSF te maken met de rellen rondom de cartoons over Mohammed.

Hoewel het volgens de onderzoekers nog niet altijd even goed gesteld is met de persvrijheid in de Arabische landen, zijn de vooruitzichten positief. Op Jemen en Saudi-Arabië na stegen alle Arabische landen namelijk flink op de ranglijst.

Chinees avontuur lonkt voor Van Hanegem

Willem van Hanegem kan aan de slag in China. De 62-jarige trainer kan een tweejarig contract tekenen bij de Chinese voetbalclub Dalian Wanda.

Momenteel verblijft de Nederlandse coach in China om indrukken op te doen. "Het voelt een beetje aan als Kuifje in China. Maar eerlijk gezegd bevallen de eerste indrukken me heel erg."

Van Hanegem wil aankomende vrijdag een beslissing nemen. "Ik weet nog niet of mijn hele gezin meegaat. Als de jongens niet willen, wordt het moeilijk voor mij, dat geef ik toe."

"Sportief gezien wil ik best. Ik kan hier een grote club voetballend beter maken, denk ik. Dalian is een topclub en een heel professionele club ook. Maar qua voetbal is er veel vooruitgang te boeken. Daarin zie ik dus wel een uitdaging," aldus Van Hanegem.

Cheerleaders

Zo, na een flinke downtime moet ik er even weer inkomen, gelukkig was JCdeLeeuwarden zo aardig om een submit kant en klaar aan te leveren:
quote:
Yo yo! Go go! En allemaal andere rijmende kreten komen er uit cheerleaders als ze druk staan te hupsen in strakke pakjes met hun pompommetjes. Dat zelfs de immer perfecte cheerleaders ook wel eens hun offday hebben blijkt wel uit dit filmpje.

Met dank aan JCdeLeeuwarden voor de submit en de tekst.

Bogtstra teleurgesteld over ontslag

Tennisbondscoach Tjerk Bogtstra is erg teleurgesteld over de manier waarop hij door de Nederlandse tennisbond KNLTB opzij is gezet. Zondag werd bekend dat de bond het contract met de captain van de Davis Cup-ploeg niet zal verlengen.

De tennisbond zegt dat het besluit in overleg is genomen, Bogtstra zegt echter dat hij door het nieuws overrompeld werd. De tennisbond wil niet met hem verder, omdat het Davis Cup-team is gedegradeerd uit de wereldgroep. Een andere reden voor de KNLTB om de samenwerking te beëindigen is de komst van een nieuwe generatie spelers.

Melzer onderuit in eerste ronde St. Petersburg

Bij het ATP-toernooi in het Russische St. Petersburg is Jürgen Melzer in de eerste ronde uitgeschakeld. De als achtste geplaatste Oostenrijker ging met 6-3, 4-6 en 3-6 ten onder tegen Lukas Dlouhy.

Jarkko Nieminen, als vijfde geplaatst, wist zich wel voor de volgende ronde te plaatsen. De Fin versloeg Janko Tipsarevic met 7-5 en 6-2. Raemon Sluiter, die maandag nog niet in actie kwam, moet het in de eerste ronde opnemen tegen de Poolse qualifier Lukasz Kubot.

Real Madrid sponsor in Formule 1

De voorzitter van Real Madrid, Ramon Calderon, heeft vandaag gezegd dat de Spaanse club volgend seizoen als sponsor zal optreden in de Formule 1. Tijdens twee Grands Prix zullen de kleuren van Real Madrid op een Formule 1-wagen te zien zijn.

Vanzelfsprekend zal dit gebeuren bij de Grote Prijs van Spanje. Om welk team en om welke andere Grand Prix het gaat wilde Calderon niet zeggen. Wel zei hij dat de betreffende bolide tot de kanshebbers op het kampioenschap behoort. De Grote Prijs van Spanje vindt volgend jaar op 13 mei plaats op het circuit van Barcelona. "Daar komen onze kleuren goed tot hun recht", aldus Calderon.

Wenger haalt geen spelers in winterstop

Arsène Wenger, de trainer van Arsenal, heeft gezegd dat hij niet van plan is om spelers te gaan kopen in de winterstop, als de transfermarkt weer open gaat.

Afgelopen zomer haalde Wenger Tomas Rosicky, William Gallas, Julio Baptista en Denilson. De Fransman is nu tevreden met zijn huidige selectie en is niet van plan nog meer versterkingen binnen te halen. "We hebben een goede selectie, we zullen geen aankopen doen in januari. We gaan met deze selectie door tot aan het einde van het seizoen, we slaan de transferperiode in januari over", aldus Wenger.

Ince (40) weet niet van stoppen

De inmiddels 40-jarige Paul Ince zet zijn loopbaan voort bij Macclesfield Town. De voormalig international van Engeland heeft een contract als speler-manager getekend bij de huidige hekkensluiter van de Fourth Division.

Ince zal per direct in dienst treden maar mag pas vanaf januari, als de internationale transfermarkt weer open gaat, als speler in actie te komen.

In het verleden kwam Ince 53 maal uit voor het Engelse nationale team. Hij schreef historie door de allereerste gekleurde aanvoerder van de Engelse ploeg te zijn. Ince maakte in clubverband vooral furore bij Manchester United, Internazionale en Liverpool. Daarnaast speelde hij ook nog voor West Ham, Middlesbrough en Wolverhampton Wanderers.

Austria Wien ontslaat Schinkels

De Oostenrijkse voetbalclub Austria Wien heeft de Nederlandse trainer Frenkie Schinkels maandag ontslagen. Oorzaak van het ontslag zijn de tegenvallende resultaten. Georg Zellhofer volgt Schinkels op. De 43-jarige Rotterdammer was pas sinds afgelopen mei hoofdtrainer bij Austria.

In de Oostenrijkse competitie staat Austria Wien na dertien wedstrijden op de laatste plaats met twaalf punten. Ook in de UEFA-beker kende de club een slechte start. De thuiswedstrijd tegen Zulte-Waregem eindigde donderdag in 1-4. Ajax is op 2 november de volgende tegenstander van de in verval geraakte Oostenrijkse topclub, die in het verleden 23 landstitels veroverde.

Alonso stopt na derde wereldtitel

Als Fernando Alonso volgend jaar in de McLaren voor de derde keer wereldkampioen zal worden, dan zet hij een punt achter zijn loopbaan in de Formule 1. Dat zei de coureur voor de Spaanse televisie.

"Ik zal het doel in mijn carrière hebben bereikt als ik afscheid kan nemen met drie titels", aldus de 25-jarige Alonso, die zondag zijn tweede achtereenvolgende wereldtitel wist te behalen.

In Spanje alleen al waren meer dan negen miljoen mensen getuige van de ontknoping van het wereldkampioenschap. Toen winnaar Felipe Massa de finish passeerde keken er ruim twaalf miljoen mensen, wat een record betekende in Spanje. Nooit eerder keken zoveel mensen daar Formule 1.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.